Last news in Fakti

30 Юли, 2020 07:46 9 197 71

Туроператори: Държавата се провали, сезонът е съсипан

  • туроператори-
  • туризъм-
  • сезон-
  • провал

Браншът отправя остри критики към взетите решения за преодоляване на кризата

Туроператори: Държавата се провали, сезонът е съсипан - 1
Снимка: БГНЕС

Пълен провал на туристическия сезон. Така браншът в България определя ситуацията в пика на лятото, предаде българската национална телевизия. В най-силния месец юли спадът на чартърните полети е 90%. Според експертите причината е не само пандемията, но и липсата на ясна държавна стратегия за развитие и подпомагане на туризма.

Обикновено пълните с хора и автомобили алеи и улици в курорта "Златни пясъци" край Варна изглеждат полупразни. На плажа има туристи, но се чува само румънска и българска реч. Работят едва 30% от хотелите и то с по-малко от половината си капацитет. Според туроператорите, очакваният спад в броя на туристите този месец е 80%.

"Ако има някаква заетост в хотелите, тя се дължи не толкова на чартърни туристи, а на клиенти, които идват със собствени автомобили от Румъния и България", сподели туроператорът Венци Танчев.

В черноморските ни курорти тази година няма англичани, а за Русия границите на общността са затворени. Работи се предимно с туристи от Централна Европа.

Браншът отправя остри критики към държавата и взетите решения.

"Няма политика, няма стратегия, по която ние да се движим. В Турция на 15 юни казаха отваряме, добре сте ни дошли. Ние ще съблюдаваме всички мерки и ще ви пазим. В момента от Украйна летят 22 града за Турция. Нещо това да ви говори?", каза туроператорът Гешо Любенов.

Туроператорите настояват за безвъзмездна финансова помощ, защото без нея ще е провален не само сезон 2020 г., но и следващият.

А отмяната на резервациите продължава на бързи обороти и от бранша не очакват ситуацията да се промени към по-добро през август и септември.

Според експертите още по-страшна ще бъде ситуацията със зимния туризъм у нас, защото в момента трябва да вървят записванията. А досега няма нито една резервация.

Днес министърът на туризма Марияна Николова ще посети курортния комплекс „Слънчев бряг“ по покана на „Клуб на хотелиера“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    66 1 Отговор
    Дръжте коня!

    Коментиран от #23

  • 2 Fate

    119 7 Отговор
    Тия паразити приватизатори да усетят как се изкарват парите

    Коментиран от #71

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 аууу ужас

    186 3 Отговор
    Алчни му.три с хотели от сивия сектор мрънкат срещу алчни му.три, които "управляват" държавата. Първите не плащат данъци, а вторите чакат да крадат от данъци. Общото между тях е, че са убедени, че аз съм "длъжен" да спасявам техния неспасяем бизнес. Има търговски риск - поемете си го. Или фалирате, или не.
  • 5 Йозеф

    140 4 Отговор
    Защо някой иска помощ от държавата, провала на сезона се дължи на липса на мениджмънт в туризма, както и на откровена алчност. Пуснете плажовете без пари, дайте 50% намаление на услугите и бетономорието ще се напълни.
  • 6 Сами се наиграха

    123 5 Отговор
    Използват пандемията като оправдание за собствения си провал.И миналата година по това време Слънчев Бряг беше пуст защото тази пародия на туризъм е нас отвращава все повече хора и като някой е измамен да плати 60 лева за чадър или 50 лева такса за wi-fI познайте дали ще дойде пак.
  • 7 Дреме

    42 1 Отговор
    ѝ на шапката , обикаля си на народен масраф и ръси простотии ! А за назначените хотелери и кръчмари за сметка на българските граждани на никой не му пука !
  • 8 llll

    90 3 Отговор
    А да, на фона на гадна чалга искате 2лв за тоалетна, заринали сте плажа с бетон и морето с л...на и държавата била виновна....
  • 9 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    95 5 Отговор
    isd5612190464isd



    Стига са се оплаквали, повечето от тях почти не плащат данъци, наемат персонал на минимална заплата, другото се дава на ръка.
    Редовен номер е, да се наемат временни работници без никакви договори. Хората се съгласяват, защото ако си стоят в къщи, никой няма да им даде пари. След един месец (пробен период) собственикът казва, не ми харесваш, заминавай. Няма договор, няма заплата. Веднага наема нови работници по същия начин. Така продължава до края на лятото, така е всяко следващо лято...

    Коментиран от #45

  • 10 Селяка

    113 1 Отговор
    Навсякъде спадът на туристите е над 90%. При нас е 80%. Омръзна ми милионери да се оплакват и да пищят за помощи. На персонала или плащат малко или не плащат нищо, досега само са крали от хората и са правили хиперпечалби. Е гати нахалниците.

    Коментиран от #12

  • 11 Тулу

    70 2 Отговор
    Закривай всички хотели на мутрагените, така им се пада. Другият път пак да гласуват за тулупа на републиката.
  • 12 llll

    65 1 Отговор

    До коментар #10 от "Селяка":

    А ве я недедй да им се връзваш на хленченето. Като няма туристи да ядат бетон!
  • 13 2loop

    32 4 Отговор
    Тия работи на жълтите павета идвате и там ги излагате
  • 14 30 г стигат

    47 1 Отговор
    Закривай ! Кое ли ? ВСИЧКО !! Рестарт от 814 г. след кан Крум !!!

    Коментиран от #16

  • 15 Екстра

    61 1 Отговор
    Капаните за грабежи таз година ше са празни
  • 16 llll

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "30 г стигат":

    Точно така !
  • 17 не е така

    56 1 Отговор
    Празни са само трите големи курорта, а малките се пукат по шевовете

    Коментиран от #53

  • 18 Ужаст

    33 1 Отговор
    Сравнение 2019 г.- 2200 полета на летище бургас, 2020 г.- 90 полета. Но трябваше да се лапат европари и бройката да се увеличава, а всичко друго е слаб матриал...
  • 19 Значи все пак има 10% балъци

    30 3 Отговор
    Дето отиват на мутрокурортите
  • 20 Последния Софиянец

    27 16 Отговор
    И всичко това заради една лъжа наречена коронавирус.
  • 21 месара

    50 2 Отговор
    за толкова години веднъж не чух туроператор или хотелиер да каже работим на печалба , непрекъснато казват едвам оцеляваме ! кое му е по различното сега , що пищите ?!
  • 22 101

    32 0 Отговор
    Модела за правене на бнизнес в Туризма се промени. Концесията на плажа е първоначално глупава идея а през 2020 е пречка.Трябва да се подържат от всички хотели в компелса. А на градският плаж от общината. Плащате си направо на общината, може и с смс а не на съмнителни спасители без следа.Хотелите няма смисъл изобщо да планират сезон 2021! В близките години масовият туризъм ще се завръща назад в исторически аспект, индивидуален, повече само издържащ се и само подържащ вид туризъм. Тези блокове могат да ги правят на апартаменти и така да ги реализират.
  • 23 бл.134 в Зап. парк

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Искайте , пари , компенсации.Европа е пратила.В София заведенията са пълни, народа яде и пие без пари !
  • 24 късата памет

    23 3 Отговор
    Моля първо проверявайте, после публикувайте, вашта мама комунистическа
  • 25 Потник

    42 1 Отговор
    Фалит....Хич да не отворите...Колко хора излъгахте?!
    Какви хотелиери.....Пълни глупости
  • 26 Ю Кортес

    40 0 Отговор
    Слагайте по 20 лева за чадър пък държавата ви била виновна.
  • 27 евро цени

    46 0 Отговор
    Цените ви са космически , после държавата виновна
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ю Кортес

    49 0 Отговор
    Ми що настроихте толкова хотели ве и.иоти....кой от къде крадна и хотел прави.толку акъл имате...що не развихте някое производство,иновации,смесени предприятия инвестиции...крадливи ганьовци...ся дайте ни от държавата
  • 30 Кирил

    43 1 Отговор
    Тия хотели с крадените пари,всички да фалират
    Да ги сурнат и морето да се изчисти
  • 31 Значи чадъра и 10 стинки да е

    31 1 Отговор
    Предпочитам да скъсам запаля парите или да ги фърла в морето но нема да ги дам на мутрите
  • 32 СПОМЕНИ ОТ СОЦА

    22 9 Отговор
    В миналото в България туризъм не е имало и хората са били научени да работят и не да разчитат на него , но Международния Туризъм в България бе стратегически създаден, изкуствено развит и фалшиво рекламиран по Света за България като "туристическа дестинация" по времето на Соца за да може тогава държавата да печели едни лесни пари и твърда валута за сметка на други по трудоемки отрасли, като научи хиляди българи на мързеливо печалбарство от туризма , който в условията на демокрацията бе наследен от алчни приватизатори и рентиери които си мислеха че с 2 месеца морски сезон, селяните могат да живеят като шейхове и милионери , затова сега пищят на умрело че няма бъдеще в туризма и че Държавата ги е провалила и сезонът им е съсипан...!!!
  • 33 123

    30 1 Отговор
    Държавата не се е провалила-не може някой който няма никакъв контрол или инвестиции в туризма да се провали.Туризма в България е 100 частен, ако има някой който се е провалил са същите тези бездарни,мързеливи и изключително алчни туристически бизнесмени, техните реклами,маркетининг,предлагане и обслужване се е провалило.В пазарна икономика тази компания която не се трансформира загива.Никакви пари от държавата за туристическия бизнес, ако се дават пари само до толкова до колкото те са платили данъци миналата година. 3 мекици не струват 32 лева,дори и да има чаша чай, пакетче от 7гр масло и от 15 грс конфитюр не стуват 32 лева .тези заедно с белгийски вафли,яйца, палачинки, бекон,салам,шунка ,млеко,банани,ябълки, грозде, портокали, кисело мляко,кафе, са обиконовенно безплатна закуска в хотелите които предлагат пълна закуска, и без месата във всички други хотели които предлагат конинентална закуска.
  • 34 Антимилиционер

    30 2 Отговор
    Още 3 сезона дано са такива.Да започнат да събарят грозотиите които построиха .
  • 35 123

    24 2 Отговор
    След като е провален сезона от липса на западни туристи, то тогава да си отправят искането към западните правителства! Бизнес, който от зародиша си не е мислен да е насочен към българи, сега кански реве и иска пари от българите! Може, ама я да видим вие какво направихте в тази ситуация? Случайно цените в комплексите да са по 'западна' разценка? Ми, не! Стоят си надути и ако някой дойде, дойде! Как пак последните 2 месеца не видях нито една реклама на хотел или курорт по телевизията, да ми каже, да ме мотивира, излъже дори, с условия, цени, мерки за безопасност! Е няма, бе, просто няма! Там браншови организации ли са, клубове, дружинки и прочее, те какво направиха да спасят положението,а? Нищо, нали! А вчера ли, кога, някакъв доцент, доцент видиш ли, ще ми обяснява идеологията на големите комплекси! Алоу, и 10 минути не може да ми издържите насреща в спор! Махайте маршова и оставете бизнеса на хора които го разбират и желаят да го правят! АЗ ПАРИ НЯМА ЗА ВИ ДАМЫ НЕ И КАТО ПОМОЩИ! Аре.....

    Коментиран от #51

  • 36 Шефьор

    34 1 Отговор
    E, тоя бранш само иска! А, какво стана. Намалиха им ДДС-то на 9% и 7% за организираните почивки продавани в страната и чужбина. Намалиха им ДДС-то в хотелските ресторанти. Някой да е видял да са свалили цените? Не!. Сега безвъзмездна помощ от държавата искат. Баста, да затварят хотелите и да чакат по-добри времена. Каквото за всички това и за тях.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Чонкин

    12 0 Отговор
    Наште хотелери да земат пари на баща си от таша.ците и да одят да мачкат с джипа зайци в карнобатско
  • 39 Алфа Чакал

    17 2 Отговор
    Няма такова нещо.Бях на златните не можеш да минеш от хора.Това ,че не отчитат и прибират и после ще реват е друг въпрос
  • 40 jiji

    28 1 Отговор
    за това бутаите хотелите и насадете картофи и зеле на тяхно място да избивате загубите.хем да видите как се вадят парите,защото вие не ги познавате.6 лева бутилка минерална вода това къде го има по света.много се радвам за вас,другата година пак така докато ви доиде акъла.но какво ви пука то 80 процента от хотелите са едни перални за едни пари
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Манги

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Манги":

    Пишете ми плусове зарад хубавата идея. Дано се чуе от Вънкашното и Вътрешно министерства, и от прочутия в Гюрлъта Шкембе воевода. Той да даде афтоматите
  • 43 ха-ха

    16 2 Отговор
    На калпавият туроператор, държавата му пречи.
  • 44 Гост

    17 3 Отговор
    Да бяха затворили границите още през Април. Сега щяхме да сме с 0 заразени, без маски и с пълни плажове и хотели. 3 милиона българи щяха да си почиват на морето. Но, явно по-важно е камионите със стока за Турция да не спират и електората на Бойко да си дойде от гурбет, кихащ, кашлящ и готов да гласува срещу 20 лв.
  • 45 Това е

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    ... много гадно, ако е така. А синдикат туризъм няма ли?
  • 46 Стратегия има

    16 4 Отговор
    Стратегията е ясна. Сутринта някой “братиньо” се обажда на Тулупа с молба за помощ, уговарят се колко пачки и кюлчета ще влязат в чекмеджето, от джипката Тулупа или вдига телефона и заповядва на Караянчева да гласуват закон или решение в полза на “братиньо”, или казва на Каскета кого трябва да опраскат. Но уж сме парламентарна република с разделение на властите, ха ха ха
  • 47 Гостенин

    21 0 Отговор
    Хич не е съсипан сезона! Отидете на юг от Бургас - всичко е пълно. И цените тази година са антикризисни - ден две години да изхрани. Две салати (шопска и овчарска, и двете с гадни зеленчуци), една вода, една малка и една голяма ракия - 35 лв. И това говорим за обикновено заведение, не е някакво гъзарско.
    Масово чадърите са сложени доста близо един до друг, все едно си е нормален сезон без Ковид.
  • 48 Hmmm

    17 0 Отговор
    Тази година, цените са леко по-високи от миналата. Това на фона на 9% ддс, нещо което не се усеща в сметките. Да не говоря, че фискални бонове НЕ се издават, само някакви хвърчащи листчета. Извинявам се ама за мутрите по морето НЕ ми пука..
  • 49 Някой

    8 1 Отговор
    Мачкай ... В България нема туризъм
  • 50 Тото Кратуно

    16 6 Отговор
    Ще разберете , че няма ли руснаци няма и парици. Кефихте се миналата година когато ОНЯ кръчмар се гаври с две рускини ся кво ша кажете. Ще се молите на колене да се завърнат руснаците по Черноморието
  • 51 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    То как да те мотивират? Цени като миналата година,мерките им само на хартия, менюто едно и също от 10 години, за друго пари няма. Проблеми много,решения има, но в основата е манталитета и грешен бизнес модел в България,в частност туризма.За да получиш,първо трябва да предложиш и да дадеш,естествено.
    .
  • 52 Аве Адолф Хайллллл

    15 1 Отговор
    Порен опит за внушения , не се провали държавата , а алчните хотелиери по българското черноморие .......
  • 53 Многото съгласен

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "не е така":

    Ето - тази година моето семейство ще генерира 2 пъти повече почивни чивекодни спрямо миналата на нашето си черноморие, на същите хотели и стаи за гости, като миналата.

    И да - договорихме се за цена устройваща и нас и тях. Защото с хазаите сме от едно тесто - Българи, а не мутри...
  • 54 Лост

    4 0 Отговор
    Утре ще имате 1 резервация за зимата. Вдругиден 2.Ето вдигнаха се със 100%. После още една. Станали 3.Вдигнали се с още 33%. На база от утре са си три пъти увеличение. Нали добре звучи в %-ти?
  • 55 0808

    11 0 Отговор
    ... мама му стара, то не остана гилдия дето да не иска ...от нас..да им спасяваме скапания бизнес...ми при капитализЪма има риск..защо ние да го носим? ха аре у лево...

    Коментиран от #63

  • 56 стоян георгиев

    12 1 Отговор
    в момента ситуацията е такава.няма хора на слънчев бряг и златните ,но е фрашкано юхно от бургас.съсипията на големите ни курорти доиде от валери симеонов и тъпотията му със спиране на нощния живот там.проблемите на туризма ни са свързани с управлението на страната.освен тотално малоумните министри дето ги слага борисов ,тои е напълно неадекватен към българския туризъм.не се строят пътища,не се строятпречиствателни станции,няма надеждна регулация и подкрепа от страна на държавата към туризма нито пъ има стратегия .всичко е пълен хаос.
  • 57 Художник

    11 1 Отговор
    Уважаеми тур оператори, тази година ще пиете една студена вода. Не може всяка година да имате печалби по 1-2 милиона.
    Вчера се връщам от морето, ползвах един ресторант на почивна станция на един творчески съюз. Всяка година сезонът му е бил: юли, август и 15 дена от септември. И тази година е същия период, нищо не загубил. Даже бяха опънати двойно повече маси, прибираха си 11% от ДДС и цените бяха раздути. Една порция от 200 гр.пържен сафрид беше 9 лв. а една салата от зеле и моркови 3,80. И като си направи септември сметката, ще излезе,че тази година е на по-голяма печлба. Ама андрешковци само ревът
  • 58 Художник

    12 0 Отговор
    Уважаеми тур оператори, тази година ще пиете една студена вода. Не може всяка година да имате печалби по 1-2 милиона.
    Вчера се връщам от морето, ползвах един ресторант на почивна станция на един творчески съюз. Всяка година сезонът му е бил: юли, август и 15 дена от септември. И тази година е същия период, нищо не загубил. Даже бяха опънати двойно повече маси, прибираха си 11% от ДДС и цените бяха раздути. Една порция от 200 гр.пържен сафрид беше 9 лв. а една салата от зеле и моркови 3,80. И като си направи септември сметката, ще излезе,че тази година е на по-голяма печлба. Ама андрешковци само ревът
  • 59 Политолог

    13 0 Отговор
    сем. Велчеви /екс министъра от правителството на Кобурготски/ тази година с хотелите си на Слънчев бряг няма да спечелят 12 милиона лева...Ауууу трагедия
  • 60 никой

    4 0 Отговор
    ама бранша не са златните и слънчака.отидете на юг и вижте за какъв сизон иде реч.пълно е.опс забравих,че бранша са хотелчетата на мутрите от тия скъпарските
  • 61 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    Ще събарят хотели един ден мутро-операторите, наближава, е заслужават си го повечето.
  • 62 Олимпи

    7 1 Отговор
    На мутрите хотелите са им пълни но обикновените хора го закъсаха. Когато говорите за туризъм не забравяйте че зад един хотел магазин или ресторант има още стотици нормални хора дето си пласират продукцията. Повечето от тях разчитат на летния сезон да оцелеят физически. Защо трябваше да се засилва тестването точно преди и през сезона и на децата е ясно. Държавата е виновна за цените по плажове паркинги и презастрояване. Те събираха огромни мангизи от тези дейности десетки години. Раздадаха всичко на бандитите за да им се отчитат. Без да мислят за последствията с цел единствено бърза печалба през мандата. Затова туризмът ни се превърна в това което е сега.
  • 63 Иван Иванов

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "0808":

    Когато има келипир искат капитализъм, като няма искат социализъм.
  • 64 Леле

    5 1 Отговор
    Много се радвам за вас
  • 65 Браво , много съм доволен

    5 0 Отговор
    ако продължавате по същия начин следващата година и мухи няма да може да ловите .Стройте си подпорните стени те чужденците не са виждали бетон добре ,че е бай ганьо да им покаже как се оси.а природата за норматив
  • 66 Скептик

    4 0 Отговор
    Нали държавата е лош стопанин! Нали пазара ще ни реши всички проблеми! Кой ви принуди да захващате бизнес, от който нямате и понятие? Защо сега искате помощ от държавата? Държавата помогна ли когато се рушеха държавните предприятия, но тогава викахте ура...?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бай Манчо

    0 1 Отговор
    Некадърниците в министерството и самото некадърно правителство с постоянното си "лаене" по адрес на Русия изгониха единствените постоянни и добри Руски клиенти които нямаха големи претенции а и оставяха доста пари на "бизнесмените" - онова нещо което до скоро беше министър не направи абсолютно нищо за да предотврати катастрофата .
  • 69 Боко тиквата

    1 0 Отговор
    Като е криза нека е криза за всички. След още един два такива сезона които остане ще разправя, какво е било.
  • 70 Тиквата Боко

    2 0 Отговор
    Пожелавам на всички, които хранят мършояди по кафяво море да бъдат оглозгани и да запомнят 2020.Хората загубиха трилиони те тръгнали печалба да правят.
  • 71 Мирише на гадост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Fate":

    Никога повече, на мутренските плажове на Маджо и Хунтата в България , да си ходят на гости един на друг, чадърите и пясъка е
    техен , да го ядат докато кандишат!
    Да извикат и Баце и Вальо и Маргините и Митьо очите и Целия държаваен апарат?!!!
    И да се изтрепат един друг, белким тази държава се освободи от 30 години надрусани идиоти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове