Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 22:00 4 409 54

За първи път у нас: Отказаха акт за раждане на дете от еднополов брак

  • дете-
  • еднополов брак

Казусът повдига правния въпрос за "признаването на две лица от един и същ пол на качеството им на майки на дете

За първи път у нас: Отказаха акт за раждане на дете от еднополов брак - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Съдия Десислава Корнезова от Административен съд София-град е отправила преюдициално запитване до Съда на ЕС, във връзка с дело от "огромна значимост за развитието на българското право и правото на ЕС", съобщиха от пресцентъра на съда.

Казусът за първи път поставя за разглеждане въпроси, които досега не са били предмет за разрешаване в съдебната практика. Важността на делото е незаобиколима и с оглед специфичната му социална проблематика, отбелязват още от административния съд.

Делото е заради това, че Столична община, район "Панчарево" е отказала да издаде акт за раждане на дете, което е родено в Испания през декември 2019 г., а в акта му за раждане са записани две майки. Те имат сключен брак във Великобритания - едната е българка, а другата англичанка.

Столична община, район "Панчарево" е поискала доказателства коя от двете жени е биологичната майка на детето, не ги е получила и е отказала да издаде акт за раждане. Жалбоподателката - българката, смята, че тя не е длъжна да предоставя подобна информация. Според общината обаче е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове у нас са забранени.

Съдът е приел, че е необходимо да се търси баланс между различните легитимни интереси, засегнати в случая: от една страна, конституционната и национална идентичност на Република България, и, от друга страна, интересите на детето и в частност правото му на личен живот и на свободно движение в качеството му на гражданин на ЕС.

Казусът повдига правния въпрос за "признаването на две лица от един и същ пол на качеството им на майки на дете, български гражданин, родено в друга държава членка на ЕС", който е свързан с начина на определяне на произхода на български гражданин.

С оглед възможността детето да получи британско гражданство, по линия на другия родител, което обаче не би му придало качество на европейски гражданин, българският съд иска от Съда на ЕС да разясни още дали правните последици от Брекзит следва също така да бъдат взети предвид при преценката на висшия интерес на детето.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докога

    88 7 Отговор
    обществото ще е заложник на извратеняци? Дете се ражда от двама родители - една майка и един баща. А напъните на тези да са едновлеменно и майка, и баща /коя каква е? - явно е, че едната може да бъде майка, но нито една - баща!/ просто противоречи на природните закони! Равенство не значи всеки да е всичко!

    Коментиран от #10

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 3 Отговор
    Интересно ще стане със сурогатното дете на "ФАНТАСТИКО"

    Коментиран от #19

  • 3 Балканец

    73 4 Отговор
    Да обяснят как го заченаха това дете, тези две майки. Няма да се учудя, ако променят целия закон за да угодят на обратните. Криворазбраната толерантност разби всякакви семейни ценности и осакати цели общества.

    Коментиран от #5

  • 4 БГ МАФИЯ В МС

    38 6 Отговор
    СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ГЕРБ СА ПРИЗНАЛИ ДЖЕНДЪРСКАТА ИСТАМБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ !!!!!!! НИЩО ЧУДНО БОЙКО ПАК ДА Е ИЗЛЪГАЛ БЪЛГАРИТЕ И ТАЙНО ДА Е ПОДПИСАЛ.
  • 5 Ами

    2 14 Отговор

    До коментар #3 от "Балканец":

    по несложен механизъм - едната със специално подготвена епруветка или спринцовка на определено място в другата - някаква точка "G" май се казваше...
  • 6 Аве Адолф Хайл

    55 6 Отговор
    Долнопробната джендърска перверзия продължава напъните си за провокация на обществото .....
  • 7 Кумчо Вълчо

    42 4 Отговор
    ИЗРОДИ
  • 8 Грейс

    53 6 Отговор
    За да си начешат крастата създават нещастни деца! Това дете като отиде в училище как ще се чувства и как пък нормалните родители ще обясняват на децата си защо Иванчо има две майки, като на едната казва татко! Това пък не е ли издевателства над нормалните?

    Коментиран от #14, #17

  • 9 Сорос

    23 5 Отговор
    За жалост на там отиват нещата
  • 10 Каква е процедурата,

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Докога":

    при акт за раждане, когато вписаният баща не е биологичен баща на детето?

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    25 5 Отговор
    да се махат от България! само бой ги оправя
  • 14 Зависи къде ще живеят

    3 37 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    В някои държави предразсъдъците в това отношение не са толкова силни като у нас. А и мисля, че децата в такива бракове казват и на двамата си родители "баща", ако са мъже, или "майка", ако са жени. Ако изключим предразсъдъците, не виждам защо да не може да се подходи както при хетеро-брак, при който мъжът признава детето като свое, дори и без да е биологичен баща. Или при пълно осиновяване. (Интересно, между другото, че нямаме сума "осъществяване" 🤨. В други езици се нарича с по-неутралната дума "адоптиране"). Понякога такива родители са по-добри и отговорни родители от биологичните.

    Коментиран от #16, #18, #21, #27

  • 15 Criminal

    26 0 Отговор
    Не да отказват, а да го забранят със закон........то се пръкнало в Испания, м1 англичанка, м2 белгарка......нали в Испания е родено, да ходят там да циврят...................
  • 16 00000014

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Зависи къде ще живеят":

    Отивай с тях на Марс. Том предразсъдъци няма.

    Коментиран от #20

  • 17 Хм...

    5 24 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    Защо решихте, че децата в еднополови бракове са нещастни? Мисля си, че ако едно дете израсне в семейство, в което е желано и обичано и от двамата родители, независимо от пола им, ще бъде по-щастливо, отколкото, ако единият от биологичните му родители се откаже от него. И от друга страна - какво? Тези от двуполови бракове да не са пък по презумпция щастливи? Впрочем, децата в еднополови бракове обикновено са хетеро, но пък хомосексуалните ВИНАГИ са плод от "любовта" между мъж и жена.

    Коментиран от #49

  • 18 Вместо

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Зависи къде ще живеят":

    "осъществяване" да се чете "одъщеряване"
  • 19 1234

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    НЕ ПАЬАРУВАЙТЕ ОТ ФАНТАСТИКО - НЕ ПОДКРЕПЯЙТЕ ИЗВРСТЕНЯЖИТЕ!
  • 20 Ти пък кой

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "00000014":

    си да ми казваш къде да ходя? А да, между другото съм хетеро, ама както и да е... Не си ти СЪДНИКЪТ, така че си гледай твоя живот.
  • 21 Абе, ти наред ли си?

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Зависи къде ще живеят":

    Какво да кажа по-вече????????

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Не казвай нищо.

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "Абе, ти наред ли си?":

    Вече каза достатъчно. Интересно как всеки от вас надава вой до небесата, когато не му бъде зачетено едно или друго право. Но когато стане въпрос за хомосексуалност никаква толерантност няма. Не е нужно да сте съгласни или да поощрявате, но поне мерете със същия аршин, с който искате да бъдете мерени, т.е. живейте си живота, както смятате за добре и дайте такава възможност и на другите. В такива общества като нашето, в които хората са толкова настървено озлобени към хомосексуалността, обикновено тези, които най-много плюят, са или тези, които сами не искат да си признаят, че са хомо, или такива, които са го осъзнали, обаче искат да се прикрият.
  • 27 Нормален човек

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Зависи къде ще живеят":

    Винаги има някой като теб който да издразни нормалните хора с деградивното си мнение и гнусната си извратена сексуална ориентация.ако искаш да си различен и интересн марш в Америка

    Коментиран от #33, #37

  • 28 Диамантената ръка

    16 0 Отговор
    Отказът каква впъзка има с еднополовия брак? Просто не е ясно коя жена от двете го е родила, няма как и двете да са го родили.
  • 29 Диамантената ръка

    10 0 Отговор
    Отказът каква връзка има с еднополовия брак? Просто не е ясно коя жена от двете го е родила, няма как и двете да са го родили.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не ми говори ти за деградивно мнение

    4 7 Отговор
    Защото, като ти гледам коментара, явно си от тези, които биха се отказали от детето си, ако се окаже, че е с хомосексуални наклонности. Но иначе родителската обич е безусловна, нали? Да, ама не и в България. В България родителската обич в такива случаи често се оказва фалшива, както са фалшиви и много други неща - "обичаш" детето си, докато не се окаже хомо. И то основният проблем е, че такива родители се отказват от децата си, основно защото ги е грижа повече от хорското мнение. Сексуалният живот попада в сферата "личен живот", ама при нас се парадира с всичко. И с хомо- и с хетеросексуалността. В други държави може да не разбереш в продължение на години, че колегата/колежката ти, с когото се разбираш прекрасно, или най-добрият ти приятел/ка е хомосексуален, освен ако не ти го каже. Работодателят ти няма право да те пита, както няма право да пита и жена, дали планира скоро да забременее. И, отново казвам, че съм 100% хетеро.

    Коментиран от #45, #47

  • 33 Коментар #32

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Нормален човек":

    се отнася за теб.
  • 34 Гей правокация

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Каква е процедурата,":

    Процедурата е, че със сигурност се знае кой от двамата е родил детето независимо дали бащата е биологичен, или не. Докато при тия двете дето се правят на интересни, няма как визуално да разбереш коя е раждала.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Все едно няма

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гей правокация":

    актове за раждане, в които да пише "баща-неизвестен". Да пишат и тук така в графата "баща". Лично за мен е все тая коя е биологичната майка. Това си е тяхна лична работа и е важно само и единствено за детето да знае. Както казваше един приятел навремето:"Ако човекът е свестен, ми е все тая, дали е гей, стига и той да респектира, че съм хетеро и да не ме полазва."

    Коментиран от #54

  • 37 Не разбрах сега

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Нормален човек":

    Ти хетеро ли си или не? Ако си, не би трябвало моята сексуална ориентация да ти се струва гнусна. Ако пък не си, защо отправяш критиката си към мен, след като се застъпвам за правата ти?
  • 38 Иванов

    7 1 Отговор
    Няма доказателства, че нвкоя от двете жени го е раждала! Значи опит за измама! Защо е родено в Испания, а не в Англия или България. Значи им трябва европейско гражданство! Опит за измама!
  • 39 Щото е родено от Англичанката

    7 4 Отговор
    И са искат да го пишат Българче, за да има Европейски паспорт.
    Е нема да стане!!!!!!!!!!
    Вие сте напълно изваретни!!!!!!!!!!!!!
    Долу джендъризма и затвор
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Направете

    4 1 Отговор
    Хомосексуалността Подсъдимия както е в Иран!
  • 42 В Чечня

    7 2 Отговор
    Семействата сами убиват хомосексуалните!!!!
    Защото носят позор за семейството и обществото

    Коментиран от #46

  • 43 НАХХНААДФГ

    4 0 Отговор
    БЕЗРОДНА ПАСМИНА,И ТУКА ЛИ БЕ!НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДВАМА РОДИТЕЛИ ОТ ЕДИН ПОЛ ТОВА БИОЛОГИЧЕСКИ Е НЕВЪЗМОЖНО.ТОЧКА ПО ВЪПРОСА.САМО УРАНОВАТА МИНА ЗА ТАКИВА .РАЗСИПАХТЕ СЕМЕЙНИТЕ ЦЕНОСТИ ЗА ДА РАЗРУШИТЕ И УПРАВЛЯВАТЕ СТАДНИТЕ ПО ЛЕСНО!

  • 44 МАХАЙК

    6 1 Отговор
    РАЗСИПАХТЕ СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ С ТЕЗИ ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ИМА САМО ЕДНА МАЙКА И ЕДИН БАЩА ЕДНОПОЛОВИ ТЕ СА САТАНИСТКИ БЕЗРОДНИЦИ!
  • 45 Осъзнат

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Не ми говори ти за деградивно мнение":

    Детето ми няма как да стане хомо,защото не му давам да гледа телевизия не гледа от онези олигофренски децки на Дисни пълни със сублиминални месажи,не слуша развратната музика която ни натрапват на всякъде .с две думи опитвам се да му дам истинско възпитание и висока култура,не като някой родители които по цел ден са в фейсбук и възпитават зомбита! Но те не са виновни те са просто един продукт зомбита с промит мозък и нисък интелект.
  • 46 Чисти хора

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "В Чечня":

    чеченците са достойни и душевно чисти хора не можеш да ги сравняваш с дегенерати като българите тотално разядени от всякакъв вид пороци.
  • 47 Бесен

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Не ми говори ти за деградивно мнение":

    Нищо не е лично когато подкопава основите на обществото!

    Коментиран от #48

  • 48 Какви основи на обществото

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен":

    И за какви семейни ценности става въпрос? Ти нещо за изневяра, насилие, включително и физическо и сексуално насилие върху децата от страна на родителите в нормалните бракове, между мъж и жена" да си чувал? За изоставени деца от такива бракове?

    Коментиран от #50

  • 49 Казвам ти

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хм...":

    Тия нито са виждали, нито са чували такова дете, за да знаят нещо и да дават адекватни оценки, те не се интересуват от щастието на чуждо дете, тях ги яде злоба и омраза от това, че други хора правят различен секс. извратеното им съзнание, вижда само и единствено разврат, сексуални извращения, хомосексуалните едва ли не нямат чувство за обич.

    Коментиран от #51

  • 50 Омитай се джендър

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Какви основи на обществото":

    Да да слушаш съм ги тези това са редовните промивки на такива като теб. Нищо съществено не казваш

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Марш

    0 0 Отговор
    Хоумитата трябва да бъдат лекувани приятелю а в краен случай знаеш..
  • 53 Ха-ха

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Омитай се джендър":

    Знаеш ли въобще какво означава "джендър" или си я чул някъде тази чужда дума и си мислиш, че е "cool" да я използваш под път и над път. От нас двамата е по-вероятно определението "джендър" да важи за теб. Нямам съмнения в сексуалната си ориентация, а именно към представители на противоположния пол, затова и нямам проблем с хората, които имат предпочитания към своя пол. Но реакцията ти ме озадачава: страх те е, че може би не си толкова "straight", колкото ти се ще ли? Доставя ли ти удоволствие да гледаш "филмчета за възрастни", в което участват две жени?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове