Last news in Fakti

1 Юли, 2020 13:28 11 114 40

Сачева обясни кои пенсионери няма да получат увеличение

  • деница сачева-
  • пенсии-
  • увеличение-
  • пенсионери

По думите ѝ 130 млн. лева вече са платени по мярката "60 на 40" за около 150 000 реални работни места

Сачева обясни кои пенсионери няма да получат увеличение - 1
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила увеличението с 6,7% на пенсиите, минималната пенсия за старост и осигурителен стаж става 250 лева, това ще струва около 440 млн. лева за бюджета и ще засегне 2 млн. и 90 хил. пенсионери. Това обяви в предаването "Тази сутрин" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Пенсията за хората с 90% трайни нетрудоспособност и увреждане става 287 лева, социалната пенсия ще бъде 250 лв., посочи още министърът. 

"Таванът на пенсията остава 1200 лв. Около 25 000 души взимат тавана на пенсията, за тях в момента не можем да предложим увеличение", обясни Деница Сачева.

"През есента ще предложим промени в Кодекса за социално осигуряване. Вероятно ще отворим прозорец до 3 месеца, в които хората ще могат да преместят своите партиди от частните фондове към НОИ", уточни тя.

"Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, които предстои да се пенсионират. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени. Ще помислим за това как хората да могат да получат справедливи пенсии. Около 400 - 420 лв. ще бъде средната пенсия в страната, но в момента не мога да дам точното число“, посочи още министърът на труда и социалната политика.

"Безработните заради кризата с COVID-19 са 72 000 души. Най-голямата концентрация в момента е във Варна и Бургас, на хора от сферата на туризма", обясни Деница Сачева. 

По думите ѝ 130 млн. лева вече са платени по мярката "60 на 40" за около 150 000 реални работни места, които са запазени. "Новият дизайн на мярката предполага първо известно разширение на секторите. Включени са и някои дейности от сектор здравеопазване, в образованието. Дава се възможност работодателите, които кандидатстват, да не се платили своите данъци и осигуровки за 2020 г., но трябва да са платили всичко към 2019 г. и да са декларирали дължимото", отбеляза Сачева.

"Ще има възможност специално за сектор хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, ще се опитаме да компенсираме сезонния туризъм до степента, до която е възможно. Настоящите подобрения на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат възможност да запазим около 300 000 работни места до 30 септември и това би ни струвало около 500 млн. лева", поясни Деница Сачева.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    42 6 Отговор
    Кво видяхме от Европейският съюз праг 1200 лева пенсия за нас за тях минимална! Кога ще се почустваме европейци най-накрая? Грам не можахте драги управляващи през годините да се възползвате от географското ни положение заради което ни взеха в съюза.... Ами да излизаме тогава и европейците да си цакат като попове за всичко минаващо през нас

    Коментиран от #7

  • 3 ани

    33 9 Отговор
    Разбра се,че колкото по-малко работиш и си с по-ниска квалификация,толкова повече те обичат.Тези ,които са давали толкова пари за осигуровки,сега отново ше трябва да дават на тези ,които са крили доходи и са се почесвали!

    Коментиран от #4

  • 4 И как

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "ани":

    ...направи това заключение?
  • 5 цфт

    26 1 Отговор
    Социалната пенсия НЕ става 250 лв. Размерът ѝ е друг. Минималната пенсия става 250 лв. А колко е пенсията на хората с ТЕЛК до 70%? Под 200 лв. е. Да не говори за 90% ТЕЛК, а да каже за тези под 70%! Тези пенсии също са свързани с възраст, трудов стаж и осигурителни вноски.

    Коментиран от #8

  • 6 Грейс

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    Правилно! Осигуровките които са внасяни и внасят са необходими за множащи и мързеливи, но правилно гласуващи.
  • 7 цфт

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Господа си се възползваха за себе си. А че за теб никой не мисли, сърди се на себе си, щото ти си ги избрал.

    Коментиран от #9

  • 8 Грейс

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "цфт":

    Много.!212, 50л.

    Коментиран от #10

  • 9 цфт

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "цфт":

    "Господа" да се чете "господаТА".
  • 10 цфт

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    186 лв. беше. С 6,7% отгоре колко става?

    Коментиран от #15

  • 11 Смешен ХЕР

    36 1 Отговор
    С 250 лева пенсия тръгнал в еврозона да влиза, смешник!
  • 12 Грейс

    19 1 Отговор
    Взеха ни, за да не плащат преминавайки през България. Тези магистрали от които ББи компания забогатяват нали с европейски пари се правят. Да не са ги дали за черните ни очи?
  • 13 goni

    14 6 Отговор
    Защо трябва да има праг?! Минимален, максимален! Някой плащал такива осигуровки че трябва да вземе 5000 лв. пенсия! Като сте взимали осигуровките мълчахте, а сега не искате да му дадете заслужената пенсия! Друг не е внесъл една стотинка! Явно човека е инвестирал и по-друг начин е осигурил старините си! Той, няма нужда от пенсия!

    Коментиран от #14, #17, #18

  • 14 цфт

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    Човекът не е инвестирал в по- друг начин да си осигури старините. Работодателят му е пробирал парите за вноски и си е купувал имоти, коли, трупал пачки, а работникът блъскал за МРЗ и осигуровки на МРЗ. Стига с тая манипулация, че бедните работещи са много богати и имат пари за старини! Парите са в бизнеса- вашият кръг от фирми.

    Коментиран от #25

  • 15 Грейс

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "цфт":

    Лично се по интересувах! Обявиха я за 212 5 л

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грейс

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    На колко си години, та съдиш за осигуровки. Честните частници знаеш ли през 90 г, че не осигурява ха, а само държавните бяха с осигуровки. И не ми обяснява, че сме мълчали защото права деца не хранят. А тези с високите пенсии не са се преработва ли, а са били, на много висики държавни длъжности. Да ги изброявам ли? Ще ме изтрият.

    Коментиран от #24

  • 18 Я по кротко

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    Тези, които плачат, че 1200 лв пенсия им е малко, защото били плащали високи осигуровки кои са?
    А плащали ли са плосък данък от 10% върху доходите си или са плащали прогресивен данък?
    А наистина колко от тях са плащали осигуровки до 3600 лв от доходите си? А за заплатите над 3600 лв плащали ли са осигуровки? - НЕ!
    Колко от тях са извън държавната администрация и бюрокрация? За какво са получавали високите си заплати? Кой друг ако не държавата им е плащала осигуровките?
    Колко от тях са били военни, на които държавата също е плащала осигуровките, но в неколкократно завишен порядък?

    Коментиран от #26

  • 19 цфт

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Грейс":

    Къде да го прочета? Сайта на НОИ ли?
  • 20 Научи

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    български език. Нетрудоспособни. Произлиза от труд.

    Коментиран от #27

  • 21 @@@@@

    11 0 Отговор
    Защо е необходимо цял живот честно да работиш и си плащаш всичко на държавата, като нито си бил държавен служител,нито общински,
    а сам си се оправял. И накрая ще имаш да вземаш, младите гледайте и си правете сметката. Няма да я направите с държавата никога,поне не по тази начин на раздаване.
  • 22 Мимч

    19 0 Отговор
    Коректно би било,по малките пенсии придобити с осигурителен стаж,да се увеличат и с по голям процент,като до максималната ,той да намалява пропорционално.Какво виждаме сега,че хора които не са се осигурявали цял живот ще взимат почти толкова,колкото тези осигурявани цял живот на минимална заплата.Това е много несправедливо...
  • 23 Бай Знай

    8 0 Отговор
    Какво ще променят в КСО, какви прозорци, какви измислици? Нали през 2018 регламентираха възможност за преместване на вноските от частни и универсални фондове с Постановление № 175 от 20 август 2018 г. за приемане на "Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителни осигурителни вноски, вноските за Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и за обмен на информация"
    И в тази Наредба си го пише:
    "КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ОТКАЗ ОТ УПФ за жените и мъжете се определя от тяхната дата на раждане както следва:
    (КСО, чл. 4б, ал. 1; Преходни и заключителни разпоредби, §154)"
    жени, родени в 1962 имат право да прехвърлят еднократно средствата си до навършване на 57 год и 2 месеца и тази възраст се увеличава , респективно с 2 месеца на шестмесечие. При мъжете правото за еднократно прехвърляне за родените през 1962 е до навършване на 59г и 9 месеца.
    Между другото, който се интересува вече сигурно знае какво трябва и кога може да направи.
    ИЗКАЗВАНЕТО НА САЧЕВА Е ЗАБЛУЖДАВАЩО. ПРОМЕНИТЕ В КОДЕКСА ВЕРОЯТНО ЩЕ КАСАЯТ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗРАСТ И НАМАЛЯВАНЕ РАЗМЕР НА ПЕНСИИТЕ.
  • 24 goni

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Грейс":

    Красив прякор имаш!:) Дано да си толкова умна, колкото и красива!:) Всеки може да си провери осигуровките. Не е проблем. Това че са се съгласявали да ги осигуряват на минимална, а поне два пъти повече са взимали си е техен проблем! Да са си внасяли допълнително осигуровки, а не да се оправдават с работодателя! Никой не ми е забранил и да се осигуряват в частен пенсионен фонд! От 30 г. живеем в демокрация! Няма да повярваш, какви хора са се осигурявали с огромни вноски! Нямат нищо общо с висшите държавни длъжности, а си е чисто пране на пари!:) Те затова си и траят!:) Ама, не са ги питали, като са внасяли вноските откъде са парите! Сега трябва да плащат, но ...! Държавата ни е мафиотска до мозъка на костите! И такава ще си остане во веки веков амин!:)

    Коментиран от #28, #30

  • 25 goni

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "цфт":

    Да си е проверявал вноските! Не е проблем! Познавам много самоосигуряващи се, които се осигуряват на минимална р.з. макар че печелят много повече! И ти го знаеш! За здравните осигуровки да не говорим! Лафа е :" От къде на къде ще им плащам! Бяла мафия!" Ама, като се разболеят искат да ги лекуват за Бог да прости!:)
  • 26 goni

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Я по кротко":

    Готин! Няма да повярваш че и хора занимаващи се с бизнес и печелищи добре се осигуряват максимално! Какво ми спрягаш държавните чиновци! Не ме интересуват! Те интересуват такива като теб дето завиждат на тия, които са на държавна ясла! Да! И в частен фонд се осигурявам! И с не малка сума!
  • 27 Баш Батка

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Научи":

    Мерси
  • 28 Грейс

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "goni":

    Ей човеко, живял ли си през деветдесетте? Какво знаеш за тогава? Аз съм от София и след като аз знам как сме оцелели тогава си представям хората в провинцията. Тук работиш 5,6 дни и ти казваха "чао", дори тези не ги плащаха ти ми говориш за осигуровки.
  • 29 Пенсионер

    7 0 Отговор
    КОГА ЩЕ АКТУАЛИЗИРАТЕ-ОСЪВРЕМЕНИТЕ ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ КАТО ГИ ПРЕИЗЧИСЛИТЕ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2019 ГОДИНА?!ЗАЩО НАРУШИХТЕ ПЕНСИОННИЯ МОДЕЛ?ДО КОГА ЩЕ ОБРИЧАТЕ СТАРИТЕ ХОРА С ТРУДОВ СТАЖ 40 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА?!ЗАЩО Е ТОЗИ ГЕНОЦИД?!НАРОДА ЩЕ ВИ ГО ВЪРНЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ С ОТРИЦАТЕЛНИЯ СИ ВОТ!ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
  • 30 Грейс

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "goni":

    Пиле нищо не знаеш! Би ли отговорил, а осигуровките на починалите къде са бе пиле? При трудов стаж от 30 г. от моя съпруг получавам 26 5 от пенсията му. На 54 г почина преди 10г.Мога и други примери да дам, ама става дълго и широко.

    Коментиран от #31

  • 31 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Грейс":

    Извинявай! Искрено! Не предполагах! Просто съм се заблудил че си някоя " кифла" на която все не и стигат парите.

    Коментиран от #32

  • 32 Грейс

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "goni":

    Аз не се оплаквам! . Децата ми са тук и са добре финансово. За щастие не ми се налага да пия една шепа лекарства и не давам пари много за лекарства. Аз не разбирам тази злост към пенсионерите, защото поколението, което сега се пенсионира отнесе всички минуси на 90 години. Пак повтарям трудов стаж йок, осигуровки забрави, и сега се налага да работят до 65 68 г, а младите казват ау ама те за пенсии пък работят. Ами работят като не могат да се пенсионират. Та такива неща ДЖОНИ.
  • 33 Делян

    2 0 Отговор
    Българските?!
  • 34 Липев

    1 0 Отговор
    Все загуби ,дават пари на хората и било загуба .Тези които избягаха на вън не са ли загуба ???????
  • 35 Липев

    2 0 Отговор
    И аз получавам социална пенсия по болест 186 лв и заради нея немога да взема безлихвен кредит тъй като не съм работил 70 дни заради пандемията ,помощи за дете и много други неща ,тъй като съм имал доход .186 лв какъв доход може да са ,ако някой може да живее с този доход да се обади !!!!
  • 36 Петров

    2 1 Отговор
    Защо създадохте задължителните Универсални пенсионни фондове и на дълго и на широко ни се обясняваш колко много ще си подпомогнем, когато се пенсионираме, а сега ни призовавате да внесем тези пари в държавата, иначе видите ли ще ви дадем с 20 % по ниска пенсия. И как така, след като през по-голямата част от времето през което съм работила, смятайте около 30 г., съм внасял осигуровки само на държавата. Питал ли ме е някой дали искам да внасям два пъти средства за пенсия. Не, разбира се. Явно сте закъсали и се чудите как да напълните хазната. Винаги съм плащал редовно всички осигуровки върху реално полученото възнаграждение, но ако сега трябва да върна времето назад, никога не бих го направил. Правете си изводи млади хора.
  • 37 йокин

    3 0 Отговор
    Дават,дават,кво дават,ТОКА,ИЗЯДЕ,ДАВАНОТО.
  • 38 ГЕРБ НЕ ДАВАТ

    0 0 Отговор
    ТЕ ВЗИМАТ ! МЕКО КАЗАНО !
  • 39 ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ

    1 0 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДАВАТ ТОЛКОВА ПО - ЛОШО СТАВА И НАРОДА БЯГА КОЙ КЪДЕТО ВИДИ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА ДАВАЩИТЕ !
  • 40 Поп минчо

    0 0 Отговор
    Не разбирам,кафе отиват парите,които не ми дават.моята е изчислиха на 1542лв.за 45 год.и09месеца,стаж. Година и два мес. Дават дават 1200лв.другите къде отиват......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове