10 Октомври, 2020 18:22 1 931 3

Един случай на африканска чума от началото на ловния сезон

  • диви свине-
  • глигани-
  • лов-
  • ловен сезон-
  • африканска чума-
  • свине-
  • диви прасета

От БАБХ твърдят, че провеждат непрекъснат контрол, за да ограничат разпространението на заразата

Един случай на африканска чума от началото на ловния сезон - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на ловния сезон на 03.10.2020, в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за контрол и изследване на дивите прасета за Африканска чума по свинете (АЧС) - Модул „Лов”, са въведени 1089 проби от диви прасета от три осъществени ловни излета. Вирусът е потвърден в една от изследваните проби.

БАБХ провежда непрекъснат контрол във връзка с разпространението на АЧС в страната.
Упражнява се надзор над всяко отстреляно или открито умряло диво прасе, като задължително се вземат проби и се въвеждат в софтуерно приложение Модул „Лов”. БАБХ създаде и въведе в експлоатация Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул „Лов“ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Допълнително бе създадена възможност при недостатъчно количество материал за изпитване или негодна проба лабораторията да отрази това в Модула и подалият пробата да получи автоматично съобщение за това.

Модул „Лов” е създаден, за да подпомогне и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и често допускани грешки, дължащи се на неправилно или неточно попълнена на хартия информация. С въвеждането на модула се улеснява и ускорява процесът на предаване и обработване на пробата, както и на получаване обратно на резултатите от изследванията.

По отношение на отглеждането на домашни свине усилията на ветеринарните власти в последните две години са насочени към подобряване на нормативната база, по-голям обхват на ветеринарните грижа и контрол, подпомагане на стопаните по прилагането на новите мерки и осведомяване на обществото.

Извършени бяха промени в ЗВД и Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. В началото на 2020 година беше разработен и се изпълнява План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в Република България. Изпълнението му се движи в оптимални срокове.

Подобрен е обхватът на ветеринарния контрол, като се осигурява ветеринарно обслужване на малки населени места и на малки животновъдни обекти, каквито са например личните стопанства. БАБХ разработи оперативни процедури и инструкции за прилагането на новите правила, а ветеринарните проверки са непрекъснати, за да се съблюдава спазването им.

Подпомагат се собствениците в прилагането на мерките за биосигурност, тъй като тя и човешкият фактор остават най-рисковите елементи за навлизането на болестта в стопанствата.

Лабораторният и клиничният надзор в свиневъдните обекти продължава да се извършва ежемесечно. Това включва клинични прегледи на животните от официален лекар, клинични прегледи на всяка пратка свине преди движение (между обектите, към кланица и други), ежеседмично пробонабиране от умрели свине по време на отглеждането и кръвни проби 7 дни преди движение.

В обектите тип лично стопанство се упражнява усилен контрол на регистрация и населване, инвентаризация на обектите от този тип, както и на такива с нерегламентирано отглеждане на свине.

Разработените мерки срещу АЧС целят недопускане на разпространението на заболяването. При констатиране на огнище на АЧС в обект за отглеждане на свине, се прилагат мерките за контрол и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете, съгласно нормативната уредба.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    4 0 Отговор
    Да бе да!
  • 2 Бах

    3 1 Отговор
    Това е нашият ПРЕМИЕР и най близките Му сътрудници !
  • 3 Ей го Хасан

    2 0 Отговор
    домуза
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове