Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 10:41 18 227 67

Шок: Оставаме без домашно свинско за Коледа

  • прасе-
  • свинско

Хората по селата масово отказват да гледат прасета в кочина

Шок: Оставаме без домашно свинско за Коледа - 1
Снимка: БГНЕС

Жителите на селата масово отказват да гледат прасета в кочината, показа репортерска проверка в страната, пише "Телеграф".

Въпреки че от началото на септември наредба на МЗХГ позволи на стопаните да населят задния двор със свине за домашно отглеждане, желаещите са с близо пети пъти по-малко отпреди настъплението на Афиканската чума в района на Русе.
Според БАБХ подадените заявления за регистрация на животновъдни обекти тип „лично стопанство“ за отглеждане на прасета в страната към началото на месец октомври 2020 година са 6 139.

Процедурата по регистрация са преминали 5 070 обекта, в които могат да се населват прасета.

Освен страха от АЧС, стопаните изтъкват непосилните мерки, които трябва да изпълняват по разпореждане на БАБХ. Мнозина от запитаните селяни твърдят, че наложените мерки са добри, но за стопанства с повече от 10-20 прасета.

А за стопанства тип „заден двор” трябва да отпаднат, тъй като отглежданите 2-3 прасета максимум били за собствена консумация, а не за търговия.

Във великотърновско например, до миналата година почти всяко домакинство имаше грухтящ любимец за Коледа, а всяко трето семейство си отглеждаше по две, три и повече за собствена консумация.

В Русенска област засега 4,5 пъти по-малко стопани искат прасета в задния двор в сравнение с времето преди африканската чума.

Това съобщи Свилен Иванов, заместник-областен управител и председател на междуведомствената епизоотична комисия в Русе.

Той уточни, че досега са подадени заявления за ново заселване на обекти от тип „заден двор“ от 174 стопани, като 126 са получили разрешение, а 48 очакват да им бъде дадено положително становище.

Преди кризата с африканската чума по свинете 780 бяха личните стопанства в Русенско, в които се отглеждаха прасета.

Страх от Африканската чума е основната причина, която изтъкват запитаните стопани. След като през миналата година десетки хора бяха принудени да заколят прасетата си, тази година са категорични, че не искат да претърпят същите загуби и притеснения.

„След тази епидемия Агенцията по храните принуди хората да си регистрират животновъден обект за отглеждане на свине.

При нас в Соволяно имаме регистрирани 86, но в тях няма прасета. Хората си ги изклаха през миналата година и са категорични, че сега няма да си взимат“, обяснява кметът на селото Пламен Илиев.

По негови думи сега, след като стопаните си закупят прасе, е задължително да се повика ветеринарен лекар, който да му вземе кръвна проба.

След това обаче е задължително тя да бъде отнесена за изследване в Благоевград и едва, след като се установи, че прасето не е болно, се пристъпва към регистрация.

"Преди регистрацията беше безплатна, сега всичко е усложнено и просто хората се отказват. Много е голяма бумащината, да не говорим че и кръвната проба си заплащат, която е 60 лв.

Аз лично няма да позволя на никой да гледа прасета, докато не му вземат кръвна проба, защото акта е страшно голям за това нарушение“, уточни Пламен Илиев, който е и ветеринарен специалист.

Той казва още, че притеснение сред хората има и от завръщането на африканската чума, и евентуалното избиване на прасетата.

Идентично е положението и в кюстендилското село Слокощица. Там кметът на селото Венера Илиева казва, че двама-трима са останалите стопани, които отглеждат прасета в дворовете си.

Причината отново е същата – тромавата процедура при регистрацията на животински обект и страхът от завръщането на заразата. „Въпреки, че стопаните могат да си отглеждат прасета, те не искат. Казват, че са били на загуба през миналата година“, обяснява още Илиева.

На второ място селяните поставят изискванията за отглеждане на прасета, които според тях били непосилни.

Те са свързани основно с изискванията за необходимата минимална площ за отглеждане на едно животно, използваният инвентар, местата за съхранението и обеззаразяването на тора и отпадъците. Освен това кочината трябва да е снабдена и със специално място за почистване, дезинфекция.

Лицата трябва да влизат в обектите само със специално облекло и обувки. А решат ли да колят животните, собствениците трябва да съобщават на ветеринарните лекари най-малко 24 часа по-рано.

За преобладаващата част от хората в търновските села, тези изисквания били направени, за да ги накарат да не отглеждат повече прасета, тъй като на практика били неизпълними.

„Пълни глупости са това. За да удовлетворя изискванията им, трябва да хвърля повече пари, отколкото ако си купя едно отгледано и заклано 150-160 кг прасе.

А още по-евтино ще ми е да си купя две плешки чисто месо от някой магазин на промоция. Зная, че те няма да са от български прасета, а внос.

Ама то точно това беше целта с чумата, да ни убият родното отглеждане на домашни прасета и да ни накарат да купуваме тези от Европа. Е, постигнаха го”, ядосва се Иван Николов от село Първомайци.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    97 3 Отговор
    Ами Шиши и другите свини и тях ли не искат да отглеждат?

    Коментиран от #23, #31

  • 2 БГ МАФИЯ В МС

    147 4 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ И ГРОБАРИТЕ МАФИОТИ УБИХА МАЛКОТО СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЖИВОТНИ ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ. ИЗБИХА СТАДАТА ОВЦЕ И КОЗИ В СТРАНДЖА БЕЗ ДА СА БОЛНИ.
  • 3 Разбрахте ли

    108 1 Отговор
    сега как става далаверата?
    Колят си прасетата, големи пречки за да гледат пак и няма вечче прасета.
    Е, аз не се притеснявам, все ще намеря некво 15-годишно месо от испанския резерв.
    Или някое със салмонела от Полша.

    Коментиран от #66

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това и бай

    95 3 Отговор
    Тошо не го беше забранил.
  • 6 Тра-ла-ла

    64 3 Отговор
    Като чета това, нищо цензурно не ми идва на ум, така, че Без коментар!
  • 7 ТЪП СИ

    41 3 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    АЛФА ТЪПАКА ОТ МНОГО ЯДЕНЕ НА СВИНСКО ИМА ВЕКЕ АЛФА ЗУРЛА.

    Коментиран от #10, #51

  • 8 Псевдоним

    75 3 Отговор
    В нашия район отдавна не съм виждал прасета по дворовете. Начинът на живот на хората се промени много, а и държавата повече пречи на този вид поминък, отколкото помага.

    Коментиран от #39

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алфа Вълкът

    2 23 Отговор

    До коментар #7 от "ТЪП СИ":

    Позна ли се в коментара, 🐷?
  • 11 Грейс

    30 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    А хамериканците от говеждо на хипопотами.

    Коментиран от #18

  • 12 Наблюдател

    70 3 Отговор
    То това си беше и целта на щатско-турската власт в София : Да у нищожи българското за да се пробута някъде месото от Полша и Укеайна, което в Европа и Русия отказват.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И ще

    71 2 Отговор
    ми обяснва някой каква демокрация била.
    И че нямало сценарий за унищожаването бавно и полека на всяка малка независимост която ни е останала.
    Видиш ли, могло било да критикуваш управляващите.
    Те те оставиха без прасе а ти си критикувай.
  • 15 Българското робство

    71 2 Отговор
    С наредби и разпоредби умориха народа! Заради такива, хората остават и без бизнес, без работа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Активист на БКП

    63 4 Отговор
    Откъде свинско??? Бойчето и ГЕРБ избиха животните по поръчка на ЕС и USA...
  • 18 Алфа Вълкът

    9 13 Отговор

    До коментар #11 от "Грейс":

    Говеждото беше 90' години, сега са на пържено пилешко и свинско.

    Коментиран от #25

  • 19 Прасчо

    54 2 Отговор
    Турският Президент се обадил на Българския Министър-председател по повод Великден да поздрави българският народ. Преди да затвори казал „ашколсун“. Нашият се зачудил, но не разбрал нищо. За Байрама Министър-председателя се обадил на своя колега да поздрави народа му. На края на разговора турският президент пак споменал „ащколсун на вас“. Нашият Министър-председател попитал турския „защо ми казваш ашколсун“. „Ами ние не можахме 500 години да ви отучим да ядете свинско, а вие за 15 години отучихте българите от него ашколсун ефенди…
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българка

    53 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Искам да питам ПКП защо Д. Пеевски получава заплата като депутат, след като не ходи на работа? Защо още не е уволнен и съден?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Грейс

    24 3 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    Още по зле! Аз такива хипопотами като в САЩ не съм виждала в България! Гледай моето 300 кг тяло по ТЛС, българин такова чудо не е бил и няма са бъде.

    Коментиран от #34

  • 26 Лоренцо

    7 55 Отговор
    По-тъпа и безсмислена статия не бях чел скоро време. ШОК , ще кажеш , че без хляб ще сме за нова година . Голяма работа като няма месо хищници такива .

    Коментиран от #52, #64

  • 27 Нострадамус

    47 3 Отговор
    Така ще стане и с курницие, кошарите. Инзк как ще продават надрусани те с хормони мръвки във веригите магазини. А и така се постига двоен ефект:хем намаляват пенсионерите, щот няма пари в НОИ, хем се пълнят шкафчета на който трябва. Накрая ще ни чипосат за ушото.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българското робство

    47 5 Отговор
    С една дума, забраниха в България да има свинско. Едно време, пушените гърди миришеха на пушени гърди, а сега на риба-заради" храните" с които ги хранят.
  • 30 АНОНИМЕН

    34 1 Отговор
    Като ги накараха лани да правят Коледа посред лято и ги изядоха мухите?! Защо очакват тази година да гледат прасета, като малките прасенца станаха златни напролет?!
  • 31 Грейс

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Пенсионерино пенсионерино, те се отглеждат с нашата кръв и пот. Така са зинали, че само пенсионерите ще останем и от глад ще мрем. Чорбаджии и едни и.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Алфа Вълкът

    2 15 Отговор

    До коментар #20 от "АЛФА ТЪП СИ":

    Ами аз нали съм селянин бе льoльo? Не могат да дишат дъртите нeрази, че трябва да скачам дуварате им петък и събота вечер като са лов.
  • 34 Алфа Вълкът

    2 10 Отговор

    До коментар #25 от "Грейс":

    И аз това казвам, че е още по-зле. Пък тез дебелите като ги видя и ми се драйфа!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мнение

    49 3 Отговор
    Краварите инструктираха тиквата да изтрепе малките лични стопанства в България, поради следните причини:
    1. Националния резерв на сащ от свинско месо бил към края на срока за годност и трябва да се пласира някъде!
    2. В домашните стопанства се гледат все още биологично чисти прасета, а муриканските са назобени и химифицирани с цел разболяване на населението и купуване на скъпи лекарства!
    3. Боко има огромна печалба от тази дейност, която ще добави към чекмеджето!!!
    4. Сащ от край време искат да изчистят България от българи! Доказателство за това е абсолютния упадък и миграция през последните 30г "демокрация" в нашата снрана, а уж трябваше да бъде подем!!!
    5. Боко и да иска не може да работи в полза на народ и държава, щото е абсолютен престъпник от най-високо ниво, та всичките му "приятели" от силните държави го знаят това и го употребяват, а той чинно им козирува!!!

    Страната ни ще се оправи когато:
    Боко, Доган, Пеевски, Домусчиев, Корнела, Станишев, Костов и всички по веригата престъпници си получат заслуженото и бъдат вкарани в затвора!!!!!

    Коментиран от #43

  • 37 Наблюдател

    37 2 Отговор
    Няма нещо да са пипнали ГЕРБ и да не са го съсипали!
  • 38 КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!

    4 29 Отговор
    С ПРИВКУС НА УШАНКА. НЯМА ЛОШО ДА ВОДИШ КОМПРОМАТНА ВОЙНА, НО ДА Е ДОСТОВЕРНА, А НЕ ПРОПАГАНДНИ ПРОСТАШКИ ДОЛНИ ЛЪЖИ!

    Коментиран от #40

  • 39 5ко

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Псевдоним":

    Това е целта и задачата на колониялното правителство. Мачкай и унищожавай. Освобождават територията.
  • 40 Знаех си

    14 0 Отговор

    До коментар #38 от "КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!":

    аз че ушанките и Путин са виновни.
  • 41 Африканска чума ли?

    33 3 Отговор
    По страшно бедствие от чумата ГЕРБ никога не е имало в България.
  • 42 goni

    34 3 Отговор
    Преди дваисетина година колега от UK беше в България по работа. Нещата се развиха добре и решихме да го поканим на "прасе"!:) Малко се колебаехме, ама гледаме че човека "печен" и го поканихме! Бре! Тоз човек на върха на щастието! Тича, дере и разпарчетосва! Човек на години! Седнахме. Хапваме, пийва ме и си говорим:" То при вас този обичай едва ли го има. Отговор: " Имало го е, ама отдавна е забранен! Щастливи хора сте! Ама, и на вас ще ви го забранят! Както сте тръгнали!"
  • 43 Парадокса на герберландия

    26 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мнение":

    Там, където няма никаква работа, хората разчитат за да преживеят единствено и само на личното си стопанство. Продават мляко за да си купят хляб и да си платят тока. Кой ще смее да отглежда прасета, при положение, че душманите пак ще дойдат и ще ги унищожът? Геноцида тече с пълна сила. Очаквам и абсурдни разпоредби, заради които и картофи няма да се произвеждат. Важното е геноцида да тече. Главния лъжец ни лъже, че като малък били толкова бедни, че бил ял само филии с мас!?????? Тогава обаче не е имало кой да му отнеме источника на мас. А сдга той и филията с мас ще ти я вземе от ръцете.
  • 44 Верно ли

    26 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Хората по селата масово отказват да гледат прасета в кочина - То хората се отказаха деца да гледат в "кочината", ние за прасетата ще мислим!

    Коментиран от #47

  • 45 Еколог

    17 2 Отговор
    Вярно ли е, че на Бойко зетя бил голям вносител на свинско?
  • 46 Ха ха ха

    17 1 Отговор
    Забранено е само в България, в другите държави дори помагат на хората който се занимават с животновъдство,
  • 47 Вярно е

    22 1 Отговор

    До коментар #44 от "Верно ли":

    Трябва да има с какво да храниш децата, да ги обличаш и обуваш. За 10 клас учебниците струват 300 лв. За какво говорим? Джипканджи бей обикаля магистралите, а защо не обикаля изчезващите села и там да обяснява колко е вдигнал стандарта на живот?

    Коментиран от #48

  • 48 Може би

    18 1 Отговор

    До коментар #47 от "Вярно е":

    Не ги обикаля, защото не знае как да ги излъже, че като създава безработица и унищожава личното стопанство повишава стандарта им на живот.
  • 49 възмездие

    17 2 Отговор
    В министерския съвет има достатъчно прасета за тази коледа, които да бъдат заклани и предоставени като реклама за следващите...
  • 50 Алфа Ромео

    9 2 Отговор
    Евро-атлантиците и ГРОБ упражняват невиждан геноцид прогонване и унищожение на населението на България, всичко се случва мирно и законно!!!
  • 51 Алфа вълкът педала

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТЪП СИ":

    Съм вече
  • 52 сър Чобан

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Лоренцо":

    След животните ще ти забранят доматите чушките и тнт да отглеждаш бе , пумпал!
  • 53 КОЛЕДАР

    7 3 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ ЗА КАКВО Е , ТАЯ СВИНЯ ЩЕ НАХРАНИ ЦАЛА ЕВРОПА
  • 54 Дългият

    6 2 Отговор
    Тези които гледаха прасета почти вече ги няма между нас, там е проблема а младите не мож ги накара...

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ПЕНКО

    10 2 Отговор
    УВАЖАЕМИ ТОНИ ПЛЮНКАТА - ИЗРАСТНАЛ ДО АНТОНИЙ ХРАЧКАТА - ТОДОРОВ -НИКОЙ В СОЦА НЕ ПРЕЧЕШЕ НА ХОРАТА ДА ОТГЛЕЖДАТ ДОМАШНИ ЖИВОТНИ ЗА САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ И КОНСУМАЦИЯ -ВЪПРЕКИ СУПЕР ЗЕМЕДЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО - АПК !!! ДНЕС Е АНТИНАРОДНА ГАДОСТ И "ДЕМОКРОТО "ДИКТАТУРО И ЕВРО ГАДОСТ !!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Нестава

    8 0 Отговор
    Иничарите Гробарски всичко унищожиха българското животновъдство с измислените им болести слушат командите от Европа и диктуват няма да сте вечни хората не са глупави
  • 59 1520

    3 0 Отговор
    целта на запада е да се унищожи България то не бях чуми то не бяха вируси така е като ни управляват тикви марионетки
  • 60 Стопанин

    1 0 Отговор
    След като разрешението е от септември,от малко прасе да Коледа,времето не стига да порасне.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Смотания старец

    2 0 Отговор
    Унищожиха всичко ВИНО, РАКИЯ, ПРАСЕТА, ТЕЛЕТА, ОВЦИ КОЗИ, КРАВИ, КОКОШКИ, ПИЛЦИ, ВРАБЦИ и какво още се сетите АМА НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЩОТО ТРАЕМ И МЪЛЧИМ да ни е добре ни е така сега КОВИД 19 почва унищожението на хората КОИТО СА БОЛНИ ПОД НОЖА
  • 63 Смотания старец

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дългият":

    Ти ше кажеш всички млади таланти могат не могат некадърниците МОЖЕ АМА НЕ ДАВА ГЛАВНАТА БАНДА
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Черногледецъ Храбъръ

    0 0 Отговор
    "Както повелява трдицията"...без свинско - няма Коледа? То с тия коледи - болгарские...останахме без Спасителя и вяра в душите, ако пък и без свинско останем в търбусите - ептен ще го закършим, като православни пролетарии...товарищи?!
  • 66 Ехаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Разбрахте ли":

    По-верен коментар не бях срещала. Както и италЯнска пуйка или немска кокошка. 😂
  • 67 petar svilenov

    0 0 Отговор
    Шъ купуваме 20 годишно ирландско замразено.То е по вкусно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове