Last news in Fakti

20 Септември, 2020 13:11 2 863 16

Вълчев към училищата: Не събирайте пари от родители

  • красимир вълчев-
  • училища

Образователният министър Красимир Вълчев напомня, че институциите нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават

Вълчев към училищата: Не събирайте пари от родители  - 1
Снимка: БГНЕС

Да не се събират пари от родители призовава в писмо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той е изпратил уведомление до началниците на регионалните образователни управления по области, информира "Монитор". Писмото е спуснато и до директори на държавни и общински детски градини и училища, до министрите на културата и младежта и спорта, до кметове на общини.

Образователният министър Красимир Вълчев напомня, че институциите нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават. В уведомлението се посочва че безплатното образование включва, както правото да не се заплащат такси за обучение, така и безвъзмездното ползване на материалната база и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.

„Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на деца и ученици имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси”, пише Вълчев в писмото.

Той прави уточнение, че настоятелствата също не могат да бъдат ползвани за събирането на допълнителни пари. А набирането на средства под формата на дарения може да става единствено при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя. В заключение Вълчев припомня, че „вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 7 Отговор
    Изчислих че само за кетъринг закуски маски дезинфектанти и тестове ми трябват 600 лв.Една минимална заплата.За двете ми деца 1200 лв.За останалите неща още толкова.Аз мога да си позволя ,ама много хора не могат.Училището стана само за богатите.

    Коментиран от #5, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гоуст

    21 0 Отговор
    Късно е либе. Парите вече бяха събрани както в градините, така и в училищата.
  • 4 Майтап бе Уили

    20 1 Отговор
    Какви ги бръщолеви тоя ... "даренията" за училището винаги са определяли оценките и броя неизвинени отсъствия , които ученика може да натрупа и пак да е отличник без да стъпва в училището
  • 5 ...

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти си чисто луд ако правиш деца в бг...изчислил ли си , че ще стана пияници, наркомани ,бандити или и трите

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Последния Софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    И какво да ги правя сега?Да ги застрелям ли?
  • 7 Министре

    21 0 Отговор
    ела това да го кажеш в детската градина на дъщеря ми, ама да тропнеш с юмрук по масата, не така да го споделяш с половин уста под сурдинка!

    За държавна ДГ в София става дума, ще събираме по 100 лв за поправка на шкафчета и легла, + допълнително ще се събират пари за оправяне на детската площадка в двора на градината!

    Забрани с указ събирането на пари в детските градини и училищата, всичко друго е чесане на езици!

    Коментиран от #8

  • 8 Ми не събирайте

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "Министре":

    И данъци не плащайте, те децата могат и в мизерия.
  • 9 Заралия

    10 0 Отговор
    Ми те вече ги събраха в Ст.Загора.От 50до 100лв по преценка на директорите.Нали всички са от ГЕРБ на това ги научихте ,да рекетират.
  • 10 Когато

    10 0 Отговор
    Бях ученик преди 20г събраха пари и сега продължават! Събират за дограма, чинове, столове, за ремонтни дейности и какво ли още не! Но големият въпрос е дали найстина отиват парите за тези неща!
  • 11 Всичко зависи

    10 0 Отговор
    Колко е алчен директора! В детската градина в която работи майка ми не взимат пари за нищо! Ако някой родител иска да помогне с труд както правят по цял свят може, но не взимат пари!
  • 12 Много гладен китаец

    5 0 Отговор
    Преди беше модерно да се събират по 20 лева за охрана на учебното заведение.
  • 13 от Русе

    3 0 Отговор
    Затова ли в СУЕЕ в Русе вече ни обръсната с по 50лв?
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Тогава са сърди на баща си, че те е направил.
  • 15 хахаха

    3 0 Отговор
    Не събирайте от родителите, само от учителите....... Да не би някой да си мисли, че всичко, което е необходимо за уч.процес, най-вече листа, преснемане, подготовка на тестове , и какво би не още, се предоставя от училищата?
  • 16 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ДЪРЖАВНОТО училище стана само за богатите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове