Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 08:03 5 178 28

Делото за забрана на БНС започва в понеделник

  • темида-
  • съд-
  • бнс

До съдебния процес се стигна след като на 17 януари тази година главният прокурор Иван Гешев разпореди да бъде направена пълна проверка на дейността на организацията

Делото за забрана на БНС започва в понеделник - 1
Снимка: БГНЕС

На 5 октомври от 10:30 ч. в Софийски градски съд е първото заседание по искането на прокуратурата за забрана на Български Национален Съюз (БНС). Делото е уникално за България след 1989 г., защото за първи път се иска забрана на една организация по политически причини. С това днешна демократична България прави още една крачка на доближаване към тоталитарните методи на действие срещу инакомислещите, познати от комунистическа България.

До съдебния процес се стигна след като на 17 януари тази година главният прокурор Иван Гешев разпореди да бъде направена пълна проверка на дейността на организацията.

Каква е причината за исканата забрана?

Дълги години Луковмарш, мероприятието с което организацията е най-известна, беше трън в очите на различни антинационални, либерални кръгове. В следствие на което се опитваха с явни и по-прикрити средства да издействат забрана за събитието. След като обаче всичките им опити не дадоха резултат, поради простата причина, че протичането на Луковмарш винаги е преминавало при стриктно спазване на българското законодателство и обществения ред, тактиката беше сменена. Щом не успяха да забранят Луковмарш, те се насочиха към ликвидиране на неговия организатор.

За тази цел любезно предостави услугите си главният прокурор Иван Гешев. След възложената от него проверка, подопечната му институция набързо откри “причини” за забрана на БНС, които бяха оформени в искова молба до съда, написана “на коляно”. Че с това се изпълняваше директно волята именно на противниците на Луковмарш, стана веднага ясно от поздравително писмо на Световния еврейски конгрес до Иван Гешев, в което в прав текст беше похвален за инициативата за забрана на Съюза.

Заради бързането да се изпълни поръчката и да се обяви новината за исканата забрана преди тазгодишния Луковмарш, прокурорите буквално са били принудени да си изсмукват аргументи от пръстите.

Резултатът от това е искова молба изпълнена с абсурдни и дори трагикомични твърдения, които трябва да убедят съда в нуждата от забрана на БНС. Освен стандартното обвинение в насаждане омраза по етнически, расов и религиозен принцип, е добавен аргумента, че Български Национален Съюз е паравоенна организация и черешката на тортата, че нарушава чл. 5 от Парижкия мирен договор от 1947 г., с който са уредени условията на мира между България и победителите във Втората световна война.

За да компенсират липсата на основателни аргументи и най-вече доказателства за тях, от прокуратурата са заложили на количеството, като са добавили над 250 страници приложение към исковата молба. В огромната си част административни документи, без никакво реално отношение към делото. Повече за аргументите на прокуратурата и “доказателствата”, които ги подкрепят, може да научите от специалния епизод на нашия подкаст “Свободен сигнал”.

Как ще бъдат оценени тези аргументи, предстои да се разбере през следващите месеци, когато трябва са се проведат няколко заседания на делото за забрана на БНС.

На пръв поглед искането на прокуратурата изглежда предварително обречено, заради абсурдната си обосновка. Но това е само при едно безпристрастно отношение на съда към делото. За такова отношение няма обаче никаква гаранция, като се има предвид влиянието на кръговете, които стоят зад искането за забрана и които със сигурност имат и своето лоби в съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Jo

    44 7 Отговор
    Каскетя:
    Да се готвят БСП, Славчо, Ристю, Мая,... абе всички!

    Шофьорчето:
    Готвим чл.1 за новата конституция!

    МУТРИ ВЪН!
  • 2 ДО ГЕШЕВ

    64 9 Отговор
    ДО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
    Уважаеми г-н Гешев,
    Лицето Бойко Методиев Борисов, предизборно с парите на данъкоплатците си купи гласовете на 3 милиона български граждани. Това са: 80 000 учители, 700 000 държавни чиновници, 2.2 милиона пенсионери. Тъй като купуването и продаването на гласове е незаконно, моля Прокуратурата да вземе отношение.
    P.S. Нека всички четящи това, разпространяват тази информация във всички български и европейски медии и социални мрежи.

    Коментиран от #15, #20

  • 3 На всяко действие....

    29 3 Отговор
    Затова има лустрация и ревизия на всякакви противозаконни действия извършени в ,,демократичната "държава...Поради такива издънки народа е доказал своята мъдрост с поговорката,,За всеки идва Видов ден"....Българският народ чака прекалено много и твърде търпеливо за балкански ген и характер...
  • 4 Русенец

    57 4 Отговор
    А ДПС и ДОЗД няма ли да ги забраните? А БХК, кога?
  • 5 попара

    5 15 Отговор
    Очаквам Българският Национален Съюз да изличи гражданските бракове,които са сключени преди 1990-та година,да ги обяви за невалидни.

    Коментиран от #18

  • 6 Янек, защо запалиха колата на бивш

    16 3 Отговор
    МВР шев от Дупница??? Този състав няма да Открие и намери нищо!!! Няколко стотин. полицай помагат, от други Раьони, държът ги близо, да помагат в София, да са под" ръка"! Докато има Протести ще търсят хиляди полицай около Дупница!! Свършат ли протестите и Янек ще бъде "забравен"!!
  • 7 Шеф на Пътна

    1 3 Отговор
    Полиция
  • 8 Халал

    23 7 Отговор
    Халал да са ви сега еднополовите бракове, лилавите хора от етноса да изнасилват и ограбват бабите ви. Този народ си заслужава тежката съдба.
  • 9 Еклектик

    27 5 Отговор
    Мдааа. Когато назначиш на ключов пост в държавата милиционер с каскет и правно образование от Милиционерския институт за нуждите на дейността на милицията, всичко е възможно. Иначе Луков марш отдава чест на един мъченически загинал генерал от ръката на комунистически предатели-българи. А самият БНС е по-известен с тройните и още по-многолюдни сексуални конфигурации на председателя му Боби, нежели с Луков марш и друга политическа дейност. Отново красивият ум на Каренин в действие...
  • 10 Манги

    27 3 Отговор
    ДПС кога?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тъпи анкети

    13 2 Отговор
    Тъпи Анкети, народа се бори да оцелее!!!
  • 13 Абе

    20 3 Отговор
    Няма значение как е написана исковата молба. Ако делото се гледа от някои от соросоидните джендъри от Съюза на съдиите решението е ясно. Въпреки че както коректно пише в статията Луковмарш не нарушава обществения ред и не създава безредици.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пенсионер 200

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДО ГЕШЕВ":

    Пише се: "Моля да се самосезирате към днешна дата". А най-добре е този твой коментар да го заведеш в СРП и да изпратиш входящия номер на КЬОВЕШИ.
  • 16 Пепи

    2 12 Отговор
    Виж ти Марийка била защитник на фашизоидните елементи!
  • 17 Историк

    5 11 Отговор
    Аз, лично не виждам някаква разлика между БНС и БСП
    Да бъдат забранени двете партии

    Коментиран от #21

  • 18 Даскала

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "попара":

    а децата им за незаконни и небългарски, нали хахахаха няма се учудя ако и до там стигнат.
  • 19 Кой68

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    За сега.....Но това си е възраждане на националСоциализма.
  • 20 Х5BMW

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДО ГЕШЕВ":

    Неможе за всичко той да ти е виновен. Има си хора които не разбират много от бизнес но са бизнесмени и не дават пари на работниците си колкото заслужават затова е нисък стандарта на живот. Търси вината в тях ако не си платен.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 qwerty

    6 2 Отговор
    като чета доводите в исковата молба все едно от прокуратурата са поискали забраната на една партия, основана на етнически прицип🤔
  • 23 джаич

    5 1 Отговор
    Автентичните патриоти от БНС ще паднат като жертвоприношение пред ЛГБТ и ционистките лобита любезно екзекутирани от охранените и крадливи джендърпатриоти от НФСБ , ВМРО-БНД , АТАКА под любезния поглед на барба Ганьос от с. Банкя - дългогодишен , несменяем и пожизнен премиер на Р. Бугария , чрез приомите на интелигентната и услужлива каскетура предвождана от хиперспособния юрист Гешев.
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    господин ГЕШЕВ защо не разследвате лицето БОЙКО БОРИСОВ който окраде данъкоплатците
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    госпожа ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА незабавно да си подаде оставката тя обиди целия БЪЛГАРСКИ НАРОД

    Коментиран от #27

  • 26 Комуниста

    6 3 Отговор
    Вие фашисти няма да величаете фашизма за да не ви дойде нанагорно и да не виете от болка!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Варкоман

    0 0 Отговор
    Бай говйовци сте били сте и си оставате мишки !!!!МИЕСНЕ КУКЛИ НА СОНЦИ МЪРЗЕЛИВИ ЗАВИСТЛИВИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове