Last news in Fakti

16 Септември, 2020 16:27 2 579 21

Караянчева обвини Пирински за ограниченията за журналисти

  • цвета караянчева-
  • георги пирински-
  • журналисти-
  • народно събрание

Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични! - изригна председателят на НС

Караянчева обвини Пирински за ограниченията за журналисти - 1
Снимка: БГНЕС

"Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател (Георги Пирински от БСП, бел. ред.). Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични!". Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна за ограниченията за журналистите, които нямат достъп до депутатите, откакто парламентът се премести този месец в сградата на Партийния дом.

Караянчева каза, че безкрайно уважава работата на журналистите. Според нея те имат възможност да записват депутатите, като се свържат с пиарите на парламентарните групи. "А и вие, колеги, призовавам ви, вдигайте телефоните, правете срещи, давайте интервюта", обърна се тя към народните представители.

Емоционалното изявление на Караянчева, която напусна председателското си място за него, беше предизвикано от депутата от БСП Крум Зарков. „Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите в комисия и свършихте с грухтенето“, каза Зарков.

Според Караянчева движението на потоците, народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани и подписани със заповед на здравния министър заради пандемията от коронавирус. Според нея за това вчера не са допуснати представители на “Демократична България” и Мая Манолова до заседанието на правната комисия, на което бяха обсъдени измененията в Изборния кодекс, които днес се гледат на второ последно четене в пленарна зала.

Управляващите оправдават забраната за журналисти и вкарването им в мазето на Партийния дом с практиката в други парламенти в ЕС. В момента журналистите, наблюдават заседанията на телевизори, които често се развалят. Интернетът е слаб. Интернет и мобилен обхват на някои оператори няма във фоайето на сградата, където депутатите слизат да дават изявления, когато желаят. Това прави невъзможно живото излъчване. Оператори и фоторепортери имат достъп до трибуни в края на пленарната зала, от където могат да правят снимки само с “дълги” обективи и за да отидат до тоалетна трябва да слязат няколко етажа, пише "Офнюз".

Междувременно парламентарните репортери събират подписка срещу ограниченията на които са подложени и досега е подписана от около 50 души.

“Преместването на Народното събрание в сградата на бившия Партиен дом и ограничаването на достъпа на журналистите, операторите и фотографите до кулоарите на парламента създаде сериозни пречки пред изпълнението на нашите основни задължения и обществени функции.

Физическото изолиране на медиите и възпрепятстване на възможността свободно да се разговаря с народните представители и гостите в сградата на Народното събрание – министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен контрол, ограничава силно възможността за достъп до информация, което е основно демократично право на гражданите.

Г-жо Караянчева, работата с представители на пресцентровете и пиарите на парламентарните групи не е достатъчна за пълноценна комуникация между журналистите и политическите сили в Народното събрание. Визираните от Вас добри европейки практики са неприложими в нашата ситуация. Реалната, своевременна и ефективна комуникация между партийните пресцентрове и журналистите не може да бъде осъществена само поради доброто желание на председателя на Народното събрание. Европейският парламент е пример за добри практики – където журналисти и членове на ЕП имат еднакъв достъп до кулоарите”, пише в подписката.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    28 3 Отговор
    Щом са мисирки ,а не журналисти мястото им е в мазето.
  • 2 Е какво ново

    23 0 Отговор
    ПП може ли да спре за малко. Всеки ден бълване на простотия. Не давате кокъла, но Кокъла става и за други неща.
  • 3 Мили приятели

    18 0 Отговор
    я познайте ако аз бях Пирински какво щях да и кажа.

    Коментиран от #16

  • 4 ЕНИ

    38 0 Отговор
    Те ГЕРБ никога за нищо не са виновни и винаги търсят причината в предишните - Станишев, Орешарски, Радев. Господа колко години сте на власт? защо не се променили?Трябва да си ходите. Народа не ще повече оправдания иск оставка.
  • 5 КОТарАК

    34 0 Отговор
    изключително лигаво и нагло освен тъпо е тва същество . само като го чуеш как приказва и ти идва да му цапнеш 2 шамара
  • 6 Ахахах

    26 0 Отговор
    На ТКП някой трябва да и каже, ме наистина е търбо тъпа! Да спре да излага НС.
  • 7 Майна

    17 0 Отговор
    ТАЗИ КАТО РАЗСИЛИЛЕН БЕ ДА И Е...!
  • 8 българка

    14 0 Отговор
    Когато се изпълнява проект, се упражнява контрол и ако е нужно, се извършва актуализация. Нали ТЕ са най-умни и незаменими, защо не са внесли промени. Само интериора като погледне човек - все едно са събирали изхвърлени мебели от боклука.
  • 9 Електра

    2 19 Отговор
    Права е кака Янчева, БСПдирастите винаги са се крили, като крадливи и миризливи мишки...

    Коментиран от #12

  • 10 Българина

    20 0 Отговор
    Ясно, значи когато герб провалят БЕЛЕНЕ, ще е виновен Т Живков.....

    Коментиран от #21

  • 11 Майна

    23 0 Отговор
    ЕДНА ПЕНСИОНЕРКА БЕШЕ ЛЕГНАЛА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И КАЗА, ЧЕ И КОЛИТЕ ДА НЕ СПРАТ И ДА МИНАТ ПРЕЗ КЕЯ И Е ВСЕ ТАЯ, ЧЕ БЕЗ ПАРИ НЕ СЕ ЖИВЕЕ....БОРИСОВ, БЪЛГАРОУБИЕЦО, ТИ КОЙТО СПИШ С ПАЧКИ ЕВРО В ЧЕКМЕДЖЕТО, ..С ОФШОРКИ С МИЛИАРДИ НА ФОНА НА ТЕЗИ МАЙКИ И ПЕНСИОНЕРИ, ...ТИ СИ ЗА СЪД!!

    Коментиран от #13

  • 12 Кукумявка

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Електра":

    Няма по-голям и гнусвн комунист от плужекка Боко Тиквата, лизачът на Путин и Ердоган и роб на Шмеркел! Позорно е, че нямате капка мозък да го проумеете или пък ви плащат да бръщолевите небивалици заради смрадливия шкафов бос!
  • 13 Ташунко

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    За какъв съд бе, алоооо - този е да се люлее на некоя лампа на пл.Славейков докато гаргите не оставят нищо от него!!!
  • 14 добре ни работят

    15 0 Отговор
    С две думи ГЕРБ вече открито работят на тъмно !!! Под 111-то място е мазето на "парламента", копаем дъното!
  • 15 Чичо

    12 0 Отговор
    Къв Пирински ма кутко? Кой направи ремонта? Що не ползвате старата сграда дето бяхте преди месец?
  • 16 ми,какво ще и каже :

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мили приятели":

    ПКП,ще и каже Пирински и много други !
  • 17 Next

    9 0 Отговор
    Пак ли тоя кУрджалийски боклук, кога ще влезе в затвора?
  • 18 Отвратително нагли

    5 0 Отговор
    Ама по този изборен кодекс какви други да очакваме. Нагли и тъпи същества, готови да слушат господарите, които са ги изпратили там. Днес показателна беше появата на депутатите от Воля, колко жалки думи в защитата на своя лидер!
  • 19 20 000 000 лв

    6 0 Отговор
    Струваше ремонта по проект,който е одобрен и платен от настоящето правителство...СИРЕЧ,можело е да се проектира без да се ограничават журналистите.
    Наглост! Тази жена няма човешка стойност
  • 20 южен север

    7 0 Отговор
    Защо ли тази семпла женица бе наречена от собствения си вожд - Тъпа Кърджалийска П-тка ?
  • 21 леле КАКО

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    И Орещарски , е Станишев , и Путив , и хан Аспарух даже ! Нали ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове