Last news in Fakti

17 Юли, 2020 18:10 1 202 3

500 деца са без места в общинските ясли и градини в район „Искър“

  • детски градини-
  • искър

Има три терена за детски градини в „Дружба 2“, но СО закъснява с отчуждаването им, заяви председателят на БСП - Искър

500 деца са без места в общинските ясли и градини в район „Искър“ - 1
Снимки: БСП София

Към момента за 500 деца няма места в общинските ясли и градини в район „Искър“. Проблемът и размерът му доскоро се отричаше от Столична община и районната администрация в „Искър“.

„И до днес на интернет страниците им има твърдение, че за първа група той е решен и няма чакащи деца, родени 2018 г.”, каза председателят на районната организация на БСП в „Искър“ Борис Цветков след инициираната от него среща с кмета на района.

В нея взеха участие и родители на деца, за които няма места в детските заведения.

„Елементарна проверка на броя на родените деца, регистрирани в „Дружба“, показва колко са тези, които имат нужда от място в общинските детски ясли и градини“, обясни Цветков. Според него това е при сегашната ситуация на демографски срив, а при и най-малкото увеличаване на новородените, необходимите места със сигурност ще се увеличават. „Броят на заявените за пускане в експлоатация десетки нови големи жилищни сгради също показва, че необходимостта от нови детски заведения е значителна, а също и къде е нужно откриването им“, посочи още Борис Цветков, който е и експерт към Комисията по икономика и собственост на СОС.

По думите му за трайното решаване на дългогодишния проблем е необходимо изграждането на нови големи градини, което трябва да започне незабавно. Председателят БСП – Искър посочи и конкретни решения на проблема.

„Има три терена, отредени за детски градини в ж.к. „Дружба 2“, но Столична община закъсня с процедурите по отчуждаването им. А проектирането въобще не е започнало“, обясни Цветков, който в предишния мандат бе общински съветник от групата на БСП в СОС. Той допълни, че години наред е отхвърляно предложението му за отчуждаване на частните терени, предвидени за изграждането на детски градини. „Настояхме спешно да се преговаря със собствениците за споразумения, които да съкратят сроковете и пречките пред незабавното строителство. Трябва да започне и проектирането на тези детски градини, преди края на отчуждаването, за да се изградят в максимално кратки срокове“, заяви Борис Цветков.

Друго негово конкретно предложение е спешно да се стартира разширение на 88-а ДГ в „Дружба 2“ за 4 групи. Той изтъкна, че ако няма подходящ терен в ж.к. „Дружба 1“, може да се използва този на бившата детска градина до 108-о СУ. На него сега има само повредени фитнес уреди, които има възможност да се преместят в парка. А детската градина да бъде възстановена на същото място, чрез служебно преотреждане на терена от Столична община.

„Предложихме да се обмисли възможността за откриване на градински групи в училищата в „Дружба“ 1 и 2. Може да се създадат нормални условия и за децата в предучилищна възраст, и за учениците – отделни входове, обособени части от дворовете. Настояваме в тези групи обучението и заниманията да са целодневни, за да са наистина приемливи за децата и родителите им“, обясни Цветков. Той даде пример с опита в 163-то ОУ и обърна внимание, че където тези групи не са били целодневни е имало слаб интерес и много от тях са били закрити.

Той счита, че откриването на целодневни групи в училищата би увеличило възможността в детските градини да приемат чакащите деца в яслена и в първа група.

„В общинското 150-о ОУ е имало частна детска ясла и градина за 25 деца с помещения за спане и кухня. Това е пример как в училищна сграда е функционирало детско заведение“, припомни председателят на БСП – Искър.

„Благодаря на всички родители на деца без места в общинските детски ясли и градини, на останалите родители, които са солидарни с тях и на всички граждани, подкрепящи предложенията ни за спешни действия за решаването на този важен проблем“, каза в заключение Борис Цветков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лято с каскет

    5 0 Отговор
    То ако е само там...
  • 2 месара

    6 2 Отговор
    при тоя наплив на новософиянци какво очаквате ?
  • 3 Диверсант

    2 2 Отговор
    Какви детски градини, пускайте ги да тичат по магистралите на широко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове