6 Октомври, 2020 15:04 3 871 25

Новите наказания за системните нарушители, засягат и хиляди шофьори

  • наказания-
  • системни нарушители-
  • общественополезен труд

Общественополезният труд ще се налага за административни нарушения, извършвани повторно или системно, като може да е самостоятелно наказание или в комбинация

Новите наказания за системните нарушители, засягат и хиляди шофьори - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

До 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото - такова наказание да получават системните нарушители на законите. Когато с деянията си са нарушили обществения ред, те да бъдат задържани до 25 денонощия в поделенията на МВР, пише "Труд".

Общественополезният труд ще се налага за административни нарушения, извършвани повторно или системно, като може да е самостоятелно наказание или в комбинация с порицание, глоба или временно лишаване от правоспособност. Безвъзмездно ще се работи най-малко 40 часа и най-много 200 часа на година, но за не повече от 2 последователни години. Това предвиждат промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), внесени от групата на “Обединените патриоти”.

Ако тези наказания бъдат записани в ЗАНН, те ще засегнат и хиляди шофьори, които имат по няколко нарушения, независимо че вече по тях са получили глоби или са им взети книжките. Наказващият орган - в случая КАТ, ще може да внася срещу тях преписки в районните съдилища, които да им налагат и наказанието безвъзмезден труд.

Проектът мина в парламента на първо четене още през октомври 2019 г., а сега ще бъде гледан едновременно с поправките на ЗАНН, внесени от Министерския съвет, които въвеждат споразумения с наказващия орган за 30% но-ниски глоби, отмяна на наказания поради маловажност и 20% намаление на санкциите при плащане в 14-дневен срок. Депутати също гласуваха за проекта на МС на първо четене на 24 септември.

Патриотите предлагат двете наказания - безвъзмезден труд и задържане в териториалните структури на МВР, да бъдат добавени към сега съществуващите в ЗАНН: обществено порицание, глоба и временно лишаване от правоспособност. И сочат, че санкциите не са нови за българското административно право, тъй като вече се налагат по Указа за борба с дребното хулиганство и по т. нар. закон за футболното хулиганство.

Вносителите дават пример с масовите нарушения на Закона за горите, при които извършителите на бракониерска сеч най-често са социално слаби, от които глобите не могат да бъдат събрани и на практика техните деяния остават без наказания.

Решенията на Районния съд ще може да се обжалват на втора инстанция пред административния съд, където ще се решават окончателно. В проекта е записано изрично, че делата на първа инстанция ще се разглеждат в открити заседания в присъствието на нарушителя, който ще има право на адвокатска защита. Ако става дума за непълнолетни на възраст от 16 до 18 години, на делото трябва да присъстват техни родители или попечители. С решението си съдът се произнася и за отнемане в полза на държавата на вещи и предмети, които са послужили на нарушителя, или ги е придобил при извършване на деянието.

В проекта процедурата за налагане на безвъзмезден труд е описана подробно, докато за задържането до 25 дни в териториалните структури на МВР е казано малко. Редът и условията за установяване на административното нарушението, налагането на това наказание и неговото изпълнение ще трябва да бъдат определени в специален закон, а не в ЗАНН. Според вносителите обаче по-строгото наказание трябва да последва в случай, че не се изпълнява наложеният от съда безвъзмезден труд.

“Предложенията са част от нашата концепция за промени в политиката за интеграция на циганския етнос, представени са след обширни обществени дискусии, каза пред “Труд” депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е подписан на първо място от вносителите на проекта. - В настоящия ЗАНН съществуват мерки, които вече са анахронизъм, например - порицанието. Не мога да си представя как такава мярка ще бъде приложена към лицето Асан, което краде дърва и трябва да бъде порицано - това ще предизвика всеобщо веселие. Предлаганите от нас промени ще имат дисциплиниращ ефект, особено при повторните и системни нарушения”, добави Веселинов.

Ако санкцията не се изпълнява

Когато наказаният не изпълни задължението си, въпреки че са му били създадени условия, пробационният служител внася доклад в пробационния съвет с предложение да се замени наказанието.

Съветът разглежда доклада до седмица и внася искане в Районния съд наказанието да се замени изцяло или частично по схемата 8 часа безвъзмезден труд срещу 1 денонощие задържане в поделенията на МВР.
По същата процедура от съда ще се отменя и безвъзмездния труд в случай, че наказаният се е разболял за дълго, при него е настъпила временна или трайна нетрудоспособност др.

Отчитат трудовите умения

Наказанието безвъзмезден труд в полза на обществото ще се изпълнява от пробационната служба по настоящ адрес на наказания, предвижда проектът на Обединени патриоти. Ще се работи на обекти на Държавно предприятие “Фонд затворно дело”, рамо до рамо с осъдени затворници, както и на обекти, утвърдени от пробационен съвет, но не и в полза на физически лица или фирми, в които няма държавно или общинско участие.

В пробационните служби при изпращането на обектите ще се отчитат трудовите умения, квалификацията и работоспособността на наказания. Когато става дума за човек, който работи на трудов договор, ще му се възлага безвъзмезден труд до 3 часа в извънработно време или пълен работен ден само в празничен или почивен ден. Ако наказаният е в платен годишен отпуск, или е безработен, може да му бъде възложена работа за не повече от 56 часа месечно при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    20 6 Отговор
    те полицаите за това живеят да глубяват хората и като му се озабиш и ти прави мрасно дубичето после

    Коментиран от #2, #14, #19

  • 2 слушкай

    12 24 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Еми не нарушавай закона и няма да те глобяват. Защо като отидеш на запад си най-примерния гражданин? Ами защото там глобите са солени и няма как да не платиш.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 ДОКОГА

    18 6 Отговор
    защо няма конфискация на мпс-то на системните нарушители, както на каращите пияни дрогирани и с над 50 км/ч над ограничението ?
    само конфискацията на най скъпоценното на българския идиот може да го спре !
    защо няма конфискация пак питам , т .нар народни избраници !
  • 4 Послушко

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "слушкай":

    А Бойко кой ще го глобява бе трол ?
    Какви правила очакваш да се спазват като имаш мутра еднокнижник за премиер и диктатор погазващ всякакви морални и правни правила!

    Коментиран от #7, #8

  • 5 мечо

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "слушкай":

    аз не нарушавам закона ти го нарушаваш затова сочиш сас прас кам невинения полицеиска утрепка такава
  • 6 Умник 65

    11 0 Отговор
    Поредно "недоносче".
  • 7 мечо

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Послушко":

    боико нияма защо да се глубява тои е примерен гражданин не сам чул да е нарушил ниякакво правило

    Коментиран от #15

  • 8 Си ган

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "Послушко":

    Само Бойко ви в устите бе...сутрин ставате с него , вечер пак лягате с него...що не се видите първо вас какви нещастници сте..
  • 9 Да, ама не

    31 0 Отговор
    Хайде, да видим, как тия с еските, седмиците и осмиците, полагат 200 часа общополезен труд :-) Пак, бай Пешо с опела, ще върти баданарката.
  • 10 Нямам срам

    10 0 Отговор
    Закривай
  • 11 Матей

    16 2 Отговор
    Връщаме се в славните времена на Римската империя,тогава е имало и държавни роби.Например като те хванат да протестираш и те заробват за определен период от време,примерно половин година каторга.Откупването важи при всички положения.Любопитна подробност,в по-ранното бай-тошово време е имало такива работи,после ги отменят поради явната излагация за властта.Но сега не им пука,даже се гордеят с наглостта и своите цинични поразии.
  • 12 О не

    8 1 Отговор
    А тоя с жълтата торбичка, дето я рекламира, в други континенти няма ли да го санкционират, а тоя дето буташе бабички по границата. Трябва
  • 13 Рафа

    14 2 Отговор
    Робовладизма се завръща благодарение на мафията ГЕРБ!
  • 14 Ххх

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    И като му направиш мръсно да ти пусне една запалена пиратка под опашката, да ти се разхвърчи мечата козина и девет дена да не можеш да си седнеш на задните части.
  • 15 Бат Бойко нощния бандит

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Мечо заминава за Белене за 200 дни обществено полезен труд.Ха ха ха ха
  • 16 идиоти

    14 1 Отговор
    Поредната глупост сътворена от тези идиоти...!!!
    Как едно умно нещо не измислиха за толкова време? Толкова болни и тъпи хора не мислех ,че има...и то депутати!!!
    Тъпи , крадливи мижитурки. Това са те!!!!
  • 17 5257

    2 0 Отговор
    Не знаят какъв ефект се постига от порицанието ли? Още преди да има влязла в сила присъда едни хора започват да привикват други хора- колеги, съседи, приятели, роднини, на които им внушават, че въпросното лице е особено опасно, да не общуват с него, да не му помагат в нужда, да го клеветят и най- малкото негово действие да се донася където трябва. По всички охранителни фирми разнасят данни и снимки на лицето. В резултат лишават лицето от право на социални контакти, отнемат правото му да си КУПУВА ХРАНА, гонят го от работа... Това "порицание" се прави с години, докато съсипят човека икономически, психически, физически. А на патриотите тормозът, лишаването от права, потъпкване на достойнство, унижения, им се вижда малко.
  • 18 Аман от подлеци

    5 0 Отговор
    А рушвет от 2000 € за български паспорт не е престъпление за дебелата свииня с жълтата торба?
    Този трябва народа да го окачи на някое дърво и всеки който мине да го плюе!
  • 19 Един

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Мечо - фен съм ти !
  • 20 Бесен

    4 0 Отговор
    И това ли е начинът? Вече наистина се притеснявам, че тези хора лъжепатриотите са болни хора. Личи им обаче - единият страх го тресе от "джендър република" - каквото и да значи това, а другият се държи като побеснял жизофреник. Народе, народе, какви си си ги избрал???
  • 21 Кирил

    1 0 Отговор
    А за пълнене на нощните шкафчета с евро какви наказания предлагат?

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Трудовак

    3 0 Отговор
    Ех тези патриоти бе...!!! Днес “Обединените патриоти” са скритото и замаскирано лице на някогашните най върли комунисти и нищо старо от времето на ангарията и наказателно поправителните лагери при комунизма не са забравили и всичко на ново искат пак да възстановят...!!!

    Коментиран от #24

  • 24 черно

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Трудовак":

    По зле е, изродили са се във фашисти.
  • 25 Вуй

    0 0 Отговор
    За Ганя само яки глоби и чанч
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове