Last news in Fakti

17 Август, 2020 21:43 2 441 35

Медицински сестри разпънаха палатки пред МЗ, Ангелов разговаря с тях

  • медицински сестри-
  • протест

Медицинските специалисти са недоволни и от факта, че не участват в подписването на Националния рамков договор

Медицински сестри разпънаха палатки пред МЗ, Ангелов разговаря с тях - 1
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри излязоха на улицата в 40-ия ден на протест. Те разпънаха няколко палатки пред Министерството на здравеопазването. Те искат по-добри условия на труд, които включват по-малко извънредни часове. Медиците казаха, че изнемогват заради кризата с коронавируса и липсата на кадри.

„Има отделения, които работят с едва три сестри и все пак съществуват. Извънредният труд невинаги се плаща”, коментира Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти пред NOVA.

„В случая пациента остава без здравна грижа. И докато целият български народ не го осъзнае, няма да има промяна”, каза Веселина Ганчева от Синдиката.

Медицинските специалисти са недоволни и от факта, че не участват в подписването на Националния рамков договор. В него имало дейности, за които се плаща само на лекарите и зъболекарите, а тяхната работа не фигурирала никъде.

„Анексът, който е подписан с НЗОК ще доведе до увеличаването както на  месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения, така и на клиничните пътеки с 10 %. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на добрите възнаграждения”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Ресорният министър Костадин Ангелов слезе сред протестиращите и разговаря със сестрите. Той ги покани на обиколка в страната утре за да проверят заедно условията на труд.

Ангелов посочи, че исканията на медицинските сестри, които са пред министерството, са от доста време. „Голяма част от тях са коректни, голяма част от тях могат да бъдат решени не с много усилие и не с много средства. Да, възможно е, единият проблем е възнаграждението, от 1 август решението е взето, другият проблем е заплащането на първа линия, осигурен е финансовият ресурс до края на годината на всички служители, които са на първа линия. Това са най-наболелите проблеми”, посочи министърът.

По-рано в Русе той каза, че не е убеден, че това е протест на медицинските сестри от цялата страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пророк

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Искаш да кажеш че теглиш още 200 милиона кредит за да раздаваш на хората ли? Не те разбирам..
  • 3 ББ С ПАЧКИ И ПИСТОЛЕТ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА

    30 1 Отговор
    Много нахални ставате,а днес за 3 часа ви направих Конституция.
  • 4 спонсор

    7 18 Отговор
    Да не се оплакват, колежката им 700кубика силикон си наляла, тя между другото стачкува ли.
  • 5 Мунчо

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Затрудняваш ме, как да гласувам?
  • 6 сектант

    29 3 Отговор
    имат пълното право държавата НИЩО не им даде само някакви маски, уж щяха да им вдигат заплатите вдигнаха само на тия които са 1ва линия ама за другите отделения кучета ги яли. когато ходих да дарявам маски в една голяма софийска болница на други отделения ми казаха че за 30 човека отделение са им дали 1 кутия само еднократни маски и това е.. да ви имам и мерките дето толкова ги хвалехте
  • 7 Фермата на животните

    19 0 Отговор
    "Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на добрите възнаграждения”ТОЕСТ-ОБЕЩАВАМЕ ЧЕ МОЖЕ И ДА СТАНЕ...А МОЖЕ И ДА Е КАТО ОНЕЗИ 70МИЛИОНА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Милиционерите се крият от Ситняково за да предизвикат гражданска война.

    Коментиран от #13, #23

  • 10 ББ пръднята

    11 2 Отговор
    С чужда пита помен прави. Боклук.
  • 11 адаша

    15 1 Отговор
    Здравеопазване в България!?!? Режат крак на пациент и след един месец го търсят да си плати отрязания крак ,за да го изгорят в екарисажа! Представяте ли си го!?!?!? Абсолютно достоверно! Жена ми работи в тази операционна.
  • 12 ББ пръднята

    8 2 Отговор
    С чужда пита помен прави. Боклук.
  • 13 миризлив пор

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Стига бе наглеци! 10 човека решили да правят пикник на едно от най-натоварените кръстовища и с претенции! Не се ли усещате че хората не подкрепят простотии? Псувате полицаите дето ви пазят и после що не ви пазели.
  • 14 Искате ли да спрете протестите много набързо

    8 11 Отговор
    Всъщност това са единствените протестиращи в България които не са платени и наистина си търсят правата! Много ми е интересно истинските мутри, които вече са вън по заповед на Радев и стоят по площадите и мостовете как така 40 дни не ходят на работа и в същото време си плащат сметките, данъците и кредитите и се изхранват, как става този номер??Всъщност аз дълбоко се съмнявам, че тези хора са плащали някога през живота си данъци и осигуровки и съм абсолютно сигурен, че ако ги попитате дали са плащали осигуровките си ще ви погледат много учудено "какво всъщност е това осигуровки, а това данъци да не би да е новата порция за обяд орловка" както и това, че тези хора изобщо някога са работили през живота си каквато и да било работа? Как да спрете протестите, защото буквално унищожават вече икономиката ни, а ако забелязвате цените на хранителните стоки в хипермаркетите и другите магазини от около седмица вече са с 20-30% по-високи и не само тези цени се вдигат много рязко в момента? Това вече удря в джобовете на най-бедните маси, тоест на вас протестиращите! Като в приказките с ''отрязване'' на главите на змея! Мозъка на анархо-комунистическата революция е шефът на русофилите Николай Малинов под заповеди от Кремъл. Всички останали са подизпълнители и подфинансиращи метежа. Гешев да го арестува за държавна измяна, както и съпартийците му като миналата година, за две три седмици в 7 сутринта на 9-ти септември без телефони и без достъп до интернет в мазетата на държ

    Коментиран от #17

  • 15 Короната

    15 3 Отговор
    За даскалите 20 процента да работят от вкъщи, за медсестрите нъцки
  • 16 Ахахах

    10 1 Отговор
    Въобще никой да не разговаря с мутрите! Не им вдигайте акциите! Те са нищожества!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мазник е

    16 2 Отговор
    Сестрите навярно са наясно, че Ангелов е един оял се министър, крадливо протеже на Борисов и Пеевски. С тънкото си и мазно гласче ще направи опит да ги излъже. За съд и затвор е и той и цялата гербава крадлива банда.

    Коментиран от #25

  • 19 Руса гербераска гази хора

    13 4 Отговор
    Сега дадоха по новините сериалът Лили 2 - руса надъхана герберастка, която искаше неколкократно да мине през протестиращите.
    Спасиха я децата на задната седалката.
    Протестиращите се смилиха над децата й, и я пуснаха.
    Предумишлен опит за убийство.
    Тотално изтрещяла беше русата кифла.
    Това са платените герберастки, целящи провокация.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Активист на БКП

    13 2 Отговор
    Що не пишете за булевард ,, Ситняково,, и провокаторите на ГЕРБ ,които газят и убиват протестиращите с автомобили ?!

    Коментиран от #24

  • 22 Гербава кочина

    14 3 Отговор
    Като пациент се убедих, че работата на медицинските сестри е изключително отговорна и тежка. Заплащането им обаче е нищожно. Нека попитат този гримиран и охранен министър-целуващ се с мъже, каква е неговата заплата и колко е откраднал от здравеопазването.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Без да го защитавам

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Мазник е":

    щото и той сигурно не е цвете за мирисане но е министър от една-две седмици.

    Коментиран от #27

  • 26 Благодарен пациент

    11 3 Отговор
    Основната заплата на медицинска сестра с опит, трябва да е минимум три минимални заплати.
  • 27 А какъв беше преди това?

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Без да го защитавам":

    Беше управител на болницата в която работя. Това е Александровска болница. Благодарение на крадливото му негово ръководство, болницата е с огромни финансови задължения и новия директор вече има проблеми.

    Коментиран от #28

  • 28 Бай

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "А какъв беше преди това?":

    За сметка на това вече е министър.." моля не ни слагайте короната от тръни ,не ни карайте да избираме кой да живее и кой да умре!"Такива ги четеше от листче март месец!
  • 29 Жайме

    6 3 Отговор
    Медицинските сестри не могат да работят отвкъщи,бе пич. Короната не позволява. Няма как да ти сложат инжекция,памперс или превръзка през екрана. Нито по 300 кубика силикон.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Защо има двоен стандарт към протестиращи

    1 4 Отговор
    Защо никой не бие и не опитва да гази сестрите? С какво са повече от останалите? С претенции ли? Точно на тях превъзпитанието ще дойде най-добре!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ВАСИЛЕВА

    3 0 Отговор
    В ДИХАТЕЛНИЯТ ЦЕНТЪР НА АЛЕКСАДРОВСА БОЛНИЦА ПО ВРЕМЕТО НА СЕГАШНИЯТ МИНИСЪР АНГЕЛОВ ЗАПЛАТИТЕ И ОТПУСКИТЕ БЯХА НАМАЛЕНИ ПОЗОР НА ТОЗИ СМЕШНИК ОТ КОЙТО НЕ ЗАВИСИ НИЩО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове