3 Юни, 2020 05:34 2 294 20

Обсъждат максимална годишна субсидия за партиите от 6 млн. лева

  • партии-
  • субсидия-
  • патриоти

Предложението е на Обединени патриоти

Обсъждат максимална годишна субсидия за партиите от 6 млн. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта на Обединени патриоти, в който е заложен таван на средствата от държавната субсидия, съобщи Българското национално радио. Коалиционният партньор на ГЕРБ настоява максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно. При приемането на бюджет 2020 ГЕРБ подкрепиха увеличението на партийните субсидии на 8 лева, като остана и частното финансиране. Обединени патриоти предлагат връщане на старите членове от Закона за политическите партии - ще бъде позволено финансиране само от физически лица, услуги към партиите извършени с личен труд, лични дарения или предоставяне на помещения.

Новото предложение на патриотите е да се сложат и лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева - два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така само две политически формации биха били с намалена партийна субсидия - ГЕРБ и БСП. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Едно от предложенията е да бъде въведен и максимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лева. По този начин се цели да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти и да се възстанови правната уредба преди изменението на размера на държавната субсидия през месец юли 2019 година.

Депутатите ще гласуват на първо четене и промени в Закона за опазване на околната среда. На задължителна Оценка за въздействие върху околната среда ще подлежат всички инвестиционни проекти за изгаряне на отпадъци до 100 тона на денонощие. На ОВОС ще подлежат и всички експериментални инсталации, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    25 1 Отговор
    Народни изедници !!!
  • 2 Като

    20 2 Отговор
    Искаш да влизаш в политиката и да правиш партия трябва да имаш собствени средства! Не може да взимаш от бедните хора пари да правиш партия и да се правиш, че извършваш дейност! Тези хора трябва да са богати преди да влязат в политиката, а не да стават след като направят партия!
  • 3 петър

    21 3 Отговор
    Никакви субсидии.Партиите да се издържат от членскивнос и нищо друго..6 милиона таван за всяка партия.Че това са много пари бе ХРАНТУТНИЦИ..
  • 4 На въжето

    23 1 Отговор
    Парадокса:държавата с най-високи партийни субсидии, но и най-бедната икономика. Също така водим и по брой депутати на глава от населението, би трябвало да имаме най много 110 депутати при 6 милиона.
  • 5 Овен

    19 1 Отговор
    240-те разбойници...
  • 6 Мнение

    8 1 Отговор
    Ако ще има субсидии, то задължително трябва да има таван не по-вече от 2млн. на партия. Другото си е чист рекет.
  • 7 Петьо Петров

    3 3 Отговор
    Пълно задкулисие.Това е по заповед на Борисов,него не го греят няколко милиона,той заграби и усвои средства за милиарди.Целта да е да обезкърви главния опонент БСП,да не могат да си плащат на изборите,за да влязат патериците му.Новият филм от програмата на"Хамстер"!
  • 8 Не гласувайте

    7 3 Отговор
    Като видят, че никои не гласува за тези крадци няма да вземат нищо! Някои си мислят, че е грешка да не гласуваш, но според мен е обратното! Как да дам гласа си за хора които не го заслужават! За хора които само крадът от нас! От тези които са на власт нищо хубаво не съм видяла, и затова ми е все едно кои от тях е на власт! Всички си гледат собствените интереси, а не тези на хората които са ги избрали!

    Коментиран от #11, #15, #18

  • 9 Лили

    4 0 Отговор
    Отново БСП ще плачат
  • 10 Нене

    5 1 Отговор
    Време е да изметем боклука
  • 11 един шофьор

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не гласувайте":

    Ами тогава има едни дето ходят под строй пак тях ще изберат и ние пак ще си пишем тука кое как трябва да бъде и ще се мотаем като пате в калчища затова трябва да се гласува.

    Коментиран от #12

  • 12 Кажи

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "един шофьор":

    Кой заслужава да си дам гласа за него! За мен са едни и същи Герб, Бсп и останалите! Когато дойде човек и се докаже със свършената работа, а не само да говори и да ни замазва очите ще гласувам! Бях си казала, че никога няма да гласувам, но се появи Герб и реших да ги подкрепя оказа се грешка! За мен е все едно кои ще краде!

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Петьо Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кажи":

    А как ще разберете,че някой от извън парламентарните групи няма да спази обещанията си и няма да краде като доказаните досега всички крадци? Нали трябва да се даде шанс на някой да докаже политиката на партията си?Или греша?Ами не гласувайте и се вайкайте пред монитора!

    Коментиран от #14

  • 14 За тези

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Които сега са в парламента няма да си да гласа! Видяхме ги всичките какви са и, че не заслужават повече доверието и гласовете на хората! Ако дойде някои нов може и да гласувам за него, но ако и той се окаже като тях втори шанс няма да има! И не се вайкам просто не ми пука кои ще ме краде! Ако някои направи нещо за народа ще го подкрепя!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 лесно е но трябва да мисли човек!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кажи":

    гласуваш за партия която си согурен че няма да влезе в парламента и така няма да си гласувал за шайката а не както “умните” които не гласуват за да не си дадат гласовете хахахаха колко са глупавички горките гласуват без да знаят а казват аз не гласувам
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 смок

    0 0 Отговор
    "Обсъждат максимална годишна субсидия за партиите от 6 млн. лева." Айде пак пари на вятъра,а ние ще събираме капачки за кувьози.
  • 20 анонимин

    0 0 Отговор
    Няма да има партии,подавайте си оставките !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове