Last news in Fakti

11 Септември, 2020 07:05 6 709 41

Новата ядрена централа може да не е в Белене

  • аец-
  • белене-
  • централа-
  • теменужка петкова

Синдикатите също са скептични за изграждането на централата

Новата ядрена централа може да не е в Белене - 1
Снимка: БГНЕС

Новата ядрена централа може да не е в "Белене". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на представянето на енергиен анализ от КНСБ, предаде Българската национална телевизия.

По думите ѝ, вече е готов проект на нова енергийна стратегия на България до 2030 г. В нея не е предвидено също така да бъдат спирани въглищните централи. Синдикатите от своя страна поискаха решение за големите дългове в енергетиката.

България се нуждае от нови ядрени мощности, но може да не бъде довършена АЕЦ "Белене".

"Ние говорим за необходимост, за въвеждане на експлоатация на нова ядрена мощност след 2030 година, която ще бъде от 2000 мегавата, но не е казано къде", каза Теменужка Петкова.

Скептични за изграждането на централата са и синдикатите.

"Лично аз съм известен скептик, че ще видим АЕЦ "Белене" в някоя от следващите години по една основна причина, че както искаме, а ние искаме изцяло на пазарен принцип, сметката много трудно ще излезе, на който трябва да инвестира", заяви Пламен Димитров.

Министърът обаче беше категорична, че страната ни не може да работи към този момент без ядрена енергетика и въглищни мощности, защото не разполага с други базови централи.

"Ние нямаме свръхмощности, нашите базови мощности са въглищните централи 3764 мегавата и 2000 мегавата "Козлодуй". Това е, всичко останало го няма", каза Петкова.

Министърът обясни, че е готов проектът на нова енергийна стратегия на България, но тепърва той ще бъде дискутиран. Проектът обаче в никакъв случай не предвижда закриване на въглищните централи. Такова изискване няма и от Брюксел въпреки зелената сделка.

"Това, което хората трябва да знаят, е че в нито един документ на Европейския съюз, в нито една директива няма да видите текст, в който да става ясно, че до датата х, у или z, трябва да бъдат затворени въглищните централи", допълни Петкова.

"За нас е важно да се види, енергийната сигурност, дългосрочността на решенията, защото всяко решение се оказва, че струва милиарди левове не само на правителството, но и на обществото", коментира Пламен Димитров.

От КНСБ поискаха и повече гаранции както за работещите в сектора, така и за справяне с натрупаните над 4 млрд. лева в държавната енергетика, допълни БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 До Боко тиква

    54 4 Отговор
    И кво прайм ся, след шайка потоп...
  • 3 Сигурно ще ползват ВЕЦ-овете

    51 5 Отговор
    Ама и вода няма.

    Коментиран от #6

  • 4 chi

    51 3 Отговор
    Щом няма да е в Белене може в Росенец да е?

    Коментиран от #7

  • 5 Мим33

    67 7 Отговор
    Ново 20.Половината пари почти вложени,а ние вместо да я довършим,ще мислим за нова.Пълен абсурд и некомпетентност.Пълна глупост...

    Коментиран от #24, #31

  • 6 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    31 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сигурно ще ползват ВЕЦ-овете":

    БХ, чекмеджето ми е пълно...
  • 7 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "chi":

    По-добре в Банкя...
  • 8 Анализ

    66 5 Отговор
    За 10 години управление на Боко:
    Няма гори, няма вода, няма индустрия и икономика, няма нормални пътища, няма независимо върховенство на закона, внасяме боклуците на Европа и Нигерия да ни тровят, няма образование, нямаме енергетика, нямаме армия.

    Коментиран от #10, #28

  • 9 Сандо

    40 3 Отговор
    Може да не е в България!Герб бодро ще рапортуват на Началниците си,че поставената им задача за унищожаването на България се изпълнява съгласно спуснатия план,безрезервно и неотклонно,въпреки някои си неосъзнати протестиращи.
  • 10 Всичко е изпълнено по заданието!

    38 4 Отговор

    До коментар #8 от "Анализ":

    Каквото трябваше да разруши в България,Тиквата се справи на двеста процента!Сега вече може спокойно да си мърка АГО,АГО и на Ердо да му става ДРАГО,ДРАГО...По продажна Сган е нямало от 650 години назад във Времето и Историята на България..
  • 11 веселяк

    28 2 Отговор
    Новата АЕЦ няма да е в Белене, ще е в Сиера Леоне!
  • 12 Мимчят

    33 1 Отговор
    Относно мнението на синдикатите за ценнтралата е,че нямаме никакви синдикати.Те вече изобщо не мислят за работниците,а са се сляли с управляващите и защитават и мислят за техните и собствените си интереси...

    Коментиран от #35

  • 13 Някой

    29 2 Отговор
    Е кво правихте досега?! Тупахте топката ли?! Единадесет години тупане на топката и крадене от където може!
  • 14 стефан

    30 3 Отговор
    Теменужке, вие/ГЕРБ/ НИЩО няма да построите защото сте СИЛНОЗАВИСИМИ от САЩ , а исте много КРАДЛИВИ ! Тая "манджа"я претоплате вече много пъти и тя се вкисна.
  • 15 Да се работи без много да се говори

    16 2 Отговор
    Много се говори, а работа не се върши. Напоследък работата на Борисов е на празен ход. За Южен поток, за АЕЦ Белене, замлъкнаха за Балкански поток и Бургас-Александруполис (Дедеагач). Сега на днвен ред е да се изложим и за спирането на ТЕЦ-овете, заради вредни емисии.Това не е сън, за да се размине. Правителството досега спи и приспива и българите. Веднага трябва да направи проект за ремонт на ТЕЦ-овете, за да премахнат вредните емисии на ТЕЦ МИ2 чрез ремонт или преминаване на газ.За частните електро и топло централи също се отнася. За да се съхранят работните места в Мини М.Изток трябва там при рекултивацията на земята да се изграждат и фотоволтаични и ветро генераторни електрически централи, подстанции и електропроводи. Крайния резултат трябва да бъде запазване на работните места, драстично намаляване на добива и използването на лигнитни и други въглища, но увеличаване производството на ел.енергия и топло енергия като цяло от комплекса Марица изток, за сметка на производството от новоизградеи ВЕИ ценрали - фотоволтаици, ветрогенератори, ВЕЦ в комплекса. Правителството веднага да представи програма, като упорито и твърдо да поиска финансиране с европейски пари, защото това се прави в изпълнение на решения на Европейския съюз. Само така можем да си осигурим бъдещето и стабилността на товаровата диаграма на България , без да внасяме електроенергия!

    Коментиран от #25

  • 16 На дедо ви дедо му

    36 2 Отговор
    Като дръпнем чертата - Тошо за 15 години създаде АЕЦ с 6 енергоблока и най-ниска цена на енергията, а плеада демократи за 30 години затвориха 4 от тях и загробиха още два.
    Голяма работа е евроатлантическият модел на демокраДцията.
  • 17 гошо

    23 3 Отговор
    Изобщо не я показвайте по никакъв повод тая придружаваща Мутрата биволица.
  • 18 миш

    17 3 Отговор
    Трябва да увековечим Банкя с една модерна АЕЦ,ТАМ И Е МЕСТОТО.
  • 19 Тъй ли

    16 1 Отговор
    ма , Теменужке ? Направете я у Гинкини !
  • 20 Калуди

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ние говорим за необходимост, за въвеждане на експлоатация на нова ядрена мощност след 2030 година " - Тази госпожа напомня за Цола Драгойчева и какво ще правят от 90 години възраст нагоре до към 130.
    Публикувано във факти.бг: Това е, всичко останало го няма", каза Петкова." - Как да няма ? Къде е водата от язовирите която тече през турбините на централи на политически назначени собственици и олигарси. Може би госпожата визира новата Ни атомна в Турция и те тогава ще цъфнем ,които са останали в Бг-то.
  • 21 Гошо

    11 1 Отговор
    Да я дадем на Шиши, той ще я оправи!
  • 22 111

    7 2 Отговор
    То няма и хора които да работят в нова АЕЦ. Специалисти се подготвуха на времето в Русия и малко в България и то само в София. Много от тях вече са пенсионери и кандидат. За да работиш на възлови места в АЕЦ си трябва лиценз, който се взема след много изпити и четене. Днешните млади не четат и не могат да ги вземат. А и при условие, че са малко специалистите как да ги разделиш на 2 места??? По-добре новата АЕЦ да си е в Козлодуй!! И не ГЕРБ затвори 4 блока там!!! Нито една ТЕЦ или АЕЦ не е затворена от тях. Само където в началото не искаха да се строи, защото всички мислеха да печелят от вятъра, ама и той кът в България!
  • 23 Играта е за Амер АЕЦ

    12 3 Отговор
    Естествено че всичко останало го няма! Герб ибаха майаката с 200 на всичко! явно ще е в турция. Дви пукнат децата на всички гербери нешастни. Добре Т Живков построи всичко, че да има какво да рушите 30 г. При герб скоро и водата ще е под въпрос. Ако всички коли са на ток в България, ел мощности трябва да се удвоят. Явно Козвк са се обадили и зора е да не закрият Американските тецове да минатна газ или там да е Новата Американска Аец. Това е играта. Ако е в Белене трябва да е руска, за това сменят локацията
  • 24 Азз

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мим33":

    Има и нещо друго, колега. Милиарди се дадоха за сега за проекти, за първоначални изследвания на терена , за разрешителни, за консултантски фирми и т.н.
    И сега всичко от начало?

    Коментиран от #26, #30

  • 25 ох че тема

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да се работи без много да се говори":

    Хубаво си го написал, но отдавна се правят тези неща! В ТЕЦ-овете всяка година се правят планови ремонти! На много от тях се направиха или в момента се правят когенерации-да работят на газ, а други имат. За сведение първи преди години Домусчиев направи в негова ТЕЦ! После и в други, но мощностите им са малки и няма как да задоволяват пазара. А колкото до вредните емисии - сероочистващи инсталации има в доста ТЕЦ-ове, но въглищата ни са с много съдържание на сяра и трудно се очиства или е много скъпо. Енергетиците отдавна търсят как да се справят с проблемите, но всичко иска мнага средства, които ще рефлектират върху цената на тока, а обществото едва ли ще е доволно от това!!! Само АЕЦ работи и дава евтин ток, но се спряха 4 блока заради Костов и другите -припомнете си Миглена Кунева и сие
  • 26 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Азз":

    Не е отначало! И площадката в Козлодуй има разрешително и там може да се строи по същия проект!! Имаме 2 площадки вече!! Само преди няколко дни го казаха, ама покрай стачките никой не го отрази!
  • 27 Мутри ни управляват

    14 2 Отговор
    Новата АЕЦ Гербеска ще бъде на Марс. Тия мафиоти освен да лъжат,крадат,рекетират и унищожават,друго не могат. Бойко е доказан и осъден лъжец.Лъжлива,крадлива шайка.
  • 28 Е да ама Бойко

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Анализ":

    има.
  • 29 гост

    7 4 Отговор
    Пак се почна старата песен. Сега кажете, че нови ядрени централи могат да се строят само в Козлодуй заради местни мутри , дерибиеи и дъгогодишни служители от управлението на АЕЦ Козлодуй, които са свикнали да крадат. Реакцията на инвеститорите, ще бъде да си биях шута като през 2012, когато ги играхте същите номера. Бизнеса помни тези врътки.

    Коментиран от #36

  • 30 Мим33

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Азз":

    Ами това е абсолютната глупост,ако се вземе такова решение за изменение.Все едно да заровим вложените милиарди в земята....

    Коментиран от #32

  • 31 кви вложени пари бря?

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мим33":

    Както каза мутрата(БКП-3) преди 11 години Белене е един гьол!Тия пари, за които пишеш са окрадени,изядени и изпити от шайките БКП,БКП-2,а вече и БКП-3!Единствено едни калпави морално и технически остарели реактори,които никой не ще по света да му бъдат продадени дори на половин цена.
  • 32 тъй де

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мим33":

    Амчи те милиардите са си там,бря.Вложени в гьола!Еееее,една част са и в едно нощно шкафче!
  • 33 Анонимен

    7 1 Отговор
    АЕЦ Белене беше проект с изцяло чешко оборудване по линия на СИВ през далечната 1990 година! Свършихме парите! Фалирахме! Имаше :"за бога, братя - ме купувайте!" Имаше протести на зелените! Реакторите и каквото поискаха руснаците отиде в Калининград и работи! Продадено за цената на скрап! Сега ще правим изцяло нов АЕЦ, но не казваме къде защо ли!? А руското оборудване на площадката в Белене какво ще го правим : на новото място или пак продажба за жълти стотинки!?
  • 34 Оги

    7 1 Отговор
    Да, една нова в Турция ще има, в Македония също може, важното е да не е в БГ. Ще си внасяме ток от там като домати от Египет. Бедните да бачкат, в БГ сме богати и си внасяме. Като Дубай.
  • 35 АЛО АЛО

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мимчят":

    Факт!Пламен Д.в борда на директорите на АЛБЕНА АД,срещу 2000лв. на м-ц...
  • 36 БРАТУШКИТЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 45 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 37 Е нали три държави щяха

    1 0 Отговор
    да я строят, измежду които Франция и Русия -( и още някоя беше)? Освен това си платихме неустойката преди няколко години и си имаме реактор. Нямам думи!
  • 38 незнайко

    0 0 Отговор
    Атомната централа се нуждае от вода за охлаждане, затова проекта е Белене . Какво ще направят с построеното досега там ? Това са пари хвърлени в огъня ! Защо да не се довърши АЕЦ Белене ? КОЙ ИСКА ТОВА, ДА НЕ СЕ СЛУЧИ ???
  • 39 Споко. Нема да ни дадат още една

    0 0 Отговор
    Ма вие драскачите, що не си кажете на хората що не ни дават втора АЕЦ?
    Много просто- с 8 деистащи реактора ще можем да си правим атомна бомба, или иначе казано , да си правиме плутоний, да си обогатяване само урана и да си съхраняваме сами отработеното гориво за повече от 400 год . Никой нема да даде такава свободния на България. Нема що да си хабите писалките . Само баламосвате ората.
  • 40 Кес

    0 0 Отговор
    АЕЦ няма да има никога повече в България.Причините са геополитически и скоро няма да се променят.Ядрената енергетиката в този си вид е задънена улица.
  • 41 Стефан

    0 0 Отговор
    Що не вземете да я направите в народното събрание, а ядрения отпадък ще складираме в Банкя, до една къща с магнолии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове