ФАКТИ.БГ

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война

Нахлуваме в Сърбия

Публикувана: 14 Октомври, 2020 05:30
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3729
14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

На 14 октомври 1915 г. Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили.

При избухването на Първата световна война година по-рано България обявява, че ще запази неутралитет, но „с пушки при нозе“. И двата военни блока се опитват да я привлекат на своя страна заради важното ѝ стратегическо месторазположение, отбелязва archives.bg.

През май 1915 г. Антантата обещава на България, срещу незабавната ѝ намеса на нейна страна, да получи след края на войната Източна Тракия до линията Мидия – Енос, „безспорната“ и част от „спорната“ зона в Македония, както и подкрепа в преговори с Румъния за Южна Добруджа и паричен заем. Предложенията не са съгласувани предварително със Сърбия и Гърция, които се обявяват категорично против отстъпване на тяхна територия. По същото време Германия и Австро-Унгария гарантират настаняване на българите в Южна Сърбия (Поморавието) и в цяла сръбска Македония веднага след тяхното завладяване, незабавни преговори с Турция за териториални отстъпки, както и връщане на българските територии, отнети според Букурещкия договор, ако Гърция и Сърбия се присъединят към противниковия блок.

Въпреки протеста на опозицията българското правителство застава на страната на Централните сили. На 24 август/6 септември 1915 г. сключва договор и тайна конвенция с Германия, допълнени от Военна конвенция с Германия и Австро-Унгария. С тях България поема ангажимента да се включи във войната на тяхна страна, като в замяна получи земите, отнети от съседните балкански държави след Междусъюзническата война, и заем от 200 млн. франка. На същата дата е подписана и конвенция с Турция, уреждаща поправка на границата в полза на България по долното течение на р. Марица.

На 10/23 септември 1915 г. България извършва обща мобилизация, а на 1/14 октомври обявява война на Сърбия. Срещу нея настъпват Първа и Втора армия, а Трета армия е оставена в Северна България срещу евентуална заплаха от Румъния. В началото на войната българската армия наброява 530 000 войници и офицери, но до нейния край достигат 850 000.

Българските войски успяват да сломят съпротивата на сръбските и притеклите им се на помощ части на Съглашението. Освободени са Тимошко, Поморавието и Македония. Сръбските въоръжени сили са разгромени напълно. По нареждане на германското военно командване настъплението е спряно на гръцката граница, което впоследствие позволява на Съглашението да открие втори фронт срещу Централните сили. В освободените територии са изградени Моравската и Македонската военноинспекционна област и се пристъпва към тяхната административна уредба съгласно българското законодателство. По-късно в Беломорието е формирана и трета военноинспекционна област.

През 1916 г. се установява равновесие на силите между воюващите групировки и както на Западния, така и на Южния фронт се налага позиционна (окопна) война.

Ситуацията продължава следващите две години.

През 1918 г. България и нейните съюзници изпадат в тежко икономическо положение. Настъпва сериозна стагнация в стопанския живот на България, издръжката на огромната войска е непосилна за страната.

Изчезват стоките от първа необходимост, развихря се черната борса и спекулата. На редица места избухват гладни бунтове, последвани и от т. нар. женски бунтове.

Противникът прави пробив в Добро поле. Това предизвиква избухването на Войнишкото въстание. То е потушено. Но, България е принудена на 29 септември да подпише в Солун примирие, с което излиза от Първата световна война. Примирието предвижда изтегляне на българските войски от територията на Сърбия и Гърция; незабавна демобилизация, предаване като военнопленници на българските войски, намиращи се на запад от Скопие.

Цар Фердинанд І е принуден да абдикира в полза на сина си княз Борис Търновски.

Териториалните и стопански последици за България от войната са катастрофални. По силата на подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор тя загубва Вардарска Македония заедно със Струмишката област, които преминават в пределите на Сърбо-хърватско-словенското кралство. Румъния получава цяла Добруджа. Беломорието първоначално е поставено под управлението на Съглашението, но по-късно минава в пределите на Гърция. В състава на Турция остава Източна Тракия. Договорът отнема суверенното право на България да поддържа свои въоръжени сили, наложени са ѝ колосални репарации в размер на 2,25 млрд. златни франка.

Освен убитите и изчезнали по бойните полета над 100 хил. войници и офицери, десетки хиляди са ранени и пленени. Страната е напълно разрушена стопански. България преживява втора национална катастрофа, която слага и трагичен край на националния идеал.


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Глад глад глад
1 Отговор
При толкова глад за българина, как успя рома да стигне 2милиона гласопредатели?

Оценка:
-2 +28

Питащ
2 Отговор
Къде са дървените философи да обяснят колко добре сме живеели по царско време?

Коментиран от #4, #15


Оценка:
-11 +28

123
3 Отговор
А третата национална катастрофа започва под мъдрото ръководство на БКП през 1990 и продължава 30 години. Загубени са над 300 милярда долара, икономиката и селското стопанство унищожени, 2 100 000 загубени български граждани.

Коментиран от #33


Оценка:
-10 +31

4
Този коментар е премахнат от модератор.
джаич
5 Отговор
Нахлухте в Сърбия , а после голям пердах на Добро поле и втора национална катастрофа ! Предатели на славянството и православието бугарите станахте съюзници с турците ! Получихте си заслуженото , но все пак имахте възможност по - късно да се влеете в кралство интегрална Югославия и да се оттървете от престъпните Кобурги .

Коментиран от #6, #7, #8, #38


Оценка:
-34 +7

Българин в космоса
6 Отговор

До коментар #5 от "джаич":


За това България е вечна а Сърбия днес я има утре не.

Оценка:
-2 +29

Българ
7 Отговор

До коментар #5 от "джаич":


Приятел, я прочети малко история. Където хване. Сърбите във военни двйствия, там ги побеждаваме. Имате късмет, че обикновено великите сили са срещу нас и, че Сърбия ни напада заедно с всички деуги балкански държави по всички фронтове...

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +25

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
БТВ новините
10 Отговор
/>★долу бг ★

Оценка:
-6 +1

11
Този коментар е премахнат от модератор.
ВАНКО ЛЕВСКАРЯ
12 Отговор
КАКТО КАЗВАШЕ ПАНДЕ ЕФТИМОВ -БЪЛГАРИЯ НА БОЙНОТО ПОЛЕ ПОБЕЖДАВАШЕ,НО НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПЪТ БЪЛГАРИЯ ГУБЕШЕ.

Оценка:
-1 +20

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
Отговарящ
15 Отговор

До коментар #2 от "Питащ":


Ако централните сили бяха спечелили войната друго щеше да пишеш. Фердинант е решил да рискува, след което да надгради, но не винаги късмета е на страната на смелите.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +7

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
17 Отговор
Всъщност, с влизането си в ПСВ "малка" България променя историята на цяла Европа! Без нея, войната е щяла да приключи две години по-рано , нямаше да има ВОСР и един Бог знае как щеше да се развие икономиката ни!

Коментиран от #37


Оценка:
-2 +11

Гост
18 Отговор

До коментар #15 от "Отговарящ":


Всъщност,Фердинанд е един хазартен тип, предател на България! Просто ни е продал и това е доказано от историците! Отделно, как ще спечелиш война срещу цял свят, с неизчерпаем ресурс?! Никакъв шанс! Същото е и ВСВ!

Коментиран от #36


Оценка:
-6 +18

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Аз съм българче
20 Отговор
Който е с Германия, винаги губи.

Оценка:
-4 +14

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Молотов
22 Отговор

До коментар #21 от "Фатих Мехмед":


Провокатор аз се съмнявам,че това са турци мисля че са провокатори и интриганти

Оценка:
-1 +5

сила
23 Отговор

До коментар #21 от "Фатих Мехмед":


1300 години сме тука и още ни има и ще ни има винаги за вас незнам

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +13

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Хисторик
25 Отговор
И това благодаребие на амбициите на българия и русофобите! +се дава на съседите хиляди глави дребен и едър рогат добитък, зърно, царевица, овес и франковете са 2,5 милиарда не 2,25!

Оценка:
-1 +3

Интеграция Со мангез
26 Отговор
Аз се чудя ,зашо трябваше от Западна Европа да си доведем Цар. Ние сме източен народ, източноправославни,тоест царят ни трябва да е поне също такъв. Избираме си западняк католик,който едва склонява синът му да е кръстен в православие ,чак когата царят на Русия обещава да бъде кръстник на малкия. Нашият цар не трябваше да е от Кобургите ,а от Романови,но шанс. Сега да му мислим с толкова много асингани,какво ще правим,че тия интегрирането не го разбират хич.

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +4

Великий Кубрат
27 Отговор

До коментар #26 от "Интеграция Со мангез":


Какви Романови те гонят? А рода дуло? най славния род държал в ръцете си целия евразийски континуум. Вие не се чувате какви ги приказвате Романови?!?! Ромейски издънки нищо повече.

Оценка:
-1 +3

Анонимен
28 Отговор
Фатална грешка на нашите некадърни управници, когато целия свят знае че Германия. и Австро-Унгария не могат да спечелят войната, последствията ги знаем 9

Оценка:
-0 +6

SDEЧЕВ
29 Отговор
ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ВАЛУТАТА Е БИЛА ЗЛАТЕН ЛЕВ КОЙТО Е БИЛ ЕКВИВАЛЕНТ ПО СТОЙНОСТИ ГРАМАЖ НА АВСТРИЙСКИЯТ ФРАНК,БИЛИ СМИ ШВЕЙЦАРИЯТА НА БАЛКАНИТЕ. ФЕРДИНАНД ЕСТЕСТВЕНО Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ НА СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ,ЗАЩОТО САМИЯ ТОЙ Е ГЕРМАНЕЦ-КОБУРГ. КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА. РАЗБРАХТЕ ЛИ КОМУНЯГИ ПРОСТИ.

Оценка:
-4 +2

500 от тия 1300
30 Отговор

До коментар #23 от "сила":


Ви има благодарение на турците, а още 200 благодарение на византийците.

Коментиран от #31


Оценка:
-5 +0

сила
31 Отговор

До коментар #30 от "500 от тия 1300":


не има ни въпреки тях такива сме ние българите а ти вероятно си......никой

Оценка:
-0 +3

дико
32 Отговор
Първа национална КАТАСТРОФА !!!

Оценка:
-0 +0

321
33 Отговор

До коментар #3 от "123":


Нещо бъркаш понятията, грабежа започна при сваляне от власт на БКП. Останалото е вярно. БКП за 30 години от фалирала държава в руини, ни позиционира на 27-мо място по благосъстояние в световен мащаб през 80-те години.

Оценка:
-1 +4

Кръст
34 Отговор
България, уж християнска, влиза във войната като съюзник на турските душмани, точно тези които ни клаха петстотин години. Такова страшно предателство към Бог се наказва. И за какво: заради Скопските чукари България изгуби всичко. С поражението си България помогна на Англичаните да превземат Истанбул. Така България изигра ролята на предателя Юда, който се самоуби.

Коментиран от #35


Оценка:
-1 +5

35
Този коментар е премахнат от модератор.
СЪЩОТО
36 Отговор

До коментар #18 от "Гост":


Същото ще стане и с подготвяната от нато ТСВ срещу Русия и Китай, в която на България ще бъде отредена същата роля на патка за отстрел.

Същите предатели и продажни антибългари, като Фердинанд Кобурготски, днес са начело на Р. България, а скудоумните модератори трият истината, но и те неминуемо ще бъдат изтрити от лицето на земята в ТСВ, която нато, САЩ, България подпалват...

Оценка:
-0 +2

Щяхме
37 Отговор

До коментар #17 от "Гост":


да сме обединен народ в обединена Сан Стефанска България, с широк излаз на Бяло море и №1 в Източна Европа.

Оценка:
-0 +0

Маркер
38 Отговор

До коментар #5 от "джаич":


Сърбите Винаги са ни нападали подло в гръб и затова през първата и втората световна война си платиха скъпо 25% от населението на Сърбия е унищожено през Първата Световна война

Коментиран от #40


Оценка:
-0 +4

123
39 Отговор
БКП позиционира България на 26 място от 26 рапортувани страни предимно комунистгически страни, тази подробност не казваш. В световната класация България и през 70 години и през 80 години е много бедна страна с 1200$ БНП през 1979 и 2444$ БНП през 1989г. като стандарта на живот в другите Европейски социалистически страни е по висок от България с изключение на Полша. До 1945 г България е селскостопанска страна над 80% от населението е селско( да чуват какво са гражданите Софиянци и други).Индустриализацията на България е извършена от безплатния труд на затворниците, тези от трудовите лагери и бригадите.през 1961 г България дава на СССР 32 тона злато от държавния резерв заради дългове към Съветски банки, последвано от няколко други трансфера на злато в СССР. и два опита прес 60 те и 70 те години на миналия век за присъединяванена България към СССР проди банкрут на държавата.Износа на нискокачественни Български стоки е над 90% за СССР до 70те гдодини и 60% за СССр и 36% за социалистическите страни, другите 4% износ е в Африка и Азия предимно, с много малък износ за Италия,Германия и САЩ. България никога не е била богата и просперираща страна, сега в момента България е най-богата в сравнение с миналите и години, със най-голям асортимент от стоки предлагани на пазара.

Оценка:
-1 +0

123
40 Отговор

До коментар #38 от "Маркер":


Сръбското население през първата световна война измира от епидемия ,не е избито от Българи или Австрийци.

Оценка:
-3 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Красимир Вълчев
Министърът на образованието коментира проблемите, пред които е изправена страната ни
Неуките хора са най-голямата заплаха за България"

Още бисери
ТОП 5