Last news in Fakti

2 Септември, 2020 06:56 11 634 31

2 септември 1947 г. Ражда се Димитровград

  • димитровград-
  • град

Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община

2 септември 1947 г. Ражда се Димитровград - 1
Снимка: Архив

На 2 септември 1947 г. е основан град Димитровград. Първият социалистически град на България е замислен грандиозно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10 май 1947 г.

Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. младежите работят в самостоятелната бригада „Млада гвардия”. Девизът на бригадирите, изграждащи Димитровград е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!”

Официално Димитровград е основан на 2 септември с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се обединяват селата Раковски, Мариино и Черноконево. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от цялата страна работят безплатно.

Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаинбоаз, железопътни линии (Ловеч – Троян, Перник – Волуяк, Самуил – Силистра), язовирите „Александър Стамболийски“, „Георги Димитров“ и др.

Най-древните предмети плод на човешката дейност в Димитровград са открити в пещерата „Дядо Паньовата дупка” в местността Габера. Специалистите датират обработените кремъчни острия от времето на палеолита (40 хил. г. пр. Хр.), припомня dimitrovgrad.bg.

Благоприятните климатични условия и плодородната почва около реките Марица и Меричлерска са привличали хората и през античността. За това свидетелстват намерените множество керамични материали и находки от землището на Димитровград.
Най-вероятно през късната античност е била построена и крепостта в м. Калето или Дурхана, която се отъждествява с Блесна или Блисимос. В пределите на Българското ханство тя била включена след победоносните походи на хан Крум (802-814) срещу Византийската империя. Истински разцвет Блесна изживяла по време на византийското владичество ХІ-ХІІ в., когато се превърнала в голям духовен и военен център.

Средновековните летописци свързват името на града с ІІІ кръстоносен поход начело с германския император Фридрих І Барбароса през 1189 г. и победните походи на цар Калоян през 1202 г. в Тракия. За последен път името на Блесна се споменава в изворите, заради братът на пленения от българите император Балдуин Фландърски – Анри. Той нахлува през 1206 г. в Тракия и превзема крепостта, която преди това била изоставена от жителите и защитниците си. Каква е била точната съдба на укрепителното съоръжение след това - не е известно. Археологическите материали свидетелстват, че животът около него е продължил и след това.

След завладяването на Тракия от османските турци, районът около Димитровград попада в т.нар. Румелийски вилает.
Най-голямото от трите села, с. Раковски, е известно в османските регистри и пътеписи от ХVІ-ХІХ в., с името Каяджик (на турски „кая” е скала, камък). През 1906 г. селището е преименувано на Каменец, а през 1925 г. на Раковски.

В писмените извори от ХVІІ-ХІХ в. с. Марийно е известно с името Кокарджа (в буквален превод от турски „пор”). През 1897 г. селището е преименувано на Марийно в чест на княгиня Мария Луиза, съпруга на княз Фердинанд, която се включва в акцията за подпомагане на пострадалото от наводнение население като дарява 1000 златни лева.
Легендата разказва, че на мястото на с.Черноконево, е съществувало старо селище, наречено Черничево. Чума прогонва неговите жители и по време на турското завоевание тук идват преселници турци. През ХVІІ в. турците са прогонени, жителите на някогашното Черничево се завръщат и именуват селото си Караатли, т.к. техният предводител яздел черен кон - на турски „кара ат”. През 1906 г. селото е преименувано на Черноконево. Селото е известно още като „Малкия Батак”, заради кървавите събития от по време на Руско-турската освободителна война, когато е напълно разрушено от турците, а населението е подложено на безогледна сеч.

Основен поминък на населението е земеделието. В края на ХІХ-началото на ХХ век особено развитие получава зеленчукопроизводството. Част от местното население се занимава със салджийство (превоз на стоки по р.Марица), а друга с вараджийство (производство на вар). През 1873 г. е прокарана Баронхиршовата железница, която минава през село Каяджик. Гарата дава тласък на развитието на селото и го превръща в център на търговията.

През 1895 г. се поставя началото на въгледобива в региона. В годините между двете световни война в Маришкия каменовъглен басейн са построени две топлоелектрически централи – ТЕЦ „Вулкан” и ТЕЦ „Марица 1”, които поставят началото на електропроизводството и електрификацията в Южна България.

В село Раковски е открита Консервна фабрика и започва строителство на голям циментов завод между селата Марийно и Черноконево. Така започва оформянето на крупен индустриален район, което предвещава изграждането на градско селище с голямо значение за страната. Неслучайно през 1946 г. е взето правителствено решение първият български завод за изкуствени торове да бъде построен именно в землището на с. Раковски.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахахаха

    10 36 Отговор
    интересно коя ли го е родила тоя град ??? голямо е***е ще да е било за да роди цял град...

    Коментиран от #2, #18

  • 2 хихихихииии

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "хахахахаха":

    А и тоя тето го е правил е бил с бая голям, а не като тебе с отрязан.

    Коментиран от #6

  • 3 майстор

    18 3 Отговор
    "Бригадирите построяват десетки ХИЛЯДИ жилища, химически завоД, ЦИМЕНТОВИЯ ЗАВОД „Вулкан“, азотно-торовия завод И ХИМИЧЕСКИЯ ЗАВОД Е ЕДНО И СЪЩО,ЗАВОДЪТ Е ЕДИН!, пътната мрежа на днешната община."
  • 4 ИВАН

    67 7 Отговор
    Все пак браво на тогавашните хора, въпреки многото грешки, все пак са градили, а не са рушили както сега
  • 5 Бухахаххахаха

    9 24 Отговор
    Гошотарабаград
  • 6 Gost

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "хихихихииии":

    Той затова мисли от е......ната, т.е. от пасивната страна.
  • 7 ура а а а

    12 1 Отговор
    Комунистите родината изграждат,
    комсомолците на стража бдят,
    пионери, пионери, нас ни чака, ...
  • 8 Димитър

    56 6 Отговор
    Само преценете! От май 47-ма до септември същата година е ПОСРТОЕН ГРАД. Тоест за 4 месеца. И забележете, тоя град и до сега го има и живее.
    Сега едни хора с евро пари строят магистралки. На година по 5 км. А когато най-накрая ги завършат- започват да ги ремнотират.
    Погледнете какво са построили лошите комунисти и без евро средства! Статията, статията четете и вижте какво е построено и за колко време! Не цъкайте минуси като изоглавени, защото истината си остава истина, а промитият мозък си остава промит.

    Коментиран от #9, #12, #14, #16, #17

  • 9 Иван

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    Минуси може да ти цъкне само някой нежен софииски протестър от сороско НПО. Понеже знаят само дс ришат срещу заплащане
  • 10 БКП

    17 5 Отговор
    Този град е едно от многото доказателства за способността на "режима" да създава смислени неща за хората.В момента града се асоциира с името на чалга-магнат и няма да се учудя ако скоро го прекръстят на Пайнерград.
  • 11 Модерен поет

    22 2 Отговор
    Аз пък свързвам Димитровград с името на поета с ватенка- Пеньо Пенев.
  • 12 Мислещ 13

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    Израждането на социалистите и техните идеи не става през 1947, а когато мижатурките с каскети изпълзяват от дупките си с самочувствието на всезнаещи.
  • 13 кастроли

    14 0 Отговор
    Преди се е строяло,а сега се ремонтира. Ремонт на ремонта. Асфалт не се яде!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Електрошок

    29 2 Отговор
    Живях там през шейсетте години-беше уникален град с млади хора и особена атмосфера!Вечери центъра се изпълваше като на митинг!Театърът и кината бяха препълнени!Имаше два футболни отбора със стадиони.Всички желаещи да работят бяха осигурени с безплатни общежития!Появиха се първите автомати за газирана вода по 1ст.!?Престъпноста беше ниска,а на гарата имаше разлепени снимки на циганки-джепчийки!

    Коментиран от #19, #25, #28

  • 16 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    За забавянето на изграждането на инфраструктурата допринася и фактът, че първият градоустройствен план, дело на архитект Любен Тонев е отхвърлен. Причината е, че той предвижда създаването на самостоятелни еднофамилни къщи с дворове, което не се харесва на властите, тъй като този модел не е достатъчно „съветски“, а освен това не е разработен с планово задание. Новият план е изработен през 1951 година от архитект Петър Ташев и е предвижда изграждането на „компактен“ град – нещо типично за периода, стилово изцяло издържан в соцреализъм !!!!!!!! Хахаххахаххаха !!!! 51 година , ЧЕТИРИ ГОДИНИ след 47 тепърва се е появил ПЛАН за "великия" социалистически град , "строители " наакани !!!!
  • 17 какво да преценяваме

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    Робите построили град за без пари. Един строител вземаше пенсия 200 лв. по време на управлението на БСП.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    7 14 Отговор

    До коментар #15 от "Електрошок":

    През "шейсетте" младежите на запад си купуваха нови коли и ходеха с тях на море в Испания и Италия , да не говорим за ЦВЕТНИ телевизори , магнетофони и другите по-дребни неща , а американските им връстници караха шосейни кръстосвачи по 5-6 метра с мотори по-големи от ЗИЛ и летяха на море на Хаваите , а нашите мечтаели за "безплатно общежитие" с баня и тоалетна на етажа и газирна вода по 1 ст !!!!! И да работят безплатно за партията !!! Боже опази , няма що да се чудим що сме на това дередже !!!

    Коментиран от #21, #27, #31

  • 20 Роза

    16 1 Отговор
    Димитровград е израз на ентусиазма на ония години да се възстановят разрушенията от войната и да се изгради нещо ново.В онези времена младежкият устрем и чист идеализъм са достойни за уважение.Но после номенклатурните хитреци яхнаха властта,почнаха да уреждат свои хора ,обезлюдиха селата с идиотското коопериране и от първоначалния ентусиазъм не остана нищо.

    Коментиран от #22

  • 21 Електрошок

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Боже прости му!Той не знае какво говори!Материализмът,дребната душица и корекомски мечти прозират зад всяка твоя дума!Ти нямаш свободен дух,а консуматорска програма.Не може да се каже,че си и духовно осакатен-просто си продукт на други времена!Не защитавам миналото като обществен строй,а хората,човеците,който тогава още не бяха заразени от днешните"ценности"!
  • 22 Електрошок

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Роза":

    Точно така!Системата започна да се изражда!Възход,разцвет и падение-такава е логиката в цялата човешка история!
  • 23 ха ха

    2 7 Отговор
    ражда се... от какво се ражда?
    Сигурно Димитров го е раждал...
  • 24 Гост

    6 0 Отговор
    И никой не се е оправдавал с предишни правителства, отпреди 30г. А сега е любим лаф на некадърниците.
  • 25 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Електрошок":

    Я разлепи сега снимки на джебчийки. БХК веднага ще ти скочат, че сочиш с пръст.
  • 26 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "какво да преценяваме":

    Ама бирата му беше по 70ст, а хляба по 30.
  • 27 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Младежите в Америка водили ли са две световни войни на тяхна територия?
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "Електрошок":

    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
    Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на Пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитатe комунистическите гниди!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Електрошок

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нещо не схващаш написаното,
    но пък те напъва отвътре гузната съвест и затова се изказваш срещу "комунистическите гниди",чиито ибрикчия си бил,а сега си обърнал към днешните"гниди" полусферите.А аз с гордост мога да кажа,че бях един от малкото дисиденти по онова време.Три трудови книжки съм сменил,но никога не съм бил подлога!И понеже съм работил в различни градове,мога да кажа,че по онова време Димитровград беше уникален!Не случайно и Хрусчов го посети.Пеньо Пенев наистина не преувеличава-така беше!Срещу квартирата ми имаше работилница за пренавиване на ел. мотори,част от които стояха на тротоара,с купища меден проводник и нищо не изчезваше!И пак да кажа-говоря за нещо,което ти не си виждал или чувствал,а не за найлонови торбички!

    Коментиран от #30

  • 30 Електрошок

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Електрошок":

    Хрушчов!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове