Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 07:40 2 420 24

До дни ще бъде подписан договор с германска компания за многоцелеви кораб за ВМС

  • красимир карачанаков-
  • кораби-
  • нидерландия

Модернизация за флота ни

До дни ще бъде подписан договор с германска компания за многоцелеви кораб за ВМС - 1
Снимка: БГНЕС

До дни ще бъде подписан договор с германска компания за изграждане на многоцелеви кораби за военноморските ни сили. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той присъства на тържествен ритуал по кръщаването на два кораба минни ловци, придобити на политическа цена от кралство Нидерландия.

Каракачанов заяви още, че има опит да бъде провалено подписването на договора чрез поредица обжалвания с цел в сделката да бъде включена друга държава, която не е участвала в конкурса:

"В една държава, в която има проблемен конкурс, има спечелен, има съдебни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм говорил по темата умишлено, като са ме питали кога ще подпишете договор, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на отбраната, обжалване на решението на МС. На мен ми е ясно защо се прави, ясно ми е и кого искат да вкарат в тази сделка, това няма да стане".

Имаше дълги времена, в които в Българската армия, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше без да се мисли за бъдещето. Това време свърши. През последните години благодарение на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, на разбирането на правителството и парламента, на цялото българско общество, в Българската армия започнаха промени, които, надявам се, ще бъдат необратими. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествения ритуал по присвояване на почетни имена на двата минни ловци с бордови номера 31 и 33, придобити от Кралство Нидерландия за българските Военноморски сили. Министър Каракачанов посочи, че за изграждането на силна и боеспособна армия са необходими съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи. „Това беше нашата амбиция през последните три години. Надявам се такава да бъде и амбицията на следващите политически ръководства на Българската армия“, заяви той.

Министър Каракачанов благодари на правителството на Кралство Нидерландия за партньорството и за възможността да бъде сключен договорът за придобиването на двата минни ловци, който е добър и за двете страни и изгоден за българския военен флот.

Военен кораб с бордови номер 31 беше кръстен от Деница Проданова с името „Места“, а военен кораб с бордови номер 33 беше кръстен от Лидия Кайкамджозова с името „Струма“.

Днес (14.10. б.р.) беше отбелязана и 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби, чиито приемник е Отряд противоминни кораби. В обръщението си към военнослужещите от дивизиона началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отбеляза, че винаги се е възхищавал на лекотата, с която изпълняват задачите си, на тяхната колегиалност и приятелство. Той обяви, че в резултат на анализа в рамките на Стратегическия преглед на отбраната Трети дивизион противоминни кораби ще бъде възстановен. По думите му - двата кораба минни ловци, които днес официално влязоха в състава на ВМС, са само началото в бъдещото развитие на дивизиона и неговите военнослужещи. „На двамата командири пожелах да ме поканят на първото си плаване“, каза още адмирал Емил Ефтимов.

По повод годишнината военнослужещи от Отряд противоминни кораби бяха отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната.

На церемонията в Пункта за базиране Варна присъстваха Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната и местната власт.

„От 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб, който да влезе в състава на ВМС. С тези два минни ловци, които придобихме от Кралство Нидерландия на символични цени и от днес са зачислени в българския боен флот, се увеличават способностите на армията“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че съвсем скоро ще започне и изграждането на двата нови многоцелеви кораба за ВМС. Това ще стане след подписването на договора, който вече е готов.

„Времето на превъоръжаването, на модернизацията, на придобиването на нова техника за Българската армия дойде. Не само придобиваме нови изтребители и нови кораби, надявам се и нови бойни машини за Сухопътните войски, но и възстановяваме и модернизираме това, което съществува – МиГ-29, Су-25, танкове, фрегати“, заяви министър Каракачанов. Той благодари на военното ръководство за експертизата и подкрепата при вземането на решения от политическото ръководство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    С кораба ли ще бяга Хунтата.Ще си товарят евраците и златото.
  • 2 Втора употреба, скръндзи...

    13 4 Отговор
    Теглят заеми, за да си ги разпределят дебелите държавни чиновници, а нема да изтеглят некой заем за чисто нова техника.
  • 3 Кинолог

    18 2 Отговор
    Хахааа .тоя мошенник,десарско ченге заприличал на мопс вече ..ама ква пачка е надиплил от комисионни,учи се от шефа.А,и рук е момента да спомена великата простотия на булгаропитека гласувал за тоя,и подобни него мошенници.
  • 4 Анализаторр

    13 2 Отговор
    На гол г@з, чифте пищови!
  • 5 минчо

    10 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Я УНИЩОЖАВАТ.САМОЛЕТИ ПЛАТЕНИ А ОЩЕ ЗАВОД НЯМА ЗА ТЯХ СЕГА ТУРЦИТЕ (ГЕРМАНЦИ)ЩЕ ПРОДАВАТ КОРАБ.ПО ДАБРЕ ДА СИ РАЗКАРЯТ ХИПЕРМАРКЕТИТЕ.НО ТОЯ НЯМА СЪРЦЕ ДА НАПРАВИ ПОСТЪПКИ

    Коментиран от #15

  • 6 Тоя

    17 2 Отговор
    ДС кадър що золуми сътвори , и два живота няма да му стигнат да ги излежи ! А пък колко се облажи лично , че и дългокосия братовчед изтипоса в Брюксел на хранилка от омразните му (потомствено) "капиталисти" !
  • 7 ГЕРБ-Суджук

    14 1 Отговор
    Ще крадем до последния възможен момент!!!
  • 8 Чонкин

    9 0 Отговор
    Ся остава да купим и малко мини :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bai nudals

    13 2 Отговор
    Купуваш боклуци,измамник.
  • 11 Вие си го избрахте

    13 1 Отговор
    БМБ храни американци и германци за да изката мандата и следващия съшо. До тук рушвета струва 16 бр ф16 на двойна цена, 5 млрд, кораби за 1.5 млрд, танкова за 1 млрд, летище софия за 35 г! , златни концесии срвщу 1.4 процента,
    марица 1 и 3 с ток на двойна цена, а черешката е американски 7 блок, който не същеатвува, но съм сигурен че цената ще е като три руски!
  • 12 Анонимен

    8 0 Отговор
    И за какво ни е? Да излизат в морето за риба ли?
  • 13 Све

    7 2 Отговор
    КОЙ ЩЕ ВРЪЩА ТЕЗИ МИЛИАРДИ ???
  • 14 Гущер

    5 1 Отговор
    До дни ТИ трябва да си подадеш ОСТАВКАТА г-н Била торбичка
  • 15 ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОБЩНОСТ

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "минчо":

    ТО ТСКА ВИКАХТЕ ЗА НАТО И. РС....АМА ВИ ЗАТВОРИХА УСТАТА....ДРУГАРИ

    Коментиран от #17

  • 16 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Комисионната , комисионната е важна !!!
    Къде бе, Красьо, в коя швейцарска банка я ската и какъв и е размера?
    Хубаво, старата теЙника продадохте за скраб..... Защо унищожихте Корабостроителницата във Варна ? Къде са нашите корабостроители? По ЙОФтено ли Ви излиза корабът, измайсторен у Немско ?
  • 17 минчо

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОБЩНОСТ":

    НИЩО НЕ РАЗБРАХ.КАТО МИНЕШ 3 КЛАС В КОЙТО СИ 8 ГОДИНИ МИ ПИШИ ПАК.
  • 18 Хаджи Хаджи Българин

    5 1 Отговор
    придобити на политическа цена от кралство Нидерландия.!!!!!!! В комисионни колко е цената? Герб и Патриоти крадат като Олимпийски шампиони!
  • 19 Kuti

    4 1 Отговор
    Събираме на Европа боклуците. Естествено комисиони са добре
  • 20 НАТО

    3 4 Отговор
    Черно море е НАТО вско море от Украйна Румъния България Турция до Грузия
  • 21 ггггг

    3 4 Отговор
    ако беше толкова просто сделка и хоп на комисионните , то другарите от бкп -соц и бкп-дпс отдавна да бяха я направили. ама не смеят да се опълчат на кремъл. нали те ги назначават. справка -РР.
  • 22 Варна

    3 1 Отговор
    Ще сключат договор с фирма Лурсен, която в същност произвежда луксозни яхти! - Можеха спокойно да изберат фирмата с най- големи традиции в изграждането на бойни съдове- италианската Фикантиери.
    А най - простото и най отговорното беше да купят проект и да бъде изградено в нашите малко останали коробостроителници във Варна и в Бургас . Само че нали ни управляват любителски едни безхабарници ...
  • 23 ха ха

    2 0 Отговор
    "Благодарение на ръководството на министерството на Отбраната", то ест благодарение лично на мен г-н Каракачанов.
  • 24 Я... Я

    1 0 Отговор
    ЩЕ Я ФАЛИРАТ ТАЗИ НАША МИЛА РОДИНА. СЛЕД ТЯХ И ПОТОП. АРМИЯТА БЕШЕ АРМИЯ 70ТЕ 80ТЕ ГОД НА МИНАЛИЯТ ВЕК. СЕГА СЛЕД 50 ГОД ОДИ ГИ СТИГАЙ ТУРЦИЯ СЪРБ. ГРЕЦИЯ РУМЕНИЯ.НАПРАВИХА ВСИЧКО НА СКРАБ ЗАБОГАТЯХА ИЧ НЕ ИМ ПУКА ЗА БГ.НЯМЯ ГИ ОНЕЗИ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ ДА РЕВНАТ ДА ТРОПНАТ ДА СИ ВЗЕМАТ РОДИНАТА. НИЕ НЕ СТАВАМЕ. ТЪРСИМ САМО МАТЕРИАЛНИТЕ ОБЛАГИ. СКОПЕНИ СМЕ ЗАВИСИМИ СМЕ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове