Last news in Fakti

15 Септември, 2020 10:11 3 076 20

Асена Стоименова: Откога експертното мнение е фалшива тревога

  • асена стоименова-
  • фармацевт-
  • обвинения-
  • тревога

Председателят на Българския фармацевтичен съюз отправи въпроси към Прокуратурата

Асена Стоименова: Откога експертното мнение е фалшива тревога - 1
Снимка: Стопкадър на NOVA

"Отдавна стана ясно, че делото е политическо. Въпреки широкия международен отзвук и подкрепа, както и писмата на ИАЛ и заповедта на министъра на здравеопазването, с която той ограничи износа на лекарства, за да предотврати недостига им и с които на практика бе потвърдена споделената от мен информация, прокуратурата не оттегли обвинението".

Това написа в профила си във Фейсбук шефката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.

Вчера делото срещу нея за всяване на паника по време на епидемията бе спряно и върнато в прокуратурата.

"Със събитията от последните няколко месеца се убедихме, че едно от най-лесните неща в България е да се сдобиеш с обвинение, а задаването на въпроси от вида “защо?” и “как е възможно?”, както и предоставянето на доказателства в хода на досъдебното производство е упражнение без особен смисъл".

И въпреки това, аз имам няколко въпроса към прокуратурата, пише Стоименова. Ето ги и тях:

"Изказването на експертно мнение, огласяващо световни тенденции в лекарствоснабдяването по медии знак за тревога ли е?

Може ли вярна и обективна информация, преди това публикувана и обществено достояние (към онзи момент само за тези, които ползват английски език, а в последствие се появи и в интервюта на български език и на други лица) да бъде квалифицирана като знак за тревога?

Защо прокуратурата определя експертно мнение, основаващо се на официална информация като знак за фалшива тревога, още повече, на фона на обстоятелството, че именно прокуратурата, която ми повдигна обвинението (Софийска Районна Прокуратура) седмици преди моите интервюта възлага на ИАЛ да направи проверка по сигнал за недостиг на инсулин?

Защо прокуратурата счита, че Българският Лекарски Съюз е компетентен орган по установяване на недостиг на лекарствени продукти, след като нито един закон или подзаконов нормативен акт не го определя като такъв и привлича неговия председател като свидетел?

Кой и защо разпореди извършването на две данъчни проверки за 5 годишен период (на мен като физическо лице и на Българския Фармацевтичен Съюз) само две седмици след връчването на обвинението?

В една правова държава всеки има право на мнение и когато се упражнява това право, това не е знак за тревога. Думите ми отговарят на обективните обстоятелства и нямат неблагоприятни последици.

Остава основния въпрос “Защо е възможно всичко това?”. Въпросът отдавна дори не е “Кой?”, защото ако живеем в правова държава и законите се спазват. Всеки един има значение и е защитен от закона и Никой, който и да е той, не може да стимулира системата да постъпи по начин, различен от този, гарантиращ търсенето и възтържествуването на обективната истина", завършва Асена Стоименова.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасттт

    33 4 Отговор
    От 2009 насам експертното мнение взе да се дава от некомпетентни крадци
  • 2 Румен тъпев

    4 42 Отговор
    Днес е голям ден президентът ще открива авто борса в село Труд, евалла на такъв държавник бликащ от интелект

    Коментиран от #7

  • 3 Он е пpocт

    36 1 Отговор
    Откакто НЕекспертното мнение на Диктатора управлява една "държава" и те така !
  • 4 Последния Софиянец

    36 2 Отговор
    Паника всяваха НОЩ.Събрали сме на протеста 100 000 подписа за съд на НОЩ.
  • 5 Мнение ли

    2 24 Отговор
    Хем експертно мнение, хем собствено мнение! Когато говориш не от свое име - това вече не е собствено мнение! Експертното мнение почива на твърди доказателства - цифри, имена, доказани данни!
    Когато изказваш твърдение, почиващо върху собствените ти виждания и на базата на нечии изказвания - това не е експертно мнение!

    Коментиран от #12

  • 6 По стар болшевишки модел.

    27 1 Отговор
    Чуждото мнение е престъпление и ходи доказвай че нямаш брат. Герберундия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гешев

    8 2 Отговор
    На тая женица вече съм лепнал 19 обвинения.ха ха ха
  • 9 Се4гф

    6 8 Отговор
    На шамани с бели престилки, отдавна никой не вярва. Еле па ако са фармацевти. Обърнаха света на болница, а хората на морски свинчета. Алчността им е безгранична, а наглостта им е съизмерима с тази на Монсанто лоби.
    Заразиха земята и разболяха населението, само и само да има кой да им купува отровите!
  • 10 мдаааа

    19 0 Отговор
    Вариантите са два: или прокурора по делото е некадърен,или е получил вмешателство от каскета.И двата случая трябва да напусне!
  • 11 странджата

    0 8 Отговор
    То в България всеки е експерт по всичко ти само не разбрах по какво си/политология,демагогия,хапчета или "селфи" простотии в фейсбук/?
  • 12 Псевдоним

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение ли":

    Напротив, това е експертно мнение в процес на доказване. И ако то се докаже като такова, сметката ще я плати не прокурорът, изготвил нескопосаното обвинение, а аз, Вие и всички останали, които работят и си плащат данъците.
  • 13 Рафа

    15 0 Отговор
    Истината винаги е плашила мафията ГЕРБ!
  • 14 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Обвинението е аналогично на повдигнатите срещу Костадин Костадинов от партия Възраждане. Не че властта има аргументи да отхвърли казаното, но защо си позволяват да имат мнение !? 😀
  • 15 Гост

    8 0 Отговор
    Е че така си и беше! Март месец спирт,маски,дезинфектиращ гел , витамини и прочие изчезнаха рЕзко от аптеките!! И после тиквон като пусна държавният резерв пак нямаше ама нищо така ще си оправдаят липсите и далаверите , че то тоя резерв най-вероятно е само на хартия...
  • 16 Навремето

    4 1 Отговор
    ако бяха ни казали за Чернобил, щяха да бъдат подведени под отговорност за всяване на паника. Та така е и сега. Комунисти.
  • 17 AntiGerb

    8 0 Отговор
    Какъв олиииигофрен трябва да си, за да дадеш под съд,шевката на фармацевтичния съюз,че е изказала предположение и намек,към мутропитеците и техните слуги,да не плашат хората всеки ден,защото ще изкупят лекарстзвата и когато е необходимо,няма да има в наличност.Това само шебека от Банкя или празната лейка с каскета от Волуек могат да го измислят.Но никой не засбелязва нещо друго.Прокуратурата вкарва хора зад решетките без доказателства и ги държи там за да създава доказателства и да стигне до съд.Не се спазват сроковете за задържане и стигане до съдебно дело.В момента в България,всеки гражданин,може да бъде затворен от прокоратурата без да има вина и то с години.Къде е срока за събиране на доказателства и стигане до съд....няма го.Това е репресивна мярка срещу всеки,осмелил се да се опълчи на муртропитеците.Аз бих искал,след като свалят от власт мутропитека от Банкя и каскета Гешев,да се приложи същатза мярка за неотклонение и да ги разследват 10 години, а след това ако са живи да им лепнат още 30.

    Коментиран от #20

  • 18 ПЕНКО

    0 4 Отговор
    ЕКСПЕРТ Е САМО ТОЗИ ,КОЙТО СЕ Е ДОКАЗАЛ С НЕЩО ПОСТИГНАТО В СВЕРАТА СИ -ПО-ПО-ПО !!!!! ВСЕКИ ДРУГ ПРЕТЕНДИРАЩ СИ Е ПРОСТО - И З П Е Р К Т - ЗА ЧАСТНО ПОЛЗВАНЕ !!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Kiko

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "ПЕНКО":

    Слушай бе гербопитек.Аз без да съм експерт познавам че си куух от всякъде и можеш да бъдеш само от електората на гербопитека от Банкя.С главени букви пишат само комплексарите,за да се правят на големи.Да ама не.Експерт е всеки,който изказва мнение за сверата в която работи и има необходимата диплома.Професия "Експерт" няма .Само слабо умниците от Герб,могаст да напишат такова мнение.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "AntiGerb":

    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове