Last news in Fakti

19 Август, 2020 11:32 2 613 19

Туристически комплекс изхвърля отпадните си води в язовир „Цонево"

  • яз. цонево-
  • замърсяване-
  • басейнова дирекция

На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата

Туристически комплекс изхвърля отпадните си води в язовир „Цонево" - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Язовир „Цонево” е замърсен с битово-фекални води. Това е станало ясно след проверка по подаден сигнал на територията на село Дебелец, община Дългопол. В близост до язовира се намира туристически комплекс, който се оказва, че изхвърля отпадъците си води директно във водоема. Местни жители са притеснени от ситуацията там, съобщи Нова ТВ.

Сигнал за замърсяването подава Васил Кирилов. „Тъй като досега язовирът беше на по-високо ниво, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се оттегли, канализацията остана на сухо и вече се вижда. На места е повредена”, разказа той.

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ–Варна) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са извършили обход около крайбрежието на яз. „Цонево”. 

На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15м. се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. „Цонево” в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води.

На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. „Цонево”, след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ–Варна. Представителят на фирмата е отказал да получи протокола.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    25 1 Отговор
    Твърде късно се досетихме, че туризмът не може да бъде гръбнак на икономиката ни.
  • 2 сектант

    18 2 Отговор
    МА НЕМА ПРОБЛЕМИ БЕ ОРА, СА ЧЕ ПРОМЕНИМЕ КОНСТИТУЦИЯТА С БАНКЯНСКАТА Е ЧЕ ВИДИТЕ КАК МНОГО БЪРЗО ВСИЧКО ЧЕ СЕ ОПРАВИ
  • 3 Умно село

    16 3 Отговор
    Решавате проблема като изсипете бетоновоз в тръбата дето се изтичат боклуците!

    Коментиран от #7

  • 4 Емил

    4 30 Отговор
    Битово-фекални води на един хотел замърсяват цял язовир!? Това отговаря на едно стадо крави докато пасе да се изпикае в реката! Явно някой иска да съсипе хотела! Екоталибаните са най-добри за тая работа! Отделен въпрос, че да се ползват повърхностни води са водоснабдяване (в България) е кретенизъм!

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Госあ

    23 1 Отговор
    "На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. „Цонево”, след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ–Варна. Представителят на фирмата е отказал да получи протокола." Абе, конституцията ли не разрешава да се глоби фирмата за изхвърляне на фекални води в язовира ???? Оня пък дори не иска да си махне помпата 😂 Кочина.
  • 6 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Колко хотела трябва да са, за да го замърсят ? А ?

    Коментиран от #8

  • 7 Емил

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Умно село":

    За тая работа трябва и бетонпомпа, освен това е самоуправство и се наказва от закона!

    Коментиран от #11

  • 8 Емил

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Около хиляда!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Умно село

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Както винаги у нас за кокошка няма прошка!
    Всеки чете Закона, както на него му уйдисва), затова сме на това дередже, като народ и управление.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    2 2 Отговор
    Ъхъ модератора защо не ти хареса коментара та го изтри, или познаваш собственика на туристическия комплекс,? Къпи се яж и пий знаеш какво
  • 14 тортиля

    0 0 Отговор
    Като изхвърленото какао на "Линд & Шпрюнгли" в Швейцария.
  • 15 цербер

    1 0 Отговор
    изхвърля отпадъците си води директно във водоема.ОТПАДНИТЕ,а не отпадъците си води.
  • 16 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Елате да видите яз.Батак, къде изхвърлят всички комплекси!!!
    А не само ЕДИН !!!
  • 17 Околна среда и гола вода

    0 0 Отговор
    Кам го Танцьоро да ни обещае, че докато е министър фекалии ще има? Господи един ли няма читав в правителството - все отбор юнаци? Сигурно и в посолствата ни по света, като гледам кои са там!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Винету Борисов

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Пич, ако си проззз, но си мълчиш не е страшно. Проблемът настъпва когато си отвориш устата, или почнеш да пишеш глупости. Язовирите са водосборни съоръжения събиращи повърхностни течащи води. Така е по цял свят. И по цял свят тези съоръжения служат за доставка на вода за битови нужди за населените места, за промишлени нужди и за поливни нужди за селското стопанство. В белите страни никой не може да си помисли да изхвърля битово-фекални води не само в язовирите, но и в реките, които ги захранват. Единствено в равнините без реки (както е у нас в Добруджа), се налага водата да се изпомпва от сондажи, спуснати до подземни водоизточници. Затова водата в Добруджа е една от най-скъпите. Наш Тиквун имаше огромното желание да надупчи Добруджа за шистов газ и да отрови подземните води. Имаше идея като алтернатива за Добрич да се доставя вода от същия този язовир Цонево, който сега е почти пресъхнал. Добре че добруджанци имаха достатъчно разум да натирят Тиквата с всичките му безумни намерения, защото сега щяха да са в ситуация, в каквато беше Перник, а и други градове, жертви на алчната и корумпирана шайка на Тулупа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове