Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 14:19 3 781 69

Учени до Заев и Борисов: Нациите са изкуствени

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • учени-
  • нации

Според тях досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие е възможно дори по най-трудните въпроси

Учени до Заев и Борисов: Нациите са изкуствени - 1
Снимка: БГНЕС

Български и македонски учени изпратиха отворено писмо до премиерите и външните министри на България и Северна Македония, в което призоваха решаването на спорните въпроси да не протича под натиск, който би дискредитирал постигнатите досега компромиси и споразумения.

Според тях досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие е възможно дори по най-трудните въпроси, това обаче е дълъг процес и не бива да се поставят нереалистично кратки срокове.

"Съвременните хуманитарни и социални науки разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото", пишат учените.

Ето и пълния текст на писмото:

До:

Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония

Никола Димитров, вицепремиер по европейски въпроси на РСМ

Екатерина Захариева, министър на външните работи на РБ

Буяр Османи, министър на външните работи РСМ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от български и македонски учени

Уважаеми Госпожи и Господа,

Ние, представители на хуманитарните и социалните науки от двете държави, се обръщаме към вас в този важен момент, когато на карта е поставено приятелството и добросъседството между нашите две страни и два народа. Опасяваме се, че фокусирането на преговорния процес върху проблемите на миналото поражда нереалистични очаквания и крие огромни рискове.

Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история - като нещо свещено. При така изградената смесена историческа комисия също се възпроизвежда един модел от миналото: представителите на двете национални историографии отбраняват и се опитват да наложат утвърдените в собствената си страна интерпретации.

Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото. Притеснително е също така, чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина.

Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи. Ние живеем в плуралистични общества и работим в академична среда, която приема плурализма на интерпретациите (включително интерпретациите на миналото) за нещо нормално. Поради всички тези причини се обръщаме към вас с призив за разбирателство по актуалните проблеми, а що се отнася до споровете и различията по исторически въпроси достатъчно би било създаването на една по-диалогична среда. Досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие дори по най-трудните за двете ни страни въпроси е възможно, но това е дълъг процес и не бива да се поставят нереалистично кратки срокове.

При това този процес не бива да протича под натиск, който би дискредитирал постигнатите компромиси и споразумения. Всеки разказ за националното минало подлежи на преосмисляне и преоценка, но това трябва да става в свободни академични и обществени дискусии.

Катерина Колозова (Скопие)

Александър Везенков (София)

Любчо Петковски (Скопие)

Стефан Дечев (София)

Здравко Савески (Скопие)

Чавдар Маринов (София)

Димитър Бечев (Оксфорд)


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    64 3 Отговор
    Джендъри ли са тези "учени"?

    То за тях сигурно и мъжки и женски пол са измислица.
  • 2 Българка

    60 3 Отговор
    Стига празноговорене, празнописане и приклякване. Изобщо не трябва да се интересуваме от мнението на продажната ЕНП, Германия. ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ДОГОВАРЯ, ПРЕОСМИСЛЯ
    ИСТОРИЯТА НИ НЕ Е ЗА ПРОДАН
    А ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА Е..........

    Коментиран от #64

  • 3 М да

    31 2 Отговор
    О... не е чудно че от българска страна са все национални предатели на хранилка. Тия твари за пари под всичко може да се подпишат. Условието е едно паричките да са повечко.
  • 4 само питам

    39 1 Отговор
    Как ще се почувства Германия ако ние тръгнев да и посредничим с Австрия?

    Коментиран от #8

  • 5 zeus8365

    40 2 Отговор
    Македонската нация е изкуствена и фалшива, за съжаление и нашата е тотално пропаднала вече....
  • 6 Румен

    39 1 Отговор
    Македония си е наша. Такива кат тия мишки начело на Тиквоча предадоха България. Е затова сме на това дериже. Трошене на глави трябва. Само народа дето спи. Погледни народе как реагират страните около нас.
  • 7 А, да се пишат лъжи в

    38 0 Отговор
    македонските учебници, да се пропагандира антиБГ, да се заличават български надписи, да няма българи в македония, ама никакви, тая поредица пак ли е измислица
  • 8 Именно и то за

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "само питам":

    Признаване на австрийски език, ами да ги попитат
  • 9 само питам

    26 0 Отговор
    На колко парчета ще се разцепи татковината ни, ако от всяко областно наречие почнем да правим отделен език. Вижте само разнообразието на спомагателния глагол за бъдеще време - ще, ке, жа, ша, че и прочие. Това е лудост
  • 10 3274

    11 3 Отговор
    "Прoблeмът e, чe в цeлия ceгaшeн cпoр пo иcтoричecки въпрocи ce изхoждa oт ocтaрeли и твърдe oгрaничeни рaзбирaния зa нaциoнaлнaтa идeнтичнocт, кaтo нeщo извeчнo и нeизмeннo, a зa нaциoнaлнaтa иcтoрия - кaтo нeщo cвeщeнo." ПО- голяма глупост скоро не бях чел.
    ТЕя същите мисля сиг. че и разбирането, че има само два пола е остаряло и не модерно. ДЕа дж*ентълмените, деа.

    Коментиран от #15

  • 11 БГ МАФИЯ В МС

    17 0 Отговор
    ФАКТИ ЗАЩО ДАВАТЕ ТРИБУНА НА ПСЕВДО НАУЧНИ ГЛУПАВИ УЧЕНИ??? ДА НЕ РАБОТИТЕ ЗА СОРОС И ТАКИВА ПОДОБНИ??? ТИЯ ГЛУПЦИ С ТИТЛИ УЧЕНИ ЗАЩО НА КАЖАТ, ЧЕ ЕВРЕЙТЕ И ИЗРАЕЛ Е ИЗКУСТВЕНА НАЦИЯ И ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА. САЩ СЪЩО Е ИЗКУСТВЕНА НАЦИЯ, АВСТРАЛИЯ СЪЩО Е ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА И ИЗКУСТВЕНА НАЦИЯ. Учени до Заев и Борисов: Нациите са изкуствени. БОЙКО БОРИСОВ МНОГО ОБИЧА ДА СЕ ОБГРАЖДА С НЕУКИ, НЕЗНАЕЩИ И НЕМОЖЕЩИ. ОТ ТАМ ИДВАТ НАЩЕ ПРОБЛЕМИ В КОЛОНИАЛНА БЪЛГАРИЯ.
  • 12 въпросче

    21 1 Отговор
    КАК МОГАТ ДА ПИШАТ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ТИЯ "УЧЕНИ"?! КАК НЕ ГИ Е СРАМ?! ИЗКУСТВЕНИ НАЦИИ И ИЗКУСТВЕНИ ДЪРЖАВИ....ТОВА Е ВЪРХЪТ НА ПРОСТОТИЯТА! ВРЪХТА.
  • 13 Всички империи са еднакви...

    1 13 Отговор
    Време е тези дървени спорове, пренесени от софраджий около които стоят патрЕотари и друга азиатска сган, да бъдат оставени в миналото, и двете държави поемат нормален европейски път на развитие. Далеч от "освободители и спасители" на християнството, а иначе-пладнешки имперски разбойници.

    Коментиран от #17

  • 14 Еклектик

    14 1 Отговор
    Ще им се на подписалите писмото македонци и двама нашенски толерасти нациите да са размито понятие и цялото население на Европа да е от латентни палави джендъри, ама за щастие не е така. Затова млък, мерзавци!
  • 15 Е, да тия са някакъв лобистки кръг,

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "3274":

    Соросоиди, понеже македония е изкуствено създадена, айде всички сме изкуствени, не сме ин-витро, бре "учени", а те/Северна макединия/ са продукт на инженерството на коминтерна, доказана близка история
  • 16 Отлично написана статия...

    0 13 Отговор
    Стига патрЕотични пещерни дъвки, за 80 процента дебили, живеещи в края на 19 ти век. Слава на Европа, Слава на България и Македония. !!!
  • 17 Ооо, скрий се ,смешник,

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всички империи са еднакви...":

    Не съм съгласна да ме натиска циганин с бос крак
  • 18 ХХХ

    13 0 Отговор
    Ами, нациите са изкуствени, но аз съм българин, а не германец. Знам немски, ходил съм в Германия, но не се чувствам немец. Колко да са изкуствени нациите?
  • 19 НЕджендър

    8 0 Отговор
    Естествено, че са пед...ти! И поклонници на парите и властта! Истината е само една и обективна - не е плод на "интерпретации"! Резултата от "различните перспективи" и "интерпретации" го знаем - повсеместна умствена пед...стия!
  • 20 УЧЕНИ НА ББ

    11 0 Отговор
    ТИЯ НАШИ УЧЕНИ СА ИЗЯВЕНИ ПЕДАЛИ И ЛЮБЯТ ДА СЕ ПОКАЗВАТ НА ГЕЙ ПАРАДИ ПО БЕЛЬО ОАКАНО.
  • 21 националист

    7 2 Отговор
    Нацията е общност от хора живееща на една обособена територия, характеризираща се с общ език, сравнително еднаква материални и духовна култура и живееща общ взаимно обвързан икономически живот. Нациите са плод на икономическото развитие, продължаващото разделение на труда и формирането на буржоазията като обществена класа. На буржоазията и трябва суровини и пазари. Тя издига лозунга за обединение на хората в една нация. За това нациите се формират през Възраждането. Основни фактори за обединението са: 1 "Общото историческо минало на хората" 2. Създаването на образа на врага, най-често съседа който е зъл, коварен и т.н. , което да сплоти нацията. Всички национални истории са писани в този период с цел сплотяване на нацията. Те са в духа на: колко сме били велики в миналото, но и колко сме страдали от коварните съседи- разбойници. и т.н. и т.н.
    Конкретно : В началото на 20 век 54% от населението на Македония е българско другите са турци, албанци ,гърци, евреи без сърби. Дейците на ВМОРО, макар и българи, виждайки ,че Македония е спорна зона издигат идеята за АВТОНОМИЯ и не случайно преименуват организацията от БългарскаМРО на ВътрешнаМРО. за съжаление българската дипломация в навечерието на Балканската война се съгласяна на дележ на Македония.
    Да не забравяме и действията на някои от българските окупационни власти по време на Първата и Втората св. войни и на БРП/к/ до 1948 г.

    Коментиран от #26, #35

  • 22 Tarnovetz

    14 3 Отговор
    След като живях 13 години в САЩ, мога да кажа, че целта на много мощните Ционистки групи от САЩ и Израел е да създадат "Велик Израел", но да използват Европа за своя провинция и донор, като Ерусалим е вече столица на САЩ и ЕС. Някои от фондациите на Цион са силно представени в Европейския парламент, насърчавайки културното многообразие и членството в Турция; преди около 30 години лидер на много влиятелно ционистко религиозно лоби в САЩ посети България и разговаря с д-р Желев. Така че в момента същите Цион групи използват нашите слаби и корумпирани лидери да се насърчи "Македонско" членство в ЕС, a ориенталката Херо Мустафа активно управлява нашата страна, и ни принуждава да купуваме F16 много скъпо. Няколко пъти US дипломати казаха на Баце Каталунски че Северна Македония трябва да влезe в EU. Ние, българите, не сме свободни хора
  • 23 ЛЛЛ

    13 0 Отговор
    Що не питат гърците дали има нации?
  • 24 Еклектик

    13 1 Отговор
    Лошото е, че нашият Баце ходи, тупа Заев, страшни мИн(у)ети и накрая те му го набили. Набутаха му го с 200 и се свърши. Сега си се върти. В gynapa. Клета, Майко България, с какво заслужи ориста си в последните 75 години:((((
  • 25 МУТРАТА ЗАТВОР

    6 3 Отговор
    Зa cъжaлeниe ocнoвният cтълб нa здрaвeoпaзвaнeтo у нac - дoбoлничнaтa пoмoщ, рухнa. Личнитe лeкaри oт cтрaх излязoхa oт игрaтa и бoлницитe прeляхa. Кoгaтo ceгa някoй имa cимптoми, никoй нe иcкa дa гo прeглeждa. Кaзвaт му - иди cи нaпрaви тecт. Пoлoжитeлният cи ocтaвa caм-caмичък вкъщи и eдинcтвeният нaчин дa ce лeкувa e дa влeзe в бoлницa, зaщoтo c джипитo cи кoнтaктувa caмo пo тeлeфoнa", кoмeнтирa дoц.Мaнгърoв нa cрeщa в Плoвдив.
  • 26 ЛЛЛ

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "националист":

    То от царската ни фамилия България добро не е видяла
  • 27 смок

    5 1 Отговор
    Като са изкуствени,насадете ги и ги полейте с вода,за да пораснат и да станат естествени!
  • 28 Лост

    6 0 Отговор
    Те скоро албанците ще са повече в Македония и България ще им е най-малкия проблем.
  • 29 Много добре знаем коя нация е .....

    9 1 Отговор
    Изкуствена!За две години напълниха площада в Скопие с герой от България и Гърция,откраднати нагло от историята на съседни държави.Ама така е толкова жертви даде България през войните за освобождение на Българите в Македония и накрая интернационалистите на Коминтерна с пълното участие на българските комунисти,вечните врагове на България ,се създаде тази уродлива държава,език и история в полза на сърби и албанци.Грешката от 1989 година ,че тази партия не получи възмездие ще унищожи и България..

    Коментиран от #46

  • 30 Античното Маке

    14 0 Отговор
    Внимавайте, започват да ни обработват!
    Един от тези "Български учени", който не е никакъв Български учен е соросоида Димитър Бечев.Център за либерални стратегии; Димитър Бечев - доктор по политически науки, Директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика..Старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) .

    И това изказване: "Cъврeмeннитe хумaнитaрни и coциaлни нaуки рaзглeждaт вcички нaции кaтo кoнcтруирaни и дoри буквaлнo "изкуcтвeни", a нaциoнaлнитe иcтoрии - кaтo интeлeктуaлни пocтрoeния, кaтo caмo eдин oт нaчинитe, пo кoитo мoжe дa ce ocмиcля минaлoтo"
    работи само и единствено за тези с парите, и големите им корпоративни интереси.
    Без съмнение, мнението на "учените е платено с грантове"
  • 31 БРАТЯ ЗАВИНАГИ

    8 1 Отговор
    Бойко Борисов, министър-председател на Република България ЧЛЕН НА БКП ДО ДЕН ДНЕШЕН

    Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония ШЕФ НА МАКЕДОНСКАТА КОМПАРТИЯ В МОМЕНТА
  • 32 ай де бе

    14 0 Отговор
    Абе, що преди нямаше такива 'учени' да кажат това на гърците??
  • 33 ИВАН ВАЗОВ

    5 0 Отговор
    Иван Вазов:
    Посвещава се на руския народ

    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея –
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!
    * Стихотворението е написано през март 1877 г., по време на обявяването на Руско-турската война.
  • 34 по силна

    0 6 Отговор
    от българската комунистическа история е нямало. Вулгари колко сте силни? прочетете бг история от погледа на други държави ще ви трябва микроскоп.
  • 35 яко ни лъжат

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "националист":

    Нeмци, фрeнци, aнгличaни

    нaши ca врaждeбници,

    дружни c нaшитe тирaни,

    c нaшитe изeдници.



    Cпeкулaнти ca oмрaзни –

    интeрec им пoкaжи,

    чe дa виж дeлa прoкaзни

    и чифутcки в тях лъжи.
  • 36 може ама толкова

    0 2 Отговор
    малоумни, по време на комунидма една лъжлива история и тези историци мои връстници дали пишат истина? не прочели никакъв друг вариант като драскачите тук.
  • 37 !!!?

    3 3 Отговор
    Прави са. Руска нация няма, както няма Османска нация, Римска нация, Австро-унгарска нация,...!
  • 38 тъпи вулгари

    0 6 Отговор
    историята не се пише от бг'то. Бг'история е за зомбиране.

    Коментиран от #52

  • 39 Ал Бънди

    7 0 Отговор
    Тия не са никакви ''учени'', а ''ПРОСТИ''.
    Хомо дружинка Калинка''....
  • 40 Умен до никъде си

    0 11 Отговор
    македония 808 година преди христа а българия 681 година след христа. Явно някой не знае как да сметне преди и след Христа. та пише че македонския език е от българския.

    Коментиран от #48, #49, #59

  • 41 коко

    3 0 Отговор
    безкофеиново кафе,безалкохолна бира,надуваема кукла,изкуствени нации...
  • 42 Някой ден, близките....

    1 4 Отговор
    100 години, няма да има нации и полове....патрЕотични диваци такива. Това е част от прогреса и развитието на технологиите. Ще има "планетяни", а вашите напъни да се пречислявате към разни диваци, ще бъдат изучавани като суеверия...
  • 43 мюмюн

    3 1 Отговор
    ГЕРБ ще изтъргува и това недоразумение-С.М.

    Коментиран от #44

  • 44 сиси

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "мюмюн":

    тиквата ще напълни шкафчето с македонски денари...
  • 45 Шопо

    9 0 Отговор
    Я знам ,че България съществува от 681 г !!! Знам и ,че т.н. Македония съществува от 1948 г ! Знам ,че и кра Вардар има една област,която е част от България и носи името Вардарска България !!!

    Коментиран от #50, #54

  • 46 И аз така мисля,

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Много добре знаем коя нация е .....":

    89г трябваше да отворят досиетата и лустрация, всичко се прикри по времето на костов.Настоящите проблеми са поради тая причина, комунизъм-вечно тлеещо зло
  • 47 Перо

    6 0 Отговор
    Група от няколко джендърски,измислени “учени” се опитват да изопачат историята за българска сметка и да и придадат “интелектуално” разбиране.Цялото обръщение е едно бля-бля-бля... .
  • 48 НЕджендър

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Умен до никъде си":

    Еманация на инфантилния македонизъм! Държави на Балканския полуостров е имало и през 8000 г. пр. н. е., но днешните алб... македонци нямат нищо общо с тях. Затова преди 1945 г. (н.е.) никъде не съществува НИЩО, което да е наричано "македонско" (освен в географски смисъл).
  • 49 Откачалник, ти нямаш, ама НЯМАШ

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Умен до никъде си":

    Нищо общо с тая древна македония-Византия, не си от тях, не си от "елините", дървено кратуно

    Коментиран от #53, #55

  • 50 е това твое

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Шопо":

    знание е комунистическа история.
  • 51 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Е ако сте от Нация, как не е имало Нации?
  • 52 А от кого се пише, от макетата,

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "тъпи вулгари":

    Писахте доста неуморно, т е.преписвахте, бутафорни статуи, накичени като шарена каручка,само че нямат нищо общо с вас
  • 53 а ти вулгарино

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "Откачалник, ти нямаш, ама НЯМАШ":

    ако си от хан Аспарух значи не си българин.Незнаещи историята си катъри.
  • 54 НЕджендър

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шопо":

    Малко грешиш за годината... ПЪРВАТА македонска държава е създадена през 1991 г. Преди това, има само територия с такова име, влизаща в състава на друга държава.

