Last news in Fakti

2 Септември, 2020 14:01 75 655 27

Шофьори вече могат да проверят дали имат глоби за винетки и тол, засичат ги контролни рамки

  • такси-
  • глоби-
  • винетки-
  • тол такса

Винетките се активират до 5 минути, категоричен е проф. Олег Асенов

Шофьори вече могат да проверят дали имат глоби за винетки и тол, засичат ги контролни рамки - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

На сайта на "БГ тол" шофьорите и собственици на автомобили могат да проверят за издадени електронни фишове за неплатени пътни такси – тол и е-винетка. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в ефира на „Нова телевизия“. Системата предоставя информация за нарушенията, по които вече е издаден или връчен електронен фиш, а справката се извършва чрез бутона „Проверка за нарушения“.

За издаване на електронен фиш са необходими пет дни след установяване на нарушението, за да може да се идентифицира нарушителят и да се обработят допълнителните данни за собственика на автомобила като ЕГН, адрес и т.н., обясни проф. Асенов. Проверката е възможна чрез въвеждане на регистрационния номер на превозното средство и ЕГН на собственика му, съответно ЛНЧ за чужди граждани или ЕИК за юридически лица. Справка може да се прави и за статуса на връчени вече електронни фишове – по номер на нарушението и на ЕГН на собственика на автомобила. Проверката дава информация за номера на нарушението, регистрационния номер на пътното превозно средство, типа на нарушението, място на извършването му (път, посока, област, град), дата и час, дължима сума, а също и статус на нарушението.

Електронните фишове за неплатена пътна такса се съставят при преминаване през контролните рамки на Националното тол управление като за нарушението е генериран доказателствен запис. Те се връчват по пощата на собствениците на автомобилите, за които е установено нарушението.

Електронната винетка се активира до 5 минути след покупката ѝ, заяви проф. Асенов. Всички потребители на пунктовете от партньорската мрежа, за които установихме, че е-винетката е активирана 30 минути след купуването ѝ, ще бъдат компенсирани, добави той. „Създали сме механизъм за контрол на въвеждането на данните в пунктовете за продажба. Когато се установи, че потребителят коректно е попълнил декларацията си с данните за е-винетката, а грешката е на служителя на пункта, той поема отговорност за това“, обясни членът на УС на АПИ.

Работим в полза на клиентите и не искаме изрядните потребители да бъдат глобявани, каза още проф. Асенов. Системата работи коректно, но при въвеждането на данните потребителите трябва да внимават, отбеляза той и призова хората при покупка на е-винетка да проверяват по няколко пъти вписаната информация преди да платят.

За улеснение и спокойно пътуване шофьорите преди да тръгнат на път могат да проверят валидността на е-винетката на автомобила на сайта www.bgtoll.bg или на терминал за самотаксуване от бутона „Проверка на е-винетка“ чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията Дред

    29 5 Отговор
    Платиха се огромни суми за тая ТОЛ система, а приходите остават някъде в бъдещето. Ще се окаже, че реалните приходи от печатаните винетки са повече.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 qwerty

    17 5 Отговор
    Заради такива недоразумения си купих е-винетката 3 дни преди да изтече старата. Със стикерите можеше и до месец преди изтичане на срока да се закупи нова.
  • 4 haha

    37 8 Отговор
    На сайта няма такъв бутон има само Проверка на валидността което е само за валидност на винетка
  • 5 VIKI

    29 3 Отговор
    Стига лъгахте! На сайта бг.толл - единствено проверка валидност на винетките за МПС по рег.номер може да се извърши към 2 септември 2020 г. 15.30 часа!!!
  • 6 Шматароци

    21 2 Отговор
    Кво ше им проверявам след като всичко ми е ок и дойде глоба ги съдя до дупка малоумниците на службичка.
  • 7 Бачо Киро

    25 6 Отговор
    Бастуни, стига глупости. С плащането и въвеждането на данните в системата, винетката реално веднага се активира. Тези 5 минути валидност са ваша настройка, а 30те минути е било ваша схема, за да жулите вероятно чужденците на излизане, които минават транзит. Уцелихте обаче двойка българи и ви разнесоха по каналите, сега дрънкате глупости... Камерата снима и сверява постоянно с база данни в реално време, така че в момента на завършването на продажбата данните са вътре. Какви 5 минути, дето били нужни и глупости, на кого ги разправяте...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Златния Бутон

    15 2 Отговор
    И къде е тоя измислен,, бутон,,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Недоволен

    7 2 Отговор
    Няма такъв бутон
  • 12 129

    10 0 Отговор
    Ей тоя смотан сайт не си го оправиха като хората. Всеки път при вкарване на държавата трябва да превърташ като ненормален да намериш България между често купуващите от чужденци винетки Буркина Фасо и Бруней. Частниците поне изкараха България на първо място като избираш страна!
  • 13 НЕДОВОЛЕН ЯКО БЕСЕН

    6 1 Отговор
    Къде е тоя бутон въобще не го виждам как не ви е срам така да лъжети
  • 14 ONE

    3 6 Отговор
    Къде го търсите тоз бутон, нямало та нямало и седнали вече да ревът и да мрънкат. Бутона си е там от първия ден когато го обявиха! Важното в таз държава е рев и вой до небесата.

    https://www.bgtoll.bg/

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГАБРИЕЛА

    1 0 Отговор
    ОТ КОГА АПИ ПИШАТ АКТОВЕ ЗА НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ ,НАМЕРИХ ТАКЪВ НА СТЪКЛОТО НА АВТОМОБИЛА СИ
  • 17 IVo

    2 0 Отговор
    Няма такъв бутон за проверка дали имаш глоба.
  • 18 Албена

    1 0 Отговор
    На 18 ноември все още няма такъв бутон
  • 19 Шофьор

    1 0 Отговор
    Няма такова нещо.... !!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Даката

    0 0 Отговор
    05.01.2020 Бутонът "Проверка за нарушения" все още липсва...
  • 24 Георгиев

    1 0 Отговор
    Имам валидна винетка до 12/02/2021г.При проверка за валидност на дати 5,6,7,8,9 януари 2021г.ми показва че нямам валидна винетка с изключение на дата 7 ми 01/2021г.Информацията я документирах със снимка на телефона като нагледно средство за простотията на държавните калинки.В момента не смея да карам извън града защото със сигурност ще ме глобят.Ако някой може да ми помогне със съвет ще съм му много благодарен
  • 25 Има такъв Бутон

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ONE":

    Благодаря колега.Следвайки линка ви попаднах на истинския BG TOLL
  • 26 ггеоргиев

    0 1 Отговор
    ПОЛЗВАМ ИНВАЛИДНА ВИНЕТКА ПО ТЕЛКОВО РЕШЕНИЕ ОТ СТРАНА НА СЪПРУГАТА МИ. ЗАПОЧНАХ ДА ПРОВЕРЯВАМ ВАЛИДНОСТА И ОЩЕ ОТ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ И НОЕМВРИ. НЕ ПОМНЯ ТОЧНАТА ДАТА НО МИСЛЕХ ЧЕ Е ВАЛИДНА ДО КРАЯ НА ЯНУАРИ. ОКОЗА СЕ ЧЕ Е ИЗТЕКЛА ПРЕЗ МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ НЕЗНАМ ТОЧНАТА ДАТА. КОГАТО ПРОВЕРЯВАХ В СИСТЕМАТА ПРЕДИ МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ, МИ ИЗПИСВАШЕ ЧЕ НЕ Е ОТКРИТА НАЛИЧНА ВИНЕТКА. НЯКЪДЕ В ЕДИН САЙТ ПРОЧЕТОХ ЧЕ ПРИ ПРОВЕРКА НЯМА ДА ВИДИТЕ ЧЕ ИМАТЕ ЕЛ. ВИНЕТКА И ДАТАТА ЗА ВАЛИДНОСТ ТЪЙ КАТО ВСИЧКИ ДАННИ СА ВКАРАНИ В СИСТЕМАТА НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ. ЕДИНСТВЕНО АКО ПОЛУЧА ИЗВЕСТИЕ ЗА ГЛОБА САМО СЪД. ИНАЧЕ НЯМА СПАСЕНИЕ. ТОВА Е БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #27

  • 27 ГГГТ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ггеоргиев":

    Вероятната причина, за това, че не сте открил информация за Вашата винетка е, че в макета за проверка сте въвели регистрационният номер на кирилица !? Регистрационният номер се изписва на латиница, спазихте ли това изискване ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове