Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 18:44 5 405 24

24-годишен с COVID-19 почина в Горна Оряховица

  • 24-годишен-
  • починал-
  • горна оряховица-
  • covid-19

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни

24-годишен с COVID-19 почина в Горна Оряховица - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Двама мъже са починали от COVID-19 през последното денонощие в област Велико Търново. Единият е само на 24 години. Той е издъхнал в болницата в Горна Оряховица. Вторият починал е 71-годишен мъж, съобщават от РЗИ-Велико Търново.

24-годишният пациент от село Камен е приет на 6 ноември, около 12,30 часа по обяд в Спешна помощ- Горна Оряховица с оплаквания: безсилие, обща отпадналост, слаба суха кашлица и недостиг на въздух.

Назначена му е рентгенография на бял дроб, която отчита картина на тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19. Направени са ЕКГ и кръвни изследвания, като дежурният лекар насочва пациента за хоспитализиране в МБАЛ. Болният е бил приет в ковид отделението където е мониториран, направен му е PCR -тест и веднага започва адекватно лечение по протокол- подаване на кислород, антикоагулантна терапия, широкоспектърна антибиотична терапия, кортикостероиди и симптоматична терапия.

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни с Азакс 500 мг, Ердомед, парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар. Имал е и затлъстяване.

Поради влошаващите се лабораторни и клинични показатели на фона на оптимална терапия, болният е трансфериран в интензивния сектор, където е интубиран в продължение на два дни.
Въпреки положените усилия на медицинските екипи, пациентът е починал в 5,20 часа на 9 ноември.

Заболеваемостта в областта е 271,3 на 100 000 души. През последното денонощие са регистрирани 41 нови лабораторно потвърдени случая.

Има много заразени учители. Под карантина за 10 дни са ученици и преподаватели от паралелки, които са били контактни на учители, дали положителни резултати на тестовете за COVID. Те са в СУ „Бачо Киро” в Павликени (1 учител); СУ „Иван Момчилов“ (1 учител) и ДГ „Радост” (1 учител) в гр. Елена; ДГ „Здравец“ (1 учител) и ДГ „Евгения Кисимова“ (1 учител), гр. Велико Търново.

С предписания на РЗИ – Велико Търново са разпоредени съответни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградите на училищата и детските градини; преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици, и др.

Към 00:00 часа на 11 ноември на територията на област Велико Търново са диагностицирани с COVID -19 общо 1305 лица, от които:

- излекувани: 619 лица,

- в домашна изолация: 514 лица,

- хоспитализирани: 133 лица,

- починали: 39 лица.

- карантинирани лица: 1025, в т. ч. и близките контактни на потвърдените случаи на COVID - 19.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос ?

    28 20 Отговор
    И кво излезе , че всеки втори дал фира през 2020 ще го пишат , че е от короната

    Коментиран от #18

  • 2 Писна ми

    27 12 Отговор
    От тези тъпотии поцвл ден!!!!
    Всеки умрял от каквото и да е и бръкнат ли му в носа и има + тест за тая тъпня веднага се почва с голямата тръба да се реве!!!
    Пълни ооооолигофрени
  • 3 Васил

    39 3 Отговор
    Я са да ги попитам скапаните лекари как така взехте Нинова веднага а това момче сте го оставили за домашно лечение а после се чудите защо ви бият прав е народа. Значи данъкоплатеца плаща а не му се осигурява лечение а политика може.

    Коментиран от #20

  • 4 Да попитам

    33 7 Отговор
    "тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19. " някакъв нов медицински термин ли е? Или лекарите , ковида вече от разстояние го познават?

    Коментиран от #6, #13

  • 5 СТЪКМИСТИКА

    32 4 Отговор
    ДАЙТЕ РЕНГЕНОВА СНИМКА НА ОБИКНОВЕНА ТЕЖКА БРОНХОПНЕВОНИЯ И ТАКАВА ТИП COVID-19

    Коментиран от #12

  • 6 ренгенолог

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Да попитам":

    Като плювне докторицата на симката и кат се замаже едно убаво и става атипична.

    Коментиран от #22

  • 7 факт

    14 0 Отговор
    геноцид
  • 8 В провинцията

    14 1 Отговор
    няма спасение.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баро Вкаров

    5 3 Отговор
    А мое ли да се заразиш от изпуснати газове?
    🐷🐖🐷🐖🐷
  • 11 Обективно

    12 3 Отговор
    БРОНХОПНЕВМОНИЯ ТИП КОВИД НЕ СЕ ЛЕКУВА С АНТИБИОТИЦИ И КОРТИЗОН. ТЕ СА ПРОТИВОПОКАЗНИ И ДОВЕЖДАТ ДО ЛЕТАЛЕН ИЗХОД. ПРОТОКОЛЪТ Е НЕПРАВИЛЕН.
  • 12 Asdfg

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "СТЪКМИСТИКА":

    Браво! 👍
  • 13 Имал е

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да попитам":

    ...рентенова снимка. Тип ковид НЕ Е БАКТЕРИАЛНА ПНЕВМОНИЯ.
  • 14 СМЕНЕТЕ ПРОТОКОЛА

    8 1 Отговор
    ГРЕШЕН Е.!!! ТАКА ЩЕ УБИЕТЕ МНОГО ХОРА ВКЛ. И МЛАДИ.
  • 15 ggg

    2 4 Отговор
    Успокойте се, в Камен българи няма !
  • 16 да питам

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Назначена му е рентгенография на бял дроб, която отчита картина на тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19
    откога по рентгенова снимка може да се определи вируса?

    Коментиран от #21

  • 17 pitam

    9 1 Отговор
    Борисов на 60 години иЗкара вируса леко и се излекува не умря, а млади момчета и момичета на 20- 30 години умират така ли..

    Коментиран от #19, #24

  • 18 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    Пневмонията в виновна която се получава в следствие корона вируса! Тука проблема е , че хората не се диагносцират от лекар лично а по телефона с димите стой вкъщи и се лекувай! В случая какво и пневмония да е толкова време на домашно лечение вероятно за съжаление пак щеше да е със същия край! Март месец Кристивн Дорстен казваше на германците да не чакат а веднага да търсят лекар при първи симптоми! Обяснявяше как като се приеме човек в болница в самото начало лечението му продължава не повече от 6 дена и е изписван така ще имат по бързо повече свободни легла ! Докато пациент посъветван да се лекува сам в къщи и след 6-7 ден е приет то лечението му в минимум 2 пъти по-дълго! Това някак си не си не се разбра в България и не само !
  • 19 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "pitam":

    Дори и болен наистина да в бил нали се сещаш , че екип на ВМА с оборудване са били неотлъчно до него! Ти недай си Боже се разболееш и с теб ли ще се постъпи така? Съмнявам се ще обикаляш от болница на болница както вече се случва с не малко хора!
  • 20 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    визираш само Нинова? А Бойчето, а? Той е супермен, него го лекува само джи-пи то му? И това джи пи май беше гинеколог,а?
  • 21 Нали са му правили после иPCR

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "да питам":

    И по ренгенова снимка може, ако е много изразена пневмонита, защото тази от ковид изглежда различно. Но в Китай беше разрешено за диагностика да се използва Компютърна томография. Дори без PCR, защото при ковид - 19 има специфична картина на дробовете, която не е характерна за пневмониите, вследствие на грип и други причини.
  • 22 МММ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ренгенолог":

    Дори те знаеш правилно да пишеш, то си компетентен
  • 23 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    горкото момче изкарах ковид 19 и знам какво е
    Бог да го прости заминал си е млад
    дано е в Рая !
  • 24 vasik atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "pitam":

    ти си бил много глупав !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове