Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 05:30 8 212 40

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война

  • първа световна война-
  • българия-
  • армия

Нахлуваме в Сърбия

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война - 1
Снимка: Архив

На 14 октомври 1915 г. Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили.

При избухването на Първата световна война година по-рано България обявява, че ще запази неутралитет, но „с пушки при нозе“. И двата военни блока се опитват да я привлекат на своя страна заради важното ѝ стратегическо месторазположение, отбелязва archives.bg.

През май 1915 г. Антантата обещава на България, срещу незабавната ѝ намеса на нейна страна, да получи след края на войната Източна Тракия до линията Мидия – Енос, „безспорната“ и част от „спорната“ зона в Македония, както и подкрепа в преговори с Румъния за Южна Добруджа и паричен заем. Предложенията не са съгласувани предварително със Сърбия и Гърция, които се обявяват категорично против отстъпване на тяхна територия. По същото време Германия и Австро-Унгария гарантират настаняване на българите в Южна Сърбия (Поморавието) и в цяла сръбска Македония веднага след тяхното завладяване, незабавни преговори с Турция за териториални отстъпки, както и връщане на българските територии, отнети според Букурещкия договор, ако Гърция и Сърбия се присъединят към противниковия блок.

Въпреки протеста на опозицията българското правителство застава на страната на Централните сили. На 24 август/6 септември 1915 г. сключва договор и тайна конвенция с Германия, допълнени от Военна конвенция с Германия и Австро-Унгария. С тях България поема ангажимента да се включи във войната на тяхна страна, като в замяна получи земите, отнети от съседните балкански държави след Междусъюзническата война, и заем от 200 млн. франка. На същата дата е подписана и конвенция с Турция, уреждаща поправка на границата в полза на България по долното течение на р. Марица.

На 10/23 септември 1915 г. България извършва обща мобилизация, а на 1/14 октомври обявява война на Сърбия. Срещу нея настъпват Първа и Втора армия, а Трета армия е оставена в Северна България срещу евентуална заплаха от Румъния. В началото на войната българската армия наброява 530 000 войници и офицери, но до нейния край достигат 850 000.

Българските войски успяват да сломят съпротивата на сръбските и притеклите им се на помощ части на Съглашението. Освободени са Тимошко, Поморавието и Македония. Сръбските въоръжени сили са разгромени напълно. По нареждане на германското военно командване настъплението е спряно на гръцката граница, което впоследствие позволява на Съглашението да открие втори фронт срещу Централните сили. В освободените територии са изградени Моравската и Македонската военноинспекционна област и се пристъпва към тяхната административна уредба съгласно българското законодателство. По-късно в Беломорието е формирана и трета военноинспекционна област.

През 1916 г. се установява равновесие на силите между воюващите групировки и както на Западния, така и на Южния фронт се налага позиционна (окопна) война.

Ситуацията продължава следващите две години.

През 1918 г. България и нейните съюзници изпадат в тежко икономическо положение. Настъпва сериозна стагнация в стопанския живот на България, издръжката на огромната войска е непосилна за страната.

Изчезват стоките от първа необходимост, развихря се черната борса и спекулата. На редица места избухват гладни бунтове, последвани и от т. нар. женски бунтове.

Противникът прави пробив в Добро поле. Това предизвиква избухването на Войнишкото въстание. То е потушено. Но, България е принудена на 29 септември да подпише в Солун примирие, с което излиза от Първата световна война. Примирието предвижда изтегляне на българските войски от територията на Сърбия и Гърция; незабавна демобилизация, предаване като военнопленници на българските войски, намиращи се на запад от Скопие.

Цар Фердинанд І е принуден да абдикира в полза на сина си княз Борис Търновски.

Териториалните и стопански последици за България от войната са катастрофални. По силата на подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор тя загубва Вардарска Македония заедно със Струмишката област, които преминават в пределите на Сърбо-хърватско-словенското кралство. Румъния получава цяла Добруджа. Беломорието първоначално е поставено под управлението на Съглашението, но по-късно минава в пределите на Гърция. В състава на Турция остава Източна Тракия. Договорът отнема суверенното право на България да поддържа свои въоръжени сили, наложени са ѝ колосални репарации в размер на 2,25 млрд. златни франка.

Освен убитите и изчезнали по бойните полета над 100 хил. войници и офицери, десетки хиляди са ранени и пленени. Страната е напълно разрушена стопански. България преживява втора национална катастрофа, която слага и трагичен край на националния идеал.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глад глад глад

    28 2 Отговор
    При толкова глад за българина, как успя рома да стигне 2милиона гласопредатели?
  • 2 Питащ

    28 11 Отговор
    Къде са дървените философи да обяснят колко добре сме живеели по царско време?

    Коментиран от #4, #15

  • 3 123

    31 10 Отговор
    А третата национална катастрофа започва под мъдрото ръководство на БКП през 1990 и продължава 30 години. Загубени са над 300 милярда долара, икономиката и селското стопанство унищожени, 2 100 000 загубени български граждани.

    Коментиран от #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 джаич

    7 34 Отговор
    Нахлухте в Сърбия , а после голям пердах на Добро поле и втора национална катастрофа ! Предатели на славянството и православието бугарите станахте съюзници с турците ! Получихте си заслуженото , но все пак имахте възможност по - късно да се влеете в кралство интегрална Югославия и да се оттървете от престъпните Кобурги .

    Коментиран от #6, #7, #8, #38

  • 6 Българин в космоса

    30 2 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    За това България е вечна а Сърбия днес я има утре не.
  • 7 Българ

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Приятел, я прочети малко история. Където хване. Сърбите във военни двйствия, там ги побеждаваме. Имате късмет, че обикновено великите сили са срещу нас и, че Сърбия ни напада заедно с всички деуги балкански държави по всички фронтове...

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БТВ новините

    1 6 Отговор
    />★долу бг ★
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ВАНКО ЛЕВСКАРЯ

    20 1 Отговор
    КАКТО КАЗВАШЕ ПАНДЕ ЕФТИМОВ -БЪЛГАРИЯ НА БОЙНОТО ПОЛЕ ПОБЕЖДАВАШЕ,НО НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПЪТ БЪЛГАРИЯ ГУБЕШЕ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отговарящ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Питащ":

    Ако централните сили бяха спечелили войната друго щеше да пишеш. Фердинант е решил да рискува, след което да надгради, но не винаги късмета е на страната на смелите.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    11 2 Отговор
    Всъщност, с влизането си в ПСВ "малка" България променя историята на цяла Европа! Без нея, войната е щяла да приключи две години по-рано , нямаше да има ВОСР и един Бог знае как щеше да се развие икономиката ни!

    Коментиран от #37

  • 18 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Отговарящ":

    Всъщност,Фердинанд е един хазартен тип, предател на България! Просто ни е продал и това е доказано от историците! Отделно, как ще спечелиш война срещу цял свят, с неизчерпаем ресурс?! Никакъв шанс! Същото е и ВСВ!

    Коментиран от #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аз съм българче

    14 4 Отговор
    Който е с Германия, винаги губи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Молотов

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Фатих Мехмед":

    Провокатор аз се съмнявам,че това са турци мисля че са провокатори и интриганти
  • 23 сила

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Фатих Мехмед":

    1300 години сме тука и още ни има и ще ни има винаги за вас незнам

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хисторик

    3 1 Отговор
    И това благодаребие на амбициите на българия и русофобите! +се дава на съседите хиляди глави дребен и едър рогат добитък, зърно, царевица, овес и франковете са 2,5 милиарда не 2,25!
  • 26 Интеграция Со мангез

    4 2 Отговор
    Аз се чудя ,зашо трябваше от Западна Европа да си доведем Цар. Ние сме източен народ, източноправославни,тоест царят ни трябва да е поне също такъв. Избираме си западняк католик,който едва склонява синът му да е кръстен в православие ,чак когата царят на Русия обещава да бъде кръстник на малкия. Нашият цар не трябваше да е от Кобургите ,а от Романови,но шанс. Сега да му мислим с толкова много асингани,какво ще правим,че тия интегрирането не го разбират хич.

    Коментиран от #27

  • 27 Великий Кубрат

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Интеграция Со мангез":

    Какви Романови те гонят? А рода дуло? най славния род държал в ръцете си целия евразийски континуум. Вие не се чувате какви ги приказвате Романови?!?! Ромейски издънки нищо повече.
  • 28 Анонимен

    6 0 Отговор
    Фатална грешка на нашите некадърни управници, когато целия свят знае че Германия. и Австро-Унгария не могат да спечелят войната, последствията ги знаем 9
  • 29 SDEЧЕВ

    2 4 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ВАЛУТАТА Е БИЛА ЗЛАТЕН ЛЕВ КОЙТО Е БИЛ ЕКВИВАЛЕНТ ПО СТОЙНОСТИ ГРАМАЖ НА АВСТРИЙСКИЯТ ФРАНК,БИЛИ СМИ ШВЕЙЦАРИЯТА НА БАЛКАНИТЕ. ФЕРДИНАНД ЕСТЕСТВЕНО Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ НА СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ,ЗАЩОТО САМИЯ ТОЙ Е ГЕРМАНЕЦ-КОБУРГ. КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА. РАЗБРАХТЕ ЛИ КОМУНЯГИ ПРОСТИ.
  • 30 500 от тия 1300

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "сила":

    Ви има благодарение на турците, а още 200 благодарение на византийците.

    Коментиран от #31

  • 31 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "500 от тия 1300":

    не има ни въпреки тях такива сме ние българите а ти вероятно си......никой
  • 32 дико

    0 0 Отговор
    Първа национална КАТАСТРОФА !!!
  • 33 321

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Нещо бъркаш понятията, грабежа започна при сваляне от власт на БКП. Останалото е вярно. БКП за 30 години от фалирала държава в руини, ни позиционира на 27-мо място по благосъстояние в световен мащаб през 80-те години.
  • 34 Кръст

    5 1 Отговор
    България, уж християнска, влиза във войната като съюзник на турските душмани, точно тези които ни клаха петстотин години. Такова страшно предателство към Бог се наказва. И за какво: заради Скопските чукари България изгуби всичко. С поражението си България помогна на Англичаните да превземат Истанбул. Така България изигра ролята на предателя Юда, който се самоуби.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СЪЩОТО

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Същото ще стане и с подготвяната от нато ТСВ срещу Русия и Китай, в която на България ще бъде отредена същата роля на патка за отстрел.

    Същите предатели и продажни антибългари, като Фердинанд Кобурготски, днес са начело на Р. България, а скудоумните модератори трият истината, но и те неминуемо ще бъдат изтрити от лицето на земята в ТСВ, която нато, САЩ, България подпалват...
  • 37 Щяхме

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    да сме обединен народ в обединена Сан Стефанска България, с широк излаз на Бяло море и №1 в Източна Европа.
  • 38 Маркер

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Сърбите Винаги са ни нападали подло в гръб и затова през първата и втората световна война си платиха скъпо 25% от населението на Сърбия е унищожено през Първата Световна война

    Коментиран от #40

  • 39 123

    0 1 Отговор
    БКП позиционира България на 26 място от 26 рапортувани страни предимно комунистгически страни, тази подробност не казваш. В световната класация България и през 70 години и през 80 години е много бедна страна с 1200$ БНП през 1979 и 2444$ БНП през 1989г. като стандарта на живот в другите Европейски социалистически страни е по висок от България с изключение на Полша. До 1945 г България е селскостопанска страна над 80% от населението е селско( да чуват какво са гражданите Софиянци и други).Индустриализацията на България е извършена от безплатния труд на затворниците, тези от трудовите лагери и бригадите.през 1961 г България дава на СССР 32 тона злато от държавния резерв заради дългове към Съветски банки, последвано от няколко други трансфера на злато в СССР. и два опита прес 60 те и 70 те години на миналия век за присъединяванена България към СССР проди банкрут на държавата.Износа на нискокачественни Български стоки е над 90% за СССР до 70те гдодини и 60% за СССр и 36% за социалистическите страни, другите 4% износ е в Африка и Азия предимно, с много малък износ за Италия,Германия и САЩ. България никога не е била богата и просперираща страна, сега в момента България е най-богата в сравнение с миналите и години, със най-голям асортимент от стоки предлагани на пазара.
  • 40 123

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Маркер":

    Сръбското население през първата световна война измира от епидемия ,не е избито от Българи или Австрийци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове