Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 11:24 2 576 76

Проф. Балтов: 100 медици в "Пирогов" са заразени, интензивното е препълнено

  • проф. асен балтов-
  • коронавирус-
  • пирогов-
  • заразени-
  • медици

Проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме, подчерта професорът

Проф. Балтов: 100 медици в "Пирогов" са заразени, интензивното е препълнено - 1
Снимка: БГНЕС

Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Това каза пред БНТ директорът на най-голямата спешна болница у нас проф. Асен Балтов. 70 души с коронавирус са минали през "Пирогов" само за ден.

В момента около 100 медици от спешната болница са заразени. Професор Балтов коментира, че голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те според него могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.
Според директорът на "Пирогов" мерките не са ненавременни, "вече 8 месеца се борим с тази зараза, така че всички ние знаем много за нея и по-добре сме подготвени, болниците са заредени с каквото е необходимо". "Виждате, че и частните болници започнаха вече да се включват, въпреки че признават, че досега не са го правили.

"10% от леговия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция, защото нейното разпространение за съжаление не стига, проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов.

Той каза, че вчера за 24 часа през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 човека е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена. В момента тези, които са били на смяна са повече от 200 човека, не говоря за тези, които са в отделенията за COVID болни.

Проф. Балтов каза, че в "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

Директорът на "Пирогов" каза, че в момента в лечебното заведение има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние.

"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала", каза проф. Балтов.

Той каза, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация. "Отделението е пълно, но то е пълно динамично, защото всеки ден се изписват и приемат пациенти", отбеляза Балтов.

"Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    22 4 Отговор
    няма да има доктори и в действие влиза Дарвин. Тогава Мангъров ще се окаже прав.
  • 2 Мисирките

    8 17 Отговор
    от телевизиите да отидат в някой химермаркет да видят как овците спазват мерките.
  • 3 Баш Батка

    28 7 Отговор
    Дайте актуални кадри от празното лечебно заведени Пирогов? Страшна касички сътворихте, докато хората си отиват от всичко друго но не и от кокона гирус!
  • 4 jorj

    8 3 Отговор
    Летящия Вещер ще им помогне.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 3,14К

    29 3 Отговор
    Не упреквй хората. Ти си виновен, че в болницата, която ръководиш са заразени толкова лекари и медицински персонал. Поеми своята вина и след това упреквай другите.

    Коментиран от #44

  • 7 Циркаджия

    15 3 Отговор
    Тоя е доктор, колкото е и професор.

    Коментиран от #59

  • 8 Пенсионер

    6 7 Отговор
    Не затваряйте училищата. Болниците препълнени, смъртността от ковид се увеличава като%, но всичко е наред
  • 9 Леле

    12 25 Отговор
    Мутафчийски ви каза какво ще стане още преди месеци. Ама тогава го взехте на майтап. И сега още има гумени глави които продължават да не спазват мерките и пълнят интензивните отделения. Тука изключвам докторите защото те са жертви на тези невярващи, че има вирус. Сега всички ще станем жертви като се срине икономиката поради заболели работници и затворени предприятия.

    Коментиран от #13

  • 10 360

    5 9 Отговор
    ОНЗИ РЕПОРТЕР НА СЛАВИ, БАЛАБАНКАТА - КАКВО ЩЕ КАЖЕ - НАЛИ ГО ТОРМОЗИХА МУТАФЧИЙСКИ ДОКАТО НЕ СЕ РАЗКАРА, ЕТО ЧЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ТЪРСИ СМЕТКА И ОТГОВОРНОСТ
  • 11 Ставри

    21 4 Отговор
    Тоя не спря да реве, лаком за усвояване на пътеки! А нещата са пределно ясни, гледат да хоспитализират всеки, защото от хората на домашно лечение пари не изкарват. Другото.. като ги хоспитализират с какво ги лекуват? Антибиотици ли?? и на това му се вика здравна система! смях

    Коментиран от #22

  • 12 Беден

    10 5 Отговор
    Аз какво мога да направя по тоя въпрос?
    КОЙ КОГА МУ ДОИДЕ ВРЕМЕТО ЩЕ УМРЕ
    Нищо не може да се направи за да няма смърт
    Никакви мерки няма да помогнат да се промени това
  • 13 Ресми

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Леле":

    Ганчо, от такива хипохондрици като тебе ми е писнало. Ще мрът тия които не за си гледали здравето години наред, щото им е по-лесно да пушат и пият като невиждали. Здравето не е даденост!

    Коментиран от #17, #26, #29

  • 14 Фак ти

    14 3 Отговор
    Държавите в които има ред и дисциплина няма вирус, няма заболели, няма починали и икономиката си работи защото мерките се спазват. Там където има уж демокрация (разбирай анархия и свободия) измират с хиляди. Китай наложи строги мерки и от 2 месеца нямат нито един заразен.
  • 15 Перо

    14 4 Отговор
    Толупа лъже на поразия и се прави на селски тарикат, че “имало” изключително голяма бройка заразени,но той “демократа” и “спасител” на БГ решава да не прави никакви ограничения или минимални такива. Мутренски,първосигнални уйдурми!
  • 16 Асан

    7 3 Отговор
    От маалата никои не е умрел така, че не си миите ръцете
  • 17 Мдааааа

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ресми":

    Мрат и млади и здрави спортисти. А тия по-възрастните макар и със заболявания щяха да си живеят още 10-20 години ако не ги беше заразил някой безотговорен льох-ман който го мързи да носи маска. Така ли ще мислиш ако баща ти и майка ти се разболеят? Те са си дали здравето за тебе, да те изучат и изхранят.

    Коментиран от #25

  • 18 Перо

    8 1 Отговор
    Кога мутрата-мишка ще излезе от дупката,да изкаже свойте “демократични и загрижени” мисли,пред протестиращите. Физиономията му е на махмурлия,препил с алкохол-менте.
  • 19 Аз да питам само?

    9 0 Отговор
    Ако докторите боледуват и предлагат лечение на хората от което няма оздравели защо е цялата тази паника?
    Всеки искате да си плаща,но насреща какво предлагате?
    Ако не помага това,което предлагате и медиците са болни,че за какво работите тогава по старата схема?
    Променете нещо стига само усвояване на пари,направете нещо съществено.
  • 20 Ами сега ще получат имунитет...

    7 1 Отговор
    Заразените медици в Пирогов и вече няма да им са нужни и предпазни средства( то тези средства при тях не са и вършели някаква работа досега)Сега вече всичко си идва на мястото.Всички приболедували на предна линия.Боко Тиквуна и на него не му трябва ваксина,сега е безсмъртен.....

    Коментиран от #28

  • 21 умен

    12 0 Отговор
    Този дали е ходил да чака пред кабинета на личен лекар преди тази глупост да видуи за какво става въпрос,че ти трябва отпуска за едно медицинска а представям си сега..

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мда

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "умен":

    Ами така е, ама какво друго да предложи... като не може да помогне дава предложения. Не можем да ги клонираме лекарите, толкова са колкото са.

    Коментиран от #34

  • 24 Пипи Чорапчето

    11 0 Отговор
    И така, стана ясно това, което вече се вижда и с просто око - 8 месеца сте се готвили и пак не сте подготвени!
    Аз съм далече от мисълта, че това е по вина на самите болници, в смисъл на лекари и сестри там - имаше и продължава да има щаб, имаше и продължава да има РЗИ-та, имаше и продължава да има всекидневни говорители по темата - всякакви - от "експерти и специалисти" до математици, анализатори и тълкуватели!
    Само хора за работа явно е нямало!
    Хората за работа остават онези безименни лекари и сестри по страната, на които от работа не им остава време за празни приказки - не им остава време и даже да ви наругаят така, както трябва!
    8 месеца подготовка и - пак същия хаос! И за този хаос, Балтов, вина имат И директорите - та вие сте повече администратори и мениджъри, отколкото лекари! А повечето пари и бонуси на мениджъра трябва да вървят и с повече отговорност - ама явно не е съвсем така!
  • 25 Ресми

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааааа":

    Къде ги видя младите и спортистите да мрат?? или и ти си като медиите, говориш си по презумпция, без да има нищо конкретно. Та от началото на пандемията няма нищо конкретно, гледаме едни данни и толкова, без доказателства. Защо не изнесоха един доклад от аутопсия да го видим тоя корона грип колко е старшен? м? Генерално е пълно с болни хора, които умират ежедневно от най-малкото неразположение! Осъзнайте го хипохондрици такива! И от глад и страх се умира!

    Коментиран от #31, #43

  • 26 хайде

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ресми":

    Кажи го на тоя дето вчера е починал на 27 години без заболявания. Не бъдете толкова сигурни в себе си, не сте бог. Умряха и доста млади и трениращи в чужбина.

    Коментиран от #30, #42

  • 27 Минах през болниците преди.

    12 1 Отговор
    Когато ме деряха за какво ли не, никой не се оплакваше. Прибираха кинтотр и никой не се оплакваше. Днес дойде време да плащат и ще плащат. А този плачко от Пирогов да вземе и да се хрумне, уж си осигурен а плащай и не приказвай. Кой да ги жали тези доктори сега? Съвсем малка част са за уважение, другото са се превърнали в бакали. Елате пред която и искате голяма болница и вижте джиповете на лекарите. Горките, видя им се трудно и опасно. Това са учили и то по желание. Дойде им време да плащат. Ще пострадат обикновените лекари до които не стига плячката. Това този палячо го знае много добре и се прави на улав.
  • 28 много умно

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ами сега ще получат имунитет...":

    То хубаво, ама докато преболедуват и дано да успеят, са 10-20 дни, през това време колко хора могат да умра, без помощт знаеш ли...
  • 29 Заю Баю

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ресми":

    Е, как да си гледаш здравето като въздуха е замърсен, водата отровена, храната пълна с Е-та и палмово масло и какви ли още не боклуци. В предприятието ти късат нервите разни шефове и.ди.оти. Постоянно си под стрес и на работа и на улицата от шофьори камикадзета. А кажи ми ти как си си опазил здравето. Много ми е интересно. Сигурно баща ти е депутат.
  • 30 Смърт без причина няма

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "хайде":

    Ти наясно ли със случая или само пишеш да става лафа?
    Добър начин ли е страхът от вируса да бъде повод са се прикрие истината за смъртните случаи като забраниха аутопсиите?

    Коментиран от #33, #60

  • 31 офф

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ресми":

    Чети малко повече, даже скоро за един фитнес инструктор пак споменаха от Укрйна, дето не вярвал във вируса, в България някои много тежко го изкараха спортисти, ама тогава имаше доктори да ги лекуват.

    Коментиран от #36

  • 32 Гост

    7 0 Отговор
    Колко са частните болници и клиники в България които работят с здравната каса? Да се включват всички !
  • 33 факт

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Смърт без причина няма":

    ами какво да съм наясно, на 27 без заболявания, както и 18 годишното момче, което лятото почина. Фактите говорят. Ако е твоето дете няма така да говориш сигурно.

    Коментиран от #39

  • 34 умен

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "мда":

    Имаха 8 месеца да се организират по някакъв начин.Не знам аз нито съм в щаба нито нищо.нали купиха един самолет с ядки,моат да си ги завират по.дупките например,ето и едно предложение от мен
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 умен

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "офф":

    Ти наясно ли си че всеки от тези спортисти е на някакъв вид стероиди,който ти разказват играта на имунната система и да ти кихне някой и си болен.Това че от вънка е здрав въре е каша....

    Коментиран от #41

  • 37 От 35

    9 0 Отговор
    Защо триете, минете през Пирогов без да знаят кои стри ще ви одерат живи!! От опит го знам. Защо ги прикривате? А отношението на лекарите?

    Коментиран от #40

  • 38 Годжи

    5 0 Отговор
    Га ядохте кебапите напряко не ревахте
  • 39 Къде са фактите?

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "факт":

    Някой написал новина и фактите са тези така ли?
    Ти схвана ли какво искам да подскажа с поста си?
    Журналистите медици ли са?
    Казвал съм на жена защото детето и е починало,след като мина една година тя каза#че и е трябвало време да осъзнае какво и казвам и съм бил прав.
    Като сте толкова повърхностни и лапате като невиждали всичко което ви пишат ще измирате от собствената си самозаблуда и глупост.
  • 40 Беден

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "От 35":

    Баща ми си замина след като лежа в Пирогов 10 дни и му гипсираха крака на 10тия ден и го изписаха да си умре вкъщи!Докато беше там един доктор ни искаха 800 лв. за операция а друг просто намекна, че трябва да дадем. През СОЦА съм лежал 2 пъти и ме оправиха без пари!!!
    АМА ОНОВА ВРЕМЕ БЕШЕ ЛОШО ЗА ТОЛУПИТЕ!
  • 41 Има ли мъже активни

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "умен":

    във фитнеса и да не се боцкат?
    Ходих на фитнес и виждам как масово се инжектират и после не могат да спят спокойно от химии,ама то така е като се избиват комплекси избива не където трябва.
    Всичко е индустрия за пари.
    Забележете от комплекси какви моди излезнаха и на какво приличат жените особенно тези с изкуствените устни?
  • 42 Митко

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "хайде":

    Млади хора са почивали и преди корона вируса бях в 8 клас когато съученика с които седях на един чин почина по нищо не му личеше да е болен беше много палав ама тогава нямаше корона вирус
  • 43 Прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ресми":

    И аз само слушам за един вирус колко е опасен и колко много заразени болни и умрели имало.
    Тази песен всеки ден ни се пере и само сменят изпълнителите защото и те само говорят и никакви доказателства не се представиха.
  • 44 jorj

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "3,14К":

    клукоб
  • 45 Георги

    8 0 Отговор
    Двама доктори си горворят
    Тоя пациент ще го лекуваме ли? Или ще го оставим да живее...
    Значи не сме спазвали мерките а те като гти спазват защо има толкова болни медици?
    То и на Война ако си с каска пак може да те убият като този без каска
  • 46 Митко

    4 0 Отговор
    Къде са камионите с трупове?
    Всеки ден едно и също
    Полицайте щяха ли да искат увеличение на заплатите ако нещата бяха толкова драматични колкото ги изкарват по скоро щяха да напускат за да се спасят а те Дай пари Дай пари значи не е опасно а е за пари!
  • 47 Георги

    5 0 Отговор
    Гледал съм много филми за Войната и да ви кажа никъде не става въпрос за пари като в тая измислена пандемия където се освояват едни пари и всеки иска още!?
    НЯМА ПАНДЕМИЯ ИМА ГОЛЯМА АЛЧНОСТ
  • 48 Я... Я

    6 0 Отговор
    ПРОБЛЕМА ПАК Е ВЪВ ХОРАТА. ПРЕХВЪРЛЯШ ВИНАТА БАЛТОВ (КАТО БМБ ВАШИЯТ УЧИТЕЛ) ПАК НА ДРУГИТЕ..... ЗАЩО????? 7 МЕСЕЦА ИМАХТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТЕ.... ПРАВИЛНО :ХОРАТА НЕ РАЗБРАХА ЗАЩО ДОПУСНАХТЕ ТОЗИ ХАОС???? КЪДЕ БЯХТЕ??? ЗАЩО СТЕ НЕПОДГОТВЕНИ????

    Коментиран от #51

  • 49 Да покажат докторите

    4 0 Отговор
    с работа как се поддържа висок стандарт и стига само далавери.
    Досега като лапате нищо ви нямаше.
  • 50 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Писах преди седмици за това какво следва заради мълчанието и далаверите на докторите,но не и,че съм очаквал да ме разбере или обърне внимание.
    Ще има още интересни неща да се случват.
  • 51 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Я... Я":

    Който копае гроб сам пада в него.
    Просто е като гъбена чорба всичко.

    Коментиран от #56

  • 52 Приказка за глухото жабче

    4 0 Отговор
    Каква е поуката от тази приказка е:
    Никога не слушайте негативните и песимистични изказвания на другите!
    Подминавайте ги, защото Ви отдалечават от Вашите най - красиви мечти!Тези, които носите в сърцето си!
    Винаги мислете за силата, която носят думите! Защото всичко, което чувате или четете повлиява на духа и действията Ви!
    Бъдете винаги позитивни! Негативните хора не намират решения и увеличават проблемите.
    Бъдете глухи, когато някой Ви каже, че няма да се справите!
    Или, че реализирането на една мечта е химера!
    Ние сме това, което мислим!
    Добрият хумор, смехът, щастието контролират и стреса!
    Винаги мислете - АЗ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ!
    ПоЗдрави

    Коментиран от #61

  • 53 Мдааа

    4 0 Отговор
    Та основният въпрос е защо има толкова много заразени и болни медицински персонал след като би трябвало да спазват носенето на маски на 100%.Та отговорът е,че маските не предпазват въобще от вируси и бактерии.Единствено противогазите предпазват.Ама като как се налага носене на противогази не ми е ясно :)!
  • 54 Васил

    2 0 Отговор
    Не хората са виновните а няма никакви мерки жалвай се на шефа си от Банкя
  • 55 Учуден

    4 0 Отговор
    1. В интензивното има 5 човека и е препълнено. 2. Тъй като плановия прием и операциите са забранени Пирогов приема само пациенти с коронавирус, които както каза мошенника Балтов са 90 3. 90 заразени пациента за които се грижат 100 заразени лекари, сестри и санитарки не е ясно колко са 4. Персонал от 200 човека на смяна извън ковид отделението които са си клатили краката. Излиза, че за пациент се грижи поне един лекар и то не какъв да е, а заразен. Балтов в затвора, заразоносителите в бели престилки уволнение и солидна глоба.
  • 56 Я... Я

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Просветен илюминат":

    НЕ РАЗБРАХ САМО :КОЙ КОЙ Е ГРОБО КОПАЧА???

    Коментиран от #58

  • 57 Гневен язовец

    4 0 Отговор
    Защо криете чиновниците- " доктори" от МЗ, РЗИ и НЗОК,както и депутатите-доктори, Дариткова, Лъчо Мозъка и Хасан Адемов?? Я бегом в " Пирогов да помагате??
  • 58 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Я... Я":

    След като медиците видимо поддържат един добър стандард и финансово положение,а смъртността в България е сравнително голяма не означава ли,че докторите наблягат на материалното и финансите вместо да лекуват?
    Ако здравето е най-добрата реклама за тях и тяхната работа и то липсва очевидно,сега те показват колко са заслужили този стандарт на живот и да си го отстояват с реална работа,а не като добри бизнесмени,които гледат финансовите резултати.
    Сега по-ясен ли съм?

    Коментиран от #68, #70

  • 59 Не знам

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Циркаджия":

    колко е доктор, но е добър търговец. Още не е казал защо храни болните в "Пирогов" със сух хляб и салам "кучешка радост"
  • 60 А да си чул

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Смърт без причина няма":

    някакъв смислен аргумент за забрана на аутопсиите? Е, как да се развива изучаването на вируса, без аутопсии Излиза, че някой прикрива нещо, ама какво е то - истината или престъпление ?

    Коментиран от #63

  • 61 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Приказка за глухото жабче":

    Казаното от теб звучи библейски. Само един пример от Библията
    "Смърт и живот има в силата на езика"( Притчи Соломонови 18:21)

    Коментиран от #62

  • 62 Това не е казано от мен

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Не религиозен":

    Всеки може да намери тази приказка в нета и да я прочете .
    Явно си падаш по библейски неща?
    😀😅😂

    Коментиран от #64

  • 63 По принцип знам следното

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "А да си чул":

    В природата няма вирус и не е изследван такъв,който да е като враг и да върлува така както се описва всеки вирус в историята на човека .
    По време на Ебола намират във водоизточници химикал формалдехид.Човек натровени с него има симптоми като заразените от Ебола.
    Има видеа със специалисти доктори за аутопсиите и говорят за тези неща.
    Ясно е,че където има забрани има страх да не бъде разбрано за измамата и хората да не спират да вярват и да се страхуват.
    Каква е логиката да си на 2 метра дистанция от мен?Вируса да не е скакалец?
  • 64 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Това не е казано от мен":

    Явно си падам... А тази приказка просто следва библейската мъдрост. За някои е по-лесно да четат приказки, отколкото Библията. Но, все пак - приказки разни. Трябва да се внимава с източника.
    Аз предпочитам да пия вода от извора. Та затова си падам по библейските ценности в Библията.
  • 65 Важно да се знае

    1 0 Отговор
    Ако нямате симптоми в никакъв случай не си правете тест, защото последиците може да са страшни. Ако пък имате леки симптоми на настинка първо си останете три-четири дни в къщи и си пийте чайчетата и аспиринчета, защото дори да сте с вируса, вероятността да ви се размине без никакви усложнения е над 90%. И тъй, вие обаче не си оставате в къщи и решавате за собствено и на близките си спокойствие да си направите ПСР-тест, въпреки леките или никаквите симптоми.

    Представете си, че той се окаже положителен. Моментално ще поискат от вас да си кажете контактните лица. Тук идва втората грешка. Тестваният прави огромен списък с всички хора, които се е срещал в последните дни - колеги, приятели, близки и т. н. Трябва да сте наясно, че им създавате страшен проблем - всички те задължително ще трябва да ходят и да се тестват за "Ковид-19", а ако не отидат следва глоба и принудително завеждане с полиция.

    Коментиран от #66

  • 66 Темата е доста спорна

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Важно да се знае":

    Освен това и вие и те попадате в капана на здравната ни система, която вече разполага със здравето и свободата ви. Внимавайте и кого давате в списъка с контактите си. Няма нужда вътре да е комшията, с който само сте се здрависали или колежката, с която заедно сте пили кафе във ведомственото барче. Под контактни лица се разбират хората, с които сте в близък продължителен контакт - колегите, с които сте в една канцелария по цял ден, членовете на вашето семейство, с които сте в едно жилище, любовниците, ако сте имали еди къв си контакт тия дни и т. н. Защото дори тези хора от списъка ви да дадат отрицателни тестове, те ще бъдат длъжни да стоят две седмици под карантина за тоя що клати гората, а ако нарушат карантината глобата е брутална - 5 бона.

    Същата глоба се налага и на вас, защото ако сте без симптоми или с леки симптоми ще ви предпишат задължителна изолация в къщи /т.е. същото, което сами можете да направите но за далеч по-кратко време/ само защото тестът ви е положителен, а ако попадате в рискова група /възраст, хронични заболявания/ ще ви предпишат задължителна хоспитализация с шанс да излезете с двата крака напред.

    Коментиран от #67

  • 67 Всеки да си носи кръста

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Темата е доста спорна":

    Защото в болницата ще бъдете заобиколени от други болни хора в дори по-тежко състояние от вашето, смазани психически. Т. е. шансовете да се влошите са по-големи, отколкото ако си бяхте останали в къщи без да си правите доброволно ПСР-тест. Освен това губите свободата си, защото няма как да не изпълните предписанието на здравните власти за задължителна изолация или хоспитализация. Противното означава 5 бона глоба и полиция. Желая ви добро здраве и здрав разум.
  • 68 Я... Я

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Просветен илюминат":

    СЕГА Е ЯСНА ТЕЗАТА ТИ, НО ПРЕДНОТО НАПИСАНО НЕ ПОКАЗВАШЕ ТОВА. СЪГЛАСЕН СЪМ СЪС ТЕБ. ХУБАВО Е ДА ИМА И АРГУМЕНТИ.
  • 69 Счупи тъпомера

    1 0 Отговор
    Това, оня папая теста ли ви го каза, или ви дойде свисше?
  • 70 Лекар от държавна болница

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Просветен илюминат":

    Кои " медици" бе тъп...ар?? Търгашите директори на болници, измамниците Муфта, Кантар и Кунка ли?? Я виж РЕДОВИЯ лекар с 950 лева заплата и тогава дрънкай/!!!

    Коментиран от #71

  • 71 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Лекар от държавна болница":

    Ако лекар работи за 950лв какъв лекар всъщност е той?
    Имат ли лекарите частни кабинети?

    Коментиран от #72

  • 72 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Просветен илюминат":

    Мит е, че лекарите ни са бедни. Най-вероятно има специалисти, който работят в малки общински болници и взимат ниски заплати, но минете през служебния паркинг на някоя от големите столични болници и вижте с какви автомобили идват на работа докторите. Повечето управляват нови коли с цени над 100 000 лева", споделя мнението си Стоян Еленков, които преди месец бил приет за лечение в „Пирогов". Столичани са впечатлени и от автопарка пред болниците „Света Екатерина", „Токуда", „Света Анна", „Александровска", ВМА и т.н. Според тях, ако данъчните си направели труда да сравнят движимото и недвижимо имущество на медиците с фишовете им за заплата, щели да се натъкнат на интересни несъответствия.

    „Наскоро моя приятелка разказа, че има ново гадже - гинеколог с 5-6 години стаж в университетска болница. Той бил с толкова добри доходи, че още на третия месец от връзката им предложил да й купи скъп автомобил. За рождения й ден пък обещал да я заведе на остров Мавриций, където никак не е евтино", споделя впечатленията си за доходите на родните лекари и Елка Маркова. Тя също е убедена, че медиците ни не са толкова бедни, колкото опитват да се изкарат пред обществото.

    Коментиран от #73

  • 73 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Просветен илюминат":


    Blitz.bg
    Начало Общество
    Лекарите ни са бедни? Да, ама не! Някои си докарват по 50 бона на месец
    Някои медици получават едва 600 лева, други тънат в охолство и фучат с тузарски коли

    София, България08 Авг. 2016, 09:47 12608 прочита 1 коментара

    Лекарите ни са бедни? Да, ама не! Някои си докарват по 50 бона на месец



    Българските медици имат едни от най-ниските средни заплати, но в същото време поставят и рекорд за най-високите максимални доходи. Ножицата в месечните им възнаграждения е силно разтворена - от 600 до 50 000 лева на месец. Всичко зависи от болницата, в която работи даден лекар, и от специалността му. Публична тайна е, че най-добре платени у нас са кардиолозите и хирурзите в големите университетски болници.

    Месечните доходи на общопрактикуващите лекари у нас са средно по 10 хиляди лева, а на работещите в Спешна помощ - по около 1500 лева след последното увеличение. Инвазивните кардиолози пък се разписват на фишове с цифри между 30 и 50 хиляди лева, а рентгенолозите в общинските болници - срещу 600 лева на месец. Всичко зависи от специалността и решението на директора на болницата какви бонуси да раздаде на медицинския персонал в края на всеки месец.

    „Мит е, че лекарите ни са бедни. Най-вероятно има специалисти, който работят в малки общински болници и взимат ниски заплати, но минете през служебния паркинг на някоя от големите столични болници и вижте с какви автомобили идват на работа докторите. Повечето управляват
  • 74 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Не може на едни места да има заплата по 50 000 лева, а в същото време на други лекарите да получават по 600-800 лева. Трябва да се каже категорично, че така наречената подвижна част от заплащането не може да бъде повече от два пъти от трудовото възнаграждение например", коментира темата и д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на независимите синдикати в здравеопазването към КНСБ, цитиран от столичен ежедневник.

    Според неговия колега д-р Страшимир Генев дисбалансите във финансирането на входа на системата дават своето отражение и върху заплащането на медиците. „В България се наблюдават огромни различия в заплащането на един и същ или сходен лекарски труд в болничната медицинска помощ. Това се дължи първо на собствеността на клиниките. В частните лечебни заведения трудовите възнаграждения са по-високи в сравнение с тези в държавните и общинските. Ако една болница се е ориентирала към по-скъпи клинични пътеки, тя може да отделя и повече средства за работни заплати", обяснява д-р Генев.
  • 75 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Вторият проблем бил в липсата на единни правила или методика за заплащане, съобразена с вложения от специалиста труд, с обема и с качеството на предлаганата медицинска помощ. Нямало и обвързаност между размера на месечния доход и постигнатите резултати в лечението на пациентите. „Третият проблем е свързан с това, че здравното министерство и касата нямат законови правомощия да поставят изисквания какъв процент от общия размер на здравноосигурителните плащания да се заделят за труд", уточнява още д-р Генев. Затова синдикалистите предлагат като част от реформата да се напише изцяло нов закон, по който да се регистрират лечебните заведения, за да не са търговски дружества.

    Друга идея е да се въведат единни правила за това каква част от парите по клинични пътеки да отива за медиците и как точно да се разпределят тези пари, както и да се въведе таван на дохода, който един лекар може да изкарва от дейността си, платена с публични средства. Експертите в здравното министерство обаче смятат, че за регулиране на несъразмерно високите възнаграждения е нужен не таван, а засилване на контрола. Тогава всеки щял да получава според труда си.
  • 76 балтов чарк

    0 0 Отговор
    след като до момента няма лекарство срещу ковид 19 много ми е интересно как лекуват болните - с плазма, с антибиотици, с нестероидни противовъзпалителни, с антипиретици, антикоагуланти, витамини, кортикостероиди... с какво... на мен това ми прилича на клинично проучване... или на тото 6 от 49.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове