Last news in Fakti

31 Юли, 2020 12:47 3 985 20

Единодушно със 137 гласа "за" минаха промените в Закона за МВР

  • полиция-
  • полицаи-
  • закон за мвр

Възнаграждение, а не допълнителни почивни дни за полицаите

Единодушно със 137 гласа "за" минаха промените в Закона за МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие единодушно със 137 гласа "за" законопроекта за промяна на Закона за МВР, с който се въвеждат допълнителни възнаграждения за извънреден труд на полицейските служители. Той ще обхване над 13 хиляди души, отбелязва БНР.

Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение, отбелязва БНТ.

Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи дневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

От БСП изразиха желание промените да бъдат гласувани едновременно на първо и второ четене, за да може да се помогне на служителите на МВР сега, а не догодина, но предложението не беше прието. От левицата настояха и промените да влязат в сила след обнародването им в "Държавен вестник" и обещаха, че ако това бъде направено, няма да внасят промени между първо и второ четене. В противен случай ще се възползват от това си право.

Положеният досега извънреден труд за следващите 5 месеца ще струва на бюджета 30 млн. лв., което не е непосилна сума, заяви Иван Иванов от левицата.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че това засяга 13 000 служители на различни длъжности, но изплащането на тези суми няма как да се случи в рамките на тази бюджетна година.

Вътрешният министър Христо Терзийски пък добави, че предложението е било обсъдено със синдикалните организации и те са постигнали съгласие по темата.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд ще бъде в размер на около 65 млн. лева, от които за възнаграждение 38 млн. и за осигурителни вноски 27 млн.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    27 3 Отговор
    ще им изкарва тези пари в тая бедна държава , а и първа по смъртност в ЕС ?
  • 2 да де

    41 2 Отговор
    Хе-хе това не от грижа за полицаите, а се грижат да ги стимулират за да им пазят зад.ниците.
  • 3 ПолЮцията

    32 3 Отговор
    вече спокойно може да почва да бие. Зер благодарност трябва да покажат.
  • 4 just curious

    6 1 Отговор
    what about the nurses? f=ck .,,

    Коментиран от #5

  • 5 Римски сенатор

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "just curious":

    "Да го *ухат!"
  • 6 Бат Бойко

    23 3 Отговор
    Милицията ако бие в извънработно време получава двойна надница.
  • 7 НА НАЦИСТИТЕ ИМ УВЕЛИЧИЛИ МАНГИЗИТЕ

    15 2 Отговор
    ЗАТОВА НАЦИСТЪТ ЩЯЛ ДА ВТВЪРДЯВА ТОНЪТ ФАШИСТЪТ НАЦИСТ ОБЛЕЧЕН ВЪВ УНИФОРМА ИСКА ДА БИЕ НАРОДА ТЕРОРИСТИТЕ БОЮ АГА И ГЕЙШЕФТ ДАВАТ ПРЕКИ ЗАОВЕДИ НА НАЦИСТИТЕ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ УНИФОРМИ НА КОИТО ИМА НЕЗАКОННИ НАДПИСИ НА ЛАТИНИЦА!

    Коментиран от #9

  • 8 BEN

    15 2 Отговор
    Още от сега полицаите ще почнат да си пишат извънареден труд и те като вожда по цел ден ще се разхождат с жипките и ще си го отчетат като извънареден труд - в повечето случаи ще е така както и до сега е било и паричките ако има лимит бързо ще свършат без реално свършена работа в полза роду.
  • 9 леле леле

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "НА НАЦИСТИТЕ ИМ УВЕЛИЧИЛИ МАНГИЗИТЕ":

    Фейсбукарят с гладкото мозъче - налазил където може :) Смешни сте!!!
  • 10 Томахок!!

    4 11 Отговор
    Трябва достойни заплати за хората дето бият глупави протестиращи и дето ни карат да чакаме в задръстването!
  • 11 чичоЛина

    14 2 Отговор
    А дали България има нужда от толкова чиновници и полицаи? Вместо за заплати за излишните, тези пари може да се ползват за гладуващите ни пенсионери. Може всекидневно топла храна да им се поднесе, може лекар да ги посети......, защо трябва да храним здрави и прави хора
  • 12 456

    6 2 Отговор
    А не ви ли мина през главата, че умишлено се прави това изменение в закона СЕГА? Искат да ПОДКУПЯТ полицията и очаквам вече да има и сблъсъци.
  • 13 Актуална Антена

    10 1 Отговор
    Докога данъкоплатеца ще плаща осигурителните вноски на Милиционери и Държавни служители? ОСТАВКА

    Коментиран от #18

  • 14 безпартиен

    15 1 Отговор
    В момента на работа в МВРима около 4500 пенсионирани служители!!!Те са с пенсия и заплата получавани от държавния бюджет!!!Простата сметка е че това са средства по около 2000 лева за заплати и осигуровки на човек месечно!!!На месец са около 9 млн.,на година повече от 100 млн.лв.!!!!След като искат да работят защо са се пенсионирали???Няма желаещи за местата им или са толкова необходими специалисти,че ако напуснат ще трябва да се закрие МВР???Избори идват и тези пари за хора от бюджета са наистина дадени целево-за гласове!!!!А от къде ще дойдат парите за бюджетните никой няма и представа!!!Променете това в закона за МВР и за служителите в бюджетната сфера-или пенсия или заплата,но не и двете!!!!
  • 15 Актуална Антена

    10 3 Отговор
    Номер 1 сме в ЕС по брой милиционери на глава на населението. България е Милициониерска Държава. И докато е такава, не очаквайте висок стандарт на живот

    Коментиран от #16

  • 16 SAIMAN

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Актуална Антена":

    Така е но сме и номер едно по пресъпност.

    Коментиран от #19

  • 17 Тони

    4 0 Отговор
    А тези работещи пенсионери колко работни дни имат в годината. Само се бият в гърдите че закона им позволява да работят до 60 години
    . Този които работи в мвр знае за какво чудо става на въпрос с тези пенсионери
  • 18 БОКЛУК

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Актуална Антена":

    ЩЕ ПЛАЩАШ ДОКАТО СИ ЖИВ

    Коментиран от #20

  • 19 ВИК

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "SAIMAN":

    ЗНАЧИ ПОЛИЦИЯТА САМО УСВОЯВА ЗАПЛАТИТЕ СИ БЕЗ ЕФЕКТИВНОСТ НА РАБОТАТА И.
  • 20 Ти си по голям боклук

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БОКЛУК":

    Ще плаща и се плаща като получаваш нещо на среща.Ако иска ще плаща/ме/.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове