Last news in Fakti

9 Декември, 2020 12:31 1 727 41

Стратегическият съвет към президента: Нужни са конституционни и законови промени

  • стратегически съвет-
  • президент

Трябва да се гарантира модел на управление, основан на принципите на откритост и отзивчивост към обществото, обоснованост на управленските решения, отчетност и реална отговорност

Стратегическият съвет към президента: Нужни са конституционни и законови промени - 1
Снимка: БГНЕС

Без укрепване и развитие на човешкия капитал е невъзможен реален социален и икономически напредък. Ако човекът наистина е на първо място като най-важна ценност, всичко друго е средство за нейното отстояване – власт, пари, материални активи, политически, икономически и социални структури. Това е един от изводите в Третата част на проекта за Национален стратегически документ на България, изготвен от Стратегическия съвет към президента, който се представя за обществено обсъждане, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В проекта се предлага подготвителен етап на реализацията на националната стратегия с необходими действия за успешното развитие на страната.

Според Стратегическия съвет висшата ценност е действителното материално и духовно добруване на българина, на основните ни социални общности, на нацията като цяло. Не на абстрактния, средностатистически българин, а на конкретните личности, семейства, професионални и териториални общности. Българският народ в реалната си социална среда с реалните си проблеми.

Човекът е на първо място не само защото е мерило на всички неща. Той е най-важният фактор за сигурността и просперитета на нацията. Разрушаването на човешкия и социалния капитал е непреодолима пречка за постигането на всички големи цели пред нацията, а неговото запазване и укрепване – абсолютно необходимо условие за обществен напредък и конкурентоспособност в глобализираната среда, се посочва в проекта за Национален стратегически документ. От Стратегическия съвет подчертават, че политиката и държавното управление са дехуманизирани. Това се усеща безпогрешно от мнозинството от българите и е главният фактор за разрастващото се отчуждение, чувството за безпътица и недоверието в институциите.

Затова в отговор на политическото и властово статукво, което възпрепятства дългосрочното развитие на България, са необходими законови и организационни промени, които да гарантират модел на управление, основан на принципите на откритост и отзивчивост към обществото, обоснованост на управленските решения, отчетност, реална отговорност.

Първостепенните национални приоритети, изискващи последователни и устойчиви инвестиции за развитие на човешкия и социалния капитал, са: образование; здравеопазване; духовност и култура; демографска, семейна и младежка политика; регионално и местно развитие; наука и иновации; политики за насърчаване и подкрепа на малкия и семейния бизнес. Държавното управление слабо се интересува от проблемите на хората и е необходимо реално, а не пропагандно подобряване на техния живот.

Водещият национален интерес трябва да е изграждане на здравословна и стимулираща човешкото развитие публична среда, а от гледна точка на външната политика – трайното конкурентно позициониране на българската държава в глобален контекст, смятат от Стратегическия съвет. Това означава и много по-ефективно участие в международните организации, в които членуваме, и взаимодействие с нашите партньори, при което ясно да се отчита националният интерес.

Набелязаните цели и приоритети трябва да бъдат подкрепени с адекватно реформиране на държавната фискална и инвестиционна политика, както и гарантирането на сигурността на личността, собствеността, общността и страната.

Дори и добре написани политики и програми ще остават неосъществени, ако не се проведат дълбоки реформи, които да овластят гражданите и да наложат лична политическа и управленска отговорност, се подчертава в проекта. Затова са необходими конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на управленски модел, основан на горепосочените принципи. Законът следва да предоставя гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.

Отговорът на въпроса откъде трябва да започне оздравяването, е ясен – от „върха”. От върха на държавата тръгва създаването на нужната нова сплав от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на овластените, функционираща под контрола на обществото. Тук се включват не само честните избори, но и ефективният следизборен контрол върху избраните. Това е истинската алтернатива на статуквото и средство за насърчаване на гражданската активност.

В проекта се откроява нуждата от много по-ефективен контрол и по-строги санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и от нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики. Необходимо е правната уредба да задължава министър-председателя редовно да отчита резултатите от своята работа и от дейността на ръководеното от него правителство пред Народното събрание.

Чрез съществено преработване на законовата уредба и на институционалните практики се предлага да се ограничи съзнателното заобикаляне или нарушаване на изискванията за оценка на въздействието на законодателството и политиките. Всеки орган на власт, всяка администрация и всяко длъжностно лице трябва да се отчитат пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати. Днешната безотчетност и подмяната на отчетността с рекламни акции следва да се замени от цялостно законово уреждане на процеса на планиране и отчитане на резултатите от управлението.

Реформата в съдебната власт е от ключово значение. Една от първите стъпки в тази насока е създаването на механизми за недопускане на политически и други обвързаности в съдебната система и създаването на функциониращ обществен контрол върху действията на прокуратурата и практическа възможност за разследване на главния прокурор.

Стратегическият съвет предлага и да се възстанови неприемливо ограниченият съдебен контрол върху актовете на органите на властта и да се отстранят правните и практическите пречки пред упражняването на конституционно закрепеното право на защита.

„Най-важната особеност на предлагания нов Национален стратегически проект е, че той цели максимален брой български граждани да се почувстват съпричастни и да станат съавтори на идеите и начинанията“, подчертават от Стратегическия съвет. Според него разколебаното чувство за общност е най-разрушителната последица за общественото съзнание от вируса на злоупотребата с власт и корупцията, поразил държавата и обществото. Третата част от проекта за Национален стратегически документ ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен имбецил

    25 9 Отговор
    Дрън, дрън та пляс....Радев това не може да го прочете, та камо ли да го осмисли..

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Си ган

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Баце спи непробудно, има и снимков материал..не се напъвай излишно.
  • 6 Не знам

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Червен имбецил":

    за кой Радев говориш, но Президентът /също Радев/ -е завършил с максимален бал предтижни наши и чужди училища и не само че може да чете, но и говори свободно 4 езика и е доктор на военните науки и генерал със съответните квалификации - за разлика от длуг /не Радев обаче/, който е и доктор, и генерал, но без покрити минимуми, прочел /донякъде.../ една книга и владеещ български език на оспоримо ниво.

    Коментиран от #8, #12, #13, #14

  • 7 Е не

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    съди по себе си - че си никой, е ясно, но това не се отнася за всички.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 отвратен

    10 8 Отговор
    Как можаха овцете да се оставят някаква тиква да ги граби , , лъже и убива , и пак за него да гласуват !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бацо

    6 7 Отговор
    Дайте ми още два месеца че тас мис гащЕ изпразни все шкафове
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 разочарован

    15 6 Отговор
    това съм го чувал много отдавна, още при бай Тошо, на комуняги вяра нямам .......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!?

    17 7 Отговор
    Целият Зайчарник на Фигуранта е неадекватен към приоритетите на държавата по време на Пандемия !!!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Червен имбецил

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мазньо":

    Има по-важни неща за вършене от това да спориш с мазни кратуни :)

    Коментиран от #22

  • 21 !!!?

    15 5 Отговор
    Щаба на Фигуранта е публикувал кавър на Тезисите на др. Тодор Живков !!!?

    Коментиран от #24

  • 22 Мазньо

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Червен имбецил":

    Да бе,знам...ще си броиш семките в мазната тиква...

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мазньо

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    А ти къде си изучавал Тезисите....в Рабфак-а....
  • 25 Настопроценти

    5 6 Отговор
    "Трябвa дa ce гaрaнтирa мoдeл нa упрaвлeниe, ocнoвaн нa принципитe нa oткритocт и oтзивчивocт към oбщecтвoтo, oбocнoвaнocт нa упрaвлeнcкитe рeшeния, oтчeтнocт и рeaлнa oтгoвoрнocт." ДА,БЕ! НА БАЦЕ САМО ТОВА МУ Е В ГЛАВАТА,ПАРДОН В ЖИПА. Шкафче,шкаВчеееее!
  • 26 Песимист в светлото бъдеще

    7 4 Отговор
    То, всичко, много хубаво звучи, но за 30г, /при всички президенти и правителства/ му разказаха играта на ''човешкия капитал''. Сега, каквито и конституциони промени да се правят, полза никаква. Цялата държавна структора е античовешка. Затова и толкова хора ''хванаха пътя''.Ти му отрежи главата, пък после го възстановявай и укрепвай.
  • 27 Си ган

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мазньо":

    Ти му говориш, той си рупа ли рупа....мазната ти*ква си ти, сам се нарече така, четеш ли си ника!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Българка

    6 8 Отговор
    Вceки oргaн нa влacт, вcякa aдминиcтрaция и вcякo длъжнocтнo лицe трябвa дa ce oтчитaт прeд oбщecтвoтo зa изрaзхoдвaнитe cрeдcтвa и пocтигнaтитe рeзултaти."
    Прав е президентът и стратегическият съвет. Днeшнaтa бeзoтчeтнocт и контролът върху корупцията могат да се осъществят само чре реформа на правосъдната система и най-вече да се спре безконтролността и отчетността на главния прокурор. Ако имаме работеща в името на хората и законността прокуратура, то тя ще реши и наболелите за обществото проблеми.

    Коментиран от #30

  • 29 Мазньо

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Си ган":

    Ти пък какво се палиш - я си вземи ника - и в маалата....

    Коментиран от #31

  • 30 !!!?

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    Безконтролен е Фигуранта ти. Само имунитета го пази да не е вече в затвора !!!?

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Си ган

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Мазньо":

    Аз съм си в маалата, ул. Секвоя, капиш?
  • 32 Си ган

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    Момичето пише грамотно и правилно, което е похвално, не може да се отрече. Само дето са я заблудили :)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Червен имбецил

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "Коко":

    Има една приказка - всяка жаба да си знае гьола. Радев може да е много добър военен, но не става за президент....
  • 36 САМО КАЗВАМ

    11 4 Отговор
    КОЛКО ТРУДНО ЩЕ ПРОЧЕТЕ НАШЕТО ХВЪРЧИЛО ФИГУРАНТ ВСИЧКО ТОВА ТОЛКОВА СЛОЖНО НЕЩО. ДО КРАЯ НА МАНДАТА СИ ЩЕ ГО СРИЧА И НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГО НАУЧИ.
  • 37 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    " ПЪПЕШ-ПЪПЕШ Я КАЖИ - КОЛКО ПЪПЕШЪТ ТЕЖИ "?????
  • 38 !!!?

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    Слушай "Говорит Москва", а не "европейските институции", че няма да заслужиш медал "дружба" за вярна служба !!!?
  • 39 Аве Адолф

    3 1 Отговор
    Я главния лум пени зант , взел да се изживява чрез някакво си съветче .......
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Верно ли

    0 3 Отговор
    Малеййй, каква стройна организация имат троловете, само да се появи заглавие включващо "президент" или "Радев" и се почва лаенето и цъкането с пълна сила!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове