Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 19:33 5 539 48

Д-р Томов: В епидемичен взрив сме, след 2 седмици може да стане страшно

  • д-р лъчезар томов-
  • епидемия-
  • взрив

Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса

Д-р Томов: В епидемичен взрив сме, след 2 седмици може да стане страшно - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката, обясни д-р Лъчезар Томов, доктор на математическите науки, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

"В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст", каза Томов, цитиран от БНР.

Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса.

"Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана", категоричен бе Томов. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията.

"Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт", отсече той.

"Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага", коментира Лъчезар Томов.

"Влязохме в зоната на риск още към края на септември", уточни още математикът и допълни: "Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия."

По думите му РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време. "В такава фаза не могат да направят добро покритие", допълни Лъчезар Томов.

"При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при Covid-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано", подчерта преподавателят и допълни: "Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно".

"Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре", изтъкна Томов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Зорге

    61 16 Отговор
    Маи се действа по очаквания план. Като застудее айде пак прибирайте се.

    Коментиран от #45

  • 2 Asdfg

    59 26 Отговор
    Още един изтрещял!
  • 3 Марче

    27 4 Отговор
    Нали вече публикува мнението на Л. Томов днес в 15.48 ч. Защо пак? Какво ново? А доц. Кунчев вчера какъв апел отправи, помниш ли?

    Коментиран от #7, #12

  • 4 др Менгеле

    35 19 Отговор
    Този да си го прибират в Карлуково.
  • 5 Онзи

    51 29 Отговор
    covid-19 Е ИЗМАМА!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 6 Мислещ

    38 14 Отговор
    Пак ли прословутите две седмици, бе, дебили? Всъщност, много вероятно е да стане страшно, както пролетта - диктатура до дупка.
  • 7 Е как какво?

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Марче":

    Снимката е нова. Иначе всичко друго е същото. Даже май е и публикувано от един и същ "журналист".
  • 8 Математик

    22 13 Отговор
    Докторе математик, марш в къщи. Негодник.
  • 9 Не ви ли е срам

    33 8 Отговор
    Детски площадки ще бъдат морги, ще има МНОГО трупове в черни чували. Е, САМО заради тия думи на Оня от БАНКЯ през пролетта не може да го понасят хората и няма да му ПРОСТИМ ЛЪЖИТЕ ВЕЧЕ 11 ГОДИНИ.
  • 10 🐒🐒🐒

    20 36 Отговор
    Айдеее, маймуните започнаха да скачат по клоните и да крещят: „няма вирус, вирусът е измама... искаме банани” 🐒

    Коментиран от #28

  • 11 робинашкафчета

    20 6 Отговор
    Айде стига, да треперят тези с шкафчетата, аз нямам какво да губя.
  • 12 Ники

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Марче":

    Мислех, че само аз следя сайта целодневно 🤣🤣🤣

    Коментиран от #23, #26

  • 13 Д-р Томов:

    22 3 Отговор
    В епидемичен взрив сме, след 2 седмици може да стане страшно
    Има много сериозен риск за здравната система, за бизнеса и най-вече за премиера Слънце!
  • 14 ДОКТОРЕ

    11 3 Отговор
    ЩЕ ХОДИШ В СИБИР
  • 15 Еее

    13 14 Отговор

    До коментар #5 от "Онзи":

    С така мислещи хора скоро кочината няма да се оправи.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Мисля

    21 3 Отговор
    че е крайно време Съдът да се самосезира и да потърси отговорност на всички които всяват паника и умишлено стресират и разболяват хората от страх. Това е под достойнството ви г-да "професори и академици"! Засрамете се,парите не са всичко в този живот

    Коментиран от #24

  • 17 Е ПА ТОА

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Еее":

    Ами отвори си очите бе РОГ БАЛКАНСКИ !
  • 18 Онзи

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Еее":

    Прочетете малко повече и ще разберете за тaЯ помия covid❗
  • 19 карантина

    6 9 Отговор
    карантина карантина ви трябва и глоба до 10000 лв за без маска аз мисля да не излизам с години от вкъщи и бой с точилката по Тея които не носят маски държите се като ощипани госпожици за едни маски оревахте света какво остава да бяхте карали война писнах те ми с вашите тъпи дискотеки това ли е смисъла на живота да пиете алкохолик да пиете наркоман да ходите като побъркани в парковете да клюкарствате по кафетата да се храните по ресторантите да ходите по жени или по мъже това ли е смисъла на живота бе да ходите по фитнеси да ходите по родното Черноморие или да ходите по други Черноморие да ходите на някакво тъпо море да ходите на някакви тъпи басейни да обикаляте като диваци кафе след кафе бар след бар парк след парк да пазарувате от тъпите молове да клюкарите в парковете я слагайте маските да не играят тоягите 15 хиляди лева глоба и пет години затвор предлагам за тия дето не носят маски не излизайте от вкъщи бе аз не излизам от вкъщи излизам само в краен случай и то с противогаз и ако е много наложително освен това да носиш маска е много гот като малък мечтаех да стана нинджа и сега с кеф си нося маската Как може да ви кефи да ходите по тия паркове ресторанти кафета хотели фитнеси мръсни басейни мръсни морета да се сваляте с някакви жени и мъже да пиете някакъв гаден алкохол да взимате някакъв гаден наркотик това ли е смисъла на живота бе да ви затварят дома дори и до магазина като излизате да пускате sms че отивате до магазина строги правила трябва на тов

    Коментиран от #22

  • 20 карантина

    6 6 Отговор
    това ли е смисъла на живота стига с тия глупости вече начини да умреш хиляди но короновируса е новата чума затова си искаме карантината карантина карантина карантина дори вкъщи си стоя с маска а навън съм с противогаз но много рядко излизам останете вкъщи до 2025 както мина времето от 2015 до 2020-та така ще минеш до 2025 няма и да усетите живот и здраве ще сложат здравословните ваксини и пак ще може да продължите по старому тъпия живот карантината си искам обратно и дома си седя с маска като малък си мечтаех да стана нинджа и ми е много приятно да ходя с маска и доставчика на храна и той да е със противогаз като ми носи храната
  • 21 ддддд

    7 3 Отговор
    "В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката"

    Ами според мен увеличаването на бройката и увеличаването на процента позитивни е едно и също нещо, ама айде. Може да му простим невежеството, все пак е някакъв набеден за професор.
  • 22 Анти конти

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "карантина":

    А да си седим и да гледаме турски сериали ли е живота за тебе бе талибан?
  • 23 Следя

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ники":

    периодично и определени злободневни теми. Също така анализирам пристрастеност на някои от авторите, превеждащи световните новини от подбрани световни демократски агенции. Забавлявам се. Вече не се ядосвам.
  • 24 Парите

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мисля":

    не са всичко, но вървят заедно с кариерата и израстването в нея.Виж, колко много д-д, доц., проф. на глава от населението имаме.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Разни интереси

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ники":

    Всеки човек може да се забавлява, както му харесва. Едни пишат за забавление, други четат за забавление. Гледам, че едни играят шах, други табла, а комшията...няма да издавам как се забавлява.
  • 27 OMG

    13 0 Отговор
    Не мога да повярвам , че това се случва в 21 век.Европа бавно, но сигурно става Халифат. С управници като Меркел и геронтофила и порочният ЕП.......На 45 съм, но трябва да има война.Отивам не заради мен а заради децата.Трябва тотална смяна на системата а както изгмежда по мирен път няма да стане
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 чичо

    2 14 Отговор
    Като се подведоха по престъпници като Божков и Радев,какво друго освен епидемичен взрив.И до тези двамата сложете и Мангъров,та идилията да е пълна.

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Софянец

    4 1 Отговор
    Писнами от Луди ...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Няма как

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер":

    да бъдеш мой лидер с това пожелание !

    Коментиран от #35

  • 35 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Няма как":

    КОВИД-19 според вас е нещо безобидно! Къде е лошото че ви пожелавам това безобидно нещо да ви се случи?
  • 36 Алфа Ромео

    4 2 Отговор
    До ония ден бяха по 100-200 човека без даже да е застудяло много как станаха 3-4 четири пъти повече, ква е тая гавра с хората!
  • 37 Роки

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "чичо":

    Хей,чичка, не знам пък някога Божков и Радев да са се изказвали във връзка с епидемичния взрив! Пък ти като си ги мразиш откакто си се родил не значи че трябва да ги хулиш във всеки момент и по всяка една тема!!! по-скоро помоли се на бате ти Боко да ти отпусне едно пълно шкафче,за да ти топли душицата блудна, затвори се някъде докато отмине взрива и недей повече се показва от дупката си, дори и за да влезеш у интернетО !
  • 38 ттт

    4 4 Отговор
    Който му вярва, даходи и доктир Томов да го лекува. За неразбралите - той е математик. Апропо, аз също съм доктор, по-точно кандидат на техническите науки, приравниха ни на доктор. Д-р инж., не д. т. н. инж., което е много висока степен. Та аз като д-р ви казвам: няма страшно!

    Коментиран от #44

  • 39 Хайл

    3 1 Отговор
    Що му четете простотиите на тоя математик....вече лелите от 00 мога и те да пишат за коронатарантулата-не трябва да бъдат подценявани лелките,те също работят с хора
  • 40 Анонимен

    2 0 Отговор
    А платените секс услуги спряха ли се?
    Работят си и пари си правят,никакъв вирус не ги плаши девойките.
    А защо докторите предлагат пари за починал от някаква друга за медицината болест да пишат причина за смъртта Ковид 19?
    Случайно ли се дават пари за подобно нещо и преди вируса защо не се предлагаха?

    Коментиран от #46

  • 41 Нов беге крадец

    3 0 Отговор
    Не го бройте за университет щот тва не е университет а пирамида за пари
  • 42 Сопаджиев

    2 0 Отговор
    Ще стане. Като заиграе тоягата, ще се спочудиш къде да се свреш.
  • 43 Дръвчо

    2 2 Отговор
    Този вирус е като извънземните. Всички говорят за него ама никой не го е виждал. Мерките се въвеждат да предпзят едни здрави хора от други здрави хора. Болните са трезво мислещите и с разума си. Интубирането в болниците е евтаназия на произволен избор по кефа на доктора. Ако си с изкълчен глезен то непремено си вирусоносител.
  • 44 Спас безделника

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "ттт":

    Пишеш дивотии, момче! Омръзна ми да го казвам, но няма как, ще трябва още веднъж - заради дървени глави и дребни селски хитрини ще си отидат много свестни хора. Та на в-са: в човешката история непрекъснато е имало болести във вид на пандемии и човек е решавал този проблем по два начина. Първият е като се самоизолира и чака силата да отмине, а вторият - да се опитва да се бори доколкото му позволяват знанията за противника. Всичко писано досега показва, че печеливш е бил първият ДО МОМЕНТА, В КОЙТО СЕ ОТКРИЕ СРЕДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ! Тъпоглавите юнаци са пълнели гробищата или са оставяли труповете си на кучетата. То има и такава сентенция: "Глупавият си троши главата в стената, умният пробива дупка, а мъдрият просто я заобикаля!" Няма да коментирам търговците, политическите клоуни и акробати, там всичко е ясно - за пари и власт ще унищожат и народ и държава.
  • 45 Дали?Виж

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Д-р Зорге":

    колко държави в Европа вече са с над 100 починали дневно.Все повече стават със захлаждането,а през зимата няма да е по-добре от миналата пролет.В Чехия минаха 9000 заразени дневно.Могат ли да обхванат всичките им контакти или клъстъри според теб?Нищо чудно,че затварят ресторанти,барове,училища.
  • 46 Това само в БГ ли го предлагат?

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Анонимен":

    При 1200 лв клинична пътека у нас кой колко и на кого предлага?И какъв им е интересът според теб?Явно много малко предлагат,а в Чехия повечко.Че вчера са с над 9000 заразени вече и отново над 50починали.Т.е.заразените им са 10-11 пъти повече,а починалите 9пъти.Населението им не е феапиращо по-голямо от нашето.Едва 10,7 милиона е.В Словакия също има бум на заразени.За 2 седмици в Чехия има почти толкова умрели,колкото от март до септември.Чехите,които искаха PCR на българи лятото...Ситуацията е динамична и за съжаление се променя твърде бързо и то към по-зле.
  • 47 Светоний

    0 0 Отговор
    Прав е авторът, България ГОРИ. Единственото положително е, че "любимия ръководител" Бойко ще подаде ОСТАВКА със 1 000 километра! А българите - Бог да ги прости ...
  • 48 минчо

    2 0 Отговор
    ЕЕЕЕ КАКВО СТРАШНО МОЖЕ ДА СТАНЕ ???ДА НАПИШАТ ПОЧИНАЛИ ОТ РАК ЧЕ ВСЪЩНОСТ СА ОТ КОРОНА ЛИ? АААА ДО СЕГА НЕ БЕШЕ ЛИ ТАКА?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове