ФАКТИ.БГ

Главчев: В ГЕРБ няма от какво да се срамуваме

Той каза, че в бъдещата формация на Цветанов има негови бивши колеги, с които е работил добре и им пожелава успех

Публикувана: 21 Септември, 2020 14:05
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1614
Главчев: В ГЕРБ няма от какво да се срамуваме
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Борисов не трябва да подава оставка, в ГЕРБ няма от какво да се срамуваме. Това каза Димитър Главчев, екс председател на 44 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Исканата от БСП и ДПС оставка на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева

„И в „сезона на оставките“, които се очакват, каня един човек, който си подаде оставката преди година и нещо, това е Димитър Главчев, екс председател на 44-то Народно събрание от ГЕРБ! Преди колко време на Вас Ви се наложи да си подадете оставката под натиска на, така да кажа, вътрешнопартийни съображения, да не обидите лидера на БСП Корнелия Нинова?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска.

Димитър Главчев отговори, че не си е подал оставката по вътрешнопартийни съображения. Той продължи:

„Струва си да припомним, защото напоследък пак започнаха всякакви спекулации, как дошъл министър-председателят и за 5 минути, уволнил ме и си отишъл. Няколко пъти го чух. Всъщност 2-3 дни преди акта на оставката обсъждахме с председателя на ПП ГЕРБ, който се казва Бойко Борисов, а формалният повод за това нещо беше отстраняването на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова от зала!“. Водещата тук прибави:

„По правилник и без абсолютно никакво нарушение!“. Събеседникът ѝ подчерта, че отстраняването на Нинова е било абсолютно съобразено с правилника за работа на законодателния орган, въпреки че са се били появили разни спекулации, че не може да се отстранява от пленарна зала лидера на опозицията. Главчев подчерта, че всъщност БСП не са единствената опозиция в Народното събрание, затова няма как Нинова да бъде обявена за лидер на опозицията. Той подчерта, че още на предишното заседание е предупредил Нинова да не използва такъв обиден език и за колеги, и за министър-председателя. Последвало е отстраняването на Нинова от пленарно заседание и от БСП са поискали оставката на Главчев. Те са имали 80 народни представители и са могли да го направят, докато в момента не им стигат депутатите, за да инициират такава подписка и ще им е нужна помощ отнякъде.

„За колко минути Ви „уволни“ Бойко Борисов, тази мълва, градска легенда?“, попита водещата Илиана Беновска.

Димитър Главчев отговори, че изобщо не може да става дума за уволнение. „Нека да напомним, че председателят на Народното събрание е първият човек по Конституция, уважаеми зрители и слушатели, а не президентът, защото ние сме парламентарна република!“, припомни водещата Илиана Беновска. Главчев заяви: „Не само, че не ме е уволнил, Борисов не ми е искал оставката през всичките тези 3 дни, в които си говорихме. Самият той казваше – „не знам как да постъпим, имам колебания“, същото казвах и аз. В последния ден говорихме поне час и половина преди председателския съвет, на председателския съвет самият той се обърна към г-жа Нинова и каза „Може ли да се извиним, за да не се стига до това?“. Тя каза категорично не. Оттам нататък председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към мен и каза „прави каквото знаеш“, има свидетели на това, и си излезе. Ако това смятате за уволнение, това беше неговата постъпка.

Оттук нататък аз прецених, че преди председателство, което предстоеше, няма смисъл да се рискуват всичките усилия, които са положили колегите, защото щеше да изглежда парламентът зле с празна лява зала. А предстоеше и посещение на председателя на ЕП Таяни, така че си представете колко „добре“ щеше да изглежда българският парламент! Има и една съществена подробност, аз си подадох собственоръчно оставката, а оставка на председател на Народното събрание не се гласува. Друг въпрос е, ако се поиска оставка и започне гласуване, но ако самият председател си подаде оставката, тя не подлежи на гласуване. Може би затова приемат, че за 5 минути си е отишъл, той нямаше как да изчака гласуване Бойко Борисов, защото нямаше такова гласуване!“.

„Нали не Ви причиних болка, като Ви запитах за това, ще разберете защо. Имаше един израз „давам сто небити за един бит“!“, продължи водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че ситуацията тогава изобщо не е била такава. Той продължи, че ако беше на мястото на Цвета Караянчева сега, нямаше да си подаде оставката, защото няма за какво. „Не я ли защитавате чисто тяснопартийно? Не сте ли кавалер в момента?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това изобщо не е причината, поради която защитава Цвета Караянчева. „Тук не става въпрос за кавалерство, тук става въпрос за поглед върху ситуацията, върху обстоятелствата и върху събитията!“, категоричен бе той.

Водещата припомни, че самата Караянчева също е казала, че няма намерение да си подаде оставката и попита какво следва оттук нататък. Гостът ѝ отговори, че БСП нямат необходимите 80 депутати, за да стартират такава подписка за оставката на председателя на парламента. Друг е въпросът, че от ДПС също искат оставката на Караянчева.

Димитър Главчев заяви категорично, че поводът за искането на оставката от страна на БСП е абсолютно смехотворен. Що се отнася до искането на ДПС за оставка, бившият председател на Народното събрание обясни, че не е запознат с обстоятелствата.

Протестите срещу правителството. Машинното гласуване

„Излязохме извън оставката на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, но отново се връщаме към различните хипотези, 75-ти ден вече продължава този протест, иска се оставката на Бойко Борисов. Имаше много, почти приличащи на конни залагания, прения в обществото, в публичното пространство ще ли си подаде той оставката, не ще ли. Затова казах – питай един, който го е преживял, за да може да го оцени, не като партиец, а като човек, който го е преживял едно нещо. Трябва ли Борисов да си подава оставката и ако да – в името на какво? И ако не – в името на какво?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че функциите на председател на Народното събрание и на министър-председател са твърде различни.

Той продължи, че наистина си е подавал веднъж оставката, но Борисов го е правил два пъти като премиер, така че той самият най-добре може да си прецени дали трябва или не. Главчев подчерта, че личното му мнение е, че Борисов не трябва да подава оставка. „Моите уважения към тези, които протестират и особено към тези, които протестират в рамките на закона, не към всички, защото видяхме такива грозни сцени, които излизат извън закона, извън морала. Но уважение към тези, които имат справедливи искания, изразяват ги по нормален, човешки начин. Само че какъв процент са те от всички избиратели, тези, които не протестират, на какво мнение са. Протестиращите имат две основни искания!“, обясни бившият председател на Народното събрание.

„Вие говорител на протеста ли ставате, защото аз не съм чувала от тях формулирани системно искания?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че исканията на протеста са оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, което води до служебно правителство и добави: „Само че служебно правителство и чисто гласуване с машини няма никъде в Европа. Тоест основните им искания след оставката на министър-председателя са две такива искания, които са изцяло машинно гласуване и служебно правителство. И двете ги няма никъде в Европа поотделно, а ние искаме да ги съчетаем тук! Защо ли?“.

„Леко иронично ще Ви задам риторичен въпрос, а защо не сте иновативни ГЕРБ и лично Вие? Казвате никъде го няма в Европа – хем машинно гласуване, хем служебно правителство. Защо не сте иновативни, да създадем нов феномен? Казвам го иронично!“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че това би било опасно и тук стигаме до другата спекулация от страна на протестиращите и на опозицията в Народното събрание, че ГЕРБ са против машините.

„Нищо такова няма, точно обратното, те са против хартиеното гласуване. И двете заедно дават по-голяма възможност на повече избиратели да гласуват. Нали към това се стремим. Чисто психологически, оставяме настрани COVID-19, тъй като това е една много щекотлива тема, един казва няма вирус, но защо този, който го е страх от вируса, да не трябва да уважаваме и неговите страхове? Отново тези, които не ги е страх от вируса, са по-агресивни от тези, които ги е страх. Но нали трябва да уважаваме и по-слабите!“, заяви Главчев.

„Но това ли е най-силният аргумент против машините - COVID-19?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не коронавирусът е основната причина за оставянето и на възможността да се гласува с хартиена бюлетина. Просто демографската структура на населението в България е такава, че доста хора не са „на ти“ с машините и добави: „Не са „на ти“ с машините го казвам най-елегантно, и ако е само машинно гласуването, някои от тях няма да отидат да гласуват, за да не се изложат! Опасявам се, че чисто психологически някои няма да отидат да гласуват, ако е само на машина!

Освен това машината не е по-сигурна с оглед на това да се проведат честни и демократични избори, отколкото хартията. Така че възможността да има и машини, ние сме изразили вече своята воля, че трябва да има и машини, това е чиста спекулация, още веднъж повтарям, че ГЕРБ не е против машините. Това, че даваме възможност да се гласува и с хартия, така даваме възможност на повече гласоподаватели да участват в изборния процес и не знам кой е против това!“.

„Но защо се появи една диференциация да се гласува машинно и с хартия на президентски и парламентарни избори, но на местните избори да се гласува само на хартия?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че това е бил един разумен компромис. Той продължи, че в диференциран и фрагментиран парламент трудно се стига до общо решение, особено по щекотливи теми.

Прогнозите на социолозите, че в момента БСП изпреварва ГЕРБ

„Добре, но как оценявате Вие, социологическите изследвания дали са верни, дали не са верни, вярно ли е, че БСП ви води с 2 или 3 десети от процента, мисля, че беше на „Галъп“ изследването?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че никога не е коментирал социологически изследвания. Социолозите си имат методология на изследването. Според него обаче е интересен факт, че преди изборите през 2013 и 2017 същата социологическа агенция е давала същите прогнози, а изборите са завършили тогава с победа на ГЕРБ.

Новият политически проект на Цветан Цветанов

„А новият играч на терена, който е ваш стар кадър и то високопоставен кадър, той в момента се „изстрелва със собствения си асансьор“ високо във висините и преди час каза – Бойко Борисов няма да бъде следващият министър-председател?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори:

„Тази метафора, която използвате, такъв асансьор за толкова нависоко няма, а камо ли ако е собственият му, там нали има някаква етажност в тази сграда. Няма да вляза в оценка на бивш колега, но мисля, че Цветан Цветанов е по-добре от всички, които участват и се водят лидери на този протест – „Отровно трио“, Мая Манолова и т.н.!“. Водещата прибави и името на Христо Иванов. Главчев отговори, че той по-скоро е някаква междинна фигура. „Вие да не би да подсказвате, че ГЕРБ е готов да се коалира с тях?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не твърди такова нещо, просто Цветан Цветанов не е заявил, че ще участва в протестите срещу правителството. Относно твърдението на Цветанов, че Борисов няма да е следващият министър-председател Главчев заяви: „Такива прогнози звучат странно, особено от устата на бивш заместник-председател на ГЕРБ, като странно не е точната дума!“.

„А възможно ли е лидерска битка – Борисов срещу Цветанов, Цветанов срещу Борисов на парламентарните избори?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че формацията на Цветанов все още не е учредена официално. Той продължи, че в бъдещата формация на Цветанов има негови бивши колеги, с които е работил добре и им пожелава успех. „Такава битка е невъзможна, тъй като още не е отчетена такава партия от социологията!“, добави той.

„Какво предстои на ГЕРБ, печели или губи?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори: „На ГЕРБ предстоят редовни избори и отново да се печели доверието, което сме печелили и досега, макар че ще ни е доста по-трудно, но винаги ни е трудно в това, което правим!“. „Имате ли достойнство за това, с изправени гърбове?“, попита Беновска. Главчев отговори: „Аз не виждам от какво можем да се срамуваме!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 20-ти септември 2020 година.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Αλεко
1 Отговор
УУУУУУУУУУУУУУ Нагли сте!!!!!!!

Оценка:
-1 +35

Закон за спасение на БЪЛГАРИЯ.
2 Отговор
Легендарната Голда Мейер, пети министър - председател на Израел. „Ако искате да построите държава, в която нейните синове и дъщери ще се завърнат без страх за бъдещето, тогава направете само три неща: 1. Приравнете корупцията към предателството, а корумпираните служители към предателите до СЕДМО поколение!!! 2. Направете най-добре платени и уважавани: военни, учители и лекари! 3. И най-важното: работа, работа и работа, защото никой освен вас няма да ви защити и да ви храни! А страната ви е нужна само на вас и на никой друг! Когато това стане начин на живота ви, значи сте успели"

Оценка:
-0 +20

Цвъчка
3 Отговор
Ние председателите на НС сме винаги безсрамни.

Оценка:
-1 +26

2loop
4 Отговор
Народа го е срам от вас главчо

Оценка:
-2 +37

въпросче
5 Отговор
" Главчев: В ГЕРБ няма от какво да се срамуваме." ОТ КАКВО ЛИ ДА СЕ СРАМУВАТЕ,КАТО СТЕ БЕЗСРАМНИЦИ?!

Оценка:
-1 +37

габровец от варна
6 Отговор
Има!!! От една жена дето гащи няма!😄

Оценка:
-1 +29

Бойка
7 Отговор
Набирам нови таланти! :)


Оценка:
-0 +18

az #Оставка!
8 Отговор
Вярно ли??? ХАХАХАХАХАХАХА!

Оценка:
-0 +19

Обаче
9 Отговор
А ние българите , ще кажем кай да се срамува на изборите март месец!
Пък който иска да си пуска статийки и да си прави протестчета!

Оценка:
-15 +5

гост
10 Отговор
Да бе ДА !!!! Всички от партия ГРОБ ЛЪЖЕТЕ КАТО ВАШИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ !!!! Всичките са с розови венци(цигани) !!!!! Сега изтеглихте 5 милиарда за новите избори но едва ли ще ВИ СТИГНАТ!!ВСИЧКИ ВИ МРАЗЯТ !!!! КРАДЛИВИ БОКЛУЦИ !!!!

Оценка:
-1 +24

ГЕРБ go ahead
11 Отговор
Та вие в ръководството на ГЕРБ, МС, НС , политиците от ГЕРБ + съюзници сте си едни и същи гьотверени, така че няма от какво да се срамувате. Друго е по-важно, че падне ли Боци от Банкя един , само един път има за вас: съд за предателство на родината и после дълги години затвор. Но поради вроденото ви нахалство, безочие и скудоумие вие не разглеждате този край.

Оценка:
-1 +22

Ташун Касапа
12 Отговор
Главаначев ти си прост за 3 села.

Оценка:
-0 +25

Моляяяя
13 Отговор
От ВСИЧКО ! И от теб , другарьо , но наглеците и гьонсуратлиете нямат срама , Род и Родина !

Оценка:
-0 +17

k1 profesional
14 Отговор
Главчев , а вие чувство за срам имате ли?

Оценка:
-0 +21

ха ха ха
15 Отговор
Чекмедже бабаита те смени като пешка и новото му председателка на ,,Народното събрание" е ,,проста Кържалийска пу.ка ,това не е ли за срам бе ГЛВЧО ?!

Оценка:
-0 +20

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Главчо само за парата си там
17 Отговор
И срам нямаш бандит.

Оценка:
-0 +13

ТРОПЧО
18 Отговор
ДААААААА ОТ КАКВО ПО НАПРЕД ДА СЕ СРАМ1ВАТЕ ТО НЕЩО ДОБРО НАПРАВИЛИ ЛИ СТЕ ОМАН ОТ ВАС ДАНО ПО СКОРО СИ ИДИТЕ ЧЕ СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА ТАКОВА ТИРАНСТВО НЕ Е ИМАЛО И ПРЕЗ ТУРСКО

Оценка:
-0 +11

Активист на БКП
19 Отговор
ГЛАВЧЕВ !!! €б@ти името...Главурко, Главуркооооо....

Оценка:
-0 +11

Главчев, Срам нямате!!! Затова и нямате
20 Отговор
От какво да се Срамува те Главанаци!!!

Оценка:
-0 +11

Хамсал
21 Отговор
Разбрах, че всички герберасти са многи горди с изразните средства на Вожда им и от състоянието на чекмеджето на шкафчето му!

Оценка:
-0 +10

българка
22 Отговор
Нямате от КАКВО? ОПИТАЙТЕ ОТ СЕБЕ СИ! Но това е трудно упражнение и не вярвам да успеете. МОЖЕ БИ ВАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ ДА УСПЕЯТ!

Оценка:
-0 +9

чичо Рук
23 Отговор
Аз не съм видял до сега дебелоок човек да изпитва чувството СРАМ!

Оценка:
-0 +11

Дърт
24 Отговор
герберски айдук едераст!

Оценка:
-0 +11

анонимен
25 Отговор
ОТ ПРОСТОТИЯТА СИ.

Оценка:
-0 +7

Грейс
26 Отговор
Добре, че си вярвате, че няма от какво да се срамувате! Защо не питате една голяма част от народа, но тази на която не давате пари да ви аплодират и не ги презвозвате с автобуси да участват в контра митинги, дали не смятат, че цялото ви управление е срамно!

Оценка:
-0 +6

123+
27 Отговор
Главчев, няма от какво да не се срамувате!

Оценка:
-0 +5

chi
28 Отговор
Глутницата се разпада!

Оценка:
-0 +6

Варна
29 Отговор
Бе то е ясно, че нямате срам, но пък има достатъно основания за затвор!

Оценка:
-0 +9

Така е
30 Отговор
НАПРАВО ВИКНЕТЕ НЯКОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ И СИ РАЗДАЙТЕ ПАРИТЕ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА .ЗА КАКВО ДА СЕ СРАМУВАТЕ

Оценка:
-0 +6

Експертсчет
31 Отговор
Главчев, в кой международен счетоводен стандарт е записано, че няма от какво да се срамувате? Ако сте оперирани от това чувство, то си е ваша работа.

Оценка:
-0 +3

Главоч
32 Отговор
А трябва!

Оценка:
-0 +4

ГОСТ
33 Отговор
МАГАРЕ СРАМ ИМА ЛИ?

Оценка:
-0 +2

ЛОШОООО
34 Отговор
АМИ ОТ ЦВЕТАНОВ И БОЙКО НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ , Я ИМ ПРОЧЕТЕТЕ МИНАЛОТО ! МИ ОТ ГЕШЕВ , ИЛИ ТВЪРДИТЕ ЧЕ ТОЙ НЕ Е ОТ ГЕРБ ЛИ ?

Оценка:
-0 +4

chi
35 Отговор
Има, има, най-вече от тебе...

Оценка:
-0 +2

българин
36 Отговор
вие от герб не можете да се срамувате, защото сте лишени от чувството СРАМ.

Оценка:
-0 +2

Аре
37 Отговор
Тези хора не само в политиката са такива, те и в гражданския си живот са мръсници.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5