    Коментиран от #56

  • 55 абе вулгарино

    0 4 Отговор

    До коментар #49 от "Откачалник, ти нямаш, ама НЯМАШ":

    не съм византиец, а с макета още по. Турчин съм.
  • 56 Вулгарино що не знаеш

    0 6 Отговор

    До коментар #54 от "НЕджендър":

    Македония е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. Ка̀ран е първият цар на Древна Македония през 808 – 777. Син е на Аристодамид, цар на Аргос. Основното население са древните македонци. Уикипедия

    Коментиран от #60, #62, #66

  • 57 ДАНС

    6 0 Отговор
    веднага да се заеме с предателите в т. н. комисия и съответно присъда, отнемане на българското гражданство и изгонване от България. Поредните продажници!
  • 58 София

    4 0 Отговор
    "Съвременните хуманитарни и социални науки разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени". Точно така , Македония трябва да разбере че е изкуствена държава , още повече че нейното създаване е в модерната история и няма какво толкова да се търси назад във времето, защото както се разрови в далечното минало четем за Византия , България и в последствие за Османската империя и после Югославия. Даже имат възможност да направят избор, да си присвоят нещо сръбско, гръцко, албанско, турско но защо напъват за българското?, защото им е по - близко до обичаите, културата, фолклора и езика . Това показва от къде са.
  • 59 Само а питам

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Умен до никъде си":

    Е, що тогава сте писали и говорили на гръцки???
  • 60 Античното Маке

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "Вулгарино що не знаеш":

    Ами ходи да живееш в антично царство на Древна Македония, намира в днешна Гърция. Ама от там, май, нещо яко ви резнаха квитанциите.
  • 61 Тия учени и те като ООН

    4 1 Отговор
    Превърнала се в политическа организация с шеф етиопски комунист назначен от китай, скри истината за ковид, прав е Тръмп
  • 62 НЕджендър

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Вулгарино що не знаеш":

    Най-обикновена македонска кратуно... Викаш "Аристодамид" и "Аргос" са древни македонски имена!?!? Когато се научиш да не "бъркаш двата щата" (Македония е географска област, а жалкото подобие на държавица носи същото име, защото населението й няма собствена етническа идентичност), евентуално ще разбереш, че в македонските ви кратуни има само малоумщини!
  • 63 Всички империи са еднакви...

    0 0 Отговор
    Има една нация....ФИНИКИЙСКАТА !
  • 64 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    До 2 ком -Другарко знаеш ли какво означава- и защо германската ЕНП =и какво общо има с темата
  • 65 Хитър Петър

    2 0 Отговор
    " Публикувано във факти.бг:
    Всеки разказ за националното минало подлежи на преосмисляне и преоценка..."
    Тогава още утре да заявите че Бисмарк е Българин а Наполеон е първи братчет на Крали Марко
  • 66 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Вулгарино що не знаеш":

    Правилно! Защо обаче като е македонска егейска Тракия до Солун+Пелопонес и остров Тасос приятелите гърци не Ви ги отстъпиха! Защо заради приятелите гърци, които Ви опънаха приятелски с американска помощ сменихте какво ли не!? И конституция и държавно име, и какво ли още?! Така както е наведено между Албания и Сърбия положението на РСМ - колко още ще устиска "бузките"?! Но като за пред Европа се дръвчи на България като в турска баня! Ние българите можем и да почакаме, на "братята" времето изтича бързо!
  • 67 философ

    3 0 Отговор
    С изкуствено разделение само наливаме вода в мелниците на "великите сили", които винаги са работили за това - да разбият Балканите на малки слаби държавици.
    Бъдещето на Македония е само с България, в противен случай ще стане провинция на Албания.
  • 68 БРАТИНЬО

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Публичният образ на премиера става все по-отблъскващ
    Борисов вече е домашен насилник, опиянен от собствената си ферментирала душа
  • 69 БОКО ПАНДИЗ

    1 0 Отговор
    бойко и той е учен , ЗНАЕ ГИ ТИЯ РАБОТИ НИЩО ЧЕ Е ПРОСТ - САМ СИ ГО ПРИЗНА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове