Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 17:58 1 499 24

България в Деня на будителите

  • неофит-
  • патриарх-
  • деня на будителите

Българи в чужбина представиха своята България във видео писма в инициативата „Будната България“

България в Деня на будителите - 1

"Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите - денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина.

Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност".

С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправя поздравление и молитва към народа по повод Деня на народните будители. Според патриархът, делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания.

Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура - в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух - за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България, казва патриарх Неофит и честити празника, и пожелава здраве на хората.

„И днес България има своите будители. Това са свободните, смели и грамотни хора, които я водят напред. Хората, които не ни позволяват да заспим, а да отстояваме себе си всеки ден“. Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод Деня на народните будители.

„Само в родния ни български език я има думата „будител“, която събира в себе си толкова много – просвещение, патриотизъм, идеали, отдаденост на другите. Будителите написаха българската история, будителството формира българската национална идентичност“, посочва Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е категорична, че дължим по-голяма подкрепа и уважение на хората, които съхраняват ценностите на българския народ, възпитават в добродетели, прозират далеч в бъдещето.

По думите на Илияна Йотова българите са буден народ, който е показал, че иска да живее по правила, в ред и законност. „Когато това се случи, в родината ще се завърнат и тези, които живеят навън“, посочва вицепрезидентът.

В инициативата „Будната България“, организирана от вицепрезидента Йотова по повод Деня на народните будители, се включиха стотици наши сънародници от всички краища на света – от далечна Аржентина, САЩ, Австралия, цяла Европа, Казахстан, Киргизстан. В своите видео писма деца, младежи и възрастни споделят какво ги свързва с родината, с нейното минало и бъдеще. Чрез своите видео писма те създават образа на будната България, късчетата на която са разпръснати по цял свят.

„Събрахме нов, много по-богат образ на България. Българският дух, макар и далеч зад граница, е жив благодарение на нашите сънародници, които с възрожденски плам като съвременни будители разказват прекрасната приказка за България, разпространяват българския език и култура, събуждат в малките българчета интереса към познанието за корените им“, посочва Илияна Йотова.

„Най-важното послание, което ни изпратиха нашите сънародници, е, че искат да поддържат здрави връзки с родината, готови са заедно да работим заедно, за да популяризираме българското и да развиваме България“, изтъква вицепрезидентът. Илияна Йотова е убедена, че енергията, която свързва всички българи в България и по света, ще ни помогне заедно да преодолеем всички кризи и да вървим напред.

„Будната България“ е своеобразно продължение на виртуалния форум „Голи са без книги всички народи“, организирана по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Партньори на „Будната България“ са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Българското национално радио.

Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, отправи поздравително съобщение по повод Деня на народните будители, чрез страницата си във Facebook.

В него тя се обърна най-вече към лекарите, учителите и учените, които през изминалата година попадат във всички заглавия, тъй като именно на тяхната дейност се крепи обществото ни по време на пандемията.

„Този празник е бил създаден преди почти сто години, за да помогне на българите след понесената национална катастрофа. Днес, в условията на безпрецедентна здравна криза, да отворим отново сърцата си за Деня на будителите в търсене на надежда и оптимизъм“, написа Караянчева в социалните мрежи.

„В Деня на народните будители – признателност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред нас“. Това написа в профила си във Facebook министър-председателят Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Според премиера, всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители. Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност, казва още премиерът.

„Хората на изкуството продължават да творят. Да правят живота ни пълноценен. Българският бизнес е все по-иновативен и бързо се адаптира, колкото и трудно да е положението. В този тежък период призовавам всеки един да бъде преди всичко отговорен, да бъде будител пред себе си и обществото. Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици“, пише Борисов в съобщението по повод днешния Ден на народния будител.

В заключение Бойко Борисов казва, че винаги има решения, винаги има изход. Историята не помни тези, които не са могли да ги намерят. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива, заключва премиерът.

Днес е денят на народните будители! Ден, в който изразяваме своята благодарност и почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха стремеж към знание, будност и национално самочувствие. Днес е и денят, в който се прекланяме пред съвременните будители, защото повече от всякога имаме нужда от духовна опора".

С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обръща по повод Деня на народните будители чрез съобщение във Фейсбук. Учителите, преподавателите, учените и изследователите, творците - Вие сте нашите съвременни будители! Вие сте хората, които предавате не само знание, но и създавате бъдещето на страната ни, казва министърът.

"Векове наред светлината на знанието озарява пътя да вървим напред и да опазим като народ своя език, род и Родина. Едновременно със знанието вие съхранявате живо патриотичното чувство и възпитавате следващите поколения да се стремят към успехи, да бъдат добри хора, да станат следващите будители.

Благодаря на всички, че в трудната 2020 година вие показахте и продължавате да показвате всеотдайност и професионализъм във време на пандемия! Вие доказвате, че обществото може да разчита на Вас, а на своите ученици давате достоен пример за подражание, подчертава Вълчев и добавя: Убеден съм, че цялото ни общество, и най-вече ние родителите, изпитваме чувство на благодарност и признателност за всички усилия, които полагате в грижата за образованието и възпитанието на нашите деца.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    3 4 Отговор
    Аз съм в деня на пианството. Бира.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    честит празник БЪЛГАРИ БРАТЯ СЕСТРИ

    Коментиран от #10

  • 3 Никос

    4 0 Отговор
    Има шест неща, които служат на човека: три са в негова власт, а три не са. Очите, ушите и носът не са в негова власт, понеже виждат, чуват и надушват и онова, което той не желае, но устата, ръцете и краката са в негова власт. Стига да пожелае, устата му изричат думите на законоучението или пък сеят хули и клевети, ръцете дават милостиня или си присвояват чужда собственост, дори убиват, краката отиват или на пагубно място, или в дома на мъдреца.

    Коментиран от #13

  • 4 Врачка

    2 2 Отговор
    Не желая да бъда поздравява на по никъв начин от ПКП ,празноглавата Караяневата женица.Позор.
  • 5 Честит празник

    1 2 Отговор
    българи (не само по паспорт)
  • 6 Герппобедавинаги

    0 2 Отговор
    Тя Йотова е будна ,че звънти ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФАКТ

    5 4 Отговор
    К'ви будители к'ви 5 лв.Ядене ,пиене,чалга и дрога.Една умираща държава.Празни приказки на вятъра.Ама,като си на държавната софра,гледаш с розови очила.
  • 9 Русский

    1 2 Отговор
    Не забравя никога съм българският юнак Жоро Илиев и ВИС-2.

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Само СДС

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това е хубаво, че се побългаряваш на този ден, но през останалите 365 дни какъв си? Циганин ли си? Питането е риторично, защото си най-голямият българомразец тук и добре че не трият статиите с години...

    Коментиран от #19

  • 11 Четник

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Русский":

    Днес е денят на “Народните будители” а не на мутрите от прехода,колеги на Борисов.

    Коментиран от #16

  • 12 1944

    3 5 Отговор
    комунистите се правят на будители. хората без родина. ужас ви казвам.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Софиянец

    6 2 Отговор
    Комунетата какво празнуват?! В НРБ беше забранен и забравен този празник и така 45 години. Някой руски будител като путя вероятно имат предвид шумкарчетата.
  • 15 Гост

    6 3 Отговор
    Будна България, будни българи, но в КОМА, БУДНА КОМА!
  • 16 Русский

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Четник":

    Кога ще е денят в памет на Жоро Илиев?

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русский

    0 2 Отговор
    Аз в Русия разказвам на всички за Жоро Илиев. Всеки би искал да се присъедини към ВИС-2.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само СДС":

    БЪЛГАРИН съм а не ром като теб а СДС ИВАН КОСТОВ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ
  • 20 Човека от панелката вратата до асансьора

    3 1 Отговор
    Мене ме буди сина на комшията всяка сутрин точно в 9 откакто баща му му купи цигулка на малката гад. Изкуството е вечно
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове