25 Ноември, 2020 12:17 2 533 42

Петър Велков: Хиляди животи бяха загубени, поне 50% от тях можеше да бъдат спасени

  • петър велков-
  • смъртни случаи-
  • заразени-
  • мерки

Със сигурност през следващите дни ще се увеличи броят на смъртнтие случаи - поне с 50% за всяка следваща седмица, прогнозира математикът

Петър Велков: Хиляди животи бяха загубени, поне 50% от тях можеше да бъдат спасени - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Сега скачаме с над 50-70% нагоре по отношение на смъртността на населението. На милион население се нареждаме на първо място по смъртност. Според статистиката да почине човек от COVID-19 е най-вероятно това да се случи в България. Това каза математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Във всички държави, където има затваряне, до 14-28 дни има намаляване на хоспитализацията и по-късно се отчита и по-малък брой на починалите, каза той.

И подчерта, че митът, че в Швеция няма мерки не е факт. Изтъкна, че там самосъзнанието е друго и макар да няма локдауни хората ходят с маски и ограничават контактите си.

"Много е важно тези мерки, които бяха предложени, да се вземат. Ефекта ще го видим от 14 до 28 дни. Смъртността ще продължи да расте обаче", предупреди Петър Велков.

"Хиляди животи бяха загубени, поне 50% от смъртните случаи можеше да бъдат спасени. Ние загубихме хиляди животи заради ненавременно взимане на мерките", отбеляза той.

И още от това, което прогнозира математикът, е, че със сигурност през следващите дни ще се увеличи броят на смъртните случаи - поне с 50% за всяка следваща седмица. Ще стигнат най-вероятно 200, те и в момента най-вероятно са над 200.

Петър Велков обърна внимание, че ако няма навременен локдаун с кратък период, ще изнемогнат всички системи, включително и икономиката. Той е съгласен обаче с мненията, че трябва да има подпомагане на държавата към хората, които ще останат без работа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лицемери

    17 5 Отговор
    Глупости, умрелите от глад няма да ги броим нали?
  • 2 Една жена

    15 6 Отговор
    За тези, които е можело да бъдат спасени, но неса, за техните деца родители и близки властта на съд! За умишлено отнемане на животи затвор доживотен
  • 3 мечо

    4 6 Отговор
    да но нестане така аз сам болен за втори пат тас година нищто не надушвам неям само на бира карам от два дена но за тест ниямам пари ако утида и те щте ме затворат да не излизам нужна е помош на хората да се дадат пари поне по 500евро на човек
  • 4 ТАКА Е,..

    9 17 Отговор
    Можеше, но.. ДРУГАРИТЕ ПРЕДПОЧЕТОХА.."ШИПКА","СОФИЙСКАТА БУЗЛУДЖА", "ВЕЛИКИ Г-ЕЙ ВЪСТАНИЯ" И ПРЕВРАТИ

    Коментиран от #6

  • 5 не е новост

    17 2 Отговор
    Ама ние си бяхме пак първи по смъртност в света на 1 млн човека, а веднага след нас е Сирия, където се водят военни действия от 11г насам без прекъсване.

    Коментиран от #24

  • 6 наблюдателен

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТАКА Е,..":

    Щом оня със зеления и оранжевия байрак още е по площадите (включително и в момента), значи вирусът е пълна Пунтамара.
  • 7 Знаещ

    18 3 Отговор
    А бре, математико, не всичко е математика. Да, ще ги спестиш математически сега и ще ги загубиш след три месеца. С мерки пандемия не се бори. Само се удължава агонията.
  • 8 Просто

    9 5 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #14, #16

  • 9 излизам и аз

    6 3 Отговор
    Достойна жена иска в момента заем от куките пред Мин на здравеопазването. Женицата няма пари за маска.
  • 10 doektordre

    13 1 Отговор
    ти откъде изпълзя бе, неграмотник? барабар Петко с мъжете...виждал си умрели...мухи. Преди 8 години къде ти беше математиката?, когато умираха деца от свински грип... нещастник
  • 11 срамота

    4 4 Отговор
    Само достойните жени не носят маски на протеста, мъжете са се забрадили като кадъни.
  • 12 среднощен

    6 0 Отговор
    "..Той е съгласен обаче с мненията, че трябва да има подпомагане на държавата към хората, които ще останат без работа."; Последното предполага "силна държава"..? "Силна държава" без високи данъци и работеща правна система - няма..? В такива кризи се виждат слабите страни на икономика с голям "сив сектор"... Работещата здравна система е проекция на "силната държава"... Тя е "нервната система" на обществото... Има ли здраве - има и спокойствие в обществото...! ФАКТ.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Между 50 и 70% разликата е 20на сто....Тази прогноза е равносилна на следната...:–)))) МНого вероятно е Пулев да загуби мача си с Джошуа между 1ви и 12 рунд....За такава прогноза се казва това не е прогноза!Когато излезе Статистиката за 3седмица на Ноември прибавете към нея 50%,или 70%.... и да видим ....Стъкмистиката е в техните ръце....Но все пак Математиката си е Математика!
  • 14 азазаз

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Просто":

    Малоумно изказване на фона на мъката на хората. Явно се изявява на Господ, за да знае кой колко е можело да живее. Повечето са възрастни хора с придружаващи заболявания. Никой на света няма как да знае дали и колко са щели да живеят!
  • 15 въпрос

    4 0 Отговор
    Откъде накъде математиците почнаха да разбират от медицина и да дават мнения , а пък лекарите инфекционисти и вирусолози биват пренебрегвани и отричани. Смъртността се дължи на невъзможността на здравната система да лекува тежките случаи поради липса на медици и липса на адекватно лечение и медикаменти . Поради престъпното отношение на властта към здравната система години наред и некадърните калинки ,които я ръководят плюс чудовищните кражби чрез лекарства и мед.изделия .
  • 16 азазаз

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Просто":

    От вчера само едно и също мрънкаш- думи без доказателства, нагодени данни.... платена публикация отвсякъде...
  • 17 Hoho Boho

    3 2 Отговор
    Гениално!
    Математикът прогнозира:
    Ще има локдаун и
    "със сигурност /.../ ще се увеличи броят на смъртните случаи
    - поне с 50% за всяка следваща седмица."

    Ами то и до сега така си беше.
    А сега да каже каква е ползата...
  • 18 Факт

    4 1 Отговор
    Борисов се кри и истерясваше цяло лято в джипката.
  • 19 Ах, тази Швеция...

    2 2 Отговор
    Колкото източници, толкова и версии. Вчера четох за там, че всъщност не са толкова много хората, носещи маски. Разчитат на самосъзнанието и отговорността на шведите, ама са си направили сметката без кръчмаря. Имаше и снимка от Швеция - чернокоси, с мургава кожа...В представите ми за швед(к)ите някак все фигурира руса коса. А иначе явно и правителството започва да се усеща. Започва да въвежда някои мерки, без да се съобразява със здравните си органи, които досега диктуваха положението. Зима иде. И в Швеция става студено. Хората ще прекарват все повече време в затворени помещения. Има вече доста очебийна промяна в ситуацията с новорегистрираните и починалите в Швеция и тенденцията е зачестяване на случаите, както на новорегистрираните, така и на смъртните. Разчита ли само на отговорността на народа си да спазва елементарни мерки, Швеция определено ще направи голяма грешка. Особено през зимата.
  • 20 Centurion

    3 1 Отговор
    Това не важи само за сега,и не е от вчера! Здравеопазването,или по скоро липсата на здравеопазване дава и своите резултати!Отделно и качеството на живот в България е ниско,лоши условия на труд, напрежение,пред несигурността,и това е благодарение на управляващите и "демократичните "промени!!!Изобщо голямо щастие цари по тази наша земя!
  • 21 Перо

    4 0 Отговор
    Може това да е целта на занятието,повече измрели,по-малко разходи и повече кражби за мутренската власт!
  • 22 Пфф

    3 5 Отговор
    Лъжеш, бе! Бях в Швеция преди 2 седмици! Няма никакви мерки, не видях човек с маска! Платени лакеи сте!!!

    Коментиран от #35

  • 23 м даа

    2 3 Отговор
    от един месец са затворени , барове и дискотеки и какво от това броят на заразените си стои на едно ниво горе-долу . Значи не там са контактите , а в работните колективи , защо не затворят предприятията дето седят един до друг като в консерви , а все в заведенията и фитнесите се оглеждат без никакво доказателство .
  • 24 Кефиш с простотия

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "не е новост":

    Сирия е на едно от последните места по смъртност в света. 3 ПЪТИ по-ниска от Гърция. Единствената причина е че средата им възраст е 23 години, а у нас е двойно повече

    Коментиран от #25

  • 25 факт

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Кефиш с простотия":

    Не се дължи на по-старото население , а на убитата здравна система , на прогонените лекари и медицински сестри .
  • 26 Да бее.

    1 1 Отговор
    В БГ от 20 г. смъртноста е еднаква и висока със или без пандемия. За какви хиляди умрели тресе този.
  • 27 Centurion

    2 1 Отговор
    Българите сме рекордьори по смъртност,и преди някой да заговори за Ковид.Защо е така?Да Нено половината от починалите преди години от други болести да не е могло да бъдат спасени,или най малко живота им удължен с година или повече???Можело е,ако бяхме нормална страна.Ние сме бедни и изостанали,по доходи,по социални услуги и политики,но пък от екрана ми внушават ,че сме в клуба на богатите!!!Сами преценете къде е истината.Ние сме донор,на други държави и икономики!Злато,ток,Хранителни вериги и най важното жива сила,мотора и цвета на нацията е изсмукан.Тук остават 2.2 милиона пенсионери,800 000 цигани,400000 административни търтеи и една шепа работещи,чудещи се как да оцеляват!!!Със всяка измината година демографията ще се променя със знак минус.Ами това е накратко "розовата" перспектива която ни очаква!!!
  • 28 Стоянов

    7 0 Отговор
    Хайде без ако и можеше!

    Не се правете на по-знаещи от Господа. защото тук нещата не опират до математика или до друга псевдонаука!

    Така че такива коментари от типа - какво щяло да стане, ако евентуално еди какво си било направено - са абсолютно некоректни и неетични, и нередни и неправилни, и безумни и т.н.т.
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    в момента съм в Сайт,който на живо дава Раждаемост ,смърт в бг през деня...Сподели го пост АБВ ,пише във сайт ви и инфото за Корона вирус!Ако го приемем за достоверен този математик бая сее изхвърлил в прогнозата си....До вовента днес в бг са починали 162човека....На за 13,32ч са починали 162 или средно на5,0123минути умира човек...С това темпо не можем да спечелим !вото място по смъртност дори на Балканите ,за Ужас на власта ни....

    Коментиран от #32, #33

  • 30 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    Тъй като Питър Пан Велков никога не е управлявял кризи -не е експерт , а е И З П Е Р К Т !!!!!
  • 31 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    НЯМАЛО НОВОСТИ В МАТЕМАТИКАТА ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЕ !!!??? АЙДЕ БЕ ---- БЪЛГАРИЯ Е ПИОНЕРЪТ - НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МАТЕМАТИКА !?!
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    До този момент в бг са се родили59034 бебета ,а са починали от ХУБАВ ЖИВОТ-наречен Ковид от власт-бг 94679!Един град от 35000е изчезнал от бг....

    Коментиран от #38

  • 33 И аз по едно време

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    мислех, че такива сайтове "предават на живо". Но я помислете, възможно ли е действително? Все пак би трябвало човек да бъде регистриран за роден/починал, което малко или много е свързано с попълване на документи, обработката им и т.н. Напълно е възможно човек, който сега "на живо" бива отчетен от такъв сайт за починал, всъщност да е починал вчера или преди два дни, и просто сега да са му вкарали данните.

    Коментиран от #36

  • 34 Политолог

    5 0 Отговор
    Абе слушайте Мангъров и да не ви пука - най-великия учен на планетата! Грипчето е слабо, липов чай и супа топчета и всичко е наред! Маските са за да ви затварят устите, а дистанцията за да не злословите! И никви ваксини ей!
  • 35 Пешо Минчев

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пфф":

    Къде беше точно, да не си объркал държавата? Щото аз съм там по принцип и всички са с маски.

    Коментиран от #37

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "И аз по едно време":

    Да,но докато чакаме 3седмица от ноември на ЧСИ....Виждаме,че имааааа Разминавания в Данни ЧСИ И ТЕЗИ.....И на кого да Вярваме....Наште са заинтересовани да мамят!!

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Не мисля, че всички носят маски

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пешо Минчев":

    Гледам различни снимки от Швеция. При около 10-20 души на снимка, рядко се вижда и един с маска. А и, не мисля, че всеки би сложил маска. В държави, в които маската е задължителна, също не всеки я носи, а пък камо ли, в държава, в която те молят, а не задължават. Но, доколкото разбирам, шведското правителство започва да променя курса, така ли е?

    Коментиран от #41

  • 38 Другия с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Нема да се плашиш...Така е от 20 години насам,откакто два милиона безработни избягаха от Приватизираните и нарязани на скрап предприятия...Всяка година сме минус 50 хиляди....
  • 39 Хм, вече питах и други

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    коментиращи, дали същия довод като Вас - че на нашите не можело да се вярва (сигурно е така), но никой досега не ми даде конкретен отговор на въпроса - откъде въпросните сайтове "предаващи на живо" (броячите от типа на countrymeters и worldometers) вземат данните? Колко източника има за тази информация? (Признавам, за България зная само НСИ като официален и затова предполагам, че и другите/чуждите сайтове черпят информацията си от него). Веднъж сравнявах данните за България относно CoviD - числата в сайта на НСИ и тези във worldometer съвпадаха 1:1.
  • 40 Нещо гнило в Швеция и worldometer

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Шведите и днес актуализираха: новорегистрирани 230514 и 6555 починали. Отново има разминаване в интерпретацията на данните: вчера новорегистрираните бяха 225560, а починалите 6500, т.е. днес има 55 нови смъртни случая. Във worldometers пише "New deaths: +14"?!?!?!
  • 41 Пешо Минчев

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не мисля, че всички носят маски":

    Абсолютно! И правителството и хората. От начало там гледаха на нещата като Мангъров, впоследствие всички разбраха, че стадния имунитет е невъзможен без ваксина и това ще доведе до провал с много жертви и започнаха въвеждане на мерки, хората станаха много по-внимателни и все повече носят маски и се дистанцират

    Коментиран от #42

  • 42 Ами, не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пешо Минчев":

    Гледам какво пишат в международната преса. И снимки има, както казах. Има ги табелите, с които се апелира за спазване на дистанция, но хората наоколо са без маски. С малки изключения. Зная, че Тегнел е като Мангъров, или обратното. Не би ме учудило хората сами да започнат да носят маски, доколкото разбирам, започват да се убеждават, че теорията на Тегнел може да бъде доказана или оборена само с цената на много човешки животи. (Гледам, че около 5200 от общо 6555 смъртни случая са в рамките на точно 3 месеца - от 28 март до 28 юни, което е доста стряскащо и е на път да се повтори). А и Löfven явно започва да апелира за въвеждане на по-строги мерки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове