Last news in Fakti

28 Септември, 2020 12:52 2 018 11

ЦИК с три варианта за машинното гласуване

  • машинно гласуване-
  • цик

Част от инструкциите са да се дезинфекцират химикалките в изборния ден

ЦИК с три варианта за машинното гласуване - 1

ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия изпращат писма до няколко български фирми доставчици на такова оборудване, за да ги питат разполагат ли с разработен и действащ модел на машина за гласуване, който да отговаря на изискванията на Изборния кодекс и на техническата спецификация в поръчката за машинния вот на изборите за ЕП преди година.

Ако имат такива, то да им дадат прогнозната единична цена, в това число на машината и на базовия софтуер, както и данни какъв би бил срокът за производство и доставка.

За целта се предвидени три варианта – за доставка на 10 хил. устройства, 12 500, както и за 25 хил. Според текстовете в Изборния кодекс машинен вот трябва да има в секциите с над 300 избиратели, без тези в чужбина и специалните - затвори, кораби, болници и домове. Това прави около 9500 секции, където ще са нужни по едно или две устройства. Именно затова варира и бройката на устройствата, които трябва да се осигурят.

Според експерти, сред които и шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, ще са нужни над 20 хил. машини. Цифрата 25 хил. пък е заложена като отправна точка в извършеното пазарно проучване от "Информационно обслужване" за евентуални международни партньори.
Самото проучване не бе по искане на ЦИК, а на Министерски съвет, което бе предизвикало полемика и с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като от изборната комисия не знаеха за него. В резултат той им го препрати, а от ЦИК им изпратиха проект на техническа спецификация за машини.

Темата е била обсъждана на едно от последните заседания на ЦИК. Там членове на комисията изтъкват, че въпросът не е само за техническата спецификация, а за складове, машини, техници, с които към момента ЦИК не разполага.
"Без логистика няма как да стане обществена поръчка. ЦИК не разполага с имоти да разполага машини на територията на Република България. Явно процесът тече, посоката е ясна", изтъкнал по време на дебата Ерхан Чаушев от ЦИК. Междувременно преди няколко дни НС промени Изборния кодекс и вмени на ЦИК цялата отговорност за осигуряването на машините.

Същевременно в неделя в общо в 24 населени места се проведоха частични и нови местни избори – 22 кметства и 2 общини, които са разпръснати в общи 15 области в страната. Това по същество обаче са първите избори в условията на коронавирус, предава "Монитор".

Да се дезинфектира и химикалката в тъмната стаичка, с която избирателите попълват бюлетината. Това пък част от инструкциите към секциите за местния вот в неделя. Тъй като това са първите избори при Ковид-19, още в началото на септември ЦИК и РЗИ препратиха към общинските избирателни комисии, секциите, кметовете в областните градове инструкциите на здравните власти. А ЦИК дори поискаха обратна информация дали местната власт ще може да изпълни всичко нужно за изпълнението на противоепидемични мерки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Вариант No 1: редим ние, вариант No 2: редят братишките, вариант No 3: редят комшувците.
  • 2 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    2 3 Отговор
    тези който ги гледаш в самолета отдавана са имигрирали от много хубаво.
    Много ни е добре в Германия супер красив живот далеч от дом и родители.На дали тези който са с години тук и устройли живота си ще се върнат.
    Ние например от доста години имигрирахме живеем Северо-Западна Германия децата ходят на училище и градина имат си вече свой възглед за живота и когато чуят хайде на България ваканция вече не се радват и когато си дойдат особено голямата отвръщава е мизерията по улиците не изхвърлените контейнери държанието на хоратабпо улиците и магазините.
    А да не говорим когато моята майка каже за 26дни по 9часа на ден е взела 500лв голямата гледа като луда и много много има да се пише по тази тема не 1 писател ще трябва а 101 за писането на томове книги.
    Защо Българите имигрираха?
    Кой седи зад тази имирграция?
    Дали Бойко е виновен или самите ние?

    Коментиран от #8

  • 3 ВАЖНОТО Е

    3 0 Отговор
    КОЙ БРОИ

  • 4 чапай

    1 8 Отговор
    Машините могат да се хакнат и манипулират.Затова са забранени в много държави.

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 5 А хартията

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "чапай":

    Може да бъде намачкана и обявена за невалидна.
  • 6 Гост

    4 0 Отговор
    Тия пак ще ни врътнат нещо....
  • 7 Стига бе джендър

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "чапай":

    То всичко може да се хакне. Борисов така 15 г. краде и хунтата и олигарсите също.

    Коментиран от #9

  • 8 1-20

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО":

    След като е толкова хубаво Германия защо не се откажеш от българското си гражданство и защо продължаваш да четеш български вестници и да се интересуваш какво става в България? Трябва да могат да гласуват само тези които живеят в България. Другите вече са направили своят избор.
  • 9 джендю е бащати

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стига бе джендър":

    решетников разчита на машините
  • 10 123

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "чапай":

    Я кажи сега колко пъти хакна и манипулира банкомата той е на същия принцип като избирателната машина, изглежда си много способен хакър?
  • 11 ДОКО

    0 0 Отговор
    МОГА ДА ВИ ПРЕДЛОЖА И ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ..ПРОСТО НЕ ГЛАСУВАЙТЕ..ГЛАСУВАЙКИ ВИЕ СЕ НАБУТВАТЕ..ИЗТОЧВАТ ВИ НЕ ПАРАТА А ЖИВОТА..НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО..АКО СТЕ ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ПОЛИТИКАТА СЛОЖЕТЕ ЕДИН РИБАР ДА Е МИНИСТЪР ПРЕМИЕР И ТОЙ ЩЕ СЕ СПРАВИ ПО ДОБРЕ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове