ФАКТИ.БГ

„Републиканци за България“: Настояваме за спешна реформа във водния сектор

Настояваме за нов модел на управление на напоителните системи

Публикувана: 28 Ноември, 2020 18:49
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1277
„Републиканци за България“: Настояваме за спешна реформа във водния сектор
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

ПП „Републиканци за България“ алармира за изключително притеснителната ситуация с водата в язовир “Камчия”, който обезпечава питейно-битовото водоснабдяване на общините Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Камено, Бургас и др. Към 27 ноември 2020 г., при общ обем от 233,550 млн. м3, язовир „Камчия” е достигнал критично ниско ниво на полезен обем от 32,050 млн. м3, като се наблюдава тенденция на постоянен спад.

В Диаграма №1 (Снимка 1.) може да видите Спад на количеството вода по дни

Твърдяното доказваме с официални данни разпространени от Министерството на околната среда и водите.

На Диаграма №1 е илюстрирано, че за периода 1 септември – 27 ноември 2020 г., количеството вода, което се разходва за задоволяване на питейно-битови нужди, на по-горе изброените общини, е намаляло от почти 54 млн.м3 до 32 млн.м3. В допълнение на това, Диаграма №2 илюстрира тревожни данни относно съотношението на средно денонощен приток към средно денонощен разход, за същия период.

„Републиканци за България“: Настояваме за спешна реформа във водния сектор

В Диаграма №2 (Снимка 2.) може да видите средно денонощни стойности

Политическа партия „Републиканци за България”, счита че не са предприети никакви действия за овладяване на предстоящата криза, а трите ресорни министерства: Министерството на околната среда и водите; Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез взаимните си обвинения едно към друго, потвърждават нашата теза.

Нещо повече, изключително притеснително е, че в своя реч изнесена от трибуната на Народното събрание на Република България, министърът на околната среда и водите, моли народните представители за помощ, тъй като предвижда за 2021 г.: „водни бунтове”; „недостиг на вода”; „водна криза в земеделието” и т.н.

„Републиканци за България“: Настояваме за спешна реформа във водния сектор

Въз основа на представената информация, е обосновано да предупредим за възможни проблеми с водоснабдяването на районите, които черпят вода от язовир „Камчия”. За разлика от разигралата се ситуация в град Перник, все още е възможно да се предприемат навременни мерки, които да са насочени към решаване на проблемите и превенция на бъдещи такива. В противен случай, през 2021 г. е напълно възможна хипотезата за налагане на режим на водата във всички общини, които използват за водоизточник язовир „Камчия”.

Изключително притеснителни са и статистическите данни за загуби по водопреносната мрежа.

Ние от ПП „Републиканци за България”, изразяваме принципна позиция, че реализираните загуби на вода по водопреносната мрежа, които се дължат на аварии и компрометирани участъци, са твърде високи и това е една от причините хиляди хора да бъдат застрашени от недостиг на вода.

Идентифицираме като основни причини за авариите и съответно загубата на ресурса твърде важен за устоите на обществото: 1. старата водопроводна мрежа, изградена от некачествени материали и твърде често неположена технически правилно и 2. липса на превантивна поддръжка. Извършваните строителни и монтажни работи по поддръжка и подмяната на водоснабдителната и преносна мрежа са резултат от възникнали аварии, а не нарочни многократни активни действия предприети от отговорните институции. Кумулативно с това, ниското ниво на инвестиции e предпоставка за задълбочаване проблемите в сектора.

От "Републиканци за България", считаме че сега е моментът да бъде повдигнат въпросът и с проблемите около определянето и обособяването на санитарно-охранителни зони около водоизточниците. Процедурата по издаване на акт, който да определя обхвата и границите на санитарно-охранителните зони е изключително продължителна. Това е предпоставка за използване на вода от водоизточници, с неопределени санитарно-охранително зони, което към момента представлява правонарушение и изключителна опасност за живота и здравето на населението. Проблем е и разпределянето на отговорността в пояси II и III, като по-този начин се намалява ефективността на мерките, които трябва да бъдат спазвани.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, сме решени да прекратим нередностите в управлението на водния сектор. Призоваваме за предприемане на спешни действия по ремонт, подмяна и модернизация на всички инфраструктурни съоръжения, чрез които се задоволяват питейно-битовите нужди на населението. Настояваме за нов модел на управление на напоителните системи, тъй като сега действащият е за сметка на големи водни загуби и преосмисляне на нормативно определеното относно санитарно-охранителни зони около водоизточниците.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ръдулчо
1 Отговор
Цветанът.

Оценка:
-0 +3

Наглеци
2 Отговор
Най-откровеното зааглавие на т.нар. партия е ПКППВ "Пр.ости, кору.мпирани прим.ати с претенции за власт". Хелоу, др. Цветанов довчера беше във властта - освен да си купуваше апартаменти да се беше загрижил тогава за водните ресурси на Клета Майка България.

Оценка:
-1 +14

ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ
3 Отговор
Настояваме Цвъки да отиде там, където му е мястото - в затвора...

Оценка:
-1 +14

розово
4 Отговор
Това е мнение на Цветанов.Мерси.

Оценка:
-0 +6

Лост
5 Отговор
Цветанов навремето говореше накакви глупости за лекарите. После те осъдиха България. Доста лекари заминаха в чужбина след това. Така, че да не се прави, че няма вина и той.

Оценка:
-1 +9

нащия
6 Отговор
да се провери законно и се е регистрирал Цвъки -да се разпитат всички от инициативния комитет по три пъти от службите...

Оценка:
-2 +5

Цецо
7 Отговор
Прави сте, но работите по безводието няма нищо общо с това което ще се случи скоро...нещата отиват в друга насока братче, кражбата на пари

Оценка:
-0 +8

Матей
8 Отговор
Е,да,ама не,както винаги ремонт се прави там КЪДЕТО НЯМА НЕОБХОДИМОСТ,а там ,където са ставали чести аварии,не се прави основен ремонт.Голяма модернизация,и за какво,в населени места на изживяване и с по някой старец на 5 или 10 къщи.Всъщност тия ремонти се правят за усвояване на едни милиони,отпуснати за водния сектор и ето как се усвояват.Фирмите са частни,а навремето на никой и през ум не би му минало такова безумие.Да оставим това ,че 1 кубик беше 10 ст,а сега се спрягат числа като 3-4-5 лв,чисто и просто пладнешки грабеж.Някакви тъ-па-нари бяха се изхитрили преди няколко години да нахендрят редовно във водата непоносими количества хлор,с тайния умисъл да принудят хората да си купуват вода от магазина за пиене,. и все такива про-сто-тии.

Оценка:
-1 +3

ПЕНКО
9 Отговор
НИЕ СМЕ -ТУКА СМЕ - ВИК - "РЕПУБЛИК -ЗАСЛАНЦИ" -ЦРУ СМЕ И СЪС ГАРДОСТ НОСИМ - ЕТИКЕТА ЦРУ !!!!!! " А ШУКНЕ БЕ " !?!?!?

Оценка:
-1 +3

Бай Шиле
10 Отговор
Този наглец сега се сети за водата? Предполагам,че ще си купува апартамент с водопад и се е задълбочил в темата.

Оценка:
-0 +4

КГБ
11 Отговор
Колеги,хептен сте закъсали с този резидент.Вземете някой от помощното училище,по ще ви се върже.

Оценка:
-2 +3

БГ МАФИЯ В МС
12 Отговор
ИСКАТЕ МАФИЯТА ДА НАПРАВИ РЕФОРМА. Е ПА НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ - МАФИЯТА ГЕРБ НЕ ДАВА ПАРИ ЗА НИКАКВА РЕФОРМА.

Оценка:
-4 +0

ГУМЕНКАТЪПА
13 Отговор
АСАНСЬОРИТЕ И АПАРТАМЕНТИТЕ КВО ОБЩО ИМАТ С ВОДАТА И ЯЗОВИРИТЕ ,.................... ОСВЕН МОЖЕ БИ ЧЕ ВЕЦОВЕТЕ ИЗТОЧИХА ЯЗОВИРИТЕ НО ТАМ НЕ РЕФОРМА А ЗАТВОРИТЕ ЩЕ ЛИКВИДИРАТ СУШАТА !

Оценка:
-0 +2

Тиквонии
14 Отговор
Спрех ви водата, сега че ви спрем и въздуха. Днес ви класирах на първо място в света по мръсен въздух.

Оценка:
-1 +0

Брей
15 Отговор
Наште не знаят , обаче от посолството знаят.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5