Last news in Fakti

29 Юни, 2020 12:45 3 312 12

Ново срутване на къщата край строежа в Пловдив

  • пловдив-
  • срутване-
  • къща

Дирекцията за строителен контрол и община Пловдив започват съвместна проверка на обстоятелствата

 Ново срутване на къщата край строежа в Пловдив - 1
Снимка: БНТ

Срутила се е още една част от сградата, която е най-коментираната тема в Пловдив през последните 24 часа. Паднала е голяма част от втория етаж и всичко се е срутило в направения в съседство изкоп. 

Дирекцията за строителен контрол и община Пловдив започват съвместна проверка на обстоятелствата, при които по време на строителни дейности в съседен имот, през уикенда беше съборена част от масивна двуетажна къща в Пловдив.

Вследствие на инцидента четирима души останаха без дом, а полицията задържа за 24 часа отговорника на строителните дейности на обекта.

Проверката започва от утре и по нея ще работи експертна комисия. Ще се обследва дали има отклонение от проектната документация и как е извършено укрепването на изкопа.

Според представители на община Пловдив дори и основите на къщата да са били плитки, има технология на изпълнение, която трябва да бъде спазена, когато се е укрепвал изкопа.

Всички фирми, свързани със строежа ще трябва да окажат съдействие. Информация ще се търси и от собствениците на съборената къща.

Ден след инцидента, при който къщата рухна, докато един от обитателите спеше вътре, хората още са в шок. След като са нощували при приятели, тази сутрин се върнаха пред останките от дома си.

Ангел Будаков: "Мисля, че е доста опасно да се влезе, не знам, може би ще рискуваме да извадим каквото можем. Така съм, това е, раницата на гърба и дрехите на мен, даже и чорапи нямам".

Заради инцидента полицията снощи задържа представител на една от фирмите, свързани с изграждането на обекта.

Гл. инсп. Делко Станчев - началник сектор "Криминална полиция"- II РПУ-Пловдив: "Има задържан, 61-годишен мъж от град Пловдив, който е отговорник на строителните дейности на обекта, на улица НИШ номер три и номер пет. В момента се намира в арестното помещение на Второ районно управление".

Материалите от извършената проверка са докладвани на прокуратурата. Чака се становище дали ще има повдигнати обвинения. Потърпевшите са категорични, че ще търсят правата си

Димитър Будаков: "Естествено, че ще търсим, аз тепърва ще се свържа с адвокат и ще имам адвокат, който ще води нещата. Трябва да бъде съборена и изградена, това са нещата, тая къща не може да се укрепи. Само мога да гадая къде ще живея и дали ще живея, не се знае".

От местната дирекция за строителен контрол засега са пестеливи в коментара си за инцидента

Инж. Мария Дончева - началник на РДНСК-Пловдив: "Без да се направи проверка как да кажем има ли допусната грешка или не. Ще си предприемем действия, това е авария, започваме действия по наредба".

Проверката на дирекцията ще е съвместно с община Пловдив, която е одобрила проектната документация за строежа на обекта.

Арх. Невена Балчева - заместник-кмет на Община Пловдив: "Обследват се строителните книжа, по които се е изпълнявал авариралият строеж, за да се разбере причината, кой в този процес на строителството от тези участници - изпълнител, надзор в строителството, проектант, кой от тях носи съответната вина".

От район "Централен" вече обявиха, че при тях не е издадено тротоарно право, за което ще търсят отговорност, както и че фирмата следва да се санкционира за липсата на информационна табела на обекта. Според инвеститора обаче табела има и всичко е спазено.

Стефан Кабаков - инвеститор на обекта: "Ама не е нужно да имам тротоарно право, защото стената сега е дръпната, за да може да не влиза никой навътре, за кое да имам тротоарно право".

Изграждането на пететажната жилищна сграда на обекта, при който рухна къщата в съседство, вече е спряно. От община Пловдив още вчера са предложили жилище на потърпевшите, но те са отказали. Днес обаче приеха да се настанят в апартамент, който им беше предоставен от изпълнителя на обекта.

Строителите трябва да предприемат и незабавни действия по обезопасяване на мястото, съобщи БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко за хубавия град

    45 0 Отговор
    Направиха го насила тоя Пловдив да прилича на кочината София.
  • 2 така слагаме ковчег връз ковчег

    35 1 Отговор
    Българската алчност е ненадмината.
  • 3 El pepi

    20 0 Отговор
    В нормалните държави не е така!
  • 4 Безобразие

    26 1 Отговор
    престъпно ! Горките хорица , дали всичките си пари и любов за тази къща , превърнали им я в руина !
  • 5 Шопо

    14 4 Отговор
    Ветеро я е бутнал,да ви бера лайката крадлива герберска..
  • 6 АдвоКамера

    20 0 Отговор
    Така и така ще я събаря - да става ортак със строителя, да му дава имота и оня да му даде последните 2 етажа от строежа, като обезщетение и готово!
  • 7 глоги

    11 0 Отговор
    "Прoвeркaтa зaпoчвa oт утрe и пo нeя щe рaбoти eкcпeртнa кoмиcия. Щe ce oбcлeдвa дaли имa oтклoнeниe oт прoeктнaтa дoкумeнтaция и кaк e извършeнo укрeпвaнeтo нa изкoпa." ЩЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ НЯМА НИТО ЕДНО ОТКЛОНЕНИЕ И ВСИЧКАТА Е В НОРМА. АРЕСТУВАНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ. Както обикновенно прави съдът.

    Коментиран от #10

  • 8 окш

    2 0 Отговор
    добре де и догодина пак като съберем 20-30000лв за рождения ден тогава пак ще дам!
  • 9 цербер

    8 0 Отговор
    "фирмата следва да се санкционира за липсата на информационна табела на обекта." Пак простотии български! Фирмата,която е съборила къщата на тези хора, да им построи нова или да им даде етаж в новата сграда. Проста работа.
  • 10 Цеко сифоня

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "глоги":

    Собственика да се арестува веднага ! Как така ше строи къща там където некой след време ше копае !?
  • 11 Начко

    5 0 Отговор
    Утре като падне и блока от снимката в дупката, ще трябва да правят небостъргач за обещетения.Така се строи, на кой как му е кеф.Без геодезическо проучване. 50лв. и готов подпис.Е сега трябва да се осъди фирмата и строителния надзор.Една нова къща на човека.
  • 12 Ръб

    3 15 Отговор
    Естествено е тази паянтова сграда да падне при изкоп на основи на калкан. Собствениците плачат за своя кимизарник. Ще им бъде възстановен при тоя обществен отзвук. Но мислите ли, че не са им предлагали да се построи съвременна сграда на терена срещу подобаващо обезщетение? Собствениците на подобни съборетини удивяват с твърдоглавиети си ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове