12 Август, 2020 11:20 1 572 41

Родителите искат допълнителен отпуск при епидемия

  • епидемия-
  • родители-
  • отпуск

Според Цвета Брестничка това ще е една необичайна учебна година, която ще изисква извънредни мерки и решения

Родителите искат допълнителен отпуск при епидемия - 1
Снимка: Shutterstock

От Асоциация „Родители" поискаха с писмо до социалния министър допълнителен платен отпуск, изплащане на болнични при карантина в училище и ваучери за детегледачи в условията на продължаваща епидемия. Последва среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева вчера. 

Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ обясни в предаването „Тази сутрин“ по бТВ, че това, което може да успокои родителите е наистина яснотата – какво ще се случва, как ще се гарантират здравето и безопасността на децата през новата учебна година. 

„Там, където има деца с компрометиран имунитет и сериозни заболявания, родителите се страхуват да ги пуснат в училище. Днес пускаме едно писмо към Министерството на образованието да има такива родители и семейства, които да избират дистанционна форма, ако това наистина се налага“, посочи още Цвета Брестничка.   

По думите ѝ това ще е една необичайна учебна година, която ще изисква извънредни мерки и решения.

„Ако се наложи, на децата да се правят тестове, те ще се поемат от бюджета или от Здравната каса, няма да са за сметка на родителите, защото това би било голямо натоварване за семействата“, обясни още тя. 

„Другото, за което се разбрахме, в случай, че се затваря паралелката, да се води не изолация, а карантина, като по този начин родителите да могат да ползват болничен“, обясни още Цвета Брестничка. 

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара, е необходима координация между институциите – Министерствата на образованието, на здравеопазването, на финансите. 

„Гъвкавите форми на заетост бяха приложени още през март, предложението за безплатни ваучери за родителите също е добро – с тях те ще могат да наемат детегледачки“, обясни тя. 

Според нея прекаленото увеличение на отпуските не е добре за нито една от страните – нито за работещите, нито за работодателите. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 2 Отговор
    И са прави. Даскалите проведат урок за един час, вземат пълна заплата и през останалото време отиват на вилата. А родителите остават у дома да преподават останалия материал и да помагат за домашните. На родителя никой не му плаща, че върши работата на даскала.
  • 2 Леля Мара

    4 4 Отговор
    "Който има брада, трябва да има и бръснач". Който има деца-трябва да си ги гледа! Кой ще им върши работата, докато са в болнични или отпуска по карантина? От къде ще дойдат парите, с които ще им се изплащат заплати или болнични? Нали някой трябва да ги изработи! Много е лесно да искаш? И какво-застаряващите колежки и колегите мъже ще изнесат на гърба си факта, че те не са се погрижили да подобрят имунитета на децата си ? А бабите на тези деца не биха ли могли да ги поемат за известно време?

    Коментиран от #6, #7, #8, #23

  • 3 Койчо

    6 2 Отговор
    А бе по цял свят родителите си наемат детегледачи, дори и за да отидат на кино за 2-3 часа! И си плащат от заплатите. Прочетете как е в "обетованата" Америка, например. Българските родителки трябва да свикнат с факта, че тези деца са техни и останалите данъкоплатци нямат ангажимент да поемат разходи по отглеждането им.

    Коментиран от #10, #40

  • 4 Няма лошо

    5 0 Отговор
    Но кои ще остане да работи ако пуснат в допълнителен отпуск и то платен! Едва ли работодателите ще се съгласят на още платен отпуск! И колко ще е той най - много още 10,20 дни и после какво ще правят! Те сега не осигуряват детегледачи и ваучери за децата без детска градина камо ли в този случай!
  • 5 Лиготии

    5 3 Отговор
    Е тези нашите "майки" .......Ако може някак си само да им се превеждат пари по дебитните карти , а те да си стоят у дома и да се наслаждават на „контактите с детето“. А когато ги правеха тези деца , замислиха ли се, че те може и да боледуват, да се наложи по цели нощи да не спят до креватчето на болното детенце, а на другия ден да се борят за насъщния? В живота не всичко е цветя и рози! И никой не е длъжен да се гърчи вместо тях. Децата са си техни-да ги пазят, да ги хранят правилно, да си ги гледат до навършване на 3-4 гоишна възраст – нали имат татковци-те ще хранят семействата си вместо да си купуват последен модел Ай Фон или лодка и скъпи въдици.

    Коментиран от #11

  • 6 Ганя

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Леля Мара":

    Леля Маро - личи си,че си стара мома или изкуфяла баба !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Леля Мара":

    По троята "логика", защо да плащаме на учителите пълна заплата, щом преподават онлайн само по час на ден? Намалете заплатата на даскалите, а спестените пари дайте на майките за това, че си обучават парите вместо даскалите.

    Коментиран от #9, #17

  • 9 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Че си обучават ДЕЦАТА вместо даскалите.

    Коментиран от #20

  • 10 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Койчо":

    А да прочетем ли колко е МРЗ в обетованата Америка? Когато почнат да ми плащат труда като в Америка, тогава ще искате да плащам на детегледачки, като там. Вие ми наглеете зад лаптопа, под чадъра на плажа, докато 50 шивачки ви изкарват пачки с 12 часовите си смени за по 600лв на месец.

    Коментиран от #18

  • 11 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лиготии":

    И това го казва хотелиерчето, което няма и 10 туриста за този сезон, но реве за помощи от 80/20????? Не си ли много нагъл бе?
  • 12 Ганя

    5 1 Отговор
    Нация която не гледа на децата като бъдещето на нацията,а като повод за спорове и глупави изказвания,не заслужава нищо повече от гибел !
  • 13 Странджата

    5 1 Отговор
    Майка и дъщеря в къщи със маски.Ето със тази снимка се показва истинската лудост и терор над човечеството.И до къде смятат да ни докарат.

    Коментиран от #14

  • 14 &&&&&

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Странджата":

    Това е детегледачката и детето, а не майката!

    Коментиран от #15

  • 15 Странджата

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "&&&&&":

    А къде са и ръкавиците бе господин всявам паника за пари.И през носа не може да се заразим така ли?

    Коментиран от #16

  • 16 Странджата

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Странджата":

    За носа сгрешх ядосах се яко.Но ако хората не разберат на къде ги водят за носа със тоя вирус и мерки след време ще е късно.
  • 17 Леля Мара

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    На преподавателите плащат, защото са учили, за да са преподаватели. Както и майките са учили там нещо си, заради което искат да им се зплаща, докато си стоят у дома с децата.

    Коментиран от #22, #24

  • 18 Койчо

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Да, да - хубаво почетет, бавничко, по няколко пъти. Вземете и калкулатор да сметнете какво представляват 15 долара на час за 5 дни за един ....примерно служител в супермаркет. Четете, бе, ама и смятайте!

    Коментиран от #25

  • 19 Бай Знай

    4 3 Отговор
    Родителите искали.......Ами то и останалите хора искаме, ама на никой не му дреме.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 РАБОТОДАТЕЛ

    3 1 Отговор
    Асоциацията на "Родителите" трябваше преди да иска от министър Сачева, да провери дали работодателите ще са съгласни при всяко кихане на детето , родителите да получават допълнителен платен отпуск.
  • 22 Да ама

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Леля Мара":

    И сред учителите има родители!
  • 23 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Леля Мара":

    Щом наркобароните по черноморието могат да получават 80/20 от държавата за това, че нямали работа, защо и майките на децата ни - бъдещето на България, да не могат? Все пак, децата са по-важни от хотела на мутрата. Или не си съгласна?

    Коментиран от #35

  • 24 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Леля Мара":

    Щом преподавателите са учители, да учат децата по 6 часа на ден, а не по 1. За по 1 час ще им се плаща 6 пъти по-малко.

    Коментиран от #30

  • 25 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Койчо":

    А да сметнем ли и колко бензин може да си купи с тия $15/час един американец, и колко бензин може да си купи един българин, за 5лв/ час? Само не ми ги изкарвай, че им е по-скъпо, отколкото на нас. Ако беше така, нямаше да емигрираме ние натам, а те щяха да емигрират при нас. Ядем салата, ама не сме чак такива овце.

    Коментиран от #33

  • 26 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Професор Дулитъл":

    Родителите почнаха да си обучават децата преди няколко месеца. Тези, които виждаш завършили, но едвам изкарали, са резултат от обучението на учителите.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 В почти

    4 2 Отговор
    Цял свят има домашно образование като в Америка мисля, че е най-разпространено! Родителите обучават децата си и после те се явяват на изпитите в края на срока или годината.

    Коментиран от #37

  • 29 чичо

    3 0 Отговор
    Когато ни е изгодно бързо забравяме Радев и Мангъров.

    Коментиран от #31

  • 30 Учителите

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    Не учат само един клас на ден, а няколко! 6,7 класа по 1 час са 6,7 часов работен ден! Плюс това някои предмети имат по 2 часа в деня! А домашните, контролните, тестовете и др. писмени изпити се проверяват във вкъщи! И така 6 класа по 25 деца са 150 писмени изпита за проверка!

    Коментиран от #36

  • 31 Бай Знай

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "чичо":

    И въобще най-готината черта на българския гласоподавател е че много бързо забравя. Особено ако има сухо и цър-пър.
  • 32 Професор Дулитъл

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Русенец":

    Каквито са самите родители?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Койчо

    2 0 Отговор
    Даааа....Русенец, да, но не всичко в Америка е бензин. Личи си, че никога не си бил там.

    Коментиран от #38

  • 35 Леля Мара

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Русенец":

    Те децата са важни, ама родителите не го осъзнават.
  • 36 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Учителите":

    Смятай малко по-кадърно. Преди децата имаха по 6 часа дневно. С онлайн обучението имат по 1 или 2. Няма как учителите да предадат материал предвиден за 6ч, в рамките на 2ч. Редовният номер е - прочетете си го за домашно. И естествено, като няма учител, който да го обясни на детето, то търси родител, който да му го обясни. А родителят, който е бил 8ч на работа, след смяната си започва да върши работата и на учителя. Защото учителя се мярнал в нета за 2ч, и прехвърлил останалия матреал за домашно. Да не говорим, че едва половината деца от класа посещават онлайн обучението. А в някои класове едва 1/3 имат възможност за това. Нали имам познати учители. Родиха се с това онлайн обучение. Мярнат се за час пред монитора и после: кой на разходки по кафета; кой на частни уроци, допълнително пари да кърти.

    Коментиран от #39

  • 37 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "В почти":

    Затова 40% от американците смятат, че столицата на Бразилия е Рио, и че Европа е държава в Африка.
  • 38 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Койчо":

    2 студентски бригади през далечната 2001г. Занимавах се с ландскейпинг. Не ми отговори на въпроса: щом там е по-трудно и по-скъпо от тук, защо бягаме натам, а те не идват на сам? Май не можа да ме убедиш.
  • 39 Ама ти не разбираш

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Русенец":

    Че един учител например по математика днес преподава на няколко класа! Няма как да бъде само с един клас и то един час! И има и друго вече повечето предмети имат по два или три часа на ден! Няма учител които да има само един час на ден! И още нещо до колкото нам им плащ на преданен час!

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Скубиду

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ама ти не разбираш":

    Не ги знам на колко класа преподават. Знам, че жена ми, която е учителка в средно училище, с това онлайн обучение има много повече свободно време и само пилее пари по магазините.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове