Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 08:45 5 654 31

Започва акция "Зима"

  • полиция-
  • акция-
  • зима-
  • кат-
  • автомобили

Тя ще се проведе в 3 кампании

Започва акция "Зима" - 1
Снимка: БГНЕС

От днес до 30 ноември 2020 г. започва традиционната акция "Зима" в цялата страна. Акцията ще се проведе в три кампании. От 1 до 10 ноември – кампания "С безопасно пътно превозно средство през зимата". Тя е насочена към шофьорите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Ще се проверяват светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС.

Планират се проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките ще продължат и след приключване на акцията.

Контролът ще бъде насочен към:

- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;

- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;

- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;

- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;

- недопускане управлението на велосипеди по магистралните пътища.

Втората кампания стартира от 11 и ще продължи до 20 ноември - "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя". Пътна полиция ще обърне внимание на превенцията над поведението на пешеходците и пътниците, както и над шофьорите, които не осигуряват предимство на пешеходците.

- Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.

- Ще се акцентира на недопускане движението на пешеходци по магистралните пътища.

Специално внимание ще се обърне на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието.

Ще се проверяват пътници в нарушение на ЗДвП и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

От 21 до 30 ноември е планирана кампанията "Безопасно шофиране през зимата". Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

От пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва

- да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

- да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;

- да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима отношение.

По време на акция "Зима" ще се извърши оглед на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия.

Основните препоръки на пътна полиция за безопасно шофиране при зимни условия:

- използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП;

- оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка;

- оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене;

- зареждане с антифриз,

- замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат,

- проверка на изправността на отоплителната система;

- преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство;

- добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците;

- използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане;

- използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вади от шкафа

    30 1 Отговор
    Киселото зеле не е в бидона. Как да слагам гумите?
  • 2 ърп

    45 2 Отговор
    Започва акция "Събиране на кеш" за зимата.

    Коментиран от #8

  • 3 един от многото

    31 1 Отговор
    Идва зима , торбичките на проверяващите трябва да са пълни. Как беш за катеричката рунтавелка: "Че когато , дойде зима , всеки катаджия храница да си има"
  • 4 БАЙ Х@Й

    31 2 Отговор
    Започва акция КАТ ВЗИМА ! Те не че са спирали!
  • 5 приятел съвет

    8 0 Отговор
    да сменят гумите.... Момчета сменяйте гумите с по-плътни,щото нощите стават по-дълги и гушкането с мацките ще е повече!
  • 6 Гост

    19 2 Отговор
    На тия им вдигнаха заплатите с 10% и сега ще има акция през ден, ще ни скъсат от глоби и за най-малкото нещо.

    Коментиран от #30

  • 7 рамбо

    34 1 Отговор
    Това със зарядното за акумулатара кърти бетона.Пропуснали са:суха храна вода,цигари,компас,пистолет със сигнални ракети и др.

    Коментиран от #14

  • 8 Загрижен

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "ърп":

    И си прав и не си... Нали не искаш при по-рязко твое спиране някой с галоши да те размаже, само защото му се е досвидяло да си смени гумите?

    Коментиран от #11

  • 9 БАЙ Х@Й

    17 1 Отговор
    ЩЕЛИ ДА СЛЕДЯТ ЗА : спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тия за марсианци ли ни имат ??? НЯМА ГЛОБЕН ЗА КАРАНЕ НА ВЕЛОСИПЕД ПО ТРОРОАРА !!!!!!!! КАТ ОЩЕ НЕ СА ПРОЧЕЛИ ЗАКОНА СИ , индивидуалните е.п.с. са си МПС има си и категория !!!!!!!!
  • 10 Санде

    21 2 Отговор
    Мвр започва акция “Взима”
  • 11 БАЙ Х@Й

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Загрижен":

    Пич, и аз не искам, ама не искам и в 22:00 ч. на платното да срещам ВЕЛОСИПЕДАЛ без парчета, не искам като си вървя по тротоара да ми подвиква някой ВЕЛОСИПЕДАЛ да се мръдна, че му преча, а вярвам на много от Вас в еднопосочна улица с паркирани коли му е излизал насреща някой с "е.п.с." ! Ама там КАТ са за гъби брато!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 КАТеричок

    13 1 Отговор
    Каква е глобата за "шофьорите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга" ако нямат изправни чистачки и зимни гуми.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Jeep

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "рамбо":

    И зaвърлен курc по оцелявaне.
  • 15 Загрижен

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й":

    Така е, колега, съгласен съм. Но аз имам предвид, че като сложиш надеждни гуми (подходящ размер грайфери и смес на каучукът за нашите условия) смениш неработещи крушки и да ти работят чистачките, долните милиционери няма за какво да се хванат. И най-важното! Като си изряден, до колкото може, така първо пазиш себе си!!!

    Коментиран от #19

  • 16 Човек

    4 1 Отговор
    От първи декиемйври искам сняг !
    Сняг може ли?
    През 2005 / 2006 зимата имаше много сняг, даже много магазини не работиха!
    Става въпрос за град Варна!
  • 17 Виждал съм

    23 1 Отговор
    патрулка Астра на която предните гуми бяха изтъркани почти до теловете и единия стоп беше покрит с тиксо защото беше целия начупен.Чудя се след като и тази кола е част от движещите се по пътната мрежа не подлежи ли на контрол и санкции?
  • 18 Шишо Бакшишо

    8 2 Отговор
    Ехаааа..сега за Данчо Катаджийчето почва голямата лапачка. Лятото беше постничко, ама сега ше има мръвка. А сандъче с пясък трябва ли да носим, и какъв, с каква големина да бъде..размер от чакъл до пясък за мазилка...Лопатката права ли да бъде...кирка, мистрия и корито за вар също , абе и бетонобъркачка май не е зле.Пуста българска дивотия..
  • 19 БАЙ Х@Й

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Загрижен":

    Разбрах те и съм съгласен с теб. Аз също апелирам за самодисциплина и отговорност към другите . Въпросът е, че КАТ не служат за превантивен контрол и не се интересуват от ВСИЧКИ участници в движението! А относно гумите - ела във Варна и ако успееш да видиш 10 таксита със зимни гуми си пусни фиш от тотото! Дали КАТ не знае а !
  • 20 Истината е

    12 0 Отговор
    че ако пътищата не се обработват качествено и с най скъпите гуми човек може да закъса или дори да пострада в ПТП.Преди 2-3 години по пътя от хижа Алеко към Драгалевци при сняг 7-8см един "шофьор" с чисто нова Шкода Йети-4х4 беше пропаднал в канавка и се чудеше как така с нови зимни гуми Дънлоп колата продължила направо в завоя.
  • 21 Васил

    3 1 Отговор
    Акция по събиране на кинти айде че държавните служители очакват следващото си увеличение на заплатите.
  • 22 Старшинка

    3 3 Отговор
    Аз пък не взимам .ПодчертавамНЕ ВЗИМАМ.
    Предупредени сте .Като се срещнем да не се сърдите че сте отнесли глобата в пълен размер

    Коментиран от #23, #28

  • 23 БАЙ Х@Й

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Старшинка":

    Ха ха ! Знаеш ли какво е общото между извънземните и тебе? - Ами всеки е чувал за Вас , ама никой не ви е виждал!

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Скоро

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Старшинка":

    твой колега ме спря заради изгоряла крушка на фара и по тази причина ми написа фиш за 20 лева без да забележи,че съм на шише "Бургас 63" та стига си се обяснявал колко си печен.
  • 26 Старшинка

    1 1 Отговор
    Ми като пиеш парфюм .Пий истинка ракия
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Старшинка":

    Ние пък не ти вярваме!
  • 29 веселяк

    4 0 Отговор
    Абе к'ва акция Зима! В двора ми цъфнаха мандарините!
  • 30 Инспектор Мадуро

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Защо ли мен не ме притесняват всякакви акции?! А сетих се-защото съм с втори златен талон (карам по ограничение и безопасно и съм редовен по всички параграфи)
  • 31 Пенчо

    1 0 Отговор
    Никъде няма текст в закона да пише"зимни или летни гуми"има само големина на грайфер.Важно е водча да е отговорен към себе си и другите участници в движението.Това с акциите е пунта Мара всеки го знае.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове