Last news in Fakti

29 Юли, 2020 21:33 3 497 18

Румен Драганов: Туроператорите са длъжни да върнат парите на 320 000 българи

  • румен драганов-
  • туроператори-
  • пари-
  • туристи

Няма как агенциите да претендират тези средства да бъдат платени от обществото при положение, че ги дължат

Румен Драганов: Туроператорите са длъжни да върнат парите на 320 000 българи - 1
Снимка: БГНЕС

Туроператорите, които правят изходящ туризъм, дължат парите на своите клиенти. Това заяви за TravelNews Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм. Става въпрос за агенциите, които правят пътувания на българите в чужбина. Основно те протестираха вчера пред Министерския съвет и поискаха помощ от държавата чрез грантови схеми. Според информация на Евгения Димова от Обединение „Бъдеще за туризма“, което организира протеста, около 320 000 българи са предплатили почивки за ранни записвания и парите им може да потънат заради фалита на компаниите.

„Тези 320 000 българи са доверили парите си на туроператорите, за да получат туристическа услуга. В случай, че не я получат са длъжни да върнат парите спрямо изискванията на Закона за туризма и съгласно директивите на ЕС“, заяви Румен Драганов. Според него дори да казват на хората, че хотелите или авиокомпаниите не са им върнали парите, те са длъжни да възстановят сумите. В случая клиентите на туроператорите са доверители на средствата им. „Причината да не си получат обратно парите от хотелите или авиокомпаниите, са щети за туроператора и те трябва да ги изчистят на базата на договора, който са подписали със съотвения хотелиер или авиокомпания“, обясни той. По думите му няма договор с хотелиер, в който да пише, че агенцията ще изгуби изцяло цената на почивката при отказ от пътуване. „Няма такива договори и ако има подобни клаузи в тях, нека ги покажат. Подобни клаузи са нищожни по Закона за задълженията и договорите“, подчерта Румен Драганов. Доверителят (клиентът) плаща за хотел на туроператора. Това не са взаимоотношения на туриста с хотела, а с туроператора. Затова туроператорът дължи парите, а не хотела, каза той.

Според него туристическите агенции към момента не могат да докажат пълно погиване на парите на доверителите по направленията, по които твърдят, че са изхарчени – хотели и транспорт. В голямата си част става въпрос за нереализирани автобусни превози, където не са направени разходи. Ако парите на хората не са изхарчени за други цели, тези пари се дължат от туроператорите. Ако са похарчени за други цели извън посочените в договора между тях, туроператорите носят отговорност. Няма как агенциите да претендират тези средства да бъдат платени от обществото при положение, че ги дължат. Ако има агенции, които не са удовлетворили хората по нереализирани екскурзии и няма предоговаряне на условията и сумите, които са им предоставили, те са неизрядни спрямо своите доверители, допълни Румен Драганов.

По думите му туроператорите имат право да искат грантови схеми от държавата. Това обаче трябва да бъдат пари за ликвидност. Но получаването на такива грантове не отменя тяхното задължение за изпълнение на договорите с клиентите и задължението да използват средствата единствено и само за целите на реализирането на пътуването.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с лаптопа

    10 2 Отговор
    Да ги върнат че да купя за един приятел от Пазарджик един лаптоп от 2000 лева! Само че не знам колко струва!
  • 2 Хотелиера

    13 5 Отговор
    Сметката да се прати във ВМА на малката главичка и в Министерски съвет!
  • 3 Активист на БКП

    9 4 Отговор
    Ликвидация на частните превозвачи и възстановяване на ДАП !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ю Кортес

    18 3 Отговор
    Нищо няма да върнат,всичките са мошенници

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 искате нормалност

    6 1 Отговор
    България към момента е като лафа за кучето,което попитали защо та..ците са ти отзад,а то отговорило :кое ли ми е наред,че и та..ците
  • 8 Шмекер тв

    8 2 Отговор
    Взели парите а после ще видим..АМА БОЙКО Е ВИНОВЕН
  • 9 Марешки, Марешки

    1 0 Отговор
    "Уста моя, враг мой" ЩЕ сие с помниш тази поговорка, колкото до кокала и ти се "дореди" "но щете" изработят"и тебе Големите Косатки!!!
  • 10 пешо

    5 3 Отговор
    320000 по 300лв да са =96милиончета,хоооп и в банките,чужди парички и лихвички опала!
    а балъците да чакат!
    нещо да пише в закона за несъстоятелност на фирмите?!
    да,да,ама не,в булгаристан е така!
  • 11 Порно

    2 5 Отговор
    Тоя май не знае какво говори. В цяла Европа е политика авиокомпаниите да не връщат пари , а хотели да дават само ваучери с кратък срок. Застрахователи масово изискват многократно по високи вноски и прекратяват договори за застраховка. Явно има решение да го отнесат туроператорите и крайните потребители.
  • 12 Сик травел

    1 1 Отговор
    Сик травел предлага изгодни резервации за почивки през зимния сезон:)
  • 13 Куроператор

    5 3 Отговор
    Кръв повръщам, пари не връщам
  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    Те и Томас Кук трябваше да върнат парите ...... . Въпросът е - Ако добросъвестен туроператор, след като е получил пари от своите клиенти и ги е превел на съответният хотел или партньор в чужбина, каква вина носи, ако отсрещната страна не възстанови парите Този Драганов очевидно е забравил за форсмажорните обстоятелства и че застрахователите всъщност трябва да платят на хората. Очевидно пропуска и факта (или може би не), че голяма част от туроператорите ще обявят несъстоятелност и тогава хората ще пият една студена вода. Или разчистването на пазара е добре дошло .....
  • 15 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    Няма да ги върнат щото парите не са в тях отдавна. Ти питай защо никой не споменава застрахователите.
  • 16 Гост като гост

    4 1 Отговор
    Похарчили парите и сега се чудят как да връщат !
    Затова сами си оргнизирме почивките с жена ми
    Излиза ни с около 5 - 10% по-скъпо от колкото през агенция, а понякога колкото през агенция, зависи какво и къде.
    Да не кажа голяма дума всичко си е до човек и как ще се организира.
    Обаждаме се директно на хотела и си правим резервацията. Като отидем питаме къде и какви забележителности има за разглеждане, и без това си плащаш входовете на музейте и през агенцията и също допълнително плащане.
  • 17 Мафия

    2 0 Отговор
    Никой нищо няма да върне! Вождът мутра е толкова нагъл, че ще ги плати от държавата, заради пандемията например. Поради това - МУТРИТЕ ВЪН! О С Т А В К А!
  • 18 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    С " огромно удоволствие" държавно учреждение, банка застрахователна компания , туроператор, мобилни и теле- оператори, ЕРП,, Топлофинации разни, НОИ и НАП прибират пари на гражданите. Понякога / рядко, но ....- там работят живи хора / се случва и да грешат - вземат по-вече...... Нека някой потърпевш да разкаже , как от подобна "лапаща"пари институция , се вземат обратно надвзети суми. Аз ще кажа, как банкомат не ми даде и една банкнота, но я отчете като "дадена" прилична /за мен / сума пари. От Банката живея на 50 км . След почти цял месец, работниците от тази Банка най-после направиха ревизия на "грешната" машина. На петия /5-я/ път като отидох, все пак ми възстановиха сумата.............Останах "толкова" доволен..........., че и благодарен дори !?!? След като те разкарват като панаирджийска мечка и те превръщат в полуидиот, каил си и половината да ти върнат...........и си "благодарен" на цялата им рода по женска линия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове