Last news in Fakti

19 Юли, 2020 09:37 3 274 64

Ангелкова забеляза първи признаци на съживяване на туризма

  • николина ангелкова-
  • туризъм

От началото на активния летен сезон притокът на туристи се увеличава не само по Черноморието, а и във вътрешността на страната

Ангелкова забеляза първи признаци на съживяване на туризма - 1
Снимка: БГНЕС

Навременните мерки, предприети от българското правителство за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическия бизнес, вече дават резултат. Това съобщават от Министерството на туризма. И допълват, че "безспорен факт е и мобилизацията на бранша".
"Местата за настаняване и заведенията за хранене в страната работят със засилени здравно-хигиенни мерки, даващи възможност за безопасно пребиваване на туристите", заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова пред ръководители на дипломатическите мисии у нас.

В работната среща участваха кметът на община Бургас Димитър Николов, директорът на РЗИ - Бургас доктор Георги Паздеров, кметът на Каварна Елена Балтаджиева, която изнесе презентация пред присъстващите за възможностите за разнообразни форми на туризъм в Каварна и други. Дипломатите имаха възможност да се запознаят и на място с условията за почивка у нас.

"Лято 2020 г. е много различно. Безпрецедентната криза, обхванала целия свят, спря пътуванията и безусловно ще има тежки последици в туризма. Същевременно, вече са налице признаци за постепенно възстановяване на сектора. От началото на активния летен сезон притокът на туристи се увеличава не само по Черноморието, а и във вътрешността на страната. Постепенно се възвръща доверието на туристите към пътуванията и в тази посока работим изключително активно", посочи Ангелкова.

Най-големият български курортен комплекс се намира в Бургаска област, а регионът на Черноморието е сред най-слабо засегнатите от COVID-19. Специализирано проучване в региона показа, че под 1 на сто от населението се е срещало с коронавируса. Министър Ангелкова запозна дипломатите с направеното от българските институции, за да се насърчи туристопотокът на чуждестранни граждани към страната след извънредното положение, въведено в средата на март заради световната пандемия. Отбелязано бе, че субсидирането на чартърните туристически полети в размер 35 евро на седалка привлече интереса на международни туроператори.

От вчера България приема без карантина вече туристи от 46 държави. Министър Ангелкова запозна дипломатите със социалните мерки, насърчаващи бизнеса, както и със стимулите за хората от първа линия в борбата с коронавируса, за които бяха одобрени ваучери за почивка. Предприетата мярка в помощ на сектора 80/20 цели да засили ликвидността на компаниите и да задържи кадрите им. Отделени са 50 000 000 лева от Фонда и програмата за безработица в помощ на бизнеса за наемане на безработни, които са регистрирани в бюрата по труда.

В рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси“ стартира нова процедура „Заетост за вас“, насочена към хотели, ресторанти и туроператори. Основната цел е реинтеграцията на безработните в резултат на пандемията. Предоставени са също облекчени възможности за грантове за фирмите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, както и за безлихвени заеми за туристическия бранш.

Минималният размер на исканата безвъзмездна помощ е 3 000 лева, максималният - 10 000 лева. До 9% бе намален ДДС за заведенията. Освен това чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете са достъпни и други облекчени механизми за финансиране на туризма с повече държавни гаранции, подчерта министър Ангелкова. Тя съобщи, че е в ход нова програма за интелигентна трансформация, финансирана от Фонда на ЕС за регионално развитие. Министерството на туризма предложи включването на заинтересовани туристически страни като бенефициенти в ОП „Регионално развитие“ и „Иновации и конкурентоспособност“.

България е една от първите държави, ползващи Safe Travels stamp - на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Това дава възможност да се диференцират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване. Подготвя се и инициатива за доброволен сертификат за места за настаняване и заведения, въвели засилени здравни и санитарни мерки за гостите си.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    97 2 Отговор
    Довиждане и на теб,г-жо!
  • 2 Последния Софиянец

    54 0 Отговор
    Да му направи дишане уста в уста.ха ха ха
  • 3 Хи их хи

    82 1 Отговор
    Аха туристи се прескачат, като зайци на поляна през размножителния период!

    Коментиран от #11

  • 4 Аде да живне малко

    58 0 Отговор
    щото ви гледам всичките сте пътници!
  • 5 Гост

    87 2 Отговор
    Ти нормална ли си бе..........................75% от хотелите не са отворили.............Няма жив чужденец,а за опашката на Кулата да не говорим................АМАН ОТ МАНИПУЛАЦИЯ
  • 6 Kris51

    65 1 Отговор
    Министър Ангелкова е развила внезапно късогледство, по всичко личи. Има спешна нужда от очила, за да види грозната истина.

    Коментиран от #15, #64

  • 7 Гост

    45 5 Отговор
    "а регионът на Черноморието е сред най-слабо засегнатите от COVID-19. " ------ Картата на ковид за България казва друго. Варненска и Бургаска област са сред най-заразените в България.

    Коментиран от #36

  • 8 Хората

    70 1 Отговор
    забелязаха милионите на баща ѝ , заделени чрез обществени поръчки ! А иначе въпросната - от туризъм разбира колкото коза от меродия !
  • 9 Uuiuu

    49 0 Отговор
    много хора с по две деца стартират с 600 лева за Гърция и опашките сега и баркодове.Тази за кукерският празник сурва в Перник не и трябва костюм.
  • 10 778

    47 1 Отговор
    Тези неща само Ангелакова ги вижда!

    Коментиран от #57

  • 11 Гост

    58 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хи их хи":

    Слънчака е мъртвило. Преди два дни съседите си дойдоха от там. Нямало джан-джун. Плажа празен. Какви ги говори тая?

    Коментиран от #48

  • 12 offfffff

    32 1 Отговор
    Че какво очаква да срещне в края на Юли? Извънземните ли?
  • 13 Бенковски

    40 0 Отговор
    Тази е дружка на ТКП. Гърция, Австрия, Белгия, Холандия се гаврят с българите, ние каним всички болни иностранци и не изобщо не мислим за българите, а само за муттенските хотели!!

    Коментиран от #27

  • 14 Д-р Хаус

    48 0 Отговор
    Аз пък забелязвам първи признаци на халюцинации и умствено заболяване

    Коментиран от #41

  • 15 Лост

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Kris51":

    Скоро ще я направят Академик. Човек който си търси очилат 👓и вика -А къде ми са, а къде ми са?
  • 16 рррр

    32 0 Отговор
    Туристическият сезон се презполови, раздвижване забелязала.
  • 17 Аааааа

    32 0 Отговор
    Къде има безплатни чадъри и шезлонги,ще ида там да почивам?Лъжци .

    Коментиран от #34

  • 18 КОТарАК

    28 0 Отговор
    тия са луди всичките/ако не беше толкова сериозно, щеше да бъде смешно
  • 19 Гого

    28 0 Отговор
    Тъй като е тръгнало, препишете си и това, че днес е грейнало слънце от изток. Туристите са там не заради вашите мерки, а защото искат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ВАТМАН

    28 0 Отговор
    Има раздвижване благодарение на трудностите да пътуваме в чужбина
  • 22 Обзорковец

    14 0 Отговор
    ".......че под 1 на сто от населението, в Бургаска и Варненска област, се е срещало с коронавирус" -/-/-/- За цяла България този процент е 10 пъти по-малък. Това не говори много добре за областите от черноморието.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сливи за смет

    33 0 Отговор
    Господ не е бил никак благосклонен към тая персона. Хем грозна, че и проЗта. Как казва народът : Гладна мисирка просо сънува. Айде глю глю глю и бегай да кълвеш по ливадето. От кой купник те домъкнаха?!
  • 25 12121212

    21 0 Отговор
    освен да грухтят можели и да цвилят...
  • 26 Някой си

    6 1 Отговор
    ПСП-а
  • 27 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бенковски":

    Тези събират болните на Европа уж за туристи. Ще ни превърнат страната в инфекциозно отделение за европейците, че по тяхните курорти да е чисто.
  • 28 Кутиите

    34 2 Отговор
    На Свети Константин масово затварят хотели , работещите са с брутални цени: нощувка апартамент в Астор Гардън за семейство 4 човека 600 лева.
    Какъв туризъм?
  • 29 на село

    12 0 Отговор
    кметИЦтА на Каварна Елена Балтаджиева, която изнесе презентация пред присъстващите. Мноооу хубуу я е изнесла. На гръб.
  • 30 Квазимодо

    19 0 Отговор
    Тоя кон изби тъпомера......
  • 31 Блатен Асечки

    15 0 Отговор
    Аххх каква невиждана красота!
  • 32 Жеко

    24 0 Отговор
    Тази Василиса прекрасна да каже, как в сметката си има дестина милиона?

    Коментиран от #37

  • 33 Гост

    18 0 Отговор
    Тая е до другата седмица, квото и да забелязва няма никакво значение
  • 34 Някъде

    8 8 Отговор

    До коментар #17 от "Аааааа":

    Безплтни не, ама на Ахтопол са 2.50 за чадър и пак толкова за шезлонг. Предполагам, че ще те устройва тая цена.
  • 35 Гост

    19 0 Отговор
    Що за м@лоумна статия, вчера РЕВЕШЕ, че повече от половината хотели НЕ РАБОТЯТ, сега пък имало съживяване!
  • 36 Rrrrrrr

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    И колко ти дадоха за да напишеш тази простотия ??????

    Коментиран от #39

  • 37 Русенец

    19 2 Отговор

    До коментар #32 от "Жеко":

    И да я обиждат, и да я хулят..... пука й на нея. Нали ще се оттегли червива с пари на някой райски остров, доживот. Само трябва да си играе ролята и да си декламира текста, както й го кажат. А ние ще останем да бъхтим тук за 300€ на месец и при следващите управници.
  • 38 АА1

    11 0 Отговор
    Забелязала е...верно. Гледайки през бинокъла наобратно.
  • 39 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "Rrrrrrr":

    Потърси сам картата и ще се убедиш. Варненско, Бургаско, Софийско, Шуменско , Плевенско и в Родопите е в кафяв цвят - най-разпространен вируса. Вчера я гледах. Можеше да провериш преди да контриш.
  • 40 Гошо

    13 0 Отговор
    Аман с тия туристи Егати и икономиката ни дето на кръчми разчита

    Коментиран от #59

  • 41 Колега

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Д-р Хаус":

    Отдавна ги има докторе, отдавна!
  • 42 габровец от варна

    14 2 Отговор
    Къв сезон,кви туристи,кви пет уева??? То хората видяха кафявата вода и хайде по чужбина. Няма дзверо туристи,нямаа!
  • 43 Георги Ненов

    12 1 Отговор
    Съживяване. От 0 туристите станаха 100, значи 100% съживяване.
    Оставка и съд!

    Коментиран от #46

  • 44 Все едно

    4 7 Отговор
    Просто не знаете яките места на нашето море, затова мрънкате.
  • 45 Next

    11 0 Отговор
    Аз пък забелязвам как лумпените за запътват към затвора.
  • 46 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Георги Ненов":

    Имам едни авери, отидоха в Албена малко на почивка. Сега им се скарах, че явно харчат много пари, чак Ангелкова е забелязала...
  • 47 Кутка Караянчева

    9 0 Отговор
    Ами да ! Нашите съграждани от Кърджали на тълпи прииждат през Капъкуле !!!
  • 48 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Същото е и на север, знаете ги курортите,да не им правя реклама.Българи и румънци,това са туристите .И то Петък и Събота. През седмицата пак надолу. А и колко хотела не работят.... на това ако казва,,раздвижване,,
  • 49 Само питам

    8 0 Отговор
    На каква дрога е тоя кон?
  • 50 Моля

    7 1 Отговор
    Къде го забеляза това пък тая дето лъже че има диплома от Харвард???Иска и се ама не е така...то по добре за нас бедните. Те богатите си ходят в Гърция не ги е страх от ковида.А тази да си ходи и тя бързо заедно с великия вожд ББ. Мисля че са много уплашени и още че най после ще се махнат.Дерзай народе смело напред.
  • 51 Актуална Антена

    9 4 Отговор
    На 15 август туризма по северното черноморие приключва. Това винаги е било така дори и в най силните години. А днес коя дата сме? С неадекватните си мерки Тиквата заби БГ туризма на дъното на Черно Море.
  • 52 Ей кон

    7 1 Отговор
    Оставка
  • 53 КОНСКА КОБИЛА

    7 0 Отговор
    АЗ СЪМ ЕДНО ГОЛЯМО ЦВИЛЕЩО НЕДОРАЗУМЕНИЕ

    Коментиран от #56

  • 54 рая

    7 2 Отговор
    За какъв курорт,за какви туристи става дума? Във Варна е смрад,мръсна вода,мръсен плаж,отвратително високи цени,гадно обслужване!!! ЗАПЕЧАТАЙТЕ го този сезон! От екрана само ЛЪЖИ!!!Госпожата е в пълно невидение,ДА СИ ХОДИ заедно с ЛЪЖИТЕ!!!
  • 55 АМОН

    9 0 Отговор
    Ангелкова е от Кърджали.

    Била е сътрудничка на бившия депутат от ДПС Ремзи Осман !!!

    Вижте палата на Ангелкова:
    https://www.mignews.info/skandalno-ministarka-na-gerb-s-s-palat-v-polite-na-vitosha-snimki/

    ОТКЪДЕ ТЕЗИ ПАРИ БЕ АНГЕЛКОВА?!




    .
  • 56 от коневръза

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "КОНСКА КОБИЛА":

    Няма да ни обиждаш на красота ей!
  • 57 Само информативно

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "778":

    Конете виждат по-малко детайли от хората. Конете също не могат да усетят добре на какво разстояние от тяхното тяло се намира даден турист.Нашият кон има сляпо петно с ширина около 4 фута.
    Конете не виждат земята близо до предните си крака,с долче и габана, както и собствените си колене и гърди.
  • 58 Турист. Бг

    1 5 Отговор
    На плажа на Камчия е страхотно и в заведенията е доста евтино бунгалата са страхотни догодина пак ще повторим
  • 59 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гошо":

    Висшестоящите ни лидери още не могат да проумеят, че икономиката ни ще трябва да разчита на производство, а не на туризъм и тол такси.
  • 60 гено

    6 0 Отговор
    а дали забеляза подпорната стена на мъжа и? герберастка мастия
  • 61 Жребец

    2 0 Отговор
    Отдавна не съм качвал, но тази кобила не ме привлича
  • 62 Whatever

    3 0 Отговор
    Тази вече говори неща, които самата тя не вярва. След случилото се пред последните 2 години - ясно е, че имаме правителство на мафията, дано това отрезви и тези, които имаха някаква надежда. Ангелкова е дъщеря на Панайотов - вижте какви ги върши баща и от както е министър. Срам за България.
  • 63 Бай Манчо

    2 0 Отговор
    ОСТАВКА И СЪД ЗА ВАС ПРЕДАТЕЛИ .
  • 64 Васко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Kris51":

    Баце...тая ако Сложи И очила...Я си слагам край на живота...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове