ФАКТИ.БГ

Адвокатът на Атанас Бобоков: Властта чрез съда мачка човешки съдби

В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало, отбелязва адв. Илиан Василев 

Публикувана: 4 Юни, 2020 15:11
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5162
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 46 гласа.

Съдебната власт не е и не трябва да е безконтролно независима, така както Ви убеждават. Тя следва да е независима от останалите власти, но не е независима от законите и от интересите на обществото.

Това посочва в писмо до медиите адв. Илиан Василев. Той коментира задържането на бизнесмена Атанас Бобоков. 

Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес. Досега, с момчетата с прякорите беше лесно. Там, каквото и да се случваше по делата, всичко уж беше в интерес на обществото. Сега вече откровено се рушат икономическите основи на това общество. И  отново всички мълчат.

Гражданите, защото нямат информация, бизнесмените, защото не се отнася за тях, политиците, защото така им изнася. 

 В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало, отбелязва адв. Илиан Василев . Преобладаващата част от работещите в тази сграда  отдавна са загубили идентичност, забравили са ,че са юристи и магистрати и са се превърнали в оръдия на чужда воля. Ако някой се опита да отстоява собствено мнение, бързо му решават „ситуативния проблем “. Ако не вярвате, елате и вижте. 

Ще видите началници, които стоят до среднощ, да не би някой да „сгреши “и да реши делото по собствено убеждение, ще видите съдии и прокурори, които в коридорите шушукат едно, а в залите говорят друго, без сами да си вярват, ще чуете прокурорски речи и съдийски мотиви, от които биха се срамували дори студенти от първи курс.

Разбира се, ще видите и адвокати, които, с ибрици в ръце, обслужват „системата “, плетат интриги, взимат пари и после ги връщат. Да, Вие не знаете тези неща и не сте длъжни да ги знаете. Повечето от „дръжките за микрофони“ ги знаят, но не ги казват.  За тях е важно да следват правата линия на поведение, успоредна на линията, зададена от силните на деня. А тази линия е толкова права, че отдавна е образувала омагьосан кръг, от който няма излизане. 

Ето и цялото писмо на адв. Илиан Василев:

  УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,

​​    С настоящето писмо правя нещо, което никога не съм си представял за възможно, тъй като убедено съм изповядвал принципа, че съдебните дела следва да се коментират в съдебните зали, а не по страниците, пред камерите или микрофоните на медиите. Правя го по една единствена причина. Когато човек навлезе във възрастта на лошите болести и проумее, че вратата за оттатък не е толкова далеч, с всеки изминал ден осъзнава пълното безсмислие да се съобразява с норми и принципи, които макар по своята същина да са правилни и морални, в нашето общество се използват от властимащите за удобен параван, зад който прикриват истинската същност на своите действия. В тази ситуация да мълчиш, означава да предаваш себе си, децата си и тяхното бъдеще. Тези ,които ме познават, знаят ,че никога и пред никого не съм мълчал, сега търся начин да ме чуят повече хора. Правя го чрез всички медии, а не през интервюта с конкретни журналисти, защото не искам да бъда упрекван, че уж обслужвам политически, криминални или бизнес интереси.

 Конкретен повод да напиша това писмо е делото и обвиненията срещу братя Бобокови и конкретно задържането на господин Атанас Бобоков.  Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия, пред очите на цялото общество, бизнес, който дава реален продукт на световно ниво, бизнес, който дава препитание на хиляди хора и който осигурява реални постъпления в държавния бюджет. По някакъв безумен начин този бизнес се пришива с бели конци към реалния проблем с купчините боклук, които през миналата година покриха страната и с които дружествата от групата „Монбат“ нямат нищо общо. Никой от така наречените специализирани съд и прокуратура не желае да прочете делото, да го прочете не отгоре-отгоре и на пръв поглед, а да го прочете истински . За пореден път е достатъчно началниците им да кажат какво трябва да е решението и те покорно го изпълняват.

    Провокиран съм от извънредната активност на медиите по повод съдбата на един футболен клуб. От сутрин до вечер светила на правната наука говориха , спориха, променяха становищата си. Сега, когато става дума не за спортно дружество, в което, като в яма, са потъвали стотици милиони , а за крупни индустриалци, които са създавали реални блага а не фалшиви илюзии, всички светила мълчат. Сакън да не обидят прокуратурата. Всички отговорни фактори в държавата мълчат. Сакън да не накърнят независимостта на съдебната власт. Независимостта като поредния удобен параван.

     Хора, граждани ! Съдебната власт не е и не трябва да е безконтролно независима, така както Ви убеждават. Тя следва да е независима от останалите власти, но не е независима от законите и от интересите на обществото. Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес. Досега, с момчетата с прякорите беше лесно. Там, каквото и да се случваше по делата, всичко уж беше в интерес на обществото. Сега вече откровено се рушат икономическите основи на това общество. И  отново всички мълчат. Гражданите, защото нямат информация, бизнесмените, защото не се отнася за тях, политиците, защото така им изнася.  Спомнете си думите на онзи немски поет – когато идваха за другите, аз не протестирах, защото не ме засягаше, когато дойдоха за мен, вече нямаше кой да протестира. Най лесно е да се каже, аз мълчах, защото не знаех. За това искам да покажа конкретната истина за делото на братя Бобокови. 

    В приложение към това писмо огласявам ​прокурорското постановление, съдържащо обвинението срещу г-н Атанас Бобоков, огласявам своята жалба срещу задържането му, защото там съм систематизирал аргументите си, когато получа съдебния протокол, ще оглася и него. Нека всички, които се интересуват от истината, със собствените си очи да видят, как през 21 век, в държава от ЕС, специализираните прокуратура и съд арестуват невинен човек и унищожават законен бизнес. Когато го видите с очите си, вече не слушайте и не питайте мен. Аз съм пристрастен, получил съм хонорар, любимец съм на ъндърграунда, едновременно съм адвокат на мафията, камората и ндрагетата, на китайските триади и японската якудза, на колумбийските картели, на Бен Ладен и, да си остане между нас, на радикалното крило на Трънската пионерска организация и Пернишките сдружени средношколци (на вниманието на ДАНС, не ги търсете, това е шега!), братовчед съм на Сатаната   / Здравейте, Пик! /.  Но питайте и чуйте професорите по право, питайте и чуйте авторите на учебници, питайте безспорните авторитети в наказателното право, които не са на мафията и не са роднини на Сатаната, питайте и звездите от Експертния съвет на Главния прокурор. Може би, както намираха мотивация да коментират футболни клубове или да правят инициативни комитети за подкрепа на избора на този и онзи , ще изразят компетентно мнение. Питайте ги не за конкретното дело, питайте ги по принцип- може ли човек да се задържа по такова обвинение, в което дори не е посочено какво конкретно е извършил, питайте ги може ли   съдът да задържа някого под стража, само защото прокуратурата го е посочила, да задържа защото, само отгоре, отгоре, на пръв поглед изглеждало, че някой бил извършил нещо. Питайте ги и настоявайте за отговор. Защото, ако не питате сега, след време, когато и Вас арестуват, вече няма да има кой да попита.  И не се страхувайте, че като питате и търсите отговор, ще накърните независимостта на съдебната власт. 

     В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало . Преобладаващата част от работещите в тази сграда  отдавна са загубили идентичност, забравили са ,че са юристи и магистрати и са се превърнали в оръдия на чужда воля. Ако някой се опита да отстоява собствено мнение, бързо му решават „ситуативния проблем “. Ако не вярвате, елате и вижте.  Ще видите началници, които стоят до среднощ, да не би някой да „сгреши “и да реши делото по собствено убеждение, ще видите съдии и прокурори, които в коридорите шушукат едно, а в залите говорят друго, без сами да си вярват, ще чуете прокурорски речи и съдийски мотиви, от които биха се срамували дори студенти от първи курс. Разбира се, ще видите и адвокати, които, с ибрици в ръце, обслужват „системата “, плетат интриги, взимат пари и после ги връщат. Да, Вие не знаете тези неща и не сте длъжни да ги знаете. Повечето от „дръжките за микрофони“ ги знаят, но не ги казват.  За тях е важно да следват правата линия на поведение, успоредна на линията, зададена от силните на деня. А тази линия е толкова права, че отдавна е образувала омагьосан кръг, от който няма излизане. 

    Не виждате ли и не разбирате ли, че тази територия, която три-четири пъти в годината се бием в гърдите да наричаме Родина, вече се е превърнала в място, което и бежанците заобикалят  отдалеч , а дори коронавирусът не смее да посети /Простете за нетактичната шега/. Забравихте ли момчето, което се запали и изгоря на центъра на един от най-хубавите български градове. Сега крайбрежието на този град е покрито с мърсотия, скъпите му булеварди пропадат при всеки дъжд , а властниците му имат 110 процента рейтинг.

     Това ли е Родината, която искате да оставите на децата си. Мълчете си, изборът е Ваш. Но когато Вие, гражданите си мълчите, се чува само гласът на платените агитки. Сега издигат картончетата с надписи „Прокурорът е радост “, след време ВАШИТЕ деца ще носят плакатите с надписи „Свободата е робство“. 

    А на великите специализирани началници и техните послушници, които вече са толкова високо, че едва ли биха ми обърнали внимание, освен ако не им наредят да ме „сготвят“, искам да кажа : Сега сте се устремили по стълбата нагоре , по стъпалата мачкате човешки съдби и  унищожавате реални икономически субекти, които дават на хората хляб , а не като Вас, зрелища. Рано или късно ще тръгнете по същите стъпала надолу и там отново ще минете покрай същите хора, които сега прегазвате. Дано да са Ви запомнили с добро.

Р.S. Изразената позиция е лична и по никакъв начин не ангажира братя Бобокови, както и останалите ми клиенти по други дела.  Не искам към позицията ми да се присламчват политици, адвокати-политикани и сенчести бизнесмени. И моля приятелите си, особено колегите юристи, когато прочетат това, да не ми изпращат емотикони с усмивки и вдигнати палци , а ясно и открито, с имената си, да изразят открита за обществото позиция. Останалото е мълчание…

 

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 46 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Миризлив пор
1 Отговор
Господин адвоката, ако половината от оловния отпадък за който ги обвиняват е истина това би пречупило икономиката и човешките съдби в доста голям регион. Не му пожелавам да се нагълта с тежки метали, но да се позаинтересува какви ще са последиците.

Коментиран от #4


Оценка:
-27 +29

Професионален растеж
2 Отговор
Мале, адв. Василев, ти надмина и многоуважаемият адв. м.Марковски, но не вярвам да ти се получи защитата,(хонорарченцето е сигурно)

Оценка:
-42 +22

Бойко иска да приватизира всички
3 Отговор
печеливши бизнес монополи какъвто е Монбат в алумулаторната индустрия, нац.лотария в хазарта, винпром Карнобат и други.

Коментиран от #36


Оценка:
-10 +51

Не е лъжа за боклука
4 Отговор

До коментар #1 от "Миризлив пор":


Какво му др.ме за половин Северозапад? Хонорар взима, изписващ се с много 0 на края.

Оценка:
-23 +22

5
Този коментар е премахнат от модератор
Дано
6 Отговор
Агентите на ДС трябва да бъдат мачкани така,както те са смачкали съдбите на много хора.Никаква жал за такива измикяри

Коментиран от #8, #31


Оценка:
-17 +24

7
Този коментар е премахнат от модератор
А дано, ама надали!
8 Отговор

До коментар #6 от "Дано":


А за агентите на ЦРУ това правило важи ли?

Оценка:
-2 +24

Наблюдател
9 Отговор
Такова нещо като "Независим съд и прокуратура" по тия земи каквото и да разправят няма! В тези и институции се вихри и най-голямата корупция в България! КАТ сравнение с тях са "дребна риба"

Оценка:
-1 +38

10
Този коментар е премахнат от модератор
I kakvo ot tova
11 Отговор
За да има промяна трябва колективно самосъзнание ,а това отсъства на тази географска ширина.

Който може и иска - ЕС е голям, работа много - шапката, куфара и навънка.

В България нещата няма да се оправят - ще има голям олигопол отгоре и дотам след 25 години. А всеки, които се обажда ще е анти Боко/Доган или които ги наследи.

Оценка:
-2 +16

Потресен
12 Отговор
Това писал Полк.Николай Марков от НСО за високите цени на всичко в България- Престъпници, които отдавна трябваше да са в затвора с доживотни присъди се изживяват като управляващи и вдигат цените на всичко , при очевидни факти и предпоставки за намаляване. Защото трябва да крадат на наш гръб. Правят го всеки ден. Защото спим дълбок зимен сън! И блеем като овце! Ограбват ни брутално и безмилостно. Управлява мафия.

Оценка:
-2 +30

Ганьо
13 Отговор
7млн. Човешки съдби са смачкани, някой да се е сетил....

Оценка:
-3 +23

Behemoth
14 Отговор

До коментар #10 от "Юсуффф":


Викаш, БАЦЕ нищо не знае!Св . Хелоуин е чист като девица от Пайнера....

Оценка:
-4 +10

Евгени
15 Отговор
Браво Най после

Оценка:
-2 +20

Юсуффф
16 Отговор
Писах добри думи за адвокат Василев и веднага ме гепи гестаповската турбоцензура на фактолозите.

Оценка:
-2 +19

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Проста сметка
19 Отговор
25 год. Х 12 мес. Х 30 дни Х 24 часа = 216000 часа - непрекъсната работа без почивка.По 1000 лева на час = 216 милиона лв. (само)!!!Задача за домашно: а ) Колко и какво е бачкал всеки от Бобоковия списък през прословутия преход? б) Кои са баламите ?

Оценка:
-11 +6

Петрова
20 Отговор
Майко мила, какво е това обвинение?! - нито какво, нито къде, незвестна дата, неустановени лица. Е това е , което трябва да се изпрати на Кьовеши да види "правовата" държава България

Оценка:
-4 +26

Гост
21 Отговор
Най много мачка бедния данъкоплатец той не е народа,народа е олигархията другите сме добитък.

Оценка:
-1 +8

НАРОДЕН
22 Отговор
нещастен опит да си заслужи хонорара...колко земя е отровил този ???

Оценка:
-16 +7

Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
23 Отговор
ВРЕМЕ Е ЗА НАРОДЕН СЪД

Оценка:
-3 +9

Радвайте се че сте в България иначе....
24 Отговор
Като правят престъпления никой не ги мачка, обаче като ги подведът под отговорност за простотийте къде са вършили , Държавата ги мачкала, айде сиктир бе, трябва най накрая всички довели България до това положение да си платят😉

Коментиран от #27


Оценка:
-15 +7

Всеки престъпник обвинява другите
25 Отговор
Как да разпознаем престъпниците и олигарсите в България. Много просто:
Всички престъпници обвиняват властта, прокуратурата ,съдът. Те горките все са невинни. Спестявали цял живот стотинки от банички и си купили предприятия и станали мултимилионери и милиардери. Все другите им виновни. Вчера един от тях забравил горкият да плати 64 милиона данъци....

Оценка:
-12 +9

окръжният комитет в Русе
26 Отговор
Отдавна е нужна експорприациа на експорприаторите

Оценка:
-4 +4

Ко речи
27 Отговор

До коментар #24 от "Радвайте се че сте в България иначе....":


Бойко ,Доган и Пеевски в това число ли са на довелите до това положение.

Оценка:
-1 +10

Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
28 Отговор
ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА БИВШИ И НАСТОЯЩИ ВЛАСТИМАЩИ И НОВОБОГАТАШИ, СДЕЛКИ ПО ПРИВАТИЗАЦИИ И ЗАМЕНКИ. Всичко това обещава само ВЪЗРАЖДАНЕ

Оценка:
-4 +11

факт
29 Отговор
аиде още един мъченик намериха

Оценка:
-6 +5

Верно ли
30 Отговор
Адвокатът говори за съвсем друго нещо - като решат да "сготвят" някого, в специализирания съд няма закони. Направиха си съд, в който всеки калпав обвинителен акт минава. Доколкото боклука - за Ковачки ни тон, ни вопъл...

Оценка:
-1 +20

31
Този коментар е премахнат от модератор
Пешо от панелката
32 Отговор
Вероятно не им е чиста работата на Бобокови, но пък постановлението за привличане на обвиняем е лишено от каквато и да била конкретика. Как бихте се чувствали ако утре на вас ви връчат подобно обвинение и ви задържат под стража?

Оценка:
-1 +15

big
33 Отговор
Абсолютно е прав! Прокуратурата прави медийни съдебни процеси, но реалните доказателства ги няма. Търсят поддръжка, особено в случаите с боклука и акумулаторните отпадъци, добре но защо сега или дали тези са виновниците? Може би искат да откраднат и техните колекции? Само не разбирам, защо не показаха ритона, щом е наличен в НИМ?

Оценка:
-2 +11

Жоро
34 Отговор
В бойковата държавица е така всичко се цоца от народа.Без бунтове и метежи като в САЩ няма да се оправим

Оценка:
-2 +9

Ван дер Любе
35 Отговор
Много е прав човекът. Личи си използването на прокуратурата и т.н. за лично облагоделтстване на хунтата и свързаните лица. Но това не са само хора като тези братя, а всички ние. Например, заради корупцията на Борисов загинаха хора в Хитрино, Своге и на други места, т.к. и от поддръжката на инфраструктурата им отделят 20%, а може и повече. Ето ТОЛ системата се оказва толкова скъпа, че ще трябва да я разширят и в Сърбия, Гърция и Румъния. Така ще стане и с бензиностанциите и други вредни дейности на Борисов.

Оценка:
-1 +8

Де Факто
36 Отговор

До коментар #3 от "Бойко иска да приватизира всички":


По-точно, ДА ОТКРАДНЕ.

Оценка:
-1 +5

БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП
37 Отговор
САМО КАРТИНИ ЗА 80 МИЛИОНА....НАРОДЕ ВИЖ КОЙ ТЕ КРАДЕ И ОБРИЧА НА БЕДНОСТ......ДРУГАРИТЕ ОТ БСП ЯКО СА КРАЛИ . С ТИЯ ПАРИ МОГАТ ДА СЕ КУПЯТ ДЕСЕТ КЪЩИ В...БАРЦЕЛОНА

Оценка:
-1 +0

38
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5