Last news in Fakti

24 Септември, 2020 11:41 2 264 26

Свършиха противогрипните ваксини в аптеките

  • противогрипни ваксини-
  • ваксини

340 хиляди противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени

Свършиха противогрипните ваксини в аптеките - 1
Снимка: БГНЕС

"От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа", това съобщи пред БНР тази сутрин Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Свършиха много бързо. Само единият от производителите внесе първоначално. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина и ще има за известно време. Но хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 хиляди за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е така защото всяка година се внасят количества, като от предходната като потребление, макар че една година предварително се заявява, процесът на производство на ваксините е бавен и сложен, и не може да се превишават количествата...", поясни Костов.

340 хиляди противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени.

"Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следваща година. Сега с количествата от 180 хиляди - в тези 340 хиляди - предвидени за поставяне на възрастните хора, са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни, заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия", поясни Костов.

Не може да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини, стана ясно от изказването му.

"Няма повишаване на цените им, защото те имат пределни цени и не може произволно да се вдигат. Цените сега около 22 лева - ваксините вече са четиривалентни, затова и цената е по-висока от преди години".

По думите на Костов няма свръхпроизводство в световен мащаб на противогрипни ваксини зарази пандемията.

"Сега заради страха от коронавируса много компании купуват повече противогрипни ваксини за служителите си", уточни обаче той.

Костов обясни, че няма недостиг в аптечната мрежа на витамини, хранителни добавки, както и на предпазни средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най после

    10 2 Отговор
    радостна новина.
  • 2 Ами дайте тези против коронавирус

    5 2 Отговор
    Нали и без това толкова хора твърдят, че короната бил "грипче".
  • 3 безсмъртен

    10 3 Отговор
    Граби народе, че свършват ваксините! Марешки е щаслив и доволен и щял да пусне шезлонг и чадър безплатно от другия месец.

    Коментиран от #6

  • 4 3924

    2 3 Отговор
    И миналата година свършиха. Много хора останаха без ваксина за сезонен грип, макар да нямаше паника за разлика от сега. Не се доставя достатъчно количество. Джипитата правят списъци само за желаещи пенсионери. Който не е пенсионер, да си търси сам. А в аптеките не дават гаранция, че ще имат доставка.

    Коментиран от #7

  • 5 баница с тиква

    15 2 Отговор
    Чудесна новина, дано никога не се появят отново.
    Една отрова по-малко в организма.
  • 6 3924

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "безсмъртен":

    Всеки сам си решава дали да "граби" ваксина или не. Теб какво те бъркат решенията на другите хора?
  • 7 баница с тиква

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "3924":

    Ако не можеш да прекараш спокойно един сезонен грип, който държи 3 дни и отминава, нещо сериозно не е наред с имунната ти система.

    По-здравословно хранене, физическа активност и приятни моменти със семейство и приятели - това е тайната за по-добър имунитет, не отровната ваксина.

    Коментиран от #9, #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 3924

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "баница с тиква":

    Стига сте давали акъл на другите хора! Никой не ви кара насила да купувате ваксини, никой не ви кара да си слагате ваксини. Не се бъркайте в живота на другите, както другите не се бъркат във вашия живот!

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "3924":

    Правилно . Аз съм за вакисните въпреки , че не съм се ваксинирал против грип никога.
  • 11 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    6 2 Отговор
    ХАПВАЙТЕ СИ ЧЕСЪН, НОСЕТЕ МАСКИ И ИЗБЯГВАЙТЕ КИХАЩИТЕ И КАШЛЯЩИТЕ. И ХИЧ ДА НЕ ВИ ПУКА ОТ ГРИПА. ЧЕСЪНА ЯКО МОРИ ГРИПА И НЯМА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ. НЕ ВИ ТРЯБВАТ НИКАКВИ ВАКСИНИ. ГРЕЯНА РАКИЙКА, ГРЕЯНО ВИНО КОЙТО ИМА, ДЕБЕЛА СЛАНИНКА И СИ ПЕЙТЕ.
  • 12 Доцент

    8 3 Отговор
    Само простак би се ваксинирал.И нищо не е свършило а това е търговски трик и сега всички безмозъчни ще се юрнат да търсят ваксини и ще намерят естествено и ще се радват до небето че са намерили нещо което е свършило.

    Коментиран от #20, #22

  • 13 111

    4 1 Отговор
    Противогрипната ваксина е за определен щам!!! Откъде знаят кой ще ни нападне тази есен!!! Миналата година внесоха сума ти ваксини за един, а то дойде друг!! И тези изостанаха в аптеките! Търси се и се продава, а че ще бъде без ефект!!! Аптекарите ще бъдат на +, ние пак на - и може и с грип в добавка, уф пък и короната ни дебне...

    Коментиран от #26

  • 14 Рошко

    7 1 Отговор
    Будалите напред към ваксините, ще живеете вечно, после що антибиотиците не ви действали, ми щото сте будали ставате резистентни, унищожсеайъе си имунната система малоумници то бил гел това чака
  • 15 Johansson

    5 0 Отговор
    Мен не ми трябва ваксина, аз и без това рядко изтрезнявам.
  • 16 Кокорчо🙄

    4 0 Отговор
    Идиоти те които си въобразяват че ще са вечно млади и здрави, ако искат да си бият сутрин обед и вечер, аз ваксина няма да си бия
  • 17 БАКАЛИАТА

    0 0 Отговор
    НА УЛ. '' ВРАНЯ''' 20 КЕ ВИ ПРОДАДАТ
  • 18 Ventura

    2 0 Отговор
    Тези параноици, и л__на да им кажеш, че спасят от неибежното ще ги изкупят! А колко доценти и международни статий, писаха за ваксините против грип, че е само физиологичен(воден) разтвор
  • 19 Вируслав

    2 0 Отговор
    Е тва са Ганю и Ганка, ПижУ и Пенда - страхливи джуклести трансджендъря с една гънка, мислеща само за драгоценните им телеса! Гнусни самовлюбени страхливци. С тази безформена, без невронна маса очакваме морални промени? Да ама само кафяв мармалад може да изцвъка и малобройно (че фигурката ще се компрометира) воднисто-мозъчно поколение!
  • 20 Covid

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Доцент":

    Написал си точно това, което щях аз да напиша. Търговски хитринки, работещи безотказно при плитки мозъци.
  • 21 Хахаха

    0 0 Отговор
    Представям си, ако грипната вакцина бе свършила в Русия, как щяха да реват някои тук.
    А това, че грипна вакцина в Русия е абсолютна безплатна и може да се направи навсякъде: до метрото, до мола и т.н.- за улеснение на хората, никой не пиши, естественно.
    60 процента от населението трябва да е привито, за да се овладее грипа.
  • 22 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Доцент":

    Дрън дрън. Иска ви се. Не можете да повярвайте, че блатото засмуква все повече и повече?
  • 23 Малоумници

    0 0 Отговор
    и това е!Такова тъпо племеняма никъде по света!Ще им купуват ваксините,без да знаят какво съдържат...?В Италия,Англия и Испания пенсионерите измряха,като пилци от такива ваксини...
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор
    Народа тотално изтрещя и се зомбира !!! Всяка година зимата се ПУСКА грипната епидемия за да върви търговията !!! Сега ще е още по вървящо с новата епидемия !!! Грипната ваксина не помага на организма да се справя с ГРИПА и той да УКРЕПНЕ а само намалява действието на грипа !!! Защо няма СТАДЕН ИМУНИТЕТ както говорят и за ГРИП ??? Защото грипа е естествена епидемия за разлика от КОВИТ - 19 епидемията, която е ПУСНАТА УМИШЛЕНО !!!
  • 25 Константин

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "баница с тиква":

    Ами да, ако си над 80 наистина може пък нещо да не ти е наред, но като станеш ще разбереш. Нямам намерение естествения подбор да ме убие.
  • 26 Константин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "111":

    Знаят, защото същият е вилнял в южното полукълбо, където е зима, когато тук е лято.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове