14 Октомври, 2020 12:50 3 219 61

ВМРО: В Шумен се правят провокации за изучаване на турски език в училищата

  • вмро-
  • шумен-
  • турски език

Скандалният призив е на съпруга на заместник областния управител на града и син на кмета на общ. Никола Козлево, което прави казуса още по-опасен

ВМРО: В Шумен се правят провокации за изучаване на турски език в училищата - 1

За това сигнализира във Фейсбук профила си шуменският народен представител от ВМРО Деан Станчев. Той е попаднал на публикация на бизнесмена Кемал Ешрефоглу, според която в шуменските училища трябва задължително да се изучава турски език, защото градът бил наполовина турски. Публикацията е написана на турски език и в превода ѝ на български даже името на града е изписано като Sumgait.

Това е скандална провокация, граничеща с национално предателство, тъй като реално това е и открит призив за сепаратизъм. България е еднонационална държава. Подчертаваме го още веднъж. Недопустимо е за когото и да било да прокарва подобни противоконституционни идеи. Официалният език в България е български и съответно това е езикът, на който трябва да се образоват българските деца. Никой не отнема правото и възможността на всеки да изучава и други езици, но доброволно.

За нас от ВМРО е изключително притеснителен и фактът, че лицето Ешрефоглу е съпруг на заместник областния управител на Шумен г-жа Ширин Вели и син на кмета на община Никола Козлево Ешреф Вели Реджеб. Ето защо Деан Станчев повдига и въпроса дали г-жа Вели наистина е подкрепила призива на съпруга си във Фейсбук и ако това е така, то тя реално ли подкрепя подобни сепаратистки идеи. Ако това се окаже факт, то тогава тя няма място в областната управа.

Призоваваме и компетентните органи да направят пълна и задълбочена проверка по случая, за да пресекат последващи подобни опити за провокации.

Ето и текста на публикацията на шуменския депутат Деан Станчев:

Уважаема г-жо Ширин Вели, заместник областен управител на Шумен,

Уважаеми г-н Ешреф Вели Реджеб, кмет на община Никола Козлево,

Обръщам се към Вас в качеството си на народен представител от област Шумен, жител на град Шумен и български гражданин.

Искам да знам подкрепяте ли заявеното от Вашия близък - г-н Кемал Ешрефоглу, че в шуменските училища трябва да се изучава задължително турски език, защото половината град бил турски...

Редно е от висотата на позициите, които заемете, да се разграничите категорично от написаното от Вашия близък.

В България, част от която е родният ми Шумен, официалният език е българският. Разбира се, всеки желаещ да изучава чужди езици е свободен да го направи, по собствена инициатива и за собствена сметка. Ролята на държавата в отговорността ѝ да осигури добро образование за всички свои български граждани засяга това да приобщава, а не да разделя. Да социализира, а не изолира!

Казаното от г-н Кемал Ешрефоглу граничи с национално предателство и поставя основи за развиване на сепаративни действия в скъпия на сърцето ми Шумен.

Уважаеми г-жо заместник областен управител и г-н кмет, мой дълг, като представител на жителите на Шумен, е да потърся тези отговори от Вас.

България над всичко!

Поздрави на всички жители и приятели на прекрасния български град Шумен.

Вярвам, че няма да позволим намеса на чужди сили в образованието и бъдещето на най-скъпото ни - децата на Шумен.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    6 52 Отговор
    Пак почнаха антитурските провокации ..тъпи русофили

    Коментиран от #44

  • 2 Фатих Мехмед

    6 49 Отговор
    Турция и Ердоган е бъдещето на бегето...края на бегето започва след 1876гвие сте под беге милиционерско мутренско комунистическо робство
  • 3 Хасане

    35 1 Отговор
    ... не си разбрал. ВМРО не са русофили, а русофоби. Прочети малко исторически

    Коментиран от #19

  • 4 Ешреф

    15 26 Отговор
    Те и сега децата, които желаят учат турски език. Задължителен е България език, като чужд език децата учат английски, немски, френски, турски, руски,испански..... Какво значение има какъв допълнителен чужд език предпочитат децата? А и като знаят турски ще знаят значението и на джамбаз, каракачан..., и други подобни. Езикът е богатство
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трол

    33 3 Отговор
    Първите двама още ли не са ги посетили от ДАНС? ГешеФФ да не ми гони кокошките, ами да си влиза в ролята!

    Коментиран от #38

  • 8 Мимч

    35 1 Отговор
    Това изобщо не трябва да се допуска,така че няма какво да го коментираме.Оставка на такива ,които от областната управа призовават ,за това..
  • 9 Че какво му пречи на пишманпатриота

    11 29 Отговор
    Това, че турчетата ще изучават турски в училище? Него никой не го кара да го учи. И какво общо има изучаването на майчин език със сепаратизма? Все едно в Украйна, Албания, Молдова, Унгария и другаде където има училища с български език да ни обвиняват в сепаратизъм. Хайде вече стига да насаждате омраза само и само да се задържите на политическата сцена.

    Коментиран от #10, #24

  • 10 падналия ангел

    35 2 Отговор

    До коментар #9 от "Че какво му пречи на пишманпатриота":

    Ми защото после не могат да обелят една дума на български! А се водят български граждани, живеещи в България! Първо да научат българския, майчиния си го знаят от семейството! Като иска да го учи литературен има филология! А не, когато влезна в някоя община в Кърджалийско да се чудя къде се намирам! Какво се правиш и ти, че не го знаеш това!!!

    Коментиран от #13, #45

  • 11 Турският е красив език

    4 31 Отговор
    Добре е да се изучава не само от турчетата, Ами и от българчетата за да могат да четат Иван Вазов и Захари Стоянов в оригинал, а не да се налага да го превеждат.
  • 12 демократ

    8 23 Отговор
    Господа патриоти, след като искате да се изучава български език в Сърбия. Молдова, Украйна, защо да не се изучава турски език в България. Това отдавна е решено в училищата. ВМРО вдигат само предизборна пушилка, като нямат други идеи, а виждат как Парламент им се отдалечава. Ако има нарушение на конституцията, има си органи които се занимават с това.
  • 13 Айде сега и ти

    4 31 Отговор

    До коментар #10 от "падналия ангел":

    Само защото ти ще влизаш в някоя община в кърджалийско хората да не учат турски. Не е ли по-лесно ти да научиш турски след като ти се налага да влизаш в кърджалийски общини? Освен това никой не иска да се отмени или забрани изучаването и на български....както искаш ти.

    Коментиран от #17

  • 14 Чобанин

    24 1 Отговор
    Пита се в задачата-Къде спи ДАНС? а ГДБОП? А, ясно...търсят на GPSа къде е Шумен. Нищо чудно, ако решат да предприемат мерки, да отпрашат към Турну Мъгуреле..
  • 15 111

    23 6 Отговор
    Лека по-лека се опитват фесовете ...
    Ама няма да стане
    Българина търпи търпи ама до време
  • 16 1234

    14 6 Отговор
    А може да стане целия български, като си вземете чукалата и обратно в анадола до един! За това са виновни герб! Това чака много градове в България, Севрюкова го е казала и то се случва!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българина

    16 10 Отговор
    Възродителния процес ще бъде довършен, ше платим за него висока цена и докарай, но ще го свършим както трябва тоя път!

    Коментиран от #20, #47

  • 19 Те тия сегашното МВРО

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасане":

    Няма нищо общо с едновремешното.
  • 20 Пак ще взривявате

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Българина":

    Влакове и гари ли?
  • 21 Българина

    12 4 Отговор
    В Симеонов ходи все при българите в чужбина, докато тука турците ни мачкат! Нещастници!
  • 22 Гост

    6 7 Отговор
    Поредната провокация и "родолюбците" наскачаха!
  • 23 Професора

    8 6 Отговор
    България не е мононационална !
  • 24 хaха

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Че какво му пречи на пишманпатриота":

    еми то по-принцип си е така... и аз не знам как украинците търпят бай ганьовските сепаратисти, но е факт.
  • 25 Стефан

    5 19 Отговор
    По добре е Бг да стане вилайет на Турция. Тъкмо няма да ходите до Одрин и Къркларели и Чорлу на пазар и пътищата ще станат европейски.
  • 26 Като го знаеш защо се оплакваш

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "падналия ангел":

    Тогава? Явно проблемът ти е друг. А как е на ромски?
  • 27 1234

    16 2 Отговор
    Да идва данс от Враца и да ги прибират тия всичките, като стане трепането, ще трепем и предателите. Местните данс само го играят параван! така става когато шефа на Шуменското мвр е фес! Турците в България да решават веднага турци ли са българи ли са, имат избор!

    Коментиран от #39

  • 28 1234

    19 3 Отговор
    Защо шефа на Североизточното Горско е фес, най голямото? Защо шрфа на мвр съшо?герб вече е предало североизтока на турция!

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 3585

    11 0 Отговор
    Пак измествате фокуса от повсеместната корупция към етническия модел. Ако наистина е имало такъв призив за учене на турски език, то това е поредната театрална постановка. СТАРА ПОСТАНОВКА!!! Някой много иска народът да е разединен. Някой играе по тънката струна "етнически мир". Хората, които искат да говорят и учат само на турски език, заминават за Турция, без някой да ги гони. От 30 год. границите са отворени за всички. Тая постановка вървеше някога, по социалистическо време. Вече не върви. Учениците не искат да учат турски език, те искат да учат английски, немски и др. езици. Или в Шуменския университет е намаляла бройката на студентите по турска филология, щото няма работа за учителите по турски език.
  • 31 3585

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "1234":

    Шефът на МВР не е ли от ГЕРБ?
  • 32 падналия ангел

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Като те гледам какви глупости си":

    Когато се разбираш с някой, че отиваш да свършиш нещо и след малко (15-20 мин.) ще се видите не използваш бъдеще продължително време, а израза, който аз ти дадох! Няма да ти пиша преразказ! Защото в зависимост от контекста на разговора-гьорюшюруз може да означава и че виждате/гледате нещо продължително във времето! Япаръз ще правим или правиме нещо продължително, сега в момента! А на твоя диалект бъдеще време на правя е-япчаз!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 3585

    12 0 Отговор
    Това е общо активно мероприятие на 2 партии. Сетете се кои!
  • 35 3585

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "падналия ангел":

    Чао!
  • 36 Osman

    5 12 Отговор
    Този неграмотник от ВМРО да се спре да прави провокации и да насажда вражда. Задължителен турски език ще се изучава само от турските деца, а не от българчетата.Така както арменските деца учат задължително арменскии дориимат собствени училища в Бг.Така както българските деца в Украйна,Сърбия,Турция,Молдова изучават български. Това е положението.
  • 37 Месут

    5 14 Отговор
    ВМРО,не си играйте с огъня и не дърпайте вълка за опашката. Границата е с Турция. Така че умната. Да не стане сакатлък

    Коментиран от #41, #58

  • 38 Фатих Мехмед

    4 13 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    Истината боли а😂😂😂и не трябва да се казва на народа че беге робството и издевателствата от вашите управници да продължават

    Коментиран от #40

  • 39 Selçuk Bey

    4 14 Отговор

    До коментар #27 от "1234":

    Насекъде е Туркия кво да решаваме...до виена все е Туркия

    Коментиран от #42

  • 40 Трол

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "Фатих Мехмед":

    През някъде ми е за твоята истина! С нея нито ще станеш истински турчин, нито ще си си на мястото, тук в България! Но това е съдбата на всички помъчени!

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Шкембепредател

    6 1 Отговор
    Тия антибългари ВМРО да престанат с тия кухи настройвания на населението , а да спрат да крадат заедно с гербуляците българския народ. С кьор фишеци искат пак да се докопат до кокала- ПРЕДАТЕЛИ.
    Иначе си другаруват и с Доган и с циганските босове и си менкат един подвижен електорат от село на село при местните избори.
  • 44 българин

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Поясни се , че това са гербаджийските русофили. Спасяват оцапания задник на Шкембето с манипулации за турски език.
    Дори и да го изучават турските деца , аз не виждам какъв е проблема. То деца няма, те седнали да говорят за изучаване на турски.
    Дори го намирам за нармално. В часовете по чужд език ,защо да не се изучава турски , гръцки - стига да има преповадатели.
  • 45 не е така

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "падналия ангел":

    А бе човек, наистина ли не усещаш манипулацията. В училищата се преподава на български, но там учели и турски- в часовете за чужд език. Оставете го тоя свестен народ на мира. Ние сме по-големи боклуци от тези хора. Не ги олицетворявайте с гнусния агент на ДС Доган . Вие искате ли Европа да ни олицетворява с крадливия Борисов?
    След като може да се изучава в България английски, немски , френски, руски, защо да не се изучава турски.
  • 46 трол си

    2 5 Отговор

    До коментар #40 от "Трол":

    Наистина си трол и то от тъъпитеее.
  • 47 проЗт си

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българина":

    Кое ще довършиш бе бооклуук цигански. Колко ти плащат за да насаждаш омраза . Само че тези провокации трудно ще минат вече. Българите видяха и чекмеджетата и шкембетата как правят метани в Доган Сарай, и дерат кожите и на българи и на етнически турци.
    Този материал е за прости патрЕотЕ, само такива биха се вързали.
  • 48 отврат

    2 4 Отговор
    Не се учудвам , че този гнусен и провокативен материал , насаждащ омраза е на Мария Атанасова. Чудя се , как Факти.бг допускат тази жена да им превръща сайта в парцал като ПИК. От страни погледнато, публикациите и изглеждат като платени поръчки.
  • 49 гюнай

    2 8 Отговор
    Български баш патриоти с турски фамилии."" джамбаз "" -търговец на животни.... """ къракачан , каракачан "" побягнал в гората.Вие защо не проследявате родословноото си дърво за да разберете кога, къде и как сте наследили и получили турски фамилии??? Подложете се на ДНК изследвания и анализи и ще се уверите 100%,че не сте такива каквито сте, .

    Коментиран от #53

  • 50 Реджеп Иведик

    10 2 Отговор
    В България живеят само Българи по Конституция ! На който не му харесва , да си хваща пътя за където иска , Турция , Камбоджа или други дивашки държави !
  • 51 Иван Атанасов

    10 3 Отговор
    Помюсюлманчени Българи ! За какви турци говорите ??? Всичките дето се правят на турци за Българо мохамедани !
  • 52 ЧУЙТЕЕ

    10 2 Отговор
    БЪЛГАРИ ПАТРИОТИ - Изучава се турски език в България !!!! Спешно , до изборите , трябва да се намразите българи и турци , за да спасим чекмеджетата и пазителите им от ВМРО .
    Това кратко казано крещи другарката Мария Атанасова по поръчка на ГЕРБ, ДПС и ВМРО.
  • 53 падналия ангел

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "гюнай":

    Кър е поле, орман е гора! Кър-а (д.п.)+ кач (качмак)+ан (който), дословно който бяга в полето! Аз като ви кажа, че не знаете майчиния си език...
  • 54 КЛИМЕНТ

    8 1 Отговор
    Джамбазино,България от времето на Аспарух досега никога не е била еднонационална държава. Адолф ХИТЛЕР също искаше само германска нация и раса но иСторията безвъзвратно го зарови. Националност и гражданство са различни понятия.Малцинствата не са българи а български граждани и всеки има право как да се самоопределя по етност,вяра , националност.Даже от Брюксел отбягват да дават дефиниция за значението на думата националност,затова консеснусно в личните карти на малцинствата в БЪЛГАРИЯ срещу ГРАЖДАНСТВО пише.NATIONALITY вместо вярното CITIZENSHIP И НЕ ФИГУРИРА НАЦИОНАЛНОСТ срещу което трябваше да пище NATIONALITY
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пуйкоед

    8 1 Отговор
    Навремето и в Кипър започна така - майчин език, турски училища и бла, бла, та накрая се стигна до отцепване и разделяне на острова.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 А дигнейте се против туркия де

    1 3 Отговор
    Бугарето не смеят много да скакат на турките,оти ке им се види нанагорно. А за македонците во Пирино ке се изтепат да казуват: Па виа сте бугари бре?! Се едно германците да викат на австрийците ,па виа сте немци ,никакви австрийци оти пишувате и сборувате на нашиот език. Во Европската Влада,ке се види кой,каков е. Уще много малце,и ке се види дека бугарето след србите най са големи фашисти на Балканот.
  • 60 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    защо не пишете ,че са от политическа партия ГЕРБ
  • 61 Пламен

    0 0 Отговор
    Никакъв проблем - да учат, щом искат. Така и така, учат по ГЕРП програми всички предмети, поне един език да научат като хората. Ще видите тогава, матурата по желание кой предмет ще е! По български- 3, по турски -6
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове