Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 09:22 1 954 46

30 000 медицински сестри не достигат в България

  • медицински сестри-
  • пандемия

Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 г. По-голяма част работят и след пенсиониране

30 000 медицински сестри не достигат в България - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

За остър недостиг на медицински сестри предупреди в ефира на „Здравей, България” проф. д-р Христина Милчева от Тракийския университет. Тя заяви, че в условията на пандемия рискът от липса на медицински работници се увеличава, съобщи Нова ТВ.

„По последни данни в здравната ни система не достигат около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Не можем да постигнем европейското съотношение между лекар – сестра”, посочи още проф. Милчева.

Тя беше категорична, че в условията на пандемия този недостиг се усеща най-осезаемо.

„Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 г. По-голяма част работят и след пенсиониране. Настоящите условия налагат те да се включат в грижата за пациентите”, добави още професорът.

Според нея кризата за медицински сестри ще се задълбочава в бъдеще, ако не се предприемат адекватни мерки, сред които и увеличение на заплатите.

Днес в Стара Загора здравни работници се срещат на международна конференция онлайн, за да обсъдят дефицита на медицински сестри и как да бъдат привлечени млади хора в професията. Ще бъдат представени над 80 доклада. Основната идея на конференцията е да повиши вниманието на обществото към сериозния и актуален проблем.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 1 Отговор
    Като ги мятат от прозорците на Партийния дом така ще е.
  • 2 Гост

    18 2 Отговор
    100% съм сигурен, че ако ги имаше нямаше да има пари за тях, ама никакви тъй че айде стига с измислиците.

    Коментиран от #11

  • 3 цербер

    42 1 Отговор
    30 000 медицински сестри не достигат в България,ЗАЩОТО СЕ ИЗНЕСОХА В АНГЛИЯ,ФРАНЦИЯ И В ГЕРМАНИЯ,АЛООУ!

    Коментиран от #15

  • 4 Х мен

    27 1 Отговор
    Да отиде Бойко Борисов сикаджията супермен да им помага , нали е Господ Бог на България и е незаменим , да помага на медиците , барем за 61 години направи нещо добро за България.
  • 5 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    И лекари няма да има! За стотинки никой няма да се занимава. Взима си дипломата и чао! А тук и преди Ковид се мреше от лечими болести. А сега болните, без Ковид хептен няма къде да се Лекуват. Геноцид!
  • 6 Българка

    25 1 Отговор
    С тези заплати как ще достигат. Значи може директори в болници да получават по 200 000,150000,50 000 лв заплати, а мед.сестрите не може някои дори 1000 лв. Вместо правителството да раздава подкупи- на всички пенсионери по 50 лв, от 01.01.2021 за всички деца по 40 лв без да се търси социална справедливост, да беше увеличило заплатите на здравните работници
  • 7 Рошко

    23 1 Отговор
    Да не достигат, и няма да достигат докато всеки избран от нас овцете политик става милионер че и милиардер няма да достигат
  • 8 Toва е

    13 3 Отговор
    ... трагедия! Национална катастрофа! До това води капиталистическото общество.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 истина е

    27 0 Отговор
    Докато една чистачка в парламента взема повече пари от тях , така ще е !! Това не е държава а мафиотски курник !
  • 11 бачо

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    И защо няма да има? Цялата система е толкова счупена,че не виждам светлина в тунела,не може всяка година да се увеличава бюджета на НЗК и накрая пак няма пари,като идеш плащаш на личен,после търсиш доктор,там пак плащаш,да не говорим че повечето лекари те гледат като ходеща касичка и сякаш нарочно ти изписват най скъпите лекарства,дано след изборите най накрая се направи нещо в здравеопазването,а и не са там,то всичко в държавата е разруха,и трябва един голям рестарт на цялата система.
  • 12 Баш Батка

    23 1 Отговор
    Събирайте си ги по чужбина - там ги изгонихте читавите хора!

    Коментиран от #26

  • 13 БОЗА

    22 1 Отговор
    При такова отношение,условия на труд и заплати ТОЛКОВА СЕСТРИ...за футболисти,институт по метеорология,телефон 112,чистачките на летището дори бацко намира пари...сестрите нагърчени,за тях НЯМА...айде Начев сега да лае,как,за две седмици щял да прави завършващите образованието си бъдещи лекари СЕСТРИ... ;-)
  • 14 Потрес

    18 1 Отговор
    Няма да достигат след като парите за тях са в шкафчето! Няма такава гнусна държава! Мутро, върни лекарите! Върни парите и ги дай на лекарите! Некадърник! Смотан тулуп!
  • 15 Хаджи Хаджи Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "цербер":

    А парите от бюджета се раздават от прозореца на джипката на бифши и настоящи милиционери!
  • 16 адаша

    0 0 Отговор
    В къщи имам мед. сестра . Подарявам я безвъзмездно на държавата...
  • 17 цербер

    12 0 Отговор
    Аз не знам от кой точно прозорец на жипката се раздават кинти,само казвам,че Баце гони хората от България по най-неприятния начин-този на физическия глад.
  • 18 НАправете заплатата 5 бона

    6 1 Отговор
    И ше се намерят сестрички.....ама не когато шаиката требва да дава пари за народа за сестри дето да го обслужват тогава пари нема и е криза ако е нещо за тех си винаги ше има....а и без друго народа е зачеркнат от бъдещо съществуване и сичко се държи на магия дорде рухне по заповед на европа и саш
  • 19 въпросче

    8 0 Отговор
    Адаш,надуваема ли е сестрата у дома ти,та я подаряваш благотворително?

    Коментиран от #23

  • 20 човек от народа

    9 0 Отговор
    бе, дайте им пари, бе хайвани ! дайте им по 2-3 хил. заплати и всички ще се върнат !

    Коментиран от #28

  • 21 Искам

    5 0 Отговор
    Мутрата да изкара от нощното шкафче парите за филипинки, китайки, виетнамки... Да не се стиска.
    С обществените поръчки, краде, краде... сега е ред да си плаща!
  • 22 Пациент

    14 2 Отговор
    Ми напишете КОЙ е отговорен за това.
    Напишете за годината 1999-а. Министър-председател - Иван Костов
    Напишете как американския послушник-Костов изпълняваше безропотно препоръките на МВФ.
    Напишете как Българското здравеопазване е сринато от него в 38-то НС .
    Напишете как Костов направи здравето да стане стока, пациентите - клиенти, лекарите - търговци.
    Напишете как Костов и неговите съучастници извършиха своето подло дело...

    Коментиран от #25, #45

  • 23 адаша

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "въпросче":

    Истинска е и много проклета...
  • 24 ттт

    10 0 Отговор
    България е загубила стотици милиони, ако не и милиард да подготвя безплатно медицински кадри за държави, където трудът им се цени.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ще си

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Баш Батка":

    счупят краката да дойдат
  • 27 lnbtmxef

    13 0 Отговор
    Що ревете бе? Ниски били заплатите на сестрите?
    Ми така е, ниски са, но за сметка на техните ниски заплати на всички гробари във всяка сфера заплатите са високи. Не ви ли харесва това ? Ми като не ви харесва, защо за трети път гласувахте за тези ? Вероятно очаквахте да ви оправят ? Е оправиха ви, нали? Гласувайте и за 4-ти път за тези та още по доволни да останете. Да останете не само без медицински сестри, а и без лекари и до там ще се стигне. Като гледам не само на медицинските сестри заплатите са никакви, а повсеместно. И кой е виновен за това? Кой определя минималната заплата и минималната пенсия? Не са ли тези, които ги избрахте три пъти поред и те постоянно се оправдаваха с предните преди тях, че те били виновни? Е сега кой им е виновен като вече 10 години управляват? Догодина идват избори пожелавам ви отново за тях да гласувате, че да изчезнете от картата на света, защото простотията не трябва да се рои.

    Коментиран от #33

  • 28 Това не

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "човек от народа":

    е достатъчно кат мярка. В смисъл че пари има но не са разпределени както трябва. Ненормално е една шепа хора да взима десетки хиляди а болшинството доктори и сестри по 1000-2000 лева
  • 29 Гост

    10 0 Отговор
    Една проста задача за клавномислещите ,които само се нагушват в парламента и няма друга мисловна дейност...Каква е средната заплата нетна на мед.сестра ( мога да им дам жокер 760лв). Колко изкарва една сервитьорка или фризьорка ? Или касиерка на супермаркет ? Няма как да очакваме да е различно.Скоро много сектори ще лъснат защото при инфлацията ,която имаме в следствие на корона пандемията няма как да се работи за тези жълти стотинки.Трабва да има адекватни гарантирани минимални заплати по професии.И не ми пишете как има. Защото всеки знае как стоят нещата
  • 30 мъкаааа

    10 0 Отговор
    "Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 г. По-голяма част работят и след пенсиониране." Вече трудно се среща някое младо и свежо сестренце да ти вземе кръв,да я гледаш с кеф и да не усещаш болка. Бойко изгони толкова много жени от Българско,че се чудим,защо вече момчетата ходят с обици и с кукуригу! Защо имало повече женски батальони на Красная площадь от българската армия,взета изцяло. Ами ще има,докато безпаричието властва,благодарение на "мерките" на Бойковия кабинет и тероризъм,така ще е. Бедност и Бойковид-19-20-21.
  • 31 калитко

    10 0 Отговор
    Вижте в една Турция дето комундетата постоянно плюят какви са заплатите на мед сестри в хиляди евро и вижте у нас Същото е и в Гърция Защото хората си ценят кадрите и никога не са имали болшевизъм
  • 32 ЗиС 5

    1 1 Отговор
    Адаш,ако й купиш сладолед и един 300-грамов Линдор шоколад,плюс нова пухена блуза,ще се успокои,приятел. Жените обичат сладко и да им е топло.
  • 33 Кво не разбра че нема значение

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "lnbtmxef":

    За кои гласуваш ако изобщо изборите имат значение определящо кои ше управлява като зад всички партии стои едно и също зло което ше си прокарва злините ....това са мутри дс комунисти олигарси европа и саш и юдейте как мислите че тея ше ви оставят да си избирате свободно управници и то читави дето ше работят в полза родину абсурд....комунистите 44 година с избори ли превзеха властта?та искате с избори да ги премахнете това е абсурд

    Коментиран от #36

  • 34 Стамат

    7 0 Отговор
    Мутрата от Банкя да попита приятелката си старата мома Мъркел къде са липсващите медицински сестри.И да каже за 11 години кой от стоте му министри на здравеопазването успя да ги задържи тука .И колко лекаря станаха милионери от здравната каса докато мед сестрите им работеха в частните болници за 650 лв на месец.

    Коментиран от #35

  • 35 Бегето е нужно на европата заради

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Стамат":

    Ефтиния труд и готовноста да работят емигрантите всякаква гадна работа за малко пари нещо което европееца нема и да помисли да работи
  • 36 freedom

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кво не разбра че нема значение":

    ТИ ЯВНО СИ ОТ ОНЕЗИ МАНИПУЛАТОРИ, КОИТО ПОСТОЯННО ВТЪЛПЯВАТ НА ХОРАТА, ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ГЛАСУВАТ, ЗАЩОТО ОТ ТЯХ НИЩО НЕ ЗАВИСИ.
    Сега за всички ще се опитам да разясня нещо и който ме е разбрал добре, който не няма как по друг начин да му помогна.
    Има смисъл от гласуването на хората, защото ако нямаше, то нямаше по време на избори политиците да правят една камара фалшификации и купуване на гласове, та да спечелят. Толкова е просто. Кой политик би раздавал пари на разни малцинства, ако нямаше смисъл от техните гласове и можеха просто ей така да фалшифицират изборите ? Та, който ви говори, че няма смисъл да гласувате просто ви ЛЪЖЕ. Да, има значение за кого гласувате, защото ако си избирате тези, които до сега са минали и са ни "оправили" никой няма да ни е крив за начина на живот, който ще водим впоследствие. Но не вярвайте, че всички партии са еднакви. НЕ, НЕ СА ВСИЧКИ ЕДНАКВИ. Има и такива, които милеят за тази държава, но никой не ги забелязва и не гласува за тях. Ето и за това никога няма да се оправим. Разберете, че най-голям интерес хората да не гласуват имат тези, които до сега се изредиха на държавната софра. Те се страхуват хората да не излязат и масово да гласуват / не казвам за кого /, защото така ще им объркат тотото и то яко и няма да са водеща сила, а така няма и да могат отново да ни упавляват и да правят своите безобразия, на които се нагледахме вече 30 години. И последно - хора огледайте се на изборите и вижте, че има за кого да гласува

    Коментиран от #41

  • 37 freedom

    3 0 Отговор
    И последно - хора огледайте се на изборите и вижте, че има за кого да гласувате и има такива, които наистина ще оправят тази изстрадала страна. Просто им дайте възможност за това, защото иначе ще стоим в блатото докато накрая ни погълне и никой няма да ни е виновен освен самите ние.

    Коментиран от #42

  • 38 Господ Бог

    0 0 Отговор
    Чу моите молитви.
  • 39 Един

    5 0 Отговор
    Това е целта и цената на членството в ЕС! Ние сме "пазар" за европейските стоки и "ресурс" за работна ръка! Е затова и дърводелец да потърсиш - няма!
  • 40 С.С

    7 0 Отговор
    Правителството да предложи 2500лв.кеш и да върне тези 30 000 сестри,работещи в Германия или Австрия,гледащи стари хора там,слугуващи като домашни помощници и санитари в старчески домове. Да предложи 7000лв.щеш на лекарите-преглеждащи сополиви хлапета и дрогирани типове във Великобритания. Има нужда от хора-умни и кадърни в България. Не от политици.
  • 41 Аз ше ти кажа що плащат на диваците

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "freedom":

    Щото има личностна облага от това да спечелят изборите не си мисли че които и да е политик в бегето е политик и има партия за да работи за твое добро....политиката в бегето е бизнес от най високо ниво и това е единствения начин да си оправиш живота и да живееш добре като грабиш ти и глутницата която е около теб щото иначе бърже ше изпаднеш от глутницата просто тя ше те изгони ако не си като нея да грабиш за себеси и околоните членове....така това го разяснихме вече а след като си уредиш изборите в твоя полза трябва да изпълняваш и поръченията които идват отгоре от саш европа и олигарсите не си мисли че като си премиер и си вся и всьо😂😂😂просто си оправяш живота и живееш супер като по някакъв начин си уредил да измамиш останалите конкуренти крадци около теб дето се борят да са на твоето место😂😂😂😂а ти ми викаш че имало значение изборите за народа и от народа зависело😂😂😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Иван

    6 0 Отговор
    ПРИ ТИЯ ЗАПЛАТИ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА ИМА!!!! И НЕ САМО, ПОЧТИ ВЪВ ВСИЧКИ ОТРАСЛИ ЩЕ СТАНЕ СЪЩОТО!!!!!!!!!!! БЛАГОДАРЕНИЕ НА 10 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ!!!!!!!!!
  • 44 freedom

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Аз ше ти кажа що плащат на диваците":

    И на теб ще отговоря по същия начин както на предишния - Ти или си манипулатор, защото имаш изгода да откажеш хората да гласуват или си доста заблуден. Да, донякъде си прав, че повечето са точно такива каквито си ги описал, но пак повтарям има и такива партии, които действително имат желание и могат да оправят държавата, но след като никой не гласува за тях няма как да станат нещата. Просто хората трябва да се огледат и да ги видят.
  • 45 Нона

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пациент":

    Ако 19 години след Иван Костов управляващите бяха направили нещо друго освен да крадат сега здравеопазване,образование и т.н.няма да са в колапс!
  • 46 инчхай

    1 0 Отговор
    и за фелшери учиха преди години но демократите го закриха,а сега дойде диктатурата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове