Last news in Fakti

18 Юли, 2020 12:10 3 063 19

Д-р Симидчиев: С поведението си може да загасим епидемията

  • д-р александър симидчиев-
  • пулмолог-
  • епидемия

По думите му не може да става въпрос за паника

Д-р Симидчиев: С поведението си може да загасим епидемията - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Място за паника няма. Ако ние спазваме физическата дистанция, ако носим маски и си мием ръцете, това ще доведе до ограничаване на епидемията. В това е убеден пулмологът д-р Александър Симидчиев. В сутрешния блок на БНТ той увери, че с поведението си ние можем да загасим епидемията.

По думите му не може да става въпрос за паника, защото неслучайно тези седем месеца от появата на самия коронавирус лекарите вече имат по-голямо яснота за неговото поведение и вече е много по-ясно какво да се прави и как да се ограничи коронавирусът.

Мерките работят до момента и там, където не се спазват мерките, проблемите са големи, предупреди медикът. Според Симидчиев не може да говорим за доближаване на някакви критични стойности и невъзможност да се приемат болните в лечебни заведения.

Ако се наложи и случаите станат повече, тогава бързо ще се разкрият още отделения, увери Симидчиев.

Той изтъкна, че истински големият проблем е кадровото осигуряване на отделенията и лекарите, които се занимават с това заболяване. За хората, които ходят на протестите, но и по мачове не се наблюдава голяма тенденция на заразени от коронавирус.

Изводът на Симидчиев за трите "Д" е неносенето на макси. От всичко липсва носенето на маски, защото когато сме далече един от друг не се получава заразяването, но когато сме близо един до друг, носенето на маски е съществено, категоричен бе пулмологът.

Той се надява до няколко години да изградим групов имунитет, без да боледуваме. Пикът е от промяна в нашето поведение - ако хората си седяха вкъщи, епидемията нямало да се разрасне. Според Симидчиев въпросът е промяната на поведението и ако го направим - ще загасим епидемията. Поради това трябва да си променим и нашето поведение. Тези, които осъзнаят, че живеем в нова реалност, ще бъдат по-успешни, подчерта Симидчиев.

"Коронавирусът дойде, за да ни накара да се замислим какво правим. Ако не си променим поведението, вирусът ще циркулира години наред, но ако променим поведението си няма да има никакъв проблем, защото ще се адапитраме и ще можем да живеем в хармония с околната среда", по увери още веднъж Симидчиев. Това, което ще бъде голям проблем, е, когато дойдат другите вируси. Тогава оплакванията ще бъдат еднакви, предупреди лекарят.

Тогава ще трябва да се правят много повече тестове и да се проследяват клъстери от оплаквания - с коронавирус или други оплаквания, каза още Симидчиев. Той посочи, че антителата не са ключови за преборване на вируса, а клетъчният имунитет е важният фактор - да ограничава интензивността на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    19 0 Отговор
    Когато стане готова "ваксината" до няколко месеца, ще бъде ли задължителна и ако не, ще се ограничават ли правата на досътп на неваксинираните и до каква степев?Ще мога ли да си подновя шоофьорската книжка и дали ще мога да мляза в магазина да си купя хляб ако не съм ваксиниран?

    Коментиран от #3, #4, #14

  • 2 хаха

    13 3 Отговор
    Поредният многознайко търсещ публична изява. Докторе, частен кабинет имаш ли?

    Коментиран от #10

  • 3 О. Ч. З

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    Даже очаквай да е платена и да се поставя всяка година. Просто измислих нов вид данък. Очаквам много минуси но след 1 или 2год. Ще си говорим ако сега не мине номера от нова година нова пандемия със друг вирус

    Коментиран от #5

  • 4 Как ще спечелят

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    милиарди от продажбите, след като няма да е задължителна? Ти не можеш ли да разсъждаваш, или си пишеш, колкото да не заспиш? Много ясно, че ще е задължителна. Ще те дупчат, няма как. Поне после хлебец ще си купуваш спокойно.
  • 5 Де си бре Ел Би

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "О. Ч. З":

    Ха ха ха, ще ядеш големите инжекции
  • 6 Уса

    20 1 Отговор
    Мангъров се оказа прав маските не успяха да спасят фалшивото броене.Американците са пример за това

    Коментиран от #15, #19

  • 7 О. Ч. З

    9 1 Отговор
    Тези със големите заплати са добре да му мислят пенсионерите. И само да не се окаже че са просто витамини. А и чудно във моят съзнателен живот нямъм нито една инжекция сигурно имам толкова вируси че короната ме подминава от страх
  • 8 ШиШиШиШи

    13 2 Отговор
    Къде е тази епидемия, бе платено докторче ??? Слугинажът е на амбразурата за СПАСЯВАНЕ НА МУТРИТЕ
  • 9 Вирусулог

    2 0 Отговор
    Да бе,ако още продължаваме да се прескачаме тук и там..по барове,площади,се сме подминали.

    Коментиран от #16

  • 10 Лекар от ВМА

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "хаха":

    И тоя се присъедини към лъжците "генерал" Майтапчийски- Плазмодия, Кантара, Кунката и Бай Киро Пенсионера!! Искал "дисциплина",т.е. " стойте в къщи, слагайте маските и скафандрите,не се събирайте на групи,не протестирайте!! Ало, Симид!! На народа му дойде до гуша от дървени философи като теб!! Схващаш ли??
  • 11 Лекар от Александровска болница

    3 1 Отговор
    Бай Киро Аналния!! Кога ще освободиш мястото си на Доц. Мангъров?? Хайде-метла!!!
  • 12 Лекар от ВМА

    2 1 Отговор
    Ало, Симидчиев!! И ти ли се присъедини към ОТРОВНОТО ТРИО: Муфтата,Кан и Бай Киро Пенсионера?? Ха ха ха ха!
  • 13 Лекар от ВМА

    3 1 Отговор
    Ало, Симидчиев!! И ти ли се присъедини към ОТРОВНОТО ТРИО: Муфтата, Кантара и Бай Киро Пенсионера?? Ха ха ха ха!!
  • 14 Ваксина скоро до вас

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    няма да стигне, камо ли да е задължителна. Колко от вас си слагат противогрипна? Тази още не е създадена, а и не се знае колко ще е успешна и дали няма да действа срещу един щам, а да е неефективна срещу нововъзникнали мутации. Тя рибата още е в морето, а вие не само сложихте тигана, а взехте и да си мислите дали няма да се окаже отровена и вредна за здравето ви. Има много държави, които първи ще изкупят всички произведени дози(ако въобще скоро се създаде ваксина.)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Инфекционист

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вирусулог":

    Ало, не се пише вирусУлог а вирусОлог!! Личи си,че си неграмотник!! А маската предпазва от вируси,както гащите от пръднята!
    ! Ха ха ха ха!!
  • 17 Матей

    2 0 Отговор
    Отново за политическата фикция К-19.вЛАСТИТЕ изопачиха така сведенията за заразността и заболеваемостта ,че са на крачка от забраняване на протестите с псевдо-медицински аргументи.И това ще им се пише на сметката и на задниците,като паднат от власт.
  • 18 На баба Ванга вуйчо и

    0 2 Отговор
    В България короната беше под контрол до към края на Май. След това се поддадоха на простия народ който искаше барове, дискотеки, и море. Резултатът е че в момента броят на заразените в БГ расте по експоненциална крива т.е. пълна липса на контрол. До една седмица се очаква пик от 'протестиращите', а след още една седмица няма да има места в Софийските болници.
  • 19 Има Гугъл бе

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    Нищо не си разбрал. Щати в които хората неглижират мерките (Флорида, Тексас, Калифорния, Джорджия, Каролините и други) броят заразени расте експоненциално. В щати като Илиноис където много хора спазват разумните мерки при все че ходят на работа и навън, заразените са много по малко. Истината е елементарна - всяко разхлабване или неспазване на мерките води до неконтролируемо заразяване. Ню Йорк след като здравата си изпатиха, сега са се вманиачили на тема мерки и случаите на нови заразени намаляха драстично.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове