Last news in Fakti

23 Септември, 2020 13:33 1 588 22

МС с проект за българския жестов език

  • жестов език-
  • проект-
  • глухи

В законопроекта е предвидено предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно

МС с проект за българския жестов език - 1
Снимка: МС

Министерският съвет одобри проект на Закон за българския жестов език. Чрез него се цели признаване на жестовия език като естествен самостоятелен език, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот.

В законопроекта е предвидено предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно, каквато е практиката в редица страни от ЕС. Досега за всяко глухо лице се осигуряваха до 10 часа годишно безплатен превод, който се оказа недостатъчен, за да се гарантира правото на достъп до пълноценна информация и комуникация. Преводът на жестов език подпомага формирането на устойчиви нагласи за учене, пълноценно приобщаване и възможност за личностна и професионална реализация.

Предлага се осигуряване на ранно въздействие и ранна подкрепа на глухите и сляпо-глухите деца чрез българския жестов език. За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет „български жестов език“, а в детските градини специално образователно направление по български жестов език. Обученията ще се осъществяват от педагогически специалисти от професионални направления „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по….“, или по специалност „Българска филология“ с придобита професионална квалификация „учител по български жестов език“.

Висшите училища трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

До 31 декември 2022 г. кметовете на общини и ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт трябва да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора. При оказване на спешна медицинска помощ и хоспитализиране в болнични заведения лицата отново ще ползват преводаческа услуга. Условията и редът за осигуряването ѝ ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването, която ще бъде издадена в срок до шест месеца от влизането в сила на закона.

В законопроекта е заложено и осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика от доставчиците на аудио-визуални медийни услуги. Изискване ще бъде новинарските предавания да се излъчват най-малко веднъж на денонощие, като задължително се включват в часовия пояс от 19,00 до 22,00 ч. Предлага се и създаване на Съвет за българския жестов език към министъра на образованието и науката, който да подпомага развитието на езика.

Финансирането на дейностите за използването и развитието на жестовия език ще се осигуряват от държавния бюджет, от европейски и международни програми и проекти. Предвидено е законът да влезе в сила на 1 януари 2021 г. с изключение на обученията по специалния учебен предмет и по специалното образователно направление по български жестов език в специалните училища за ученици със сензорни увреждания и в детските градини и училищата в системата на предучилищното и училищното образование, които ще стартират от 15 септември 2026 г.

Законопроектът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН. В междуведомствената група за изготвянето му участваха представители на глухата общност, на организации на и за хора с увреден слух и на различни институции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    13 1 Отговор
    Добре би било и на политиците да продухат ушите, защото са глухи, и не чуват: Оставка, съд, затвор.
  • 2 тулуп оставка

    11 0 Отговор
    Брех а му се невиди , Бацито се разработи със страшна сила на всички фронтове . Ше го гледаме с жестов език вече .
  • 3 РЪМПЕЗИ

    8 0 Отговор
    БОРИСОВ ГО ЧАКА СОВАЛКА...ЩЕ ИМА РАЗХОДКА ДО МАРС...НЕЩЕ ДА ВИДИ ДЖИПА ВЕЧЕ...ОПАСНО БИЛО С НЕГО..
  • 4 Дельо Хайдутин

    3 0 Отговор
    Горките глухи.!А сляпо глухите как ще им преподават жестов език?Голяма загадка.Или трябва да се усвоят едни пари.Аз мога да се включа с програма за жестомимичен език за хората в кома.ха ха ха
  • 5 Абе защо

    10 0 Отговор
    Няма кой да изясни въпроса с пачките и чекмеджетата?

    Коментиран от #8

  • 6 Цеко сифоня

    7 0 Отговор
    Изучаването на банкянски диалект в училище става задължително.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бат Бойко нощния бандит

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Абе защо":

    Ще ти го обясня с жестомимичен език.Конфигурация с три пръста.Разбра ли ме или искаш преводач от програмата?Ха ха ха

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Грую

    2 0 Отговор
    И как ли ще се превежда на тоз език жеста на всички свити пръсти, освен един, познайте от три пъти кой точно?

    Коментиран от #12

  • 11 Активист на БКП

    4 0 Отговор
    Неграмотникът и от това ли разбира???!!!
  • 12 Бат Бойко нощния бандит

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Грую":

    Ако не знаят,ще им осигуря преводач от новата програма.
  • 13 Дельо Хайдутин

    6 0 Отговор
    На ПКП във Велико Търново и трябваше жестомимичен превод,че нищо не и разбрахме.Едни ,, доволни,, граждани я заглушиха.
  • 14 ха-ха

    5 0 Отговор
    С тая образователна система, скоро жестовия език, може да ни стане основен.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Любопитко

    3 0 Отговор
    Като виждам как се "оправиха" с електронното правителство, какво ли ще стане и с това "мероприятие". Сигурно има пари за усвояване
    (за шкафа иде реч).
  • 19 Факир

    0 0 Отговор
    Сахер, имам тортичка
  • 20 chi

    0 0 Отговор
    Просто мутринските номера край нямат!
  • 21 Ventura

    1 0 Отговор
    А висшите училища, от къде ще осигурят желаещи, от ромбите ли!?
    Те и без това сега приемат тройкаджий, за да запълнят до някъде недостига на желаещи за знания.
  • 22 ВЕДНАГА

    0 0 Отговор
    А ПРОЕКТ ЗА МУТРЕНСКИ ЕЗИК НЯМАМЕ ЛИ БЕ БРАТИНЬО ПРОС!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове