Last news in Fakti

25 Юни, 2020 15:36 3 089 35

Болници връщат пациенти с COVID-19 заради липса на места

  • болници-
  • пациенти-
  • covid-19

От Спешна помощ в София съобщиха, че всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус

Болници връщат пациенти с COVID-19 заради липса на места - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на данните за непрекъснато увеличаващите се новозаболели от COVID-19 в България все по-ясно започва да се вижда, че здравната система съвсем не е толкова добре подготвена за натоварванията, както твърдят управляващите и здравните власти. В последните три седмици пациентите с коронавирус, които се лекуват в болница, се утроиха. На 2 юни в болнични заведения имаше 132 души с COVID-19, а вчера вече са 390. Само за последните седем дни увеличението е с 40%.

От Спешна помощ в София съобщиха, че всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус, предаде Нова ТВ. Причината в масовия случай е, че болниците вече са запълнени. Тъй като броят на пациентите с COVID-19 по болниците се мени, данните се актуализират по няколко пъти на ден, за да не се стига до ситуация, в която линейка обикаля с пациент от болница на болница. „Принципът е – пациентите се карат в най-близкото лечебно заведение, което има капацитета да окаже помощ за състоянието, в което е. Ако в този момент има запълнени места и няма възможност в това заведение, караме в следващото такова”, обяснява говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

При капацитет от 35 места столичната  „Света Анна” спира приема на пациенти с коронавирус. Болницата вече е приела дори повече от това, което позволяват възможностите ѝ.  „Имаме 38 пациенти и още 2-ма в реанимация. Тоест 40 човека. При положение, че капацитетът е изчерпан, те трябва да бъдат насочени към други лечебни заведения”, казва говорителят на болница „Света Анна” Антон Луков.

 „Можем да увеличим малко капацитета, ако се наложи, и ни бъде разпоредено да го направим това”, казва директорът на 2-ра градска болница д-р Стефан Узунов. 

Местата за болни от коронавирус са регламентирани и одобрени от РЗИ. От инспекцията в София вчера са отказали официална информация колко свободни места за пациенти с коронавирус са останали в столицата. Преди епидемията в болниците у нас имаше 740 инфекциозни легла и 2063 легла за интензивно лечение. Всички лечебни заведения бяха задължени да разкрият допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 и така капацитетът бе увеличен на 7391 легла за по-леки случаи и 1324 за тежки случаи. В края на май обаче, когато случаите намаляха, болниците започнаха да се връщат към нормален ритъм на работа и да закриват отделенията за COVID-19.

Междувременно в различни болници в страната отново започва да се покачва недоволството сред персонала. Медиците от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. В мотивите си те посочват, че стигат до крайното решение заради непрекъснато променящите се правила и инструкции на здравните власти за работа с пациенти с COVID-19.

Лекарите продължават да лекуват пациенти, но настояват за среща с Националния оперативен щаб относно лечението на коронавируса.

Медиците твърдят, че болницата не разполага с условия за лечение на болни от коронавирус, но въпреки всичко те лекуват такива пациенти. В общинската болница се лекуват 7 души с COVID-19, а още петима са в изолатора със съмнение за коронавирус.

"Разочаровани сме от начина, по който получаваме разнопосочни указания и заповеди за лечението на пациенти. Ние не сме хора, които се страхуват, избрали сме тази професия и разбираме рисковете за себе си и за семействата си, но в нашата болница нямаме условия за лечение на това заболяване“, коментира д-р Ванков от неврологичното отделение. Според него болницата, която е малка и построена през 1953 г., не отговаря на санитарно – хигиенните условия за лечение на пациенти с коронавирус. 

„Има смесване на потоците на болни и здрави, а лекарите, които лекуват болните с коронавирус, дават консултации и в други отделения“, посочи той. По думите му каквито и мерки да се вземат, не може да се гарантира, че други болни няма да бъдат заразени. Именно смесването на потоците от здрави и болни беше една от основните причини за огнището на COVID-19 във видинската болница и на други места.

Преди няколко дни напрежение възникна и сред лекарската колегия в Сливен. Медиците настояха в писмо до националния оперативен щаб, МЗ, съсловната си организация и местните здравни власти да се отворят триажни отделения в частните болници заради голямата натовареност на двете инфекциозни отделения в областната и военна болница в града.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    16 14 Отговор
    А, пълни глупости. Симуланти!

    "Тoчнo зa пcихoтeрoр cтaвa въпрoc! Дa ти излизa вcякa cутрин нa вcякa тeлeвизия cвeтaтa трoицa c гeнeрaлa oблeчeн в чeрнo в cрeдaтa и дa ти нaбивa, чe e cтрaшнo и "шa ca мрe"! "

    Ганьо го психотерорят и се разболява от уплах просто...понеже е нежна душа...

    Коментиран от #4, #33, #34

  • 2 Пако

    11 6 Отговор
    Ей,убедихте ни....Звънете на този ГеЙ Бил да
    ни праща ваксините,и да започва “задължителното”лекуване:Разбрахме че, това е
    много “лош” вирус.......

    Коментиран от #13, #22

  • 3 Покрай

    16 4 Отговор
    тези глупости които се казаха,показаха,писаха и най вече случиха много хора ще се превърнат в хипохондрици или психопати с параноидна шизофрения за които лечение наистина ще е невъзможно но тогава едва ли някой ще поеме отговорност.
  • 4 По-скоро

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    тъпа,а не нежна..
  • 5 Що връщат

    11 2 Отговор
    Нали "излекуваните" бяха повече от новозаразените? Или за това говорим само когато ни изнася?
  • 6 АНЕСТИ

    4 5 Отговор
    Нали изреваха болниците че нямат приходи нямат пациенти в стационар и не могат да смучат пари от здравната каса. А сега ще връщат хора които, са болни - не казвам че ковид -19, защото този вирус си е бил между нас повече от 100 години. Производен на бронхит плевмония, воден плеврит. Всички медии под ръководството на правителството, командвано от прословутите приятели нато.

    Коментиран от #7

  • 7 asd

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "АНЕСТИ":

    Продължавай. Ще чета и ще пълнея просто...."бронхит,пЛевмония, воден плеврит" ... Още още...мммммммм... "защото този вирус си е бил между нас повече от 100 години"

    Коментиран от #14

  • 8 АНЕСТИ

    5 5 Отговор
    Нaли изрeвaхa бoлницитe чe нямaт прихoди нямaт пaциeнти в cтaциoнaр и нe мoгaт дa cмучaт пaри oт здрaвнaтa кaca. A ceгa щe връщaт хoрa кoитo, ca бoлни - нe кaзвaм чe кoвид -19, зaщoтo тoзи вируc cи e бил мeжду нac пoвeчe oт 100 гoдини. Прoизвoдeн нa брoнхит плeвмoния, вoдeн плeврит. Вcички мeдии пoд ръкoвoдcтвoтo нa прaвитeлcтвoтo, кoмaндвaнo oт прocлoвутитe приятeли нaтo, ни зомбират промиват ни мозъците че има убииствен вирус. Защо тогава когато бе свинския грип нямаше карантини, носене на маски А тогава в България умряха 4000 човека. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Гост

    6 1 Отговор
    Празните молове да се преоборудват на инфекциозни отделения.
  • 10 Ауу

    4 2 Отговор
    Ами отваряйте частните болници, нали и те смучат от Здравната каса нашите парички. Айде, къде го онзи "честния" от сдружението им Андрейчо Марков??
  • 11 Пако

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "АНЕСТИ":

    Овцата не мисли......
  • 12 asd

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "АНЕСТИ":

    " Защо тогава когато бе свинския грип нямаше карантини, носене на маски А тогава в България умряха 4000 човека."

    Още още пиши...
  • 13 Хахахаах

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    На Бил Гейтс тоалетната хария не можеш му купи, иначе ги разбираш много нещата. Такива като теб са първи в аптеката като кихнат.

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Така е,

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "asd":

    сгрешил е човекът,с тази пЛевмония но, въпреки
    че вирОсът е сред нас от 100години,на теб ти
    бяха нужни само три месеца за да те превърнат
    в И...т!!!!!
  • 15 Командирът на

    0 1 Отговор
    този цирк наречен България и неговите лобисти и лакеи ще върнат откраднатото и ще бъдат съдени!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антимилиционер

    2 2 Отговор
    Браво!!! Нали и без това, според милиционерите, няма вирус. Какво ще правят в отделение за несъществуващ вирус????????

    Коментиран от #20

  • 18 Антимилиционер

    3 5 Отговор
    Онзи водач на бавноразвиващите - Мангъра, къде се скатава?

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 asd

    1 0 Отговор
    Сега за десерт чакам 100 годишното родословно дърво на вируса да изплеска ...
  • 22 Дако

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Това е световна ПЛАНдемия и ако искате да не ви ваксинират, стерилизират и чипират като добитък преди клане,
    А) Не се разболявайте, т.е. спазвайте всички противоепидемиологични мерки навсякъде и дори фанатично, както се изрази проф. Мутафчийски. Нищо, че го мразите като лош пророк;
    Б) Не забравяйте, че коронавирусът SARS-COV-2 е изкуствено създаден, именно за да ви принуди да се ваксинирате и чипирате, и върви в комплект със системата за управление на чипираните - 5G.
    В) Съпротивлявайте се срещу идеолозите на сатанистите-ваксъри, които втълпяват, че ако не се ваксинирате, ставате опасни за себе си и за другите;
    Г) Съпротивлявайте се срещу законодателните принуди за ваксиниране, чипиране и инсталиране на 5G.
    Д) Съпротивлявайте се срещу слугите на международните сатанисти - местните български слуги на злото, които са готови насилствено да ви ваксинират, чипират, следят, подслушват и да ви откраднат личния живот в името на вашата сигурност;
    Е) Съпротивлявайте се срещу инсталирането на 5G като средство за следене и налагане на тотален контрол.

    Из "Откровение" на Св. Апостол и пророк Йоан, гл.14:
    9 И друг, трети, ангел вървеше подир тях и казваше със силен глас: Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си,
    10 той ще и да пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред светите ангели и пред Агнето.
    11 И димът от тяхното мъчение ще се

    Коментиран от #23

  • 23 Пако

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Дако":

    Със почти всичко съм съгласен,само с едно не
    -да не се разболявам(от коронавируса),и да
    спазвам стриктно всички “идиотски разпоредби”.
    И защо?? защото з тези близо 4месеца,аз не
    видях,нито разбрах за някой мой близък,познат,
    или техни познати и близки, болен от коронавирус,да не говорим пък за някой “излекуван”.Така че,нека те допълня—Разболял се или не,всеки ще бъде “ваксиниран” да или да.
    И първо....тези от рисковата група( по-точно ненужните)с придружаващите заболявания!!!!

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 никой

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пако":

    Я обясни на аудиторията, ти с какво си,,нужен,, на обществото.Аз мога да ти кажа къде ще си ,,нужен,, един ден,но ще запазя благоприличие. Оставям те да се досетиш сам. Ако случайно не съм разбрал какво искаш да кажеш, взимам си думите назад.
  • 26 6644

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Антимилиционер":

    Сигурно някъде дава пространно интервю.
  • 27 8274

    0 0 Отговор
    Разбирачите ''ВИРУСОЛОЗИ'',имат много поздрави.Да познаят от кого.
  • 28 Почервенявам от яд

    0 0 Отговор
    Как може тези тъпи Турци да имат толкова много болни а легловата им база в болниците да е под 30% заета
  • 29 Дако

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пако":

    До Пако, който написа:

    " Така че,нека те допълня—Разболял се или не,всеки ще бъде “ваксиниран” да или да."

    Уточнявам, че не всички са малодушни, заблудени или просто глупави.
    Смелите, с бистър поглед в бъдещето и природно интелигентни (не интелигентите, "умните и красивите") ще откажат да се ваксинират и да бъдат чипирани.

    Милост за никого няма да има, включително и за чипираните, които ще се обрекат на робство на този свят и на вечна смърт в другия свят.

    Нечипираните ще имат привилегията да умрат като свободни хора и с надежда за живот след смъртта.

    Коментиран от #30

  • 30 Пако

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дако":

    До Дако!!!
    Смелите с бистър ум и поглед в бъдещето, ще
    бъдат принудени:
    1.няма да могат,да летят със самолет,да пътуват с влак и автобус, да влязат в банка,да посетят доктор и болница.
    2.ще настроят другите срещу тях,децата им
    няма да бъдат допуснати в училище,няма да
    бъдат допуснати да работят.
    3.и ако всичко това не помогне,ще им забранят
    да излизат от домът си.
    4.и ако и това не помогне,ще бъдат принудително
    отведени да бъдат “лекувани”(законът за задължителното лекуване вече е приет).
    Така че,смели и умни и с бистър поглед в
    бъдещето,просто няма да има а ще има подчинени които няма да знаят какво ще им
    поднесе “бъдещето”,във всеки един момент...,

    Коментиран от #31

  • 31 Дако

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пако":

    До Пако!

    Не съди за другите по себе си и не мери техните дрехи с твоя аршин.

    Не че не няма да бъде почти така, както ти казваш.
    Но винаги има как да се бориш със злото.
    Борбата никога не е преставала.
    Бог обича смелите и си знае работата.
    Идеален е само Бог. С Бога напред и ние след него!

    Ето природните закони на диалектиката, формулирани от Хегел и валидни за всичко:

    1. Единство и борба на противоположностите.
    2. Количествените натрупвания водят до качествени изменения.
    3. Отрицание на отрицанието. (Тоест, качествен скок в еволюцията. Нарича се революция. Заб. моя)

    А това, което ни готвят и се реализира в момента е връщане в робовладелския строй, и се нарича контрареволюция, с цел поробване на народите. Фараоните вече са се самоопределили.

    Коментиран от #32

  • 32 Пако

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дако":

    До Дако:
    Хайде,да не разсъждаваме философски в/у
    ситуацията в която е човечеството и предполагам ще става по-лоша.
    Наистина,не се изразих много точно,като казах
    че,хора с бистър ум и поглед в бъдещето,няма
    да има.Ще има разбира се но, ще бъдат подтискани по всички възможни начини, нека
    си спомним Терминатор-1,в който денят на Страшния съд бе 2025,когато хората се борят
    против машините,и май никак не е било фантастика а предсказание....
  • 33 dsa

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Знаех си че на паляка, дето е за пси-терапевт и психиатър, ще е първия коментар... ковида настъпва, нема место у болниците, нема спирт, нема апарати, ще се мре... ма и без ковид па ще се мре!
    Малеййй страх!
  • 34 бай ОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Абе ясно е че си тоталка смешал си маслото... ама поне си дръж на мнението, че короната е страшна, не е преекспонирана и требе да се ходи със скафандЕР по улиците и минимум шнорхел.. сега друго пишеш!
    Колко лица сте у твоеГО тела?
  • 35 ганев

    1 0 Отговор
    Здравеопазване - това е една облагодетелствена каста....На хората им писна от разни корифеи да бълват какво ли не ...Още повече до кога ще се използва термина - ЛЕЧЕНИЕ НА ВИРУСА... Стига с вашите простотии...Да лекуваш нещо за което няма лекарство. Това е СРАМ - РЕЗИЛ и безобразие....Тази каста е с болни амбиции и мания за величие....Колкото до т. нар. сложност едно е видимо - извършване на ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАКТИЧЕСКИ ЕЛЕМЕНТАРНИ ДЕЙСТВИЯ.... В БГ има над 400 болници. Колко са т.нар. ШУРОБАДЖАНАШКИ !!!!... Тази система трябва да се срине тотално....Всеки ден се натъртва колко били заразени медици - ГОЛЯМА РАБОТА - минава и заминава като при всеки един....Пропагадтата е уникална - набиване в главите на хората излишна информация....Още нещо - кои са тези на първа линия - това беше най-голямата изцепка.... Колко пари се подариха за НЕЧИИ джобове .....Това заболяване МАНИЯ за ВЕЛИЧИЕ е уникално явление....Колкото до приема на пациенти - НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ НА ТАЗИ ХПИШМАН БОЛНИЦА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове