Last news in Fakti

7 Декември, 2020 14:46 2 024 26

Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо

  • иво христов-
  • 5g мрежи

Окарикатуряването на тревогите на хората поражда гняв, смята евродепутатът

 Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо - 1
Снимка: Фейсбук

Днес на уебинар ще бъдат огласени резултатите от първото представително изследване на тема "Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда". Изследването е било възложено на научни центрове в Болоня и Гент. На уебинара са поканени представители на Института за глобално здраве.
Един от организаторите на събитието е българският евродепутат Иво Христов, член на панела „За бъдеще на науката и технологиите“ към Европейския парламент.

„Изследването няма да прегърне никоя от двете крайности, но за нас е важно да отсеем зърното от плявата. Ако учените откроят реални рискове за човешкото здраве, логичният въпрос е с какви инструменти разполагаме за тяхното отстраняване и минимизиране“, заяви Христов в предаването „Преди всички“.

„От това, което прочетох, те са по-скоро критични, настояват за допълнителни изследвания. Имат резерви относно дългосрочното въздействие на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве“, обясни Христов. Той нарече странна липсата на изследвания по темата.

„Индустрията форсира въвеждането на тези мрежи, включително у нас, а същевременно се избягват изследвания по темата. Това е първото представително изследване.“

Никой няма интерес, включително най-големите ентусиасти, от въвеждането на 5G, ако то крие риск за собственото им здраве, категоричен е Иво Христов.

Мрежите от пето поколение по думите му будят полярни мнения. От една страна са ярките привърженици на мрежите 5G - представителите на индустрията, които имат пряк интерес и изтъкват предимствата и потенциала им за икономиката. От другата страна са позиционирани върлите противници на мрежата, някои от които изпадат в крайности и вплитат темата в конспиративни теории, поясни Иво Христов.

В публичните дискусии стана обичай да се окарикатуряват притесненията на гражданите, въпреки липсата на научен консенсус относно рисковете, изтъкна Христов.

„Окарикатуряването на тревогите на гражданите поражда гняв. В някои страни бяхме свидетели на насилие Имаше вандализиране на антени в Англия, в Холандия. Аз съм убеден, че само науката може да бъде арбитър в този спор“, коментира Иво Христов.

„Европейската комисия ще представи обновен план за действие за мрежите от пето и шесто поколение, без преди това да е направила оценка на рисковете, което аз намирам за смущаващо“, подчерта той пред БНР.

Христов смята, че мрежите трябва да бъдат внедрени, но едва след като има достатъчно категорични научни гаранции за тяхната безопасност.

В епохата на постистината се загуби златният стандарт по който и да било въпрос, в която и да е сфера, каза още евродепутатът, запитан има ли вариант, при който и двете страни да бъдат удовлетворени от данните и резултатите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ужас

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Москва":

    До каде я докараха Русите
  • 4 Българка

    42 9 Отговор
    Каква оценка на рисковете очакваме? Преди почти 2 месеца показаха по ТВ въздействието на 5G мрежата върху околната среда. Пчелите масово умират. Земята до устройствата беше черна от умрели пчели. Дърветата и разстенията в близост до 5G изсъхват. Как смятате се отразява върху здравето на хората. Стига комерсиални сметки!

    Коментиран от #11, #20

  • 5 ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Москва":

    Заради 5G-то ли?
  • 6 123

    10 2 Отговор
    Мненията на платени учени не ме интересува.
  • 7 Има 50 квт ТВЧ гетератори в мебелна та

    10 3 Отговор
    Индустрия в България, малко са на брой"до 10бр на" Еврохерц" Немски и" Кавало" Италиански!! Една" пура, "тръба, поставена в дървена стойка, светва на разстояние от въпросните Генератори, без проводници към нея,???? Генератори са и Излъчвателите на 5gсигнала!!!На покрива на сградата, където работят генераторите не кацат птици!!!! А умрял ите оси, пчели, мухи, около Генераторите са многократно повече от която и дае друга точка на помещението!!!! Иво Христов, Евро депотат, отваряй си очите,, какво виждаш, или подписваш!!!!!
  • 8 Периода на вълната на 5ж мрежата

    21 5 Отговор
    Или иначе казано дължината на вълната на 5ж е съизмерима с междуклетъчното разстояние на живите организми ....така че си правете изводите какво значи това....клетките ще получат по силно взаимодествие на тази честота а какво следва реално ще видим

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Какво въдържане

    15 3 Отговор
    Драги ми Иво? Че тя е стъпила отдавна в губернията. Единичката" дори се хвали в реклама,че е първата в страната.Не им завиждам на ц,р,вул столичанье ,който за грош пара се полакомиха да им монтират излъчватели на покривите.От 10-- до 15 м по вертикал ще усетят " невероятните" и предимства след някоя година.
  • 11 Това е

    7 21 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    чист фейк! Нищо не е по различно от 4G. Облъчването от станция или телефон с 5G, не са по високи от 4G!
  • 12 Мъка

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Периода на вълната на 5ж мрежата":

    Преди да напишеш подобна простотия, не е лошо поне малко да прочетеш!?!
    Жокер : 5 г. Е със същите дължини на вълната! Къде е разликата?
    Като си отговориш, ще знаеш и какво си написал!?!

    Коментиран от #17

  • 13 Алфа Ромео

    4 3 Отговор
    Ами направете нещо с г-н Радев най-накрая, действайте в интерес на народа си веднъж поне!
  • 14 Диамантената ръка

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Периода на вълната на 5ж мрежата":

    Ма ти си готов за диплома от МЕИ, бе човек🤣🤣🤣...
  • 15 Гост

    1 9 Отговор
    Явно другарят Христов, прави опит да влияе на аудиторията и то в полза на друга държава, и против интереса на ЕС.! Щом ще има 5g. в Китай, Европа не бива да изостава. Христов взимай пример от " братски" Китай, нали все него ни го давате за пример!

    Коментиран от #16

  • 16 А неееее наште закони

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Са като в Европа. Чайниците като хванат дилар на бяло Веднага го бесят в училищния двор пред всички ученкци. Това е закон! Мер джей е легална до лонсуматоски дози на за химията и бялото......
  • 17 Хайде бе!?

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мъка":

    Дължината и мощност на импулс за единица време еднакви ли са? В момента ни казваш,че няма значение дали микровълновата печка в кухнята е със днешните размери,или със размер на бабиния трикрилен гардероб.Предлагам следното,щом си абсолютно убеден в безопасната петичка.Намираме излъчвател на покрив.Ти ми казваш коя марка най фино шампанско искаш да купя.Сядаш отстрани и пиеш с кеф.За твое здраве,и на другите - съмняващите се.Изпиваш бутилката и се сбогуваме.Нищо друго! Не се майтапя! Плащам каквото решиш ,от сърце!

    Коментиран от #25

  • 18 Kiko

    9 7 Отговор
    Разликата между 4G и 5G е като нормална микровълнова 1000W и мощна от 100 000W.Магнитното поле,което се създава е толкова силно че нарушава вестибуларния апарат(ориентацията) на птиците и те се забиват в земята(изследване в Холандия,след изпробване на 5G от оринтолози)или куриоз с лисиците в Шотландия,които изгубват чуството си за съхранение и се разхождат по улиците на града без да имат страх от никой(отново при изпробване на 5G мрежа).Сега си предтсавете,вкарана ГМО ваксина на човек,която му изменя първичния генетичен код и го прави безстрашен и послушко(това е малко конспиративно,но не е далеч от истината) след като искат да ни бият ваксина,от която не се нуждаем.Ковид 19 е толкова смъртоносен,колкото и обикновенния грип.Парадокса,който не може да се манипулира е че повечето европейски държави а и 90% от другите в света ще регистрират за 2020 понижена смъртност в сравнение с 2019.България,Германия,швеция,Италия,Испания Турция и т.н. Има си международна статистика(Countrymeters),който е грамотен може да я прегледа.

    Коментиран от #21

  • 19 Куку

    3 6 Отговор
    Другарю Христов,как съчетавате природна тъпота и неможене.
  • 20 Въпрос

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Защо манипулираш с лъжи? Кажи източник - къде да го видим това, което го пишеш? Предполагам, че си го прочела в бг-мама или нещо подобно.
  • 21 Хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Kiko":

    Как очакваш някой да ти повярва като пишеш очевадни лъжи? Първо цитираш фейк новини, които никой в Холандия, Швейцария и не знам си къде е чувал. Второ няма как с честота 3000MHz да генерираш 100 пъти по-силно магнитно поле отколкото с 2000MHz (г/д на толкова работят сега мрежите). Трето пишеш глупости за коронавируса - тук вече са 100-те пъти, смъртността му е 100 пъти по-висока от тази на сезонния грип - 0,005%, а на ковида 0,5%. И за финал - Четвърто - смъртността се е повишила в цяла Европа. В България е за последните 2 месеца е с 50% по-висока, спрямо предходните 5 години.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Алипи

    4 2 Отговор
    5G мрежата е много вредна за всички.
    Хората се оплакват от адско главоболие.
    За животните и растенията не ми се мисли. Пчелите умират тотално.

    ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ЗАБРАНИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ !!!
  • 24 Християн

    1 0 Отговор
    Абе хора какво глупости говорите, слънчевата радиация която достига до повърхността на земята е много по силна от "радиацията" на 5г мрежата, тези глупости които ги слушате са конспиративни теории, прочетете малко преди да пишете глупости и проучете гледните точки ....
  • 25 Мъка

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хайде бе!?":

    В горният коментар съм написал.....ЧЕТЕТЕ, преди да седнете да се излагате! За какви импулси говориш? Става въпрос за дължина на вълната! А тя обуславя нейната същност! Дали е 2GHz или 3GHz или повече, показва трептенето на вълната за секунда време!

    И при четвърто и при пето поколение мрежи, се намирате в микровълновия диапазон! Нима до сега живяхте в микровълнова?

    Големината на микровълновата не се обуславя от дължината на вълната, а от мощността на енергията!

    Магнетрона на микровълновата в дома ти е захранен с около 4000V!
    Никъде в телекомуникациите нямате подобно напрежение! За сравнение на базова станция на излъчвателя имаш 10 до 20W!

    Не четете и кълвете на всякакви фалшиви новини и простотии в нета! Това, че си в микровълнов диапазон, не означава, че си в микровълнова!?! Ако беше така, мобилните фирми, щяха да имат отдел орнитолози и чистачи! :))) Всеки ден трябваше да ринат, че да не се затрупат станциите!

    При 5G телефона ти е и приемник и предавател! Завишените мощности водят само до по бързо падане на батериите! Затова в зона със слаб сигнал, батерията ви пада по-бързо, защото телефона работи със завишена мощност!?! Именно затова, ще има по нагъсто разположени станции! Което говори за по ниското облъчване дори при 4G! И това дори е видно в новите телефони, поддържащи тези честоти!

    Ако им погледнете характеристиките и ще видите, че SAR е по нисък! Вие обаче, вместо да се запознаете със същността, предпочитате да се облъчете от

    Коментиран от #26

  • 26 Мъка

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мъка":

    Продължение:

    Вие обаче, вместо да се запознаете със същността, предпочитате да се облъчете от глупостите в нета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове