28 Септември, 2020 14:44 2 423 9

5% от студентите остават без общежитие

  • студентски град-
  • наем

Само двама от 10 студенти търсят самостоятелна квартира

5% от студентите остават без общежитие - 1
Снимка: БГНЕС

Само двама от 10 студенти търсят самостоятелна квартира, разкрива "България он ер".

"За да им излезе по-евтино, студентите предпочитат да наемат тристайни и четиристайни апартаменти и в тях да се събират повече хора, за да си делят разходите. Избягват да вземат за квартира гарсониера или двустаен, където да са по един или двама души. Подобни случаи са осем от десет или само двама от десет студенти предпочитат и имат възможността да са в самостоятелна квартира“, казва Диана Петрова от агенция за даване на имоти под наем.

Според Константин Пандов поне половината от студентите предпочитат поне по двама орташки да наемат жилище и така разходите на човек да им излязат по-малки. По думите му има спад на наемите поне с 20% в сравнение с миналата година, като причината е сривът им в началото на пандемията, когато много квартиранти са напуснали столицата.

"Едната е, че хазяите вече искат повече от един наем за депозит (най-често по два), защото се опасяват, че квартирантите им при нови силни ограничения заради пандемията предсрочно ще напуснат наетото жилище. Другата новост е, че немалка част от новите наематели са и студенти, записани във ВУЗ-ове в чужбина, които поне до края на годината ще учат от родината си дистанционно", допълни Даниела Грозева.

Диана Петрова пък пояснява, че търсенето нараства, но все още е по-ниско в сравнение с миналата година с поне 5-6%. "Една от причините е преминаването на част от учащите се на дистанционно обучение. Има обаче и българи студенти, които са се върнали да учат тук, по този начин и търсят работа в София“, добави тя.

По думите ѝ записалите се в НБУ се интересуват от квартири обикновено в кварталите "Овча купел“, "Бъкстон“, "Красно село“ и в краен случай "Красна поляна“. За учащите се в Софийския университет предпочитани квартали са петте части на "Младост“, "Мусагеница“, "Дианабад“, "Витоша“. "За двустаен обзаведен в "Овча купел“ с паркомясто се искат около 400 евро. В "Студентски град“ 550-600 лв. е наемът за обзаведена гарсониера. За тристайните и четиристайните цените са около 600 евро“, поясни брокерката.

Подобни цени карат студентите първо да се опитат да се уредят с общежитие. "Има засилен интерес към общежитията, особено в големите университети, където обучението е хибридно“, сподели председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. И тази година ще има студенти, които няма да се класират, но те ще бъдат само около 5% от всички кандидатствали. Основаната причина за това обаче е, че имат нисък успех или са изтървали сроковете и в момента пишат наново молби“, обясни Парушев.

"Сериозен недостиг на местата обаче тази година не се очертава, както се случи в предходната настанителна кампания“, прогнозира ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Той увери, че тази година от рано са предприети мерки. Правилата за класиране са променени, ремонтите също били по навреме. "В резултат на това няма да има нито един студент, останал без общежитие. След първо класиране само 60 души не са класирани, но и те ще бъдат настанени“, увери проф. Герджиков.

От Технически университет - София също се похвалиха, че за всички кандидати ще бъде осигурено място. И там няма отлив. "Настанените първокурсници са около 940“, заяви ас. инж. Васил Цанов - ръководител на "Студентски общежития и столове“ към вуза. Проблем обаче се очертава за студентите в УНСС. "За бакалаври и магистри има 4700 легла“, обясни главният секретар по социално-битови въпроси на учащите доц. Драгомир Стефанов. "Подадените молби обаче са 5 500. От класираните са се записали 4 350 души, което означава, че 350 са се отказали. За част от некласираните проблемът също е решен, тъй като са си намерили квартира или място в друг университет, информира "Монитор".

"Ще бъде направено второ класиране и до края на другата седмица ще се запълни капацитетът. По наши изчисления тогава ще има около 200 души, които да очакват настаняване от УНСС - не са на квартира или да са в друг университет.“, обясни доц. Стефанов. За 100 души от тях има разговори с музикалната академия да бъдат настанени в техни общежития с разменни писма. За останалите ще говорят в МГУ или УАСГ. Според него основният проблем е, че от повече от 20 години не е правено преразпределение на легловата база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛУДУЙ

    5 6 Отговор
    Това е без значение. За тях е важно да има чалга, дрога, алкохол
  • 2 Цв. ЦВ

    3 0 Отговор
    АЗ СЪМ ВИНОВЕН! ПРИЗНАВАМ СИ БЕЗ БОЙ
  • 3 цербер

    2 2 Отговор
    Завършихме висше образование и тези проблеми вече не ни вълнуват.
  • 4 456

    8 1 Отговор
    Какви са тези наеми? Това да не е Лондон? Мале, каква алчност.
  • 5 Селянин

    6 2 Отговор
    Алууу, нали не искахте селяни в София ,а?
    Ама за наемчето търкате гадни ръчички
    Добре, че са селяните в София, че иначе сте наравно с прованса по доходи
    7648

    Коментиран от #7

  • 6 5% недостиг

    1 0 Отговор
    Това означава, че всички ще бъдат настанени- само петите ще им стърчат от прозореца.
  • 7 Баш Батка

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    Тук си много прав!
  • 8 Жоро

    1 1 Отговор
    2% от студентките имат обяви в АЛО БГ и Адам и Ева.
  • 9 ПЕЕВ

    3 0 Отговор
    В ПЛОВДИВ ОБЩЕЖИТИЯТА НЕ СТАВАТ ЗА ОБИТАВАНЕ.НАПРАВИ ЛИ СА НОВА ЗГРАДА НО САМО ЗА СВОИ ХОРА.ИЗКАМ ДА РАЗБЕРА КОЛКО ПАРИ СА ПРИБРАЛИ ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ЗА РЕМОНТ НА СТАРИТЕ ОБШЕЖИТИЯТА И КЪДЕ СА ПАРИТЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове