Last news in Fakti

26 Септември, 2020 11:48 5 673 58

Лъчезар Борисов: Новият дълг е буфер за заплати и пенсии

  • лъчезар борисов-
  • заплати-
  • пенсии-
  • икономика

Министърът на икономиката твърди, че преките чуждестранни инвестиции са се увеличили с над 50%

Лъчезар Борисов: Новият дълг е буфер за заплати и пенсии - 1
Снимка: БГНЕС

Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и на скорост. В момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика, защото ако нямаме икономика, няма да има социална политика, бюджет и няма изобщо да си говорим за политика. В момента ние наблягаме на скоростта, така че да преодолеем тази кризисна ситуация.

Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Най-силно засегнато според него е било второто тримесечие на 2020 г.

"Изхождайки от този макроикономически анализ, най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработваща промишленост. Но добрата новина е, че при този спад, който реализираме от 8,5% на годишна база, България се представи по-добре от голяма част от държавите членки на ЕС. Защото имаше държави със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от средното ниво за целия Европейски съюз", коментира министърът.

Но допълни, че в същото време това е една безпрецедентна криза, която вещае рискове. "Рискът стои, защото българската икономика е свързана с европейската почти на 75%, ако имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат засегнати отново".

Министърът коментира и новия външен дълг.

"Дългът е буфер за това, че в края на годината ако реализираме дефицит, този буфер трябва да покрие държавните разходи, състоянието на държавата, респективно за плащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като тази година до момента се справяме добре", заяви икономическият министър.

Според него членството на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало уникалният шанс България да се представи на международните финансови пазари по начин, по който никоя друга държава не го е направила през 2020 година.

"Имаме 22 емисии за близо 10-годишен дълг от над 10-12 държави и България се представи най-добре, сравнено с други дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон", допълни Борисов.

Външните пазари са оценили страната ни и от гледна точка на инвестициите и за първите седем месеца България реализира доста добър ръст на инвестициите. "Имаме преки чуждестранни инвестиции в размер на 1 млрд. и 400 млн. евро, което е ръст от над 53-54% в сравнение с предходната година", констатира министърът.

Борисов заяви, че всеки има право на протест и той приветства всеки един от протестиращите.

"Именно заради това ние от Министерството на икономиката търсим консенсуса и търсим съгласието. В момент на криза имаме нужда от синергия, от съглашение, от този надпис на Народното събрание "Съединението прави силата", имаме нужда от диалог. Именно заради това аз се опитвам да правя това заедно със синдикати, работодатели, готов съм да говоря и с хората от протеста, да намерим най-добрите мерки, така че българската икономика да бъде на сцената", коментира той.

Безработицата в момента в България е на изключително ниско ниво - 7,5%, запазени са над 300 000 работни места, допълни министърът.

Одобрени са нови проекти за микропредприятията на стойност 21 млн. лв. Те ще бъдат разплатени през следващите седмици. С работодатели и синдикати са договорени две нови мерки по 78 млн. лв. Едната от тях е свързана с преструктурирането на бизнеса в посока на работа по време на COVID. Другата е свързана с компании с оборот над 500 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    58 9 Отговор
    герб погубват БЪЛГАРИ
  • 2 КОЙ

    57 7 Отговор
    беше този измислен министър ?
  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    65 7 Отговор
    Ще прибера буфера в шкафчето на сигурно място.
  • 4 КРАДЦИ

    62 6 Отговор
    БУФЕРА ВЕЧЕ Е В ЧЕКМЕДЖЕТА И В ШВЕЙЦАРИЯ И КАТАР !
  • 5 Последния Софиянец

    64 6 Отговор
    Много правилно казва човека.Трябва скоростно да крадат ,че им изтича времето.ха ха ха Ще наблегнат на скоростта.ха ха ха

    Коментиран от #58

  • 6 Хи их хи

    51 6 Отговор
    Албания ни мина по инвестиции, кви ги плещи тоя!
  • 7 тикви у затвора

    48 3 Отговор
    То буфер убаво , ама колко ще свърши работа за челния удар на икономиката дато причини пишман машиниста. Тулутът увеличи с 30 % чиновническите заплати да си уреди подкрепа , а сега ние съз заеми да им ги плащаме и с лихвите барабар.

    Коментиран от #9

  • 8 Private Spaсe

    38 3 Отговор
    Много добре супер теглили поредния борч лихвен купон 😀😁😁😄😄😁😁😁
  • 9 Последния Софиянец

    36 2 Отговор

    До коментар #7 от "тикви у затвора":

    На чиновниците , политиците и полицията трябва да определяме заплатите ние данъкоплатците,а не Тулупа дето не е изработил лев.

    Коментиран от #12

  • 10 Raider

    37 3 Отговор
    Сега дебелите ще си ги сложат на хлихва в частни сметки тези пари, а народа ше ги връща с десетилетия и парно, ток, вода сирене ще скачат всяко тримесечие!
  • 11 София

    8 29 Отговор
    До последния сопол.Ти и от макро икономика ли почна да разбираш?Що не ходиш да хвърляш яйца,там не се иска много образование,иска се само комплекси и омраза.

    Коментиран от #54

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гого

    9 20 Отговор
    ква криза бе, парниците по витошка са пълни от сабале
  • 14 С над 50% нови лъжи

    31 3 Отговор
    Този чува ли се както приказва???? С над 50%???? И къде, къде, къде са тези велики инвестиции? Разруха тотална навсякъде, това е реалността!
  • 15 ИСТИНАТА

    29 2 Отговор
    Бандита бе опоскал страната като термит! Държавната хазна бе опразнена като изтупан брашнян чувал! За да спечели време и да отложи изправянето му пред правосъдието раздаде последните остатъци от валутния резерв на компактни групи като пенсионери, кръчмари, хотелиери , полицаи , учители и държавни служители. Сега вече изправен пред опоскана държавна хазна тегли 5-милиарден заем за да докрета до редовните избори които се надява той да проведе. Българина е натоварен с нови милиарди които ще връща с робско тегло. Но бандита това не го интересува. В името на собственото си спасение и оцеляване е готов да хвърли страната в хаос и финансов банкрут и ново жестоко обедняване на населението.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 k1 profesional

    34 1 Отговор
    Какво ни казва министъра. Хазната е празна , сметките на НОИ са бастисани и няма пари за заплати на държавната администрация , армията и репресивния апарат. Няма пари за пенсии. За това са изтеглени 10 000 000 000 лв. , които ще стигнат за 4-5 месеца , след това всеки да се спасява , както може.
  • 20 Беден

    23 1 Отговор
    За да има за ПЕНСИИ!!!
    Значи утре може и да няма
  • 21 35 милиарда

    28 2 Отговор
    Това ли е начин на управление. ГЕРБ управлява България, като плаща за всичко с кредити от дългове, това е живот на кредит. При тройната коалиция преди ГЕРБ, външния ни дълг щеше да бъде погасен, но дойде Бойко и почна да тегли заеми, до тук 35 милиарда дългове.
  • 22 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    7 21 Отговор
    Парите са разпределени по структури за нашата партия ГЕРБ. Ние със Станислав получихме добри преводи и сме доволни! Голтаци...Шапки долу пред ДЪРЖАВНИКА Борисов!!!

    Коментиран от #24, #30, #48, #53

  • 23 гого

    14 2 Отговор
    такива са ни мъжете.... един бочко не моа свалат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 az #МУТРИ, ВЪН!

    23 1 Отговор
    Финансовата калинка ни разправя приказки от 1001 нощ! Всички сме наясно, че новият дълг се взема, за да се открадне! И така ще стане. Мутри, вън!!!
  • 26 Герб само яде и пие, а народа умира.

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "гого":

    А ти откъде знаеш или си на кафе от сутрин до вечер и броиш хората вместо да работиш? :) Я отиди и виж извън София, че няма живот, нито работа.

    Коментиран от #29

  • 27 Plc

    19 3 Отговор
    Какви са ми "Икономисти" да ги изям ...дълг за заплати и пенсии ,абе хора не разбрахте ли ,че без държавни предприятия , от които да изнасяме продукция с добавена стойност за да влизат в държавната хазна реални пари всичко друго е крепеж ,който е въпрос на
    малко време да рухне .
  • 28 Гербер- Богаташ

    12 2 Отговор
    Милиардите за нас - връщането им за вас !!!!
  • 29 гого

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Герб само яде и пие, а народа умира.":

    знам шот виждам кво смучене на наргилета е от сабале и кафета по пет кинта се подметат при мементото... кво искаш от тоа народ... то е показателно от сабале кви са работяги българите.. смучат цигари по цел ден нема що
  • 30 Кланяй му се още :)

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер":

    Ерген си, защото си егоист и нищо хубаво не си направил, нито пък знаеш как се издържа семейство и как се носи отговорност за деца. А и защото като вожда си не можеш да задържиш свястна жена.
  • 31 Баш Гост

    17 1 Отговор
    Честито на всички българи. По още 1000 лв. на всеки българин, хомот поставен от некадърните управляващи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гого

    3 11 Отговор
    злобен народ, заслужава си...
    в очите омраза... а на ви са!!!!
  • 34 Данаил

    14 1 Отговор
    Активираха още един Герберастки лъжльо и некадърник.
  • 35 Оставка нагляри!

    16 1 Отговор
    Оставка крадци!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Р.радев

    14 2 Отговор
    Естествено,буфер за увеличението с 30% на заплати за послушни служители и добавки с по 50лв. за пенсионерите.Срам ме е,че този нещастник 🎃 и неговият пророк 🐷 решават нашите съдби,и тези на децата ни.Вас не ви ли е срам....?Апатията е нещо много тъжно в цялата тази картинка.Властта е назначена от народа и народът решава кой да ни ръководи.ОСТАВКА НА 🎃 и на неговият ибр.к гл.прокурор.
  • 45 ПСР

    11 1 Отговор
    На краденето вече му викат"буфер".
    5 милиарда.
    2013г.,Бибитко пощуря,че Орешарски, искал 100 милиона дълг...
    5 милиарда.Как ще си ги разделят?Както досега.%-ти за шкафчето %-ти за Партията.%за Шиши.%-ти за удобните от КРИБ.%-ти за ГБС,ДжиПи Груп,Хидростой ...

    Коментиран от #49

  • 46 Иван

    10 1 Отговор
    Имам чувството,че всички тия там са бандити,но облечени в костюми,и се чудят само как да ни оберат,но не с револвери ,а чрез закони!
  • 47 Горски

    5 1 Отговор
    Не знам аз ли съм нещо изкривен или тези са свръх неграмотни. - Тази се възприема за специалист, а от това къето прочетох ... - Не съм сигурен да ли не е по- глупав от Ананиев, който за 20 години в бюджетната сфера докара здравната каса до сериозен дефицит.
    Не знам тези хора мислят ли въобще, че има и други хора, които поназнайват за иконочиката това - онова.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Горски

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "ПСР":

    Те 5 млрд. са сега, но преди 2 месеца имаше още 1,2 млрд. лева дълг. За следващият програмен период на ЕС ще трябва да внесем към 7 млрд. лева и като добавим парите за новите кораби, подводницата 2 ръка и бронираните машини, които ттрябва да купим... - Ще ни трябват още 10млрд. лева. Което означава, че към края на 2021 може да се поздравим с Консолидиран Държавен Дълг около 40 млрд. лева. - През 2009година когато дойде Борисов този дълг беше 9,4млрд.лева
  • 50 Левон е доказан Наглец!!! Българскити

    7 0 Отговор
    Банки били добре според този Наглец!! Не се съмнаваме, вдигнаха таксите отново, и ти беше един от тези Дерачи на кожи!! В МОМЕНТА ЦКБ взема 9лв такса за теглене от сметка на суми до 120лв, над тази сума 2,5лв!!?Едно око видяхте в кьоравия, и него искате да извадите!! Банките са добре Бандит Левон, овеличават Печабите си нали Бандит химик???
  • 51 Лост

    4 1 Отговор
    То и задната е също скорост. Да беше уточнил, че за нея става въпрос.
  • 52 гнида

    2 2 Отговор
    Некадърници алчни !
  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер":

    КУРТИ с тая твоя злоба далеч няма да стигнеш нищо лично просто констатация
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ПЕНСИОНЕР

    3 0 Отговор
    СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАЛОЖИТЕ ЕСЕНТА В БЮДЖЕТ 2021 ГОДИНА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ,КАТО СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2020 ГОДИНА?!ДО КОГА ЩЕ ОБРИЧАТЕ СТАРИТЕ ХОРА С ТРУДОВ СТАЖ 40 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА.
  • 57 НЕЛИ

    3 0 Отговор
    Ако си за прозрачност ,когато нещо има резултат и реално свършиш нещо го напиши .Стига харчи в мъгла.Така и баба знае -това са нашите пари.Борисов,ако е мръднал няма ли един с акъла си покрай него.Томислав и той лъжец -цял мандат едно електронно правителство не направи,а парите ни потъват?ДОКОГА?Милиционера явно не е вред.
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Пaритe ca cтoкa oт хилядa гoдини и кaтo вcякa cтoкa cи имaт ЦEНA, -тoвa e лихвaтa. Цeнaтa-лихвa нa кoятo бaнкитe oтпуcкaт пaри нa държaвитe зaвиcи oт крeдитния им рeйтинг. В мoмeнтa нa примeр, нитo eднa гoлямa бaнкa нe oтпуcкa пaри нa Гърция и зa тoвa ce нaлaгa нaмecaтa нa EC и МВФ, зa дa им ce нaлeят кaпитaли. Кoгaтo мнoгo бaнки ти прeдлaгaт пaри нa изгoднa цeнa-лихвa, e върхoвнa глупocт дa нe взeмeш кoлкoтo ce мoжe пoвeчe зa дa ги вкaрaш в oбoрoт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове