Last news in Fakti

17 Юли, 2020 17:50 3 211 32

Ремонт на АМ "Тракия" за пореден път

  • ам тракия-
  • петя аврамова

Работата в платното в посока Бургас започва през септември

Ремонт на АМ "Тракия" за пореден път - 1
Снимка: МРРБ

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще започне ремонта на 52-километров участък от автомагистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора в платното в посока Бургас след 15 септември 2020 г., за да не се затруднява интензивният автомобилен трафик през летния сезон. Това каза в отговор на депутатски въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

Ремонтните дейности ще бъдат изпълнени без да се спира движението. 

Изготвен е технологичен проект, който е съгласуван с Института по пътища и мостове. Изработва се и документацията, свързана с подготовката на задание за възлагане на необходимите ремонтно-възстановителни дейности. По експертна оценка индикативната стойност на ремонта на разширения участък от 52 км ще бъде около 89 млн. лв., като 70 млн. лв. са за пътната част. 15 млн. лв. ще са за подмяна на ограничителните системи в участъка на средна разделителна ивица и банкет и 4 млн. за монтиране на пътни знаци в двете платна и полагане на хоризонтална маркировка. Средствата са осигурени, информира регионалният министър.

По време на ремонтно-възстановителните дейности ще бъде въведена нова организация на движението, за да бъдат спазени всички нормативни изисквания. 

Със завършването на ремонта на дясното платно на участъка между Чирпан и Стара Загора ще се постигне желаният комфорт и безопасност на движението. След което са планирани  ремонтни дейности на ляво платно, но това ще стане последователно, за да се запази  пропускателна способност на магистралата, обясни министър Аврамова.  

Тя припомни, че на 1 юли сутринта беше пуснато движението по ремонтираните 5 виадукта на АМ „Тракия“ при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км. Той започна на 13 март и изпълнителите работиха изключително мобилизирано, за да завършат работата си преди началото на летните месеци, така че всички пътуващи да могат да се движат спокойно по обновените мостови съоръжения.

Агенция „Пътна инфраструктура“ работи и по съставяне на задание за изработване на идеен и технически проект за удвояване на габарита на обходния път на гр. Враца,  за да поеме  автомобилния поток след разширяването на пътя Видин-Ботевград. Ще бъде изградено второ платно с две ленти за движение и ще се реконструира съществуващия двулентов път. По този начин обектът ще се интегрира в общия проект, така че всички участъци от Видин до Ботевград да отговарят на съвременните изисквания за скоростен път. Министър Аврамова отново заяви, че пътят Видин – Ботевград, част от който е обходният път на град Враца, е приоритетен инфраструктурен проект с национално и трансевропейско значение, тъй като ще осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“, както и с държавите по протежението на европейския коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“.

В отговор на друг депутатски въпрос министър Аврамова съобщи, че текущи ремонти се извършват всяка година и по републикански път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово), на територията на община Гълъбово с дължина 15.7 км.  През миналата година за ремонти там са похарчени 184 000 лева. Пътят  допълнително се руши заради интензивния трафик на тежкотоварни автомобили, превозващи варовик за сероочистващите съоръжения на ТЕЦ „Марица 3“. В участъка е необходим  основен ремонт, който изисква значителен финансов ресурс, но бюджетните възможности на агенцията в краткосрочен план са силно ограничени за реализацията на подобна инвестиция. За да осигури нормална експлоатация на пътя АПИ предвижда в програмата си за текущ ремонт за втората половина на 2020 г. да изпълни широкоплощни изкърпвания на трасето, което ще подобри състоянието на настилката в пътния участък. 

Относно финансовото състояние на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД министър Петя Аврамова съобщи, че към момента действително съществуват затруднения в дейността на дружеството, които са в резултат не винаги на управленски решения на настоящото ръководство, а по-скоро имат обективен характер и са натрупани с годините проблеми като: амортизирани водоснабдителни системи, свързаните с това високи загуби на вода, ниска степен на събираемост на вземанията и сезонните проблеми с качеството на питейната вода. От страна МРРБ се предприемат редица мерки за стабилизиране на състоянието на оператора. 

В ход е процедура по преминаване на държавното участие от ВиК операторите към системата на МРРБ, включително и на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД, в управление на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД., което ще помогне за решаването на текущите финансови проблеми на дружеството, неговото оздравяване и възможност за ефективно функциониране, експлоатация и поддръжка на предоставената му публична В и К инфраструктура. 

 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик на Прехода

    41 3 Отговор
    БГ и Колумбия, двете кочини с най-скъпа пътна инфраструктура на глава от населението в СВЕТА.
  • 2 висок

    9 21 Отговор
    Въпросния ,участък бе строен по времето на тройната коалиция!!! Лентата я ряза първанката! ББойко строи от Ст Загора до Карнобат!

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тая

    29 3 Отговор
    "умната" дето зе изтъпани и пред българските граждани най - нагло каза , че строежа на "Алепу" бил.............стена ! Лъжлата да се връща от дето я довлякоха !
  • 5 Ernesto Guevara

    37 3 Отговор
    Аз само да питам...а ремонта на ремонта кога ще започне?
  • 6 Питам

    17 2 Отговор
    Тая на снимката не е ли ТКП?

    Коментиран от #11, #14

  • 7 Гост

    19 1 Отговор
    Бойчето за последно иска да ЛАПА
  • 8 дедо

    21 2 Отговор
    Ремонт, на ремонта на ремонта
  • 9 деди

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "висок":

    А Витиня, Първанката ли я строи всяка година
  • 10 Леле леле леле

    14 1 Отговор
    Аха явно пак ще "усвояваме", но дали ремонтът няма след един месец да подлежи на нов ремонт, и отново да се отпускат средства и така до безкрай
  • 11 Гешо

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Питам":

    И тази се е наредила за къща в Люксембург.А Баце да облажи за последно, ама яко.
  • 12 дърт шофьор

    6 1 Отговор
    Ще намалеят парите, събирани от глоби за превишена скорост.Трафикът не се затруднява, защото магистралите имат най-голяма пропускателна способност при 85 км/ч. Установено е от немски пътни специалисти. Но друг е въпросът, че друса. Скоро ми падна пломба.

    Коментиран от #16

  • 13 Емил

    7 0 Отговор
    Тази не е ТКП а Т некаква си П. Да обясни отново за хотела Подпорна стена.
  • 14 Тая е ТП

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Питам":

    а откъде е не знам. Но е ТП.
  • 15 Чавдар Пейчев

    2 4 Отговор
    Тая отсечка не я ли правиха БСП ?

    Коментиран от #28

  • 16 Чочо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "дърт шофьор":

    Тя пломбата ще ти струва повече от глоба за превишена скорост.Как ги измислят, само за пари?!Вади направо зъба.:(
  • 17 Абсурдистан😂😂😂😂

    6 1 Отговор
    По добре да нема магистрали тва е абсурд
  • 18 Фатих Мехмед

    1 7 Отговор
    Аз ви рекох че края ви настъпва след 1876г сега щехте да живеете на рахат при Ердоган ама москов гяурите ви окопираха

    Коментиран от #21

  • 19 Гост

    4 1 Отговор
    Таа на снимката има още няколко дни, да разпише нещо стойностно барем
  • 20 Criminal

    5 1 Отговор
    Е трябваше ли да загинат 6 човека, че да се сетите...............
  • 21 Criminal

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Фатих Мехмед":

    През седмица съм в Турция, всеки го плюе, само вие не определените му се радвате и му викате Ердо, все едно сте си мили халките заедно..........

    Коментиран от #22

  • 22 Фатих Мехмед

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Criminal":

    Щом си сека седмица там виждаш как живеят там хората и тука виждаш пътищата и сградите чистотата и всичко

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Кирил

    4 0 Отговор
    Тази мисирка като я видя ми идва да си скъсам дипломата.
  • 24 Criminal

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Фатих Мехмед":

    Чистотата е на Мармара Бурса и тем подобни.......разходи се пеш в Чаталджа, хадъмкьой, гебзе, Гемлик, черкезкьой, боюкчекмедже и другите чекмеджета и ела пак да пишеш........ако искаш дай меил ще ти пращам снимки да се радваш............
  • 25 Criminal

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Фатих Мехмед":

    Забравих пътищата......слез от 07 или е80 и все едно караш в бг........а за сградите няма какво да кажа, спретнатото си е спретнато..........
  • 26 О. Ч. З

    0 1 Отговор
    Идва време за избори трябват пари за избирателите а сега и за протести
  • 27 Йозеф

    2 0 Отговор
    "4 млн. за монтиране на пътни знаци в двете платна и полагане на хоризонтална маркировка."

    Ако има за 52 километра 52 знака колко струва хоризонталната маркировка на метър и 1 знак?
  • 28 Тиквон

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Чавдар Пейчев":

    Не приятелю...банския тиквач я прави ..заедно с ...главбулгарстрай...любимия строител на герб...който им снася по 20%
  • 29 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Що ли не я затворите тая пуста магистрала и не я направите както хората автомагистрали правят. Че то колко народ се изби с тези разрешени 140 КМ/Ч ??"Майсторите на волана" гонят 200 км/ч ,че се и хвалят - малко им се виждат........ На балканеца и 120 км/ч разрешени са му много........... И строг денонощен контрол със жестоки санкции. А който иска да пълни държавната хазна да я пълни.... Горанов ще му каже "берекет версин" !!
  • 30 Ха ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Некадърници.
    Кога я направихте,кога я ремонтирате
  • 31 Мара Мичковица

    3 0 Отговор
    Само да ви светна: До сега чакаха гаранционния срок на фирмата-изпълнител да изтече и затова не я ремонтираха, а и ограничението от 90км/ч си е тотална хранилка. Е, гаранционният срок изтече и ремонтът започва - както каза тая тролка "Средствата са осигурени"! Пари от бюджета, Дами и Господа, 82милки НАША ПАРА! Нали всички се сещате, че МИНИМУМ 40% отиват в чекмеджето!!!! А дали ДжиПи-Груп и/или ГБС няма да са "Строителите"!? ;) Мафия! Мафия! Мафия! Цялата паплач - на въжето!!!!!!
  • 32 ама

    2 0 Отговор
    вие сериозно ли? Баце каквото е построил е во веки вие сега ще го обиждате на строител , сакън! Никой не може да боядиса построеното от баце поради простата причина , че няма какво да се боядисва след година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове