Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 12:08 4 712 35

Проф. Николай Проданов: ОМО "Илинден" заплашва териториалната цялост на страната ни

  • омо илинден-
  • омо илинден пирин-
  • българия

Зам.-министърът на правосъдието е на мнение, че подобни организации изразяват сепаратистки идеи и застрашават националното единство

Проф. Николай Проданов: ОМО "Илинден" заплашва териториалната цялост на страната ни - 1
Снимка: БГНЕС

"Има голяма разлика между националните съдилища и Европейския съд за правата на човека. Като гарант за изпълнението на присъдите в националните съдилища стои държавата с целия свой репресивен апарат, а зад ЕСПЧ – институционализиран политически натиск." Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа.

"Съветът на Европа може да бъде наречен символ на демокрация, но в едни по-ранни времена. В Европа се струпаха прекалено много международни организации, чиито функции се преплитат по много интересен начин. Всички страни членки на Съвета на Европа имат неизпълнени решения на ЕСПЧ. Най-общо казано, в този смисъл, България плаща на група хора, които днес са ОМО "Илинден", утре са друга организация, но става въпрос за едни и същи лица. Целият проблем е изключително комплексен. От една страна стои големият концептуален въпрос с националната сигурност, свързан със сепаратизма в Европа и по-конкретно на Балканите.", допълни той.

"ЕСПЧ има две лица. Едното е на съд, а другото е политическо и идеологическо. Идеите на пролетарския национализъм и либерализмът имат общи допирни точки. В последните години решенията на Европейския съд за правата на човека имат ясно изразен идеологически, крайно либерален характер. Според делата за ОМО „Илинден“, сепаратизмът става заплаха едва в момента, в който започне да се пропагандира насилие или то започне да се използва.", смята той.

Заместник-министърът на правосъдието е на мнение, че проблемът със създаването на македонско малцинство е тръгнал от Съветския съюз и след това се е прехвърлил в Белград и Скопие.

"Това не е процес, който е иницииран от вътрешни сили в България. В Албания и Косово има исторически български малцинства, които могат да бъдат проследени векове назад. За македонци в Пиринска Македония се говори от края на 40-те години на миналия век, когато хората бяха изоставени насила от БКП. Днес говорим за една незначителна група хора в България, която се самоопределя като македонско малцинство, под външен натиск и финансово въздействие. Трябва да защитаваме националните идеали и интереси. Подобни организации заплашват териториалната цялост на страната ни. Тези хора са едни и същи, като се започне от ОМО "Илинден" – Пирин и се мине през всички други организации. Те изразяват сепаратистки идеи и застрашават националното единство. Съдиите в Европейския съд разсъждават на принципа "изчакайте ги да започнат да взривяват" и тогава ги забранете като сепаратистки организации. Всяко едно тяхно действие започва вербално и в един момент се стига до атентати.", изрази своите опасения Проданов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха сега де

    9 25 Отговор
    Как хем да подкрепим арменците в Карабах, хем да сме против македонците в България като и едните и другите искат едно и също....

    Коментиран от #5

  • 2 Бай Ганьо библейското магаре

    19 6 Отговор
    Малцинствата създават само проблеми и те по принцип застрашават целостта на държавата. Днес, ДПС иска да прави кампания на турски, утре да е официален език, после всички турци да имат автономна област и накрая отцепване.
    В Библията си го пиши, различните народи да живеят по отделно.
    Най-добре е на идат у Германия и всичко да се свършва.
  • 3 Димитър

    27 8 Отговор
    Русия и Сърбия са ни стар враг. И за жалост нашите продажни комунисти и некадърни дипломати ,не успяха да защитят историята ни и истината . Жалко за пролятата ни кръв във въстания и войни !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грейс

    15 4 Отговор
    Не знам какво е това македонска общност в България? Родителите на фвдо ми заедно с 6 си деца идват в България 15,16 година. Друга част от родата остава в Струмица и до ден днешен живеят там. Никога някои от тях не се именува македонец като народност, но ги определя ха като такива когато бяха сербез. Така, че не разбирам какви макета са тези, ами да са си останали там.

    Коментиран от #17

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #16

  • 8 Бир екмек истиорум

    5 17 Отговор
    Валери Симеонов,Джамбазки,Каракачанов да отидат в Родопите по селата да видят какво е. Без турски хляб и вода не можеш да си купиш! ДПС е навсякъде тук.Но Турция не е залък за БГ уста, и нашите мухоморки си трайкат.Ако Македония,беше в ЕС от създаването му,досега всички българи да са с македонски паспорти.А не обратното.

    Коментиран от #19, #22, #23

  • 9 СЪД, ЗАБРАНА И ДО СТЕНАТА ЗА...

    5 5 Отговор
    АНТИ-БЪЛГАРСКАТА, ТЕРО'РИС'ТИЧНА И АЙ'ДУШКА, Г-ЕЙ СЕКТА....БСП+ДЕЕБЪ!!!
    ТЕ ПРЕДАДОХА И ПРОДАДОХА НАШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 10 Илинден

    6 11 Отговор
    Хвала на Сите Другаре от БСП и ДЪ.БЪ,че казаха Истината и призна ОМО Илинден и нашто Малцинство.
    ПИРИНСКИЯТ край е С.Македонски.

    Коментиран от #28, #35

  • 11 Факти

    3 8 Отговор
    Ами фактите са такива, от Радомир надолу всичко е маке.
  • 12 Македонец

    4 11 Отговор
    България е на добър път да се демократизира. ОМО Илинден трябва да се легализира, македонското малцинство трябва официялно да се признае. Живеем в 21век и трябва да скъсаме с комунистическото минало на Тодор Живков като излекуваме шовинизъма превърнал се в аутизъм: Македонците не съществуват, македонците не съществуват, македонците са българи, македонците са българи. Подобно поведение не е приемливо в ЕС.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мдаа

    1 2 Отговор
    Голем професор нема що. Они сите македонци в България не могат да се подредат у една каруца оти ке им е широко тоя зел да плещи каква опасност биле. Ми, той и Яне е ратувал за независима Македония, ама ние си аресваме такъв, нали. И не само той. А тия от илинден са арни ора, носат мн на тепане.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ares

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТОЯ ПА
  • 17 Деан

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Грейс":

    Не е точно, дојдете во Македонија и прашајте го народот што е и што бил! Во Струмица иста приказна, освен што многу Македонци земаа бугарски пасоши, поради економски причини, 95% од нив заминаа на печалба во странство! Мојот прадедо велел, чувај се од Бугарите, ќе ти забијат нож во грб кога тогаш... се разбира ова било во минатото, да не дозволиме во иднината да се случуваат вакви работи! Мора да разберете дека постоиме и дека сме постоеле како Македонци и дека немаме и нема да имам бугарска свест или потекло! Моите дедовци од колено на колено велеа дека се Македонци родени ( како народност ) и дека како Македонци ќе умрат, без разлика на Српската или Бугарската пропаганда!

    Коментиран от #25, #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 България

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бир екмек истиорум":

    Що говориш глупости, бе! Обиколих целите родопи - да, на много места са етнически турци, но са българи и говорят български. Никъде не са ми отказали храна, вода, кафе... Никъде не са се държали лошо с мен затова, че съм етнически българин и не говоря турски. Като не знаеш, не говори! Даже ме черпят непознати, защото имат булка или дете, си спомних. Ей така, да си ги помразим заради ония 500 години, въпреки, че живеем заедно?! Тъпо е!
  • 20 Мнение

    4 1 Отговор
    Който се чувства различен от българин, да си взема такъмите и да поема за там, където го влече. Интересно е накъде ще тръгнат шопите(усмивка под мустак)? Древноримския девиз гласи: Разделяй и владей!
  • 21 CoфБeлoMopMaк

    0 1 Отговор
    Бреей-й, това македонско малцинство и македонците в Б-ия (дето ги нямало в наличност -:)))) много страшни, бе?! За това са единодушни и двата БКП-КЛАНА: мутро-милиционерско-мaнгo-патриотарски-ТКЗСарски КЛАН на Тато и бюрократично-олигархичния-търговско-адвокатско-финансов КЛАН на Луканов, които ужким са "непримирими" опоненти! Циркът, който се разиграва всяка вечер по улиците НЕ Е ЗА СЪЩНОСТНА ПРОМЯНА на БКП-системата на "демократичния централизъм" с партийно-държавни институционални мутро-бухалки, а само за ПЕРСОНАЛНА ПОДМЯНА НА МОНОПОЛНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЩАТА КЛИКА! Пък и македонците искат да впишат в учебниците, че Гоце Делчев и македонските борци нямат нищо общо с БКП-ШАЙКАТА и ДС-патриотарстващата СГАН, а са се борили точно срещу такива като тях! Умират от страх, че с признаването им за малцинство може да разтурят всички свещенни за БКП-партийците атрибути: далаверата, разгепването на общото, беззаконието, безнаказаността, непотизъмът, образователно и "научно" мошеничество, ... И сега се разчита на БКП-партийния "научно-исторически" ДС-ПРОПАГАНДНО-ТЪРГОВСКИ СЛУГИНАЖ да "спасява положението"! А лyмпeн-пролетариaта на бюджетна издръжка получил страхови зaпeк от страх и обвинява за това пак вечните виновници - македонците, особено тия в Б-ия!
  • 22 Ееееее

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бир екмек истиорум":

    Неможе да има толко прости ора като тебе
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ... " ЕХ СТАЛИН -СТАЛИН - ВИНАГИ СИ БИЛ ПРАВ " !!!!!!!!!!
  • 25 ААААХАХААА...КВИ МАКЕТА, БРЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Деан":

    ПОРАДИ ЧТО СЕ СЕ СРАМИТЕ А СЕ НАРЕЧЕТЕ...БОЛГАРИ??

    Коментиран от #26

  • 26 Деан

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "ААААХАХААА...КВИ МАКЕТА, БРЕ":

    Поради тоа што не сме БУГАРИ, ниту Срби, едноставно сме МАКЕДОНЦИ. Дајте олабавете малце, не живееме во 19ти век, 2020 сме, мора да ги почитувате правата на другите народи. Сме биле окупирани и од Грци, Бугари и Срби, ете преживеавме си создадовме република, каква таква и оставете не да се чуствуваме како сакаме... да се чуствуваме како Бугари, одамна ќе бевме заедно нели...

    Коментиран от #29

  • 27 Лингвист

    1 1 Отговор
    Общо взето, българският ти е добър -разбира се. Е, никога не е късно да го донаучиш, стига да имаш желба. Само обърни внимание на азбуката, защото Солунските братя не са вписвали латинската буква j в нея.

    Коментиран от #31

  • 28 Понеже сме умни

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Илинден":

    бат Боко до там ни докара, доразпарчедосахме си държавата по комшиите. И пак си го искаме.
  • 29 Нели ма не е

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Деан":

    Няма как да бъдем едно -прекалено голяма пречка бихме били за някой много влиятелен. Ако ме разумеаш шо ти велим. А като сме маненки, слободно ни пуштат да се апеме медjусобно.

    Коментиран от #33

  • 30 И още нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Деан":

    Същото е валидно и за тракийците в пловдивско, за добруджанците от добричко, за торлаците от монтанско и т. н. Всички те са се родоли такива и такива ще си умрат - българи. Същото, което е завещал и Гоце Делчев -българи. От македония (македонци). Радвам се, че имате вече държава, защото големите ви заделиха част от географската област Македония, да си правите в нея своя държава. Имайте си самочувствието на народ. Но леко с претенциите за историческа държавност, защото нямате такава. В противен случай, трябва да приемем, че трябва да съществуват държавите Тракия, Мизия, ДОбруджа и т.н. Е, силните на деня и това могат да измъдрят, ако им е изгодно, но това е друга тема.

    Коментиран от #32

  • 31 Деан

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Лингвист":

    Ако така гледаш длабоко во историјата и ги споменуваш солунски браќа или сесловенските просветители, кирилицата или кирилските букви потекнуваат од грчките, 90% се исти, така да за нашата буква Ј не ти држи вода... имаме и други букви коишто вие или србите ги немате, прочачкај ќе видиш... Немам потреба да учам бугарски јазик, можеш ти слободно да научиш македонски, јазикот на твоите предци! Прочитај малку историја, кои словенски племиња се населиле до пелопонез први до 5 век... а кога дошле бугарите у кога се измешале со локалното словеснко население. Слободно оди и во Егејска Македонија, Лерин, Солун и прашај го словенското население што се чуствува. Поздрав!
  • 32 Деан

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "И още нещо":

    Не пријател грешиш... за вашите тракијци, тие се претопени во бугари, не велам не, ама генетски се разликуваат со североисточните бугари, затоа што не се исти ( посветол тен, руса коса итн. ) За жал вие немате историја и крадете туѓи херои, затоашто секогаш ја грешевте страната и трпевте порази... вие имате историска личност ХАН АПСАРУХ, несловен, дојден на балканот, затекнал словенски племиња и им наметнал име бугари... ;) Жал ми е што се срамите од сопствената историја!
  • 33 Деан

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Нели ма не е":

    Не те разбирам другар жал ми е... никогаш не сме имале намера да бидеме заедно, одамна се бориме за сопствена држава, посебен народ сме, сакале вие или не!
  • 34 справедливо

    2 1 Отговор
    щом може в булгария да има арменско , сиганско и турско малцинство защо да нема и македонско това дето го правите вие бугарите е дискриминация към македонскийо етнос
  • 35 bkp

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Илинден":

    Хвала на сите "македонци", че са толкова прости, че скоро ако не им дойде акъла, кой са, какви са... ще духат супата и ще требе да учат щиптърски...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове