Last news in Fakti

26 Август, 2020 17:25 41 004 79

Извънредно решение за глобите на шофьорите

  • глоби-
  • шофьори

Според обществения защитник Диана Ковачева  две постановки в Закона за движението по пътищата са противоконституционни

Извънредно решение за глобите на шофьорите - 1
Снимка: БГНЕС

Слагането на шофьорската книжка „на трупчета“ и свалянето на номерата на автомобила на водачи с неплатени в срок глоби, остава в сила. На заседанието си днес кабинетът одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело № 11 за 2020 г., образувано по искане на омбудсмана на Република България.

Според обществения защитник Диана Ковачева  две постановки в Закона за движението по пътищата са противоконституционни. Става дума за чл. 171, т. 1, буква „д“ и т. 2, буква „к“ от ЗДвП.
В първия казус става дума за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който шофира „с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба“. 

Второто спорно положение също касае шофьорите с неплатени в срок глоби, чиито автомобили се спират от движение да заплащането на наложената санкция. 

През последните месеци стотици шофьори бяха неприятно изненадани заради неплатените си глоби, наложени от КАТ. Много такива случаи имаше и по граничните пунктове, където напускането на страната беше невъзможно при борчове към бюджета от санкции за нарушения на пътя. 

В становището на правителството от днес обаче е застъпена тезата, че оспорените разпоредби не нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната и на напускане на нейните предели и правото на личен живот, както и че не е нарушен принципът на правовата държава. 


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извиване

    362 35 Отговор
    на ръце ! Чисто изнудване !

    Коментиран от #59

  • 2 Васил Левски

    513 66 Отговор
    Правова държава, няма от юли 2009година когато хунтата превзе държавата.

    Коментиран от #4, #54

  • 3 Asdfg

    449 53 Отговор
    Принципът на правова държава е нарушен от момента в който ПОЖАРНИКАРЯ-ДЕБИЛ-КРАДЕЦ дойде на власт!
  • 4 ПОПРАВЯМ ТЕ

    363 52 Отговор

    До коментар #2 от "Васил Левски":

    ПРАВОВА ДЪРЖАВА НЯМА ОТ 1989Г.ОТ КАКТО ФАШИСТИТЕ ВЗЕХА ВЛАСТТА!31Г.ФАШИЗЪМ СТИГАТ!А ХУНТАТА СА ЧАСТ ОТ ПРЕДХОДНИТЕ ФАШИСТКИ РЕЖИМИ ТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ ТЕРОРИСТИ УБИЙЦИ БЪЛГАРОМРАЗЦИ БЪЛГАРОФБИ И БЪЛГАРУБИЙЦИ 31Г.ГЕНОЦИД!

    Коментиран от #25, #40

  • 5 Гербестан

    342 32 Отговор
    Е затова Боко Диктатора иска да промени Конституцията за да я напасне, към бандитските си античовешки закони ?
  • 6 пройчо

    96 9 Отговор
    Мустафа облетя трасето на метлата
  • 7 любител

    226 20 Отговор
    ето за това съдии прокурори начело с главния каскет трябва да си ходят там където им е мястото-в дисципа до живот.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историчка

    95 209 Отговор
    Отнемането на книжката и сваленето на номерата не отнемат правото за придвижване в държавата. То може да стене пеш, с автобус, влак или такси. Трябва де се спазват правилата по пътищата и да се конфискуват коли за употреба на алкохол. А инече в този форум много жалите за репортерчето Милиенчо, а подстрекавата да има убийци на пътя като Кристиян Николов!

    Коментиран от #13, #33, #67

  • 10 Страничен

    197 20 Отговор
    Каква правова държава при сикаджиите бе хора?!?!
  • 11 д6ггг

    221 12 Отговор
    Вие гледайте как да глобявате, гледайте да има и хиляди ЧСИ, че да има от къде да крадете после! Не гледайте на тоя народ да му се намери достойно препитание, гледайте как да си разделите имуществото на бедния човек!
    Почти всяко действие или бездействие го обложихте с данъци и акцизи или го направихте инкриминиращо и наказуемо. Скоро и данък "изпускане на телесни газове" ще ни наложите!
    Май докато не ви подлепим с гьостериците и не отворим отново Скравена, Белене и други подобни "спа-центрове" няма да мирясате!
  • 12 сноу

    79 5 Отговор
    Правото е само дотам ,откъдето започва кривия врат на Гойчи..
  • 13 повърнах

    207 18 Отговор

    До коментар #9 от "Историчка":

    Ей много сте долни и жалки това гербаджиите. Дори един пост не можете да напишете без да станете отвратителни.
    Милен Цветков не беше репортерче, а умен и достоен журналист с морал, но на паразитите гербаджийски много им пречат умните хора.
    Светла му памет на Милен и мир на душата му!

    Коментиран от #15

  • 14 Aндрешко

    166 17 Отговор
    Имам глоба за неспазване на знак за товарен автомобил....и е 3000 лв.???? В БГ???
    В децата съм ги проклел всички Герберски Изчадия...
    Ето откъде са парите за ЧЕКМЕДЖЕТО
  • 15 Историчка

    24 116 Отговор

    До коментар #13 от "повърнах":

    Милен Цветков и Миролюба Бенатова за завършили начална педагогика, а не журналистика. Милен пишеше в един период, че вече на кара пиян, а се правеше и на интересен като искаше меката дрога да бъде разрешена. Кристиян беше пиян и с лека драга и затова трбява да бъде осъден за тези си престъпления, или ......

    Коментиран от #19, #26, #32, #56

  • 16 Нестава

    119 12 Отговор
    Да ги изметем всичките герберски бирници крадци и диктаторски ИНИЧАРИ долу
  • 17 Мирослав

    74 70 Отговор
    Аз не виждам проблем с вземането на шофьорски книжки. Щом наказанието е влязло в сила и глобата не е платена, то водачът трябва да бъде отстранен от пътя. Вземането на шофьорската книжка в този случай е съвсем разумна мярка. Спирането на колата от движение обаче ми се струва необосновано.
  • 18 Абсолютно си прав

    106 1 Отговор
    Страничен!Извинявам се за неволния(-).Но да не забравяме и другите герои на Великия Преход:ВИС-а джии,Мултаци,хитряци крадливи шушумиги от кръга Олимп,Ориончици и т.н.Списъка на тези дето ни окрадаха и вгорчиха живота не е кратък!И всичкото това стана възможно заради пословичното бездействие на всички гл.прокурори до сега.Така им беше удобно и наредено Свише!
  • 19 Дълбоко Виждащ

    96 6 Отговор

    До коментар #15 от "Историчка":

    Това ,че си завършил нещо друго не значи ,че не можеш да бъдеш отличен Журналист,художник,шахматист,или градинар!Що за съждение сте изказали???
  • 20 chi

    97 6 Отговор
    Това си е мутренски рекет, ми те друго и немогат да правят...
  • 21 Mari

    97 7 Отговор
    До кога ще грабите народа? Време е да пусните кокала , не разбрахте ли ?
  • 22 благоев

    89 8 Отговор
    Това са противоконституционните наредби на едно мафиотско и нелегитимно правителство и премиер
  • 23 висок

    66 7 Отговор
    Защо в Гърция, Австрия, Германия може.... а тук не може?

    Коментиран от #28

  • 24 Че автомобилът каква

    88 6 Отговор
    вина има? Взимат ми книжката, давам колата на жената да я кара. Тия егати неумниците, просто такива уникати няма. По добре да върнат Барни, ще им се увеличи коефициентът на интелигентност.
  • 25 гьобелс

    79 10 Отговор

    До коментар #4 от "ПОПРАВЯМ ТЕ":

    И Хитлер така завзе властта ,както сега Тиквта се мъчи да направи в БГ...Историята се повтаря ,когато разумът спи...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Когато

    71 8 Отговор
    Тази гробарска сган падне с гръм и трясък (това е неизбежно като данъците и смъртта), ще се напия като кирка макар че не съм го правил от десетилетия.
  • 28 разумен

    44 1 Отговор

    До коментар #23 от "висок":

    Защото там ги информират . няма такова понятие в правото информационна система на МВР-КАТ като меродавна. Ако си платил а тя не е отразвна е виноен КАТ . Длъжни са да ти се извинят и да те информират писмено за отстранената грешка. В Германия и Австеия ще го направят , ако има такъв бъг. Срока за плащане по закон теще от момента на информирането. След това вече са други санкций. Може и такива ако водят до респект.
  • 29 Бегето е кривова държава😂😂😂

    71 6 Отговор
    Територия къдто мутри и политици милиционери грабят квото докопат😂😂😂😂тва ше привиръши по некое време просто щот нема да има хора тука😂😂😂
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тъп гласоподавател

    41 11 Отговор
    Всеки трябва да си изтърпи последиците от собствените грешки. Щом с основание хулим властимащите че са безнаказани, защо отиваме на тяхното ниво и желаем и ние да сме безнаказани. За да поправим нещо, трябва да започнем от нас самите.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Лукреция

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Историчка":

    А ти си несретник, който и колело не можеш да караш най- вероятно!
  • 34 2фгг6

    61 3 Отговор

    До коментар #31 от "Тъп гласоподавател":

    А, отговора на въпросът ти е лесен и се крие в никнейма ти.
    Когато е инкриминирано всяко действие или бездействие на гражданина с цел да се смучкат парици, когато знайни и незнайни структури и организации са в действие да изслучат кръвчицата на работягата, и в същото време са в съдействие, да се укриват кражби за милиарди, ми тогава идва времето на саморазправата с "държавниците" и с такива като теб. Тях ще ги пратим в урановите рудници, а такива, като теб ще ги тричаме (по стара, българска традиция)
    Защото не може на беднягата да му отнемат жилището заради 3000 лв. кредит, дето го е изтеглил, че да може да не му измрат дечицата от глад и студ, а на НЕКОЙ си да не му се се търси отговорност за милиарди с които е заробил народа си, а той си плува като въшка в лой!
    Овца за доене си ти, но скоро ще бъдеш куче за тричане!
    Понял ?!

    Коментиран от #39, #74

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тъп гласоподавател

    5 20 Отговор

    До коментар #34 от "2фгг6":

    Дано следващите властимащи не са като теб, защото освен че си прост си и злобен, дано поне не си работлив, че тъп, зъл и работлив е най-тежката комбинация. Сега поне са тъпи и мързеливи та са си ограничили глупостите от мързел.
  • 40 Притежател

    30 22 Отговор

    До коментар #4 от "ПОПРАВЯМ ТЕ":

    Поправка №2: Правова държава няма от 1944 до сега. Ай със здраве.

    Коментиран от #60

  • 41 ГРОБ

    40 4 Отговор
    Гробарският рекет в действие!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 баба Стойна

    49 5 Отговор
    Народа за това се бори и протестира да махне и свали диктатурата и мафията в България , то ние в Комунизма бяхме по свободни и по спокойни ,,, какъв е този строй в БГ. не мога да проумея ,,, срам и позор ,, няма никъде по света такава диктатура
  • 44 БЕЧО

    42 5 Отговор
    Народе заслужаваш си съдбата. Ти народе с негласуването и с пазаруването докара тези на власт които направиха държавата ни мутренско полицейска. Защо като имам глоба неплатена , близките ми и децата да не ми карат колата?
  • 45 КОКО ДРИЛО

    28 5 Отговор
    АБЕ СТИГА С ТИЯ ГЛОБИ - НАРОДА ЩЕ ВИ НАМРАЗИ ВЕЧЕ / Я ИЗМИСЛЕТЕ НЕЩО ПО УМНО - ТЪПО Е С ГЛОБИТЕ ....................ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ - ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА СИ ЖИВЕЯТ СПОКОЙНО ВЕЧЕ ....................
  • 46 КОКО ДРИЛО

    17 2 Отговор
    ЗНАЕМ ЧЕ НЯМА ПАРИ НО ХОРАТА СА БЕДНИ ..................
  • 47 Driving pleasure

    32 5 Отговор
    То държава вече няма, гербавите престъпници за правова държава говорят! Правото е вече на бухалката и е време да я изядете и вие, за да може поне в бъдеще да има правова държава!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Директора

    13 20 Отговор
    Целата работа каква е че ганъо е научен да не плаща данъци е да ама трябва да се плащат данъци глоби кредити .
  • 50 Директора

    10 17 Отговор
    Това че боико е боклук така е . Но на него се пада честа да накара ганъо да стане цивилизован и да си плаща данъци и други разходи към държавата които после политиците да приберат
  • 51 Директора

    9 24 Отговор
    Но лошото е че дори и боико да вземе да си тръгне което няма да стане . Кои ще застане начело на държавата . Поредните крадци и далавераджии. Читави хора в тази държава няма
  • 52 Директора

    13 2 Отговор
    Нормален човек не може да влезе в политиката тои трябва да е човек на някого и му се казва какво трябва да се прави и как да се прави тои няма право на собствено мнение. Видяхме бареков волен царя джамбазки и още една камара политици които стават милионери и изчезват тихомълком
  • 53 Клоун

    28 6 Отговор
    Ми като са бедни хората, да спазват правилата по пътищата, както правят примерно, когато шофират в ..Швейцария, Германия. Или? Пияни, надрусани, неграмотни по пътищата, арогантни, неспазващи знаци, предимство, ограничения .... ама без наказания, щото ония са "фашисти" . И да се хленчи по форумите.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Шаран БГ

    16 6 Отговор
    За да има ред в една държава, има закони, правилници, разпоредби, които трябва да се спазвот от всички !! Когато имаш нарушение и са те "хванали" - ще си платиш за това ! И след "хващането" и плащането на глобата, трябва да ти светне червения светофар- така не трябва да постъпвам - дори и да съм го правил преди - по-вече не бива !! Държавата е в правото си да предприеме мерки за въдворяване на реда !! Не разбирам г-жа Д.Ковачева какво иска, като обявява една мярка на Правителството против престъпниците - водачи, за противоконституционна !? И много правилно някой задават въпрос: защо из Европата нашите шофьори са "у пътя", а тук, някой от тях - дерибействат с по 10-20 ,че и по-вече неплатени наказания ? Защото шефа на КАТ е от мойто село или мой сътрапезник, или съученик, или......... "обществения защитник" ми е роднина по първа съребрена линия !?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Много ясно

    11 1 Отговор
    Абе,защо толкова много скачате и се оплаквате от Гробарите,а не излезете на протестите с другите и да очистите раята ?! Гладна кокошка просо сънува,айде мястото ви на площада,а не тук да се правите на всезнайковци могъщи.
  • 58 Много ясно

    7 2 Отговор
    Абе,защо толкова скачате навсякъде из нета и фейса и се правите на велики и недосегаеми.Мястото не ви е тук,а на протестите със останалите 44дни.Гладна кокошка просо сънува,че и вашата работа,докога ще чакате на другите и да се оплаквате само от Гробарите.Ами то защото не излизате на протести се стигна дотук,мислите,че само тези хора са достатъчни за промяна с протести ли,а вие къде се вписвате ?!
  • 59 Защо

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Извиване":

    Нарушил си плащай! Това е демокрация.
  • 60 Софянец

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Притежател":

    Правова държава нама.Има мутренска държава.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Евала

    6 3 Отговор
    Абсолютно незаконно е да те върнат от границата за неплатени глоби!!!!!това нарушава принципа на европейският съюз за свободно придвижване на хора и товари освен ако няма извършено престъпление!!

    Коментиран от #65

  • 63 1515

    12 1 Отговор
    Добре де, защо не си плащате глобите? Имате пари за цигари , за стари луксозни атомобили за всичко друго но, не и да си платите глобите за вашите нарушения. Синята зона също е голям проблем защото не можем да со оставим кенефа- разбирайте луксозната кола на някоя уличка в централната част и да я оставим там поне 2 седмици докато съберем още 5 кинта да слезем от кварталите да я приберем пред панела. ългария може и да не е случила до сега на политици, но,от друга страна , огромната част от хората са мързеливи, неграмотни- с основно образование, невъзпитани, непродуктивни...
  • 64 2211

    10 0 Отговор
    Нарушил си плащай си глобата. Демокрацията изисква и контрибуция от всеки един от нас.
  • 65 1155

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Евала":

    Напротив , има нарушение и то е санкционирано именно заради това трябва да се плаща... Все едно да обяснявам на CD - то, защо трябва да си плаща сметките за ток и вода.
  • 66 Гост

    7 3 Отговор
    Само глоби и чанч за това диво и крадливо племе
  • 67 дедо Йоцо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Историчка":

    Само за ,,репортерчето Милиенчо" заслужаваш съдбата му...
  • 68 Нафърфорий

    3 2 Отговор
    Тикви, каскети и мутри
  • 69 БГ жител

    4 0 Отговор
    Извънредно решение !!! Когато става въпрос за събиране на пари...
    Много правилно е когато нрушиш някакви правила в обществото да заплатш глоба, но да важи също за НСО, депутати, министри, полиция и всички с някаква протекция, някакси хората, които плащат данъци се чувстват глупаво как парите ни отиват в едн нагли управляващи!!!
    Нека да има и Извънредно решение за даване на пари за болници, песионери, инфаструктора и т.н. и докато не се вземе решение от господата да има забрана да почиват или да напускат границата!!!
  • 70 НАГЛОС граничеща със съдизъм

    8 2 Отговор
    Няма такава държава където бивша мутра да управлява както при комунизма. Самодържавника уволни и смени всички министри и самоволно ръси пари от крачола и ръкава, нашите пари , за да си купува гласоподаватели.
  • 71 333333

    6 1 Отговор
    Неприятно изненадани...да бе да. Яко стъргане та кави със глобите и толкова. Що се правят всички на ощепани. В Швеицария ако не платиш до 20 дена ти ги теглят автоматично от картата че и със глоба.
  • 72 Без злоба

    8 1 Отговор
    В България всеки се чувства измамен, окраден и онеправдан. Постоянно се повтаря народа това, народа онова. Народа всъщност е 1 млн работещи, 2 млн пенсионери и 1/2 млн държавни служители, брутният продукт е смешен, а баланса се крепи на еврофондове и преводи от работещите в чужбина. Ако още не сте го разбрали, с нашата хубава страна е свършено. Процеса е необратим и за съжаление всички ние го позволихме.
    Бъдете здрави.
  • 73 Инфо

    3 1 Отговор
    Нямам нищо против да си платя глобата при положение , че съм нарушил закона, но информацията за това би тябвало да се праща на собственика на мпс-то чрез смс както при изтичането на застраховката примерно.Но пътувайки по пътища с невидими ограничения ,знаци в храстите и надвишена скорост от 15 километра да ти вземат книжката при следваща проверка от КАТ ,някак си не е логично.Оборудваха полицията с таблети и други а не могат да известят нарушителят по електронен път, смс за нарушение при настъпило такова.
  • 74 Реститут

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "2фгг6":

    Стига с тия бедни, бе.Навсякъде има бедни,но повечето са такива по собствено желание,т.е. не правят нищо за да не са такива,понял...Тука има бедни с 2 апартамента и 3 коли,ама пари за ядене няма..Бедняк е някой който спи под мостовете,той е за съжаление.
  • 75 Глоби

    3 1 Отговор
    налагайте, но първо оправете пътищата. Изпотрошихме си колите в дупките.
  • 76 Иве

    1 0 Отговор
    Не е виновен никой освен народът. Слаб народ слаба държава. Добре че Левски и Ботев не са тука да гледат. Няй бързо изчезващата нация сме. Правете си сметка. Хората се продадоха за коли и парцалки.
  • 77 Гойко

    3 2 Отговор
    Нека всеки,който е гласувал за "Тиквата" да си даде сметка!!!
    Скоро може да гласуват и при неплатена глоба,да ти вземат къщата или апартамента.
  • 78 Радев

    3 0 Отговор
    Книжка се взима при връчен акт ,не платен в едномесечен срок. За не връчени актове не се взима. Правилно е с ялянето на номерата. Джигити с регистрирана кола на баба му преди свалянето на номерата , нито плащаха глоби , нито спазваха правилника за движение.
  • 79 Радев

    3 0 Отговор
    Гастарбайтери минаваха преди им дремеше за правилника. Сега като не могат да излязат докато не платят, ще спазват всичко. И българите са много примерни и в Гърция и в Германия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове