26 Ноември, 2020 11:20 1 747 23

Парламентът прие бюджета

  • бюджет 2021-
  • парламент-
  • народно събрание

Общата сума за общините възлиза на 4.934 млрд. лв.

Парламентът прие бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде Фокус. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Както Dir.bg вече писа, в основните показатели на бюджета - приходи и разходи, се наблюдава тенденция на номинално увеличение, при условие че се изключат разходите през 2020 и 2021 г., свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията. Според финансистите независимо, че параметрите на разходната част на бюджета за 2020 и 2021 г. надвишават 40 %-то правило по чл. 28, ал. 1 от ЗПФ, то след елиминиране на ефекта от временните разходи за COVID-19 мерки, те са в рамките на ограничението.

Бюджетът предвижда приходите за периода да се увеличат до 47.645 млрд. лева. Разходите също се увеличават - на 52.532 млрд. лв. за 2021 г.

Заложен е ръст на БВП от 2,5 процента и дефицит от около 5 млрд. лева (3.9% от БВП).

Предвижда се темпът на нарастване на консолидирания дълг на сектор "Държавно управление" да бъде в диапазона от 27,5 % от БВП през 2021 г. Независимо от повишената му стойност той остава далеч под максимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския критерий за конвергенция от 60%.

В областта на данъчната политика в средносрочен план се предвижда запазване на основните приоритети, свързани с подобряване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. Запазват се ниските данъчни ставки за корпоративните данъци и тези за данъците върху доходите на физическите лица, като важна предпоставка за инвестиции, икономически растеж и заетост.

Приоритетите на Бюджет 2021 основно са политиката по доходите и пенсионната политика.

Политика по доходите

Предвижда се увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2021 г. на 650 лв., като този ѝ размер ще се запази и през 2022 и 2023 година.

През 2021 г. ще бъде постигнато планираното удвояване на средствата за възнаграждения на педагогическите специалисти спрямо 2017 г., като за целта са разчетени 360 млн. лв. за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците и увеличение на възнагражденията с 57,8 млн. лв. за непедагогическия персонал.

За 2021 г. са планирани целогодишно средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020 г. на разходите за персонал на системите на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, в т.ч. за служители на първа линия, които бяха включени в социално-икономическия пакет на правителството.

Бюджет 2021 предвижда и увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, който не попада в обхвата на пакета от социално-икономически мерки на правителството.

За 2021 г. е разчетено увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на персонала за изборните длъжности и за заетите в системата на съдебната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за формиране на възнагражденията.

Пенсионната политика

В Бюджет 2021 са осигурени допълнителни средства, както следва: 474,0 млн. лв. за увеличение на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. от 1 януари 2021 г.; 94,0 млн. лв. за увеличение на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1 200 лв. на 1 440 лв., считано от 1 януари 2021 г.; 884,2 млн. лв. за мерки, свързани с осъвременяване и изчисляване на пенсиите, в т.ч. за целогодишно изплащане на увеличените от 1 юли 2020 г. пенсии с 6,7 %, както и ново осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2021 г. с 5%; 318,0 млн. лв. за изплащане на добавки към пенсиите на всички пенсионери до месец март 2021 г. включително.

Бюджетни взаимоотношения с общините

Парламентът одобри трансферите за общините през 2021 година. Общата сума възлиза на 4.934 млрд. лв.

Най-много средства са предвидени за Столична община - 664,748 млн. лева. Столицата е следвана от Община Пловдив, за която депутатите гласуваха бюджет в размер на 208,322 млн. лева. Община Бургас ще получи 139,814 млн. лв., а Варна - 195,253 млн. лв., Стара Загора - 99,522 млн. лв., а Русе 93,679 млн. лева.

В Бюджет 2021 са предвидени еднократни трансфери за подпомагане на общини с население под 30 000 жители, които нямат достъп до общата изравнителна субсидия, съгласно механизма за нейното разпределение през 2021 г. Това са основно общини, при които е отчетено намаление на приходите от данък върху недвижимите имоти с повече от 5 на сто и на приходите от туристически данък с повече от 15 на сто по данни от отчета за касово изпълнение на бюджетите им към деветмесечието на 2020 г. спрямо отчета им за същия период от предходната година.

Припомняме, че в понеделник бюджетите за 2021-а на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса също бяха гласувани на второ четене.

В днешния пленарен ден депутатите решиха от 1 януари 2021 г. Антидопинговият център да премине към Научноизследователската и изпитваща лаборатория в спорта към СУ „Св. Климент Охридски“.

Считано от 1 януари 2021 г. функциите, дейността, активите, пасивите, архивът, както и задължения на Антидопинговия център към министърът на младежта и спорта, свързани с Лабораторията за допингов контрол, преминават към Научноизследователската и изпитваща лаборатория в спорта към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Дейността на Научноизследователската и изпитваща лаборатория в спорта към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се осъществява от служители, които работят по трудово правоотношение, в това число заемащите длъжности.

Народното събрание реши в срок до три месеца от влизането в сила на закона Министерският съвет по предложение на министъра на спорта трябва да предостави правото на управление на помещенията на Лабораторията за допингов контрол в сградата, намираща се на ул. „Никола Габровски“ номер 1.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за нощния труд, заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. Социалистите предлагаха положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от 35 % за всеки отработен час.

Парламентът отхвърли и предложението на „Обединени патриоти“ за ваучерите за почивка.

Парламентът отмени чл. 19, ал. 7 от Закона за потребителския кредит, за който вчера президентът обяви, че ще наложи вето. Текстът бе гласуван от депутатите миналата седмица чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

В рамките на дебата от опозицията възразиха, че така се създава правен хаос, защото на практика този текст не съществува, а е върнат за ново обсъждане от президента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор
    бюджета е прекрасен аз винаги ша гласувам за ГОСПОДИН БОРИСОВ зашото ми дава още 50 лева към пенцията от 220 лева и сега земам 270 лева ми се падат по 8 лева на ден да живея с тях се храня 3 пъти плашам си тока вода интернет телефон лекарства и зимата отоплението с тези пари просто РАЗКОШ затова винаги ша гласувам за ппгерб за да живея добре както сега

    Коментиран от #3, #12, #15

  • 2 Март

    12 1 Отговор
    Месец нов бюджет каквото не е влязло в шкафа
  • 3 Гербер- Богаташ

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Напълно си прав мой колега съпартиец от ГЕРБ! Моя доход на ден е колкото твоята пенсия за цял месец затова винаги с теб пак ще гласуваме за ГЕРБ !!!! ПОБЕДА ГЕРБ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    мен ни ме ИНТЕРЕСУВА че ГОСПОДИН БОРИСОВ тегли заеми аз сьм доволен че ми дава по 50 лева към пенцията ми ни на ИНТЕРЕСУВА че ша го връщат вашите деца аз нямам деца и си искам 50 те лева ко ма интересува че са с заеми на ваш гръб
  • 6 Ангелинка

    1 15 Отговор
    Най-добрият и социален бюджет за последните 76г.

    Силна заявка на ГЕРБ за четвърти мандат.
  • 7 ИСТИНАТА

    11 0 Отговор
    Бандита е опоскал страната като термит! Държавната хазна е опразнена като изтупан брашнян чувал! За да спечели време и да отложи изправянето му пред правосъдието раздаде последните остатъци от валутния резерв на компактни групи като пенсионери, кръчмари, хотелиери , полицаи , учители и държавни служители. вВече изправен пред опоскана държавна хазна изтегли 5-милиарден заем за да докрета до редовните избори които се надява той да проведе. Българина е натоварен с нови милиарди които ще връща с робско тегло. Но бандита това не го интересува. В името на собственото си спасение и оцеляване е готов да хвърли страната в хаос и финансов банкрут и ново жестоко обедняване на населението.

    Коментиран от #9

  • 8 Българка

    13 1 Отговор
    Надявам се президентът да наложи вето най-малко за незаконната процедура за осигуряване кворум на сборището НС с дистанционно гласуване. Това е противоконституционно. А самият бюджет 2021 е противобългарски, той е заложена бомба за следващо управление
  • 9 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНАТА":

    5-те милиарда ги изтегли края на септември и началото на октомври бяха преведени по сметката на БНБ. Другия месец тегли нови 526 милиона евро (около 1 милиард лева) отново на гърба на народа. Да ви е честито
  • 10 БРАВО

    1 10 Отговор
    Въпреки БЕЗДЕЛНИЦИТЕ от БСП И ДПС,.. ПАРЛАМЕНТА СЕ СПРАВЯ ОТЛИЧНО В УСЛОВИЯТА НА СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И ПАНДЕМИЯ!
    БСП, ДПС И МЕТЕЖНИКА-НИЩОПРАВЕЦ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ В СВЕТА.."РАБОТЕЩИ" СРЕШУ СВОЯТ НАРОД
  • 11 Учудващо Уотсън

    3 1 Отговор
    Странна мисъл в мен напира относно минималната заплата и пернаментната и стойност за следващите 3 години... Ами ако дойде на власт управляваща партия(ии), от следващата година която да промени това?..или театрото е пълно и приятелското кафенце в барчето на НС зад камера е факт?!? С този си неоспорим факт НС доказва че управляващата партия се нарича БКП и всичките тези “сателитки” са просто фалш...Няма оправия в БГ. Терминала и бегом към по демократични страни!!!
  • 12 Българка

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Може ли гербаджиите аргументирано да напишете във форума кои политики на ГЕРБ подкрепяте и защо. Стига с едни и същи копи пейс коментари, които са пълни глупости

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    ша отговоря съвсем човешки ник БЪЛГАРКА подкрепям заемите които заема господин БОРИСОВ и аз нямам деца или да работя че да ги връщам зимам пенцийка и искам добавка към нея ни ма ИНТЕРЕСУВА че е с заеми ви ша ги връщате не аз тази политика подкрепям

    Коментиран от #20

  • 15 Браво КозлиДуецо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дали е сарказъм. Но не е. Много твърдо си го написал и какво да мисли човек? Наистина ли се радваш?
  • 16 Вето...

    2 0 Отговор
    за този продънен бюджет!!! Аз на Виденов бюджетите съм им ял попарата, а този на Винету е много по зле от тях. А бе гьон сори нещ астни, ще свършите като Чаушеску накрая ,не си играйте с огъня, зор ще видите ей!!!
  • 17 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    0 3 Отговор
    КВОТО БОРИСОВ КАЖЕ,ТОВА СТАВА....ЩО ТАКА БЕ КОМУНЯГИ ОТ БСП
  • 18 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    ЩОМ КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП СА ПРОТИВ БЮДЖЕТА, ЗНАЧИ ТОЙ Е ДОБЪР ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 19 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    0 1 Отговор
    БАЦЕТО ПАК ВИ МАЧКА ДРУГАРИ.....И С БЮДЖЕТА И НА ИЗБОРИ.....ДОКОГА
  • 20 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Напълно те подкрепям колега КОЗЛОДУЙ! Ние с теб се радваме и танцуваме за кредитите които вечния победител бедноубиеца Генерал Борисов изтегля. Преди 2 месеца взе 5 милиарда а другия месец още 1 милиард. Ние с теб нямаме деца и не сме бачкатори че да ги връщаме. Със заемите победителя Бойко ти дава добавка към пенсийката а на мен траншове да купувам гласове за ГЕРБ в ромските махали. Хитър е нашия водач Бойко . Все едно ние с теб да отидем в дружество за бързи кредити ,да вземем заем но да се води на друг и той да ги връща. Тези пари аз да харча и живея а да ги върнат други после. Така че те подкрепям напълно колега КОЗЛОДУЙ!!!
  • 21 ГЕРБ=БСП

    0 1 Отговор
    По времето на Иван Костов държавния бюджет се приемаше още през септември месец. А не в последния момент както сега при Тиквата.
  • 22 Растежи и излишъци

    1 0 Отговор
    А когато КС се произнесе, че дистанционното гласуване е незаконно и парламентът приема закони без кворум от 121 регистрирани, копрайм?
  • 23 месара

    0 0 Отговор
    е импексова санитарката не е ли против , фигурант вето_оф няма ли да наложи поредно вето ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове