ФАКТИ.БГ

Под 1000 лв. е заплата на професор от Софийския университет

Дори средната учителска заплата от Нова година ще е по-висока от основното възнаграждение на един професор

Публикувана: 15 Октомври, 2020 10:22
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2363
Под 1000 лв. е заплата на професор от Софийския университет
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Под 1000 лв. е средната заплата на преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Парадоксално е, че дори средната учителска заплата от Нова година ще е по-висока от основното възнаграждение на един професор в Алма Матер.

Брутната заплата на един професор е 1200 лв., което прави чисто 931 лв.

Преди увеличението от 10% заплатата на доцент изглеждаше така:

Брутната заплата на главен асистент в Софийския университет пък е 950 лв., а чистата – 737 лв.

Брутната заплата на асистент е 920 лв., а чистата – 713 лв.

Екип на „Тази сутрин“ разговаря с преподавател в Софийския университет, който не пожела да застане открито пред камерата на bTV.

„Има шокиращи случаи, в които са назначавани лица с по две-три, възможно е и повече възнаграждения. Лице, назначено по трудов договор със средно образование, заема три длъжности. Това е лице, което подписва всички предварителни разходи на университета. И за мен това не е логично. Това е отделът, през който минават всички финансови документи, преди да бъде осъществено тяхното реално изхарчване. Той е назначен на три длъжности – едната е предварителен финансов контрол, другата е в отдел "Снабдяване", а третата длъжност е в паричния салон на СУ“, разказа служителят в СУ.

„Още по-странното е, че началник на отдел, който контролира тези средства, е лице с военно образование, в което няма нищо лошо, но изпълнява длъжности, които вероятно изискват по-висока експертиза. Той е едновременно и началник на отдела, и служител на този отдел“, разказа още мъжът.

„Преди да подпише ректорът един документ, всичко минава през главния мениджър на университета, който е специалист по водоснабдяване и канализация. И този специалист подписва всички документи - от най-дребния договор за доставка на хартия, до поръчките, които обслужват ремонтите в университета. И този специалист получава възнаграждения по договор, които надхвърлят двукратно заплатата на ректора - над 4000 лв. със сигурност. Според мен е въпрос на безотговорност хора, които нямат професионална експертиза, да разпределят финансите на университета. Не е възможно при толкова добри юристи, специалист с военно образование, назначен на две позиции, да отговаря за контрола върху финансовите и административните документи“, каза мъжът.

Проблемът със заплатите съществува от повече от 30 години, каза в ефира на bTV ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

„През 90-те години всички бяхме принудени да работим поне на три места. Сега, дори заплатите да са се увеличили малко, те са крайно недостатъчни и съм сигурен, че всички колеги работят и нещо друго“, каза той.

Водени са разговори с финансовия министър, който е изразил готовност да се отделят средства – най-вероятно над 50 млн. лв., за да се осигури заплата на асистент, която да е поне равна на учителската, а оттам нататък увеличение и за всички останали длъжности, поясни ректорът на СУ.

Във връзка с разказа на преподавателя, проф. Анастас Герджиков заяви, че знае кой е човекът.

„Подадох сигнал срещу него в прокуратурата преди година и половина и в резултат на това той ми връща, пишейки до всички институции“, каза той.

Ректорът призна, че има хора, които са назначени на няколко позиции в администрацията и обясни каква заплата получава самият той и как се формира.

„Професорската ми заплата е 1200 лв. Брутната заплата се формира от основната и допълнителните възнаграждения. Основните допълнителни възнаграждения са трудов стаж, докторска степен и допълнителни дейности. В моя случай към тези 1200 лв. се прибавят 300-400 лв. заради трудовия стаж, 400-500 лв. заради докторската степен и 920 лв. заради това, че съм ректор. По този начин брутната ми заплата става около 2700 лв. Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има хора, които получават повече от мен“, обясни проф. Герджиков.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Johansson
1 Отговор
Много и е.

Оценка:
-3 +7

БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
2 Отговор
А ОТ ЧАСТНИ УРОЦИ....КОЛКО

Оценка:
-2 +6

шегичка
3 Отговор
Да станат полицаи таман ще им вдигнат IQ-то.

Оценка:
-0 +12

БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
4 Отговор
А ОТ ПИСАНЕ НА ДИПЛОМНИ РАБОТИ...КОЛКО

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +5

нееееееняма
5 Отговор
Ние какво да кажем медицинските сестри вземаме по 650 -700 лв заплата и после оня не ориентирания излиза по телевизиите и реве, че няма персонал е как да има при тая смешна заплата?????????

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +9

Госあ
6 Отговор
Важното е в юзуту да бъдат високи,там се подготвя "елита" а това че една учителка взема повече от Професор, не е от днес. И никъде го нема.

Оценка:
-0 +4

StandartenTip
7 Отговор
Това не е държава...

Оценка:
-4 +5

БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
8 Отговор
А ОТ *КУПЕНИ* ИЗПИТИ....КОЛКО

Оценка:
-3 +6

БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
9 Отговор

До коментар #5 от "нееееееняма":


СТАНИ .ЛЕКАР

Оценка:
-5 +3

Новичок
10 Отговор
Нормална заплата,като не ви учат на нищо.Още в заглавието на статиите допускате грешки,а пък за текстовете да не говорим.Гугъл преводача пасти да яде...

Оценка:
-0 +4

Бачо Киро
11 Отговор

До коментар #4 от "БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ":


Не знам дали баш Герджиков пише дипломни работи, но поне не раздава докторски степени срещу заплащане, като оня, дето са всички каскети там, да правят докторантура....

Оценка:
-0 +4

Абе
12 Отговор
Направете всичко частно и да се свършва. Държавата може само с ченгета и армията да се справя. За нищо друго не я бива.

Оценка:
-1 +2

Герджиков може ли да смята
13 Отговор
Ако към 1200 лв. заплата му прибавят минималните допълнителни възнаграждения, пак е повече от 2800 лв. брутна заплата (1200+300+400+920)?! А и не знам, дали не е забранено един и същи човек да е хем шеф на отдел, хем да се води "работник" в същия отдел. При фирмите май е забранено.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +5

ББ мисли
14 Отговор
За сравнение: основната месечна РЗ на една чиновничка среден ранг в държавната администрация е 1300лв, отделно за прослужени години още 300-400 лв - общо към 1600-1700 лв. Ректорът на СУ взема 2500 лв, а този на ЮЗУ си докарва брутна месечна заплата с добавки за стаж, работа със студенти, учатие в проекти и т.н. около 12000 според медиите. Само че гл.прокурор си мълчи, защото е свободен докторант в Правноисторическия факултет ПИФ на ЮЗУ и лично деканът на този факултет е негов ръководител. На премиера обаче учени глави не му трябват, а гласове за изборите. Администрацията - 430 000 гласа, още толкова ромски гласове по 50 лв на глава, 200 000 от електората на ГЕРБ - станаха 1,06 млн. Бай Мишо професора от УАСГс неговата фирма за преброяване на гласовете , и той ще помогне, зер бял хляб е ял при ББ, така че нещата са ясни още преди изборите. Дано само студентите не объркат нещата, но има полиция, спецполиция, тези от провинцията, дето много бият и не мислят, жандармеристи, които чупят входните врати на хората и зверски ги пребиват, така че Иншаллах! Шъ съ оправим!Нали, г-н Премиер! А сега обиколки с джипката по села и махали! Ей така, за разтуха!

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +7

пенсионер
15 Отговор
заплатата ниска - добре, ще ги вдигнат. но , я да изкарат фишовете с допълнителното заплащане за публикации, разработки, лекции, сказки и т.н. и т.н......... айде, моля ! ако не им стигаха парите, защо не отиват в "международни превози" !?

Оценка:
-2 +7

Димитров
16 Отговор
Никъде няма брутна основна заплата,има твърда основна плюс добавки и така става брутна1

Оценка:
-0 +1

Професорите
17 Отговор
не трябва ли също да получават допълнителни възнаграждения за докторска степен (не трябва ли да имаш докторска степен, преди да станеш професор?). Т.е. към "базовата брутна заплата" от 1200 лв. да се добавят 400-500 лв. за докторска степен и евентуално допълнителни възнаграждения за трудов стаж, т.е. базовата брутна заплата за професор би трябвало да е минимум 1600-1700 лв.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +1

В БГ може
18 Отговор

До коментар #13 от "Герджиков може ли да смята":


В БГ всичко е разрешено: във ФМФ на ЮЗУ имаше една катедра Математика, тя сетне се раздели на две катедри - едната се занимава с математични основи на програмирането. Нейният шеф през 90-те години стана ректор на Югозападния университет. Изкара 2 мандата, сетне "щафетата" с ректорството продължи доц.Мирчев от същата катедра, който по-късно стана професор, но си запази мястото на шеф на катедрата. Два мандата изкара Мирчев и от него палката на поста ректор на ЮЗУ пое бившият гл.асистент от същата катедра, сетне доцент - Ат.Юруков. Стана ректор, стана и професор, сега кара втори мандат ректор. Стана скандал с брутната месечна заплата на Юруков, но зад него е гл.прокурор, свободен докторант в ЮЗУ, и нещата утихнаха.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +5

ТъйМъй
19 Отговор
Много са им, и на тях, и на пишман даскалите. Некадърници на държавна хранилка.

Оценка:
-1 +4

Ясно...
20 Отговор

До коментар #18 от "В БГ може":


А и значи още една черна точка в баланса на "свободния докторант в ЮЗУ".

Оценка:
-1 +3

Отговор
21 Отговор

До коментар #17 от "Професорите":


Говориш за "голям доктор" - д-р на науките. Това е задължително. Преди може би 14 години министър на обраованието стана дългогодишният доцент по история на Египет С.Игнатов. Той премахна ВАК, защото тя беше пречка за некадърни научни работници и преподаватели и прехвърли правото за атестиране, т.е присвояване на научни степени и звания на Научните съвети на ВУЗовете и институтите към БАН. Игнатов след 8 месеци стана професор, а в провинциалните университети и ВУ колко доценти и професори станаха за 2 години - чет нямат! Нивото на ВО рязко падна, но доценти и професори имаме за износ! И ВУЗове си имаме: до 1989г. на 9 млн.население имаше 18 ВУЗа. До преди 15-ина година на 6,5 млн население имахме 53 ВУЗ-а ,сега вече са 58. Ама студентите предпочитат да учат в чужбина. Върнаха се през лятот заради пандемията, започнаха да протестират и на 2-и септември спецполицаи и жандармеристите от столицата и провинцията ги спукаха от бой. Но си изкараха от ББ по 600 лв на кепе. Такива ми ти работи, български...

Оценка:
-1 +7

TheWitcher
22 Отговор
Жалко. От една страна помня как ни изнудваха легално докато бях студент да им купуваме учебниците и помагалата, за да се явим дори. Искаха ,че и печат от книжарницата с касова бележка, недай си боже да си го взел на заем от някой. От друга страна още на 18 всеки пикльо със сносен английски може да започне първа работа в София на 1400 чисти + бонуси и т.н. Някакси като направи сравнение човек не е за вярване как годините учене и труд могат да се оценят толкова ниско. Може би за това изнудват студентите и дават частни уроци и гледат да дадат някоя и друга лекцийка във възможно повече университети. Не че ги оправдавам, но за всяко следствие си има причина.

Коментиран от #23, #24


Оценка:
-0 +1

Това с учебниците
23 Отговор

До коментар #22 от "TheWitcher":


го имаше по мое време и в училищата. Конкретно говоря за една учителка по статистика, която беше и преподавател в УНСС. Не ни караше директно да купуваме написания от нея учебник, но просто се учеше по него. А пък специално учебниците по статистика не можехме да ги намерим лесно "втора ръка", защото хората си ги пазеха (както се случва с много учебници по важни предмети, в които не настъпват съществени промени, както е например при статистическите методи, формули и прочие). Учебникът беше изключително дразнещ и неподходящ за образователни цели, защото поради някаква причина (все си мисля, че ставаше дума за достигането на определен обем страници) във ВСЯКО ИЗРЕЧЕНИЕ имаше повторени фрази, които не бяха важни за усвояването на материала).

Оценка:
-0 +4

Относно "пикльовци те) и висшето
24 Отговор

До коментар #22 от "TheWitcher":


Зависи от сферата, в която се работи. В някои сфери не се изискват познания, придобивани чрез висше (да не говорим, че нивото на днешното висше образование в България е, меко казано, подозрително. В някои сфери се предпочитат именно млади хора, чиито креативност и мислене не са "обработени/натоварени/ограничени" от вижданията на професори и доценти. В някои западни страни в момента е широко разпространена практиката, големи фирми да предлагат допълнителни възможности за добиване на квалификация за работещите при тях млади и не толкова млади хора. Понякога става дума за "фирмени академии", т.е. една част от работното време е организирана така, че работещите да посещават "учебни занятия", предлагани от фирмата, в които да добият нужните за работата и качването по йерархичната стълбица специфични познания. За по-отговорните постове също се назначават само хора, които са минали през необходимите предхождащи стъпки, а не специалисти отвън.

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +4

StandartenTip
25 Отговор
Живея в Германия и тук заплатата на професорите почва от 4000 евро.
800% разлика...... Какви сме ние бе ма*ка му. Пигмеи, аборигени??

Оценка:
-2 +2

TheWitcher
26 Отговор

До коментар #24 от "Относно "пикльовци те) и висшето":


Прочети пак коментара ми, не споменавам нищо за висше, а английски. Съгласен съм ,че не е необходимо висше, за да е ефективен човек в определени сфери. Особено пък що се отнася до настоящето състояние на българското образование, което е много зле, неефективно, остаряло и без практическа насоченост. Като добавим и факта, че все повече се снишават стандартите, за да се покрие бройка и да не се изпусне финансиране става още по-трагична картинката. Чуждите фирми правят нелоши обучения на персонала си, но без основни познания няма как да стане. Чужд език и компютърна грамотност са абсолютно задължителни в днешно време. Дори да не са пряко свързани с професията ти, биха били от голяма полза.

Коментиран от #27, #28, #29, #30


Оценка:
-0 +1

Прочетох го
27 Отговор

До коментар #26 от "TheWitcher":


Останах с впечатление, че с "още на 18 всеки пикльо със сносен английски" имаш предвид липсата на висше образование. Чужд език и компютърна грамотност можеш да придобиеш и гимназия. В Германия и Австрия можеш да си намериш добре платена работа и с HAK-образование (HAK = Handelsakademie, т.е. икономическа/търговска гимназия). Именно хора с такова образование имах предвид, като дадох примера с фирмите. Както казваха учителите в една такава гимназия, някои от които бяха и преподаватели в УНСС, знанията са същите, единствената разлика е в дипломата.

Оценка:
-0 +2

P.S.
28 Отговор

До коментар #26 от "TheWitcher":


Същото като при HAK-дипломите го има и за технически специалности, само че тогава се казва HTL-диплома. Но пак е диплома от професионална гимназия/техникум, въз основа на която се счита, че имаш необходимата квалификация, за да работиш добре платено в дадената област.

Оценка:
-0 +2

Ще ти дам конкретен пример
29 Отговор

До коментар #26 от "TheWitcher":


за голяма логистична фирма. Обявите им за работа за току-що завършили HAK или HTL са разделени в две групи/сфери. За едната група стартовата брутна заплата е 31,500 евро/годишно, за другата - 33,500 евро/годишно. НАБЛЯГАМ на това, че става въпрос за стартова заплата за току-що завършилите училище. След гореспоменатото фирмено обучение заплатата расте заедно с нарастване на поеманата отговорност/позиция.

Оценка:
-0 +2

В същата тази фирма
30 Отговор

До коментар #26 от "TheWitcher":


завършилите икономическо или филологическо следване започват на 40,500 евро/година брутна заплата.

Оценка:
-0 +0

Gen Gurko
31 Отговор
Ако е вярно, в което все пак се съмнявам, то това зна1и яе е равна на началната стартова заплата на еди полицай. Поонзи днешните данни от полицейския профсъюз.

Оценка:
-0 +2

cpv
32 Отговор
Тези професори,взимат най-малко по 2000 лв., е ако имат заеми чистите им пари малко ще намалеят така,че това са глупости които се пишат!

Оценка:
-0 +2

Е да ама
33 Отговор

До коментар #14 от "ББ мисли":


виждаш ли какви подготвени кадри бълва тоя Югозападен университет.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин говори пред журналисти за своето политическо бъдеще.
Още не съм решил дали да се кандидатирам пак за президент."

Още бисери
ТОП 